OOB 10320 Eldorado Fortress

LEGO MOC, MOD ali OOB, tudi LDD, stud.io ipd
Odgovori
Sporočilo
Avtor
Kivi
Prispevkov: 88
Pridružen: 27 Maj 2011 19:38
x 85

OOB 10320 Eldorado Fortress

  • Prijavi se za všečkanje prispevka.

#1 Odgovor Napisal/-a Kivi »

Številka in ime seta: 10320 Eldorado Fortress
Leto izdaje: 2023
Število kock: 2509
Starostna skupina: 18+
Cena: 214,99 EUR S@H. Enak znesek boste zanj odšteli tudi v lokalni rumeni trgovini.
Specifična vrednost: 0,086 EUR/kos

Po tem, ko je pred tremi leti poskus svoje oživitve v seriji Ideas doživela barakuda, je prejšnji teden na police prišla nova izvedba še enega legendarnega seta iz prve generacije piratov. Glede na to, da gre za najbolj prepoznaven set na strani 'dobrih fantov', ki pa je bil vedno nekoliko v senci slovite piratske ladje, so se mu pri TLGju za razliko od barakude oddolžili z neposrednim remejkom.

Slika

Slika

Škatla oziroma njen retro dizajn poskrbi za prvi uau efekt. Kdor je odraščal oziroma se ukvarjal s kockami v 80. letih prejšnjega stoletja, ve, o čem govorim :)

Slika

Vsebina: 21 vrečk s kockami, kartonska ovojnica z navodili in papirnata kuverta z jadri

Slika

Navodila v 4 knjigah. Kot se za remejk spodobi, je na začetku nekaj besed namenjenih predstavitvi in povezavi med izvornim in novim setom.

Slika

Končni izdelek, ki poskrbi še za drugi uau efekt.

Slika

Za razliko od izvornega seta, kjer so vojaki - tako kot pirati - imeli na voljo le skromen čoln, so v novi izvedbi dobili večjo jadrnico.

Slika

Tudi pri jadrnici gre za stari novi izdelek, omenjeno plovilo je namreč posodobljena verzija jadrnice iz seta 6277 Imperial Trading post. Gre za manjšo trgovsko ladjico, katere glavna značilnost je širok prostor za tovor na sredini trupa. Pohvalno je, da je trup v celoti izdelan iz 'navadnih', torej ne namenskih ladijskih kock.

Slika

Slika

Slika

Slika

Slika

Utrdbo na otoku tako kot v izvirniku sestavljajo trdnjava na levi strani ter stolpiča s skladiščem in ječo na desni strani dvorišča, katerega obdaja manjše obzidje.

Slika

Vhod v trdnjavo. Kot se za ekskluzivni set spodobi, je tukaj otok (za razliko od dvignjenega in potiskanega baseplatea v izvornem setu) v celoti izdelan iz kock, posledično je tudi vstopna klančina dobila bolj pristen izgled tlakovane površine. Zanimiv detajl je razširitev klančine v zgornjem delu v linijo vrat (in sočasno zožanje skal oziroma pečine na desni strani), kar razbije štirioglato monotonost oziroma doda celotnemu segmentu bolj naraven videz.

Slika

Slika

V vrhnjem delu trdnjave se nahajajo precej utesnjeni guvernerjevi prostori ter dva topova za obrambo. Za dodaten nadzor pa so na dohodno klančino z obzidja namerjene tudi muškete.

Slika

Še en top se nahaja na zanimivo oblikovanem podstavku na sprednji strani utrdbe.

Slika

Dvorišče na sredini utrdbe. Na levi strani ob zidu se nahaja tudi manjše ognjišče s kotličkom.

Slika

Slika

Vogalni stolpič na sprednji strani posadka uporablja kot shrambo oziroma skladišče, na vrhu pa se nahaja dvigalo, s katerim lahko v utrdbo dostavijo tudi večji in težji tovor neposredno iz ladje, ki se zasidra ob zunanjem pomolu. Dvigalo pa je žal najbolj neposrečen del celotnega seta in tudi sicer v AFOL srenji nanj leti zelo veliko kritik, saj je kljub zelo domiselni in detajlirani zasnovi zelo predimenzionirano in povsem izven proporcev stolpa, na katerem stoji, ter s tem tudi celotne kreacije.

Slika

Slika

V drugem stolpiču se nahaja ječa.

Slika

Glavna razlika in največja dodana vrednost seta v primerjavi z izvirnikom je modularna zasnova. Celotna utrdba je namreč sestavljena iz petih modulov, ki se jih da zložiti v različne kombinacije oziroma v vrsto, kot je prikazano tudi na zadnji strani škatle.

Slika

Slika

Dvorišče je zasnovano tudi kot pomol, ob katerega se lahko glede na dimenzije (tudi po namigu v navodilih) zasidra barakuda. In če naj bi po mnenju TLGja tolovaji s svojo glavno ladjo pripluli neposredno k oblastnikom, je v pomol vgrajena loputa, ki s premikom ročice spredaj desno oteži dostop nepovabljenim gostom.

Slika

Kot že omenjeno je tudi otok, na katerem stoji utrdba, v celoti izdelan iz kock, posledično pa je izdelana tudi notranjost pečine. Pod loputo, ki se nahaja ob strani dvorišča, vodi lestev v globino...

Slika

...kjer v podzemnih votlinah, na varnem pred tatinskimi rokami, skladiščijo dragocenosti. Obe votlini sta povezani z ozkim prehodom, votlina na levi strani...

Slika

...pa se nadaljuje oziroma zaključi pod vhodom v utrdbo. V ozadju sta vidna kroglična zgloba, ki delujeta kot nosilca za dohodno klančino.

Slika

Druga votlina, ki pa ni več dostopna z zunanje strani, se nahaja pod stolpom z dvigalom. Vanjo je očitno nekoč nekako zašel pirat, vendar nesrečnik ni več našel poti ven...

Slika

Slika

Tretja votlina se nahaja pod stolpom z ječo. Za lažji dostop do aresta je možno umakniti eno od stranic z oknom, v tleh celice pa se prav tako skriva loputa, skozi katero se lahko spusti jetnik v jamo...

Slika

...ki ima izhod na obali, kjer ga pričakajo pajdaši.

Moje skromno mnenje je, da gre za odličen in verodostojen remejk legendarnega seta, k čemur najbolj pripomoreta pretežno klasičen način gradnje ter klasična barvna shema, oboje v kombinaciji z ravno pravo mero sodobnih tehnik in elementov. Prav tako set vsebuje zelo dober nabor kock, čeprav glavnino številčno predstavljajo dokaj osnovne DBG kocke, iz katerih je izdelan otok. Čeprav gre v osnovi za set, ki je tako po velikosti kot ceni v prvi vrsti namenjen AFOLom, pa je v primerjavi z izvirnikom presenetljivo napredoval v igralnosti, saj z vsemi izdelanimi pritiklinami in detajli nad in pod zemljo ter na vodi ponuja precej več možnosti za igro kot večina sodobnih setov iz trenutne TLGjeve ponudbe. Edina šibka točka seta je tako ne najbolj posrečeno dvigalo, kar pa vseeno ne pokvari celotnega zelo pozitivnega vtisa.

ZA: zelo igralen set, zelo dober nabor kock, uau efekt seta kot celote, sprejemljiva cena

PROTI: predimenzionirano dvigalo

Končna ocena: 9,5/10

Redhead1982
Prispevkov: 157
Pridružen: 30 Jan 2010 11:42
x 189

Re: OOB 10320 Eldorado Fortress

  • Prijavi se za všečkanje prispevka.

#2 Odgovor Napisal/-a Redhead1982 »

Hvala za opis. Tudi meni je ta set všečen, pa nisem iz tiste skupine kockarjev, ki so se igrali s pirati v mladih letih. Dvigalo tudi meni deluje preveliko, ampak kot celota vse skupaj deluje zelo zanimivo. Če se že dela remake, je res fino, da so ga izboljšali z igralno funkcijo, umaknili dvignjen baseplate in dopolnili z novimi kockami namesto panelov.

Uporabniški avatar
Cwetqo
Prispevkov: 162
Pridružen: 16 Avg 2008 14:52
x 108

Re: OOB 10320 Eldorado Fortress

  • Prijavi se za všečkanje prispevka.

#3 Odgovor Napisal/-a Cwetqo »

Eden boljših setov zadnjih let. Hvala za opis! Je v planu, ko bo "čas". :)

Odgovori