Če je kreacija in prostor, kjer stoji, dobro pripravljena na slikanje, lahko že v prvo dobro zadaneš fotko in se izogneš post-editiranju. Jaz na telefonu uporabljam Snapseed. Je kar simpl in uporabna za kake hitre fotke, ki jih stisnem s telefonom in uporabim bolj kot ne za Instagram only. Delovno mizo in omaro, ob kateri stoji, imam belo, tako da za kako mini zadevo to ni problem slikat in potem popraviti belino slike.
Za fotke MOCev, ki grejo na Flickr in na spletni forum, pa uporabljam za ozadje šeleshamer. Imam bel, svetlo moder in temno siv. Za belo kreacijo je belo ozadje kar zoprno za editirati. Vsekakor je fino imeti čimbolj enobarvno ozadje, da MOC lepo izstopa. Bela (enobarvna) stena je tako kar fin nadomestek za ozadje. Sam z rjuho nisem še nikoli slikala, sem pa obložila robove MOCa s papirjem in potem editirala robove in ...
Namesto fotošopa uporabljam GIMP. Je freeware, ima kar nekaj tutorialov na spletu in se ob pogosti uporabi marsikaj da naučiti. Je pa tako, da je fino začeti z enostavnimi ''projekti'' in graditi znanje uporabe. Program ni toliko namenjen fotošopiranju fotk kot pa ''risanju''. Je pa super za editiranje, ko se ujameš v delo. Vsekakor pa je časovno to kar zamudno, zato je res fino v začetku premisliti, kam postaviti MOC. Bolj kot se potrudiš pri fotkanju, manj dela te čaka kasneje z urejanjem fotke.
Veliko MOCarjev da nekaj na kvaliteto fotke in tukaj priznam, da dobra slika in povprečen MOC veliko bolj pritegne kot povprečna slika in vrhunski MOC. Ne rabi biti 100% belo ozadje, je pa super, če je monotono enobarvno (brez kakih senc).
Da ne bom koga izpostavila po krivici, nekaj primerov meni slabih ali podpovprečnih fotk (seveda iz mojega Flickra).
Slaba fotka (brez enotnega ozadja) - neobdelana:
Fotka brez ozadja (ampak čist rumena) - neobdelana:
Obdelana povprečna fotka (na
večji povečavi se vidijo slabo urejeni robovi):
Minimalno obdelana (popravek whitebalance):
Pri večini zadnjih MOCev (npr.
koralni greben) jaz popravim samo barvna razmerja, torej white balance, po potrebi še kontrast in nasičenost. Manj je več. Predvsem pa vaja dela mojstra.