MOC Starejši panoramski vagon

LEGO MOC, MOD ali OOB, tudi LDD, stud.io ipd
Odgovori
Sporočilo
Avtor
timi
Prispevkov: 126
Pridružen: 30 Jun 2020 11:17
x 101

MOC Starejši panoramski vagon

  • Prijavi se za všečkanje prispevka.

#1 Odgovor Napisal/-a timi »

Pozdravljeni,
v času, ko nisem nič objavljal, sem si naredil nekakšno "zalogo kreacij" ;) in to je prva kreacija iz te zaloge. Naredil sem model enega zelooo starega muzejskega vagona. Za začetek pa malo o pravem vagonu. Gre za vagon, ki je bil izdelan leta 1860 za takratno Južno železnico in nosi oznako GB 69001. Namenjen je bil raznim panoramskim vožnjam, zato je popolnoma odprt, na sredini pa ima dve klopci, ki sta obrnjeni vsaka v svojo stran proti oknu vagona. Izdelan je v celoti iz lesa, kovinsko je le podvozje, kar je bilo takrat običajno. Konec sedemdesetih, ko je Železniški muzej začel projekt muzejski vlak, je bil vagon rekonstruiran na originalnem podvozju, ki se je ohranilo v notranjem transportu Tovarne glinice in aluminija Kidričevo. Sodi med najstarejše ohranjene vagone Južne železnice.
Nazadnje je v muzejskem vlaku vozil leta 1996, na proslavi ob 150. obletnici železnice pri nas. Potem so ga garažirali v kurilnico na Pragerskem in več let ni vozil v muzejskem vlaku, leta 2004 pa so zapečatili njegovo usodo pri tam, saj so prepovedali vagone z leseno konstrukcijo. Ko so leta 2014 hoteli porušiti kurilnico na Pragerskem, so v njej našli ta vagon. Odpeljali so ga v Železniški muzej, kjer je spravljen v depoju in na raznih dogodkih, ko je v pogonu kakšna parna lokomotiva, še vedno prevaža ljudi.
Zgleda pa takole:
Slika
Slika ni moja, dostopna je na tej povezavi.

Moj vagon pa je tak. Nalepke so custom naprintane, "vrata" pa se odpirajo.:
Slika

Od strani:
Slika

Od zadaj, vidna je rdeča luč, saj pri meni večinoma vozi na koncu vlaka.:
Slika

Pa še v družbi parne lokomotive - kot se za tako star vagon spodobi 8-).
Slika

V prihodnosti imam namen vagon za tri čepke podaljšati, saj se mi okna zdijo malo prekratka, dopolnil pa bom tudi vrata, saj rada odpadejo. To storim, ko se mi bo dalo, trenutno imam veliko dela z dopolnjevanjem remize (seveda iz kock) ;).
Lep pozdrav,
Timi
Fajn bod’te

:D :) ;) 8-) :lol:

Odgovori