71367 Mario's House and Yoshi

LEGO MOC, MOD ali OOB, tudi LDD, stud.io ipd
Odgovori
Sporočilo
Avtor
Uporabniški avatar
Cwetqo
Prispevkov: 116
Pridružen: 16 Avg 2008 14:52
x 60

71367 Mario's House and Yoshi

  • Prijavi se za všečkanje prispevka.

#1 Odgovor Napisal/-a Cwetqo »

Številka in ime seta: 71367 Mario's House and Yoshi
Tema: LEGO super Mario
Število kock: 205
Cena: 32 eur (0,156 eur/kocko)

LEGO v zadnjem času sodeluje z veliko drugimi franšizami in ena od teh je tudi Nintendo z svojim Super Mario-m. Gre za lika iz istoimenske videoigre, ki se v taki ali drugačni obliki pojavlja že vse od leta 1995. Igra je v osnovi platformska, kar pomeni, da nazivni junak skače preko raznih ploščadi ali ovir, obstaja pa še cel kup raznih izvedenk, med drugim tudi zelo uspešni Mario kart.

LEGO si je zadevo zamislil tako, da je izdal "osnovni set" št. 71360 Adventures with Mario, kjer se za okoli 60 eur dobi glavnega junaka, nekaj drugih likov in enostaven poligon, ki omogoča igro. Sam Mario je dokaj velika figura, ki se razen klobuka in hlač ne da razstaviti, vsebuje pa baterijo, barvni zaslon, zvočnik, barvni senzor in RFID čitalec. Vse to mu omogoča, da reagira na posebne ploščice, spušča zvoke (žal ne v slovenščini) in na ekranu izpisuje razne like, ko napreduje skozi igro.

Igra je zamišljena tako, da igralec pomika Mario-ta po poligonu, in ob tem z dotikom na posameznih točkah postavljenih ploščic zbira točke, ruši za to namenjene stvari, zbija ostale like itd...

Vsi ostali seti mišljeni samo kot dodatki, kar pomeni, da ne vsebujejo samega super Maria in igra torej brez osnovnega seta ni mogoča. Obstaja že več kot 30 različnih setov, od osnovnih z hlačami in klobuki, enostavnih figuric in podobnega, do velikih gradov, ki omogočajo več zabave.

Opisani set pride v srednje veliki škatli, ki pa je žal bolj prazna. Eden od razlogov za to je, da ni priloženih navodil, pač pa so ta na voljo v aplikaciji ali na LEGo spletni strani (v škatli se samo tanka knjigica, ki pove, kako priti do navodil in en kup opozoril). To nas je že takoj spravilo v slabo voljo, saj se načeloma borimo proti temu, da bi bili otroci na elektronskih napravah, tukaj pa brez tega ne gre. Poleg tega je sledenje navodilom preko malega zaslona mobilnega telefona težko, računalnik pa ponavadi ni prisoten v otročki sobi tako mladih otrok.

Slika

Za gradnjo poligonov se v pri vseh setih uporablja nekak na novi predstavljenih kock, katere se z dolgimi ploščicami poveže v (zelo nestabilno) progo. Od posebnih kock so na volje še simpatične noge in pa roke, ki so namenjene pritrditvi v "technic" luknje. Nov je tudi "oblaček"

Slika

Ne srečo v setu ni nalepk in so tako vsi kosi potiskani.

Slika

Dobimo tudi tri "akcijske" ploščice, na katere Mario reagira z zvoki in slikicami na displeju.

Slika

Gradnja se prične z izdelavo simpatičenga lika Yoshija, ki je tudi v imenu seta.

Slika

Zgradimo tudi "potko" do njega, ki ima na koncu akcijsko ploščico, ki nagradi obisk.

Slika

Naslednja je na vrsti simpatična hiška, ki je ravno dovolj velika, da gre Mario na tesno noter.

Slika

Slika

Zgradimo še neke vrste "obvoz", kjer čaka neki "grdobec", ki pa ga lahko z skokom nanj uničimo.

Slika

Zadnji del poligona predstavlja Mariov ležalnik. Kljub Mariovi veliki teži ga lepo drži, ležalnik pa je vpet tako, da ga lahko z okroglim gumbom zibamo.

Slika

Slika

Končani set z povezanimi deli sestavlja nekakšen mini poligon, ki pa brez osnovnega seta ni igralen. Vidi se lahko, da je gradnja zelo "krhka" in set praktično neprenosljiv.

Slika

Ko dodamo Maria, se lahko igra (oziroma počitek :)) prične.

Slika

Z Mariom "tečemo" po poligonu in se dotikamo (žal samo treh) ploščic. Ena od teh je skrita pod streho, druga zruši "grdobca", tretja pa nagradi za obisk prijatelja Yoshija.

Slika

Zadeva postane dosti bolj smiselna in igralna ob kombinaciji večih setov. Že osnovni, ki vsebuje Maria, doda kar nekaj igralnosti.

Končna ocena seta je večinoma pozitivna, z upoštevanjem omejitev sistema, kot si ga je zamislil LEGO, kot način, kako pretvoriti nekaj tako dinamičnega v vseeno statične kocke. Cena je visoka, a kdor ima Maria, naj mu privošči tudi domovanje, da ne bo brezdomec. :)

Kock ni veliko in niso (razen parih) nič posebnega, tako da je nakup samo v ta namen nesmiselen in se splača samo tistim, ki imajo osnovni set in ustrezno male otroke, da se jim dopade tak način igre. Mi smo testirali z našim 5 letnikom in je bil sicer od začetka zelo zainteresiran, potem pa je hitro izgubil zanimanje, saj je bila "proga vedno ista". Se pa je še dolgo igral z Mariom, ki pa žal ni del tega seta.

Redhead1982
Prispevkov: 116
Pridružen: 30 Jan 2010 11:42
x 107

Re: 71367 Mario's House and Yoshi

  • Prijavi se za všečkanje prispevka.

#2 Odgovor Napisal/-a Redhead1982 »

Meni je ta set eden od bolj luštnih v seriji Super Mario. Očitno set ni toliko namenjen gradnji kot pa igri. Osebno ne Mario ni nikoli toliko potegnil, tudi v začetku mi ni bil všeč koncept obujanja stare video igre. Sem pa doma pri podmladku opazila veliko zanimanja za to serijo. Vsekakor se vrednost teh setov poveča, ko se jih združi več, kar omogoča večji teren, z dodatnimi kockami pa tudi bolj razgibano igro.
Z vidika ustvarjalnosti pa ima opisani set čisto drugačno vrednost. Kot parts pack ni zanimiv, posebnih kock ni, tako da je jasno, da je set res namenjen za igro z Mariem, vsekakor bolj kot za ustvarjanje.

Kivi
Prispevkov: 44
Pridružen: 27 Maj 2011 19:38
x 26

Re: 71367 Mario's House and Yoshi

  • Prijavi se za všečkanje prispevka.

#3 Odgovor Napisal/-a Kivi »

Meni pa ravno to sodelovanje z vsemi možnimi franšizami postaja vedno bolj mimo... Hišica in Yoshi sicer izgledata solidno, Mario me pa bolj kot na LEGO element spominja na igračko iz kinder jajčkov. Verjamem pa, da bo diehard fanom zadeva všeč, vsaj kar se igralnosti tiče.

Hvala za opis.

Uporabniški avatar
sveder
Prispevkov: 150
Pridružen: 24 Apr 2019 20:08
x 142
Kontakt:

Re: 71367 Mario's House and Yoshi

  • Prijavi se za všečkanje prispevka.

#4 Odgovor Napisal/-a sveder »

@Cwetqo super si tole napisal. To sem čakal! Hvala za tale opis.

Ko sem videl SM sete, ki jih je TLG vrgel na trg in slučajno pogledal epizodo avstralskega lego masterja v katerem delajo Polaroid in Gameboya, sem se poleti, tj med spomladansko in jesensko korono zakopal med stare škatle in izbrskal svojega starega Gameboya. Na njem sem nekoč imel tetris in Super Maria. Pouarek je na imel, kajti našel sem (žal) samo kaseto s tetrisom. (tisti dan sem ga potem nažigal par ur, dokler niso crknile baterije in z 8-bit muziko dodobra nakodral živce moji ženi). Ideja je bila, da mulcu pokažem Super Maira, ki sem ga poznal jaz in 'navdušim' mogoče tudi njega. No, zopet je pudarek na ideji, kajti tudi, če bi imel kaseto, se ne bi mogel kosati z Brawl Stars in Among Us in ostalimi zadevami, ki jih ima mladež v tem trenutku na mini ekranih. Mario je najbrž (preveč) retro zadeva in pali le na nas nostalgikih, ki smo nekoč to imeli (mene npr Nintendo ne gane, sodelavec, pa je doživljal orgazme nad tistim setom) ali pa mladeži, ki jim starci uturijo na mini ekrane Super Maria, ker jim še ne dovolijo popularnih špilov (ki jih igra 99% razreda - prej omenjna BS in AU).

Mi je pa bila všeč živopisanost SM setov in pa nenormlano velik Mario, ki, žal, zgleda kot Brickheadz (žal zato, ker zgleda kot brichead, ampak to ni!). Pri vsakem obisku v lokalni Lego štacuni, sem zato opazoval sete z Mariom in se praskal po pleši kaj hudiča bi se dalo početi z njimi, ker cena je kar konkretna (€/kos) in sem predvideval, da mora biti neka druga dodana vrednost, ha, neka neka hudo interaktivna namizna igra s kocko. Poigraval sem se že z idejo, da bi kupil in potestiral doma. Hvala bogu res samo poigraval, ker verjamem, da bi samevalo vse skupaj v eni škatli. Tako tiste večere, ko nismo pred TVjem, še vedno zabijemo za mizo ali s kockami ali pa kartami. Mladež postaja vedno boljša v kartah zato komaj čakam, da 'dozorita' za tarok.

Kar se tiče Maria, na spletu je kup ocen in opisov vernikov tako TLG kot Super Maria, ki so pač navdušeni nad vsem kar en ali drug izpljune. Kot sem bil jaz, ko so naredili Docotor Whoja ali ko sem videl VW T1 ali, ko ...

Zanima me pa naslednje: Koliko časa pa se lahko igra s temi seti, preden zadeve ne postanejo ponavljajoče se in dolgočasne? Cwetqo je rekel, da s eje 5-letnik hitro naveličal. Kaj pa ti? Nikjer nihče ne napiše kako igra poteka. Je komplicirana ali je na nivoju človeka ne jezi se oz. še primitivnejše?


Skratka. @Redhead1982 in @Cwetqo je to za dolge zimske večere ali rajši na mizo Remi ali ogormno škatlo classic kock?

Malo sem se razpisal. Pa brez zamere ;)

Uporabniški avatar
Cwetqo
Prispevkov: 116
Pridružen: 16 Avg 2008 14:52
x 60

Re: 71367 Mario's House and Yoshi

  • Prijavi se za všečkanje prispevka.

#5 Odgovor Napisal/-a Cwetqo »

Sorry za pozen odgovor, sem spregledal. Moram priznati, da poante igre v bistvu ne razumem. Ok, jo, samo če češ uživati v tem, moraš biti očitno mlajši otrok.

Poanta računalniške igre Super Mario je seveda, da prideš z leve na desno (oziroma v novejših skozi 3 prostor), pri tem preskakuješ razne ovire, se izogibaš ali uničuješ nasprotnike in zbiraš "kovance". V LEGO verzijo to zgleda tako, da moraš kot ovire kdaj kje odpreti kakšno kocko, nasprotnike "uničiš" s tem, da da postaviš Maria na njih (v igri ga uničiš z skokom nanj), kovance pa zbiraš tako, da najdeš in postaviš Maria na za to namenjene kocke.

Igralno je morda parkrat, potem nimaš več kaj početi. Maria lahko namreč "nabijaš" vedno na isto kocko in bo nabiral kovance v nedogled. Izziv je morda sestaviti novo progo, sploh če imaš več setov (rabiš sete, ker sicer nimaš akcijskih kock), a vseeno je veselje bolj ob gradnji oziroma res za manjše otroke.

Odgovori