Opis OOB 10293 Santa's Visit

LEGO MOC, MOD ali OOB, tudi LDD, stud.io ipd
Odgovori
Sporočilo
Avtor
Redhead1982
Prispevkov: 157
Pridružen: 30 Jan 2010 11:42
x 189

Opis OOB 10293 Santa's Visit

  • Prijavi se za všečkanje prispevka.

#1 Odgovor Napisal/-a Redhead1982 »

Predstavljam set 10293 Santa's Visit, najnovejši model iz serije Winter Village. Set bo kmalu tudi na prodajnih policah in če koga mika izvedeti o njem kaj več, si lahko ogleda fotke in prebere kaj več. Pa tudi na kakšno vprašanje o setu lahko odgovorim, če bom znala.

Slika

Osnovne informacije o setu

Št. seta: 10293
Ime: Santa's Visit
Tema: Creator Expert
Podtema: Winter Village
Leto: 2021
Št. kock: 1445
Št. minifigov: 4
Starostna skupina: 18+
Cena: 99,99 EUR
Cena na kocko: 6,9 centov

Škatla

Večino podrobnosti se lahko opazi že na sami škatli. Jaz sem jo namreč najprej nekaj dni bolj kot ne ogledovala iz vseh zornih kotov in priznam, da mi je dizajn škatel zelo všeč. S črnim ozadjem se lepo poudari sam model, bel rob iz kock pa doda poseben pečat. Ravno na tem delu mi je zanimiva ikona s tremi osebami in napisom 1-2. Opazila sem jo prvič, čeprav naj bi bila v rabi že nekaj časa. Pomeni pa, da lahko set vsaj nekaj časa vzporedno sestavljata dve osebi. V mojem primeru do tega ni prišlo. ;)
Slika

Osebno škatle hitro zavržem, mi je pa všeč, da so tudi škatle premišljeno pripravljene. Ker sem set dobila še v času, ko o njem ni bilo kaj dosti znanega, sem si podrobno tudi ogledala izpostavljene 'zgodbe' na zadnji strani. S tega vidika se set, njegova igralnost in velikost kar dobro predstavi.
Slika

Vsebina

Zame ena bolj pomembnih lastnosti setov je njihova vsebina. Ne toliko navodila in nalepke kot pa kocke. Ker celoten inventar kock na običajnih spletnih mestih še ni na voljo, si lahko radovedneži ogledate strani v navodilih tukaj, tukaj in tukaj, ki prikazujejo cel inventar. Tale fotka pa bolj kot ne prikaže celoten barvni repertoar. Mene je navdušila svetlo modra barva (na Bricklinku je to bright light blue). Prevladujejo modre, temno sive in bele kocke, ostalo pa so bolj kot ne dodatki. Z vidika nabora kock je set zanimiv tudi za tiste, ki želijo svojo zbirko obogatiti s bright light blue kockami. Poleg tega je v setu kar nekaj kock, ki se na novo pojavijo v določeni barvi. Skozi moje oči definitivno primerno za nakup, ni pa to set, s katerimi bi pridobil ogromne količine kock. Veliko je namreč tudi manjših kock, ki poskrbijo za podrobnosti v setu. Vseeno je kupček kock kar zajeten.
Slika

Navodila so v dveh knjižicah, vezano na zgoraj omenjeno ikono 1-2. Manjšo knjižico bi tako lahko npr. sestavljali otroci, večjo pa odrasli. Po eni strani to olajša kreganje, kdo bo kaj sestavil, po drugi strani pa se mi zdi, da to ni tako nujno. Pri nas smo sestavljanje v dvoje prakticirali tako, da je en iskal kocke, drugih pa jih je sestavljal in potem smo vloge zamenjali. Vsekakor se s tem uči tudi komunikacije in sodelovanja. Če pa set nosi oznako 18+, pa nekako ne vidim smisla v dveh knjižicah. Kar se tiče kompleksnosti, set sam po sebi spet ni tako zahteven, da ga ne bi zmogli sestaviti tudi mlajši v sicer daljšem času (trenutno to opcijo testiram). So pa navodila fina, kocke za nove korake so označene z rdečim robom, po korakih se dodaja neko zmerno število kock in gradnja hitro napreduje. Malo so me zmotili rumeni madeži na nekaterih straneh, kar pokvari vtis. Se pa ves čas gradnje vrti na relaciji notranjost-zunanjost, kar je meni zelo pasalo. Obe strani imata namreč zanimive podrobnosti in je bilo tako sestavljanje bolj dinamično.

Slika

Minifigurice

V setu so 4 minifigurice. To so 3 družinski člani in Božiček. Najbolj izstopa Božiček z novim plaščkom z bolj izbočenim trebuhom in gubami ter škornji.
Slika

Druga meni sicer najljubša figurica je deklica v turkizni pižami, ki ima nov obojestranski potisk. Luštna mi je tudi njena frizurica, ki me zelo spomni na tiste prastare figurice z dvemi čopki iz daljnega 1975. Deklica ima tudi dvojno potiskan obraz, z zaspanim obrazom zaspi na postelji in sanja vesolje.
Slika

Mama in oče sta mi manj zanimiva, oba imata prav tako dvojne obraze in sta zelo vesela. Njuna oblačila pa so precej bolj vsakdnanja. Pri teh zimskih temah še najbolj pogrešam kakšno bolj unikatno zimsko oblačilo. Glede na to, da so moderni 'grdi Božični puloverji' ali matchi-matchi oblačila za mame-hčere, bi bila veliko bolj navdušena nad puloverji v stilu tega zimskega seta ali enako pižamo, kot jo ima deklica.
Slika

Pri očetu v rokah še najbolj izstopa novo potiskano pismo.
Slika

Model

Sestavljanje se začne z vhodom na vrt in smrekco, ki sta mini modela, predvidena tudi za sestavljanje tistih, ki ne izpolnjujejo pogoja 18+. Vhod k hiši omejuje lesena ograja. Na prvi pogled gre za zelo preprosto vinjeto, a se h končni hiši lepo poda. Tu je tudi jasno, da je ta del dovolj preprost za male ročice. Meni sta tu najbolj všeč (ameriški) nabiralnik in luč v satin white barvi (okrogla 1x1 kocka se v tej barvi pojavi prvič).
Slika

Smrekca mi na prvi pogled ni bila takoj všeč, ker deluje preveč robustno. Se je pa moje mnenje o njej izboljšalo med sestavljanjem. Glede na to, da vsako leto (ali skoraj vsako leto) v sklopu zimskih setov dobimo kakšno smrečico, se mi zdi že težko predstaviti kak nov izgled. Pri tej pa me je navdušila ideja, da so posamezni strešniki povezani s prozornimi platkami, v jedru smrečice pa se skriva svetlobna kocka, ki ob pritisku na smrečico osvetli 'lučke'. Darila pod smrekico so bolj kot ne klasika, že videne kombinacije platk, jumperjev in rožic za zavite paketke. Trobilo mi deluje preveliko, je pa zanimivo sestavljeno. Zmotil pa me je dk.tan radar, ki bi lahko bil v gold barvi, da bi bolj dopolnil izgled.
Slika

Tloris hiške je neobičajne in ni klasične pravokotne oblike. V zadnjem času se je v tej obliki pojavilo že več setov in to odstopanje podpiram. Vsaj pri tem modelu se je s tem izkazalo, da je notranjost hiške veliko bolj dostopna, kot bi bila v klasični pravokotni obliki. Z wedge platkami in hingi pa se je tako ustvarila stabilna podlaga za hiško.
Slika

Notranji načrt se pokaže zelo hitro. Na eni strani je zametek kuhinje, na drugi pa kamin in dnevni prostor. V kuhinji izstopa lijak, ki je sestavljen iz pol-cilindra, dokaj nove in redke kocke. Na drugi strani se pred kaminom vidi ogenj v kaminu, pri čemer so svečke pritrjene na bar. To je ena od bistvenih igralnih lastnosti, saj skozi dimnik v prostor pride vsaj-vemo-kdo. ;) Vsekakor luštna in zabavna podrobnost.
Slika

Od zunaj tudi hiška hitro zraste in pokaže vso lepoto tega odtenka modre barve. Meni je ta barva všeč, vsakemu pa verjetno ne. Tudi ni najbolj klasična fasadna barva, a mi je bolj všeč kot npr. tista iz Winter Village Cottage in 2012. Na zunanji strani hiške pa najbolj izstopajo praznične dekoracije. Pod okni so nameščeni zeleno rdeči okraski iz minifigovih krempljev v zeleni barvi. Ta kocke me je tudi najbolj navdušila, ko sem set prvič videla. Do sedaj je bila v zeleni na voljo le v Ninjago Gardens, se mi pa zdi zelo uporabna za sestavljanje raznoraznega zelenja. V setu jih je na voljo kar 18, kar je super. Simpatičen je tudi ptiček na okenski polici.
Slika

V notranjosti je dnevna soba skoraj končana. Tu najbolj izstopa mogočen kamin. Dokler ni prostor popolnoma končan, kamin kar malo preveč izstopa. Se pa njegovo robustnost lepo omili prazničnimi okraski, obešenimi nogavicami, svečkami in družinskim portretom na steni dimnika. Ura in portret sta nalepki, ki po mojem lepo poživita prostor. Vsaj pri portretu pa je bil precejšen izziv nalepko natančno nalepiti tako, da so robovi enakomerni. S tega vidika bi veliko raje videla natisnjen portret.
Slika

Nad kuhinjo je sobica deklice, ki je očitno navdušena nad vesoljem. Soba je preprosta in nič posebnega. Tu sta uporabljeni še preostali nalepki, poster vesolja in pismo Božičku. Je pa zaradi te sobice dostop do kuhinje pod njo kar precej otežen za odraslo velikost rok in se s tem malo omeji igralnost seta. ;)
Slika

Pri setu so mene najbolj navdušile strehe. Že na prvi pogled mi delujejo lepše z zaobljenimi robovi kot tiste glomazne debele bele površine v starejših zimskih hiškah. Poleg tega so strehe v več slojih in z različnimi nakloni, kar hiško bolj razgiba in naredi zanimivejšo. Na prvi pogled je struktura enostavna, a ker se sama redko dotaknem Technic kock, do take rešitve verjetno ne bi prišla. Uporabljeni so rjavi 7L liftarmi (tu se pojavijo na novo), na katere je streha pritrjena na eni strani. Na drugi strani se ta strešna konstrukcija pritrdi na hiško. Tako se preprosto streha bolj kot ne nasloni na povezovalni tram. Liftarmi pa z notranje strani delujejo kot podstrešni tramovi.
Slika

V otroški sobi ta tehnika tudi olajša dostop do prostorčka, saj se streha preprosto odmakne in omogoča lažji dostop za igro. Prav tako je na to streho pritrjen planet, ki je izredno preprost, a zelo poživi sobo. Je del 'zgodbe' o deklici, ki je navdušena nad vesoljem in za darilo dobi raketo. Morda je to način, kako LEGO skuša vplivati, da bi se tudi deklice bolj zanimale za tehniko.
Slika

Razgibanost streh se lahko dobro vidi iz tega zornega kota. Priznam, da je to specifika, ki je mene zelo pritegnila. Tudi ta sprednji del strešne konstrukcije je na hiško pritjen s Technic ogrodjem. Pri tem sem dobila kar nekaj idej, da bi lahko v bodoče pogosteje uporabila tiste meni manj 'uporabne' kocke. Osrednji del hiške je pokrit z najbolj strmo streho in okrašen z dodatnim zelenim okrasjem. Tudi pod to streho je skrita preprosta in učinkovita technic konstrukcija.
Slika

Z druge strani hiške je pogled malo drugačen. Tu najbolj izstopa drevešček pred dimnikom. Spet mene najprej ni prepričal, a če si predstavljam kakšno res mlado drevo, je to dokaj dober zimski približek. Najbolj luštna pa je preprosta ptičja hišica, ki lepo poveže zgodbo s ptičkom na oknu. Lepo pa pridejo do izraza tudi lučke na vhodu in zanimiva geometrija hiške.
Slika

Končana notranjost izgleda takole. Osrednji prostor pokrije velika in praznično okrašena miza. Za moj okus je notranjost primerno izdelana, da omogoča veliko igralnosti. Ravno iz te perspektive mi je hecno, da set nosi oznako 18+. Večina gradnje je normalno zahtevne, igralnosti pa je v setu veliko. Ravno to je nekaj, kar pritegne otroke. Set je razumljivo predstavljen kot 'home decor' v času praznikov, a ima tudi veliko igralnosti. S štirimi figuricami se lahko poustvari veliko scenarijev, jaz sem se še najbolj zabavala z dimnikom in prihodom v prostor.
Slika

Končni vtis

Dizajn 9/10
S tega vidika je set dobro dodelan, ponuja prijeten izgled, zanimivo sestavljanje brez večjih ponavaljjočih delov. Veliko je igralnih opcij in zanimivih pristopov k določenim delom gradnje. Tukaj po moje najbolj izstopa tloris hiške in strehe z različnimi nakloni. Ker je set v osnovi oglaševan kot 18+ oz. adults, pa me le zmoti premalo zahtevn/kompleksna gradnja.

Kocke 10/10
Nabor kock je iz mojega stališča odličen. Bright light blue barva do sedaj ni bila tako pogosta, v tem setu pa se pojavi kar nekaj novih kock v tej barvi. Nabor se bo verjetno še povečal, ko bo v tej barvi na voljo Fiat. Tudi med ostalimi kockami se pojavi precej novih ali redkih barv, zato je s tega vidika set več kot zadovoljiv.

Minifigurice 7/10
Z izjemo Božička in deklice me niso najbolj navdušile. Deklica in Božiček imata nove potiskane trupe, medtem ko sta mama in ata bolj generična. Me pa toliko to ne moti, ker v osnovi nisem velik fan figuric. Všeč so mi dvojni izrazi pri treh družinskih članih in tudi dejstvo, da so figurice le 4. Dodaten družinski član bi bil bolj kot ne gneča. Morda bi bilo zanimivo sicer imeti še kakšnega dedka ali babico, čeprav bi hišni ljubljenček še najbolj povečal vrednost seta. Dodaten muc ali kuža bi bila super dodatka.

Sestavljanje 9/10
Samo sestavljanje je bilo zanimivo in ne preveč zahtevno. Mene se najbolj navdušile strehe s technic konstrukcijami. Prav tako zaradi različnih načinov pritrditve ne izpadejo ponavljajoče. Tudi notranjost je fino dodelana, ravno prav, da ni natlačeno in da je dovolj prostora za igro. Ni pa veliko zahtevnejše ali SNOT tehnike sestavljanja.

Igralnost 10/10
Set je v osnovi zelo igralen. S 4 figuricami se da poustvariti veliko igralnih scenarijev in tu je tudi velika vrednost seta. Pri nas smo se najbolj zabavali s prižiganjem lučk na smrekci in prihodom Božička, daril in družinskih članov skozi dimnik. Vsekakor zabavna okrasitev mize v prazničnem času.

Cena 9/10
Cena je sicer ugodna za set s tako velikim številom kock. Vsi bi sicer radi kocke dobili po najnižji ceni, a to vedno ne gre. Zame je ta set upravičil ceno, ker ponuja nekatere redke kocke, nove kocke v določenih barvah in večji nabor v bright light blue. Cena na kocko je sicer ugodna zaradi večjega števila manjših kock, a so vsaj meni te manjše kocke pomembne za ustvarjanje podrobnosti. Na koncu je cena primerna temu, kaj dobimo v roke.

Celota 54/60
Zaključna ocena seta je v mojih očeh 90%. Čeprav je set ciljan v odraslo 18+ publiko, je očitno zastavljen za širšo populacijo, saj predstavlja lušten praznični okras prostora, zanimiv nabor kock in veliko igralnosti.

Glede na daljši opis pa predvsem hvala tistim, ki ste si vzeli čas in prebrali moje mnenje o setu. Vesela bolj debate in komentarjev.
Zadnjič spremenil Redhead1982, dne 13 Sep 2021 10:09, skupaj popravljeno 2 krat.

Uporabniški avatar
MajklSpajkl
Prispevkov: 299
Pridružen: 28 Dec 2012 20:17
Kraj: Wajdušna Metropola
x 290

Re: Opis OOB 10293 Santa's Visit

  • Prijavi se za všečkanje prispevka.

#2 Odgovor Napisal/-a MajklSpajkl »

Hvala za podroben opis. Set je res lušten, čeprav ni v moji "branži".
Mal že gnjavijo s tem 18+, vse je že 18+ a hkrati so cene vedno bolj divje in bi lahko napisali 50+, navodila so pa vedno bolj za 4+...
Lp
Zadnjič spremenil MajklSpajkl, dne 13 Sep 2021 11:27, skupaj popravljeno 1 krat.
It's not me, it's my alter LEGO!

Uporabniški avatar
sveder
Prispevkov: 184
Pridružen: 24 Apr 2019 20:08
x 183
Kontakt:

Re: Opis OOB 10293 Santa's Visit

  • Prijavi se za všečkanje prispevka.

#3 Odgovor Napisal/-a sveder »

@Redhead1982 kapo dol! Krasen opis ful simpatičnega seta. Nič predolg. Prebran z užitkom. Komaj čakam, da jih dejansko začnejo prodajat :D

Tudi meni je všeč modra barva fasade in se mi zdi dobra popestritev precej bolj rjavo/rdeče vasice. Mogoče veš ali so iste barve kot so bile že hiške v Creator setih lani in prejšnja leta (mislim, da je bil Pet shop in pa neka slaščičarna)

Všeč mi je, da so se odločili za razprt tloris - da ni 90º ... spredaj je zato fasada bolj zanimiva, zadaj, pa verjamem, je več prostora za igro. Tudi mene je 'zmotil' napis 18+ na škatli, ker mi set deluje zelo playabilno. Strašno mi je všeč, ko naredijo sete, ki bi jih mi, tastari, imeli na polici, deca pa bi se lahko zelo dobro igrala z njimi. Za takšne mi ni tako težko odkartat kak € več. Detajli so simpatični, punčkina soba s planetom in posterjem je kjut. Presenečen sem, da je nalepka na okrogli platki na kaminu - in kar predstavljam si kako bo folk oboleval, ko bo lepil. In ja, LEGO se trudi biti žensko naravnana firma (kako jim to uspeva s prevladujočimi moškimi figurami, je drugo) zato tudi ti seti kot so Women of NASA in mislim, da je bila pred leti punčka z raketo ... znanstvenice etc. Meni je to OK. Sem že slišal preveč komentarjev in pripomb od ljudi, zakaj je toliko 'moških' poklicev. Za punce pa samo Disney in Friendz.

Zanimive so mi tudi strehe. Je pomična samo tista strešina pri sobici ali vse? NE spomnim se, da bi tak sistem že bil kje. I like it! Všeč mi je tudi, da so svetlobno kocko precej domiselno uporabili za razsvetljavo drevesca in ne spet notranjosti ... Skratka Chris McVeigh je spet naredil ful simpatičen set.

in tnx tebi, če boš prišla do konca mojega komentarja ... in celo kaj odgovorila :D

Uporabniški avatar
subix
Prispevkov: 154
Pridružen: 16 Maj 2008 09:27
x 141

Re: Opis OOB 10293 Santa's Visit

  • Prijavi se za všečkanje prispevka.

#4 Odgovor Napisal/-a subix »

Ocena opisa seta 10/10!
Ste je zelo zanimiv. Tloris, oblika streh, pritrditev streh, funkcionalnost dimnika, 'mlečne' trans kocke,...tokrat je TLG-ju uspel res dober set.

Uporabniški avatar
Cwetqo
Prispevkov: 162
Pridružen: 16 Avg 2008 14:52
x 108

Re: Opis OOB 10293 Santa's Visit

  • Prijavi se za všečkanje prispevka.

#5 Odgovor Napisal/-a Cwetqo »

Fajn opis, hvala! Set je pa tudi lušen, morda ga celo vzamem.

Uporabniški avatar
legofrik
Site Admin
Prispevkov: 674
Pridružen: 28 Mar 2008 15:31
x 670

Re: Opis OOB 10293 Santa's Visit

  • Prijavi se za všečkanje prispevka.

#6 Odgovor Napisal/-a legofrik »

Hvala za opis. Zelo lepo si se potrudila.
Končno spet ena stanovanjska hiška za na zimsko dioramo.

Uporabniški avatar
Maxon
Prispevkov: 26
Pridružen: 16 Nov 2012 20:28
x 22

Re: Opis OOB 10293 Santa's Visit

  • Prijavi se za všečkanje prispevka.

#7 Odgovor Napisal/-a Maxon »

Zelo lepa hiška, še lepša in boljša pa predstavitev. Hvala ti za trud.
Jaz si jo bom tudi omislil. Bo popestrila winter village.

Redhead1982
Prispevkov: 157
Pridružen: 30 Jan 2010 11:42
x 189

Re: Opis OOB 10293 Santa's Visit

  • Prijavi se za všečkanje prispevka.

#8 Odgovor Napisal/-a Redhead1982 »

Hvala vsem za komentarje. Set je res fin, ravno prav velik in za marsikoga lahko dober nakup.

@MajklSpajkl Cena za tale set res ni prehuda, sploh če spremljaš kake prednovoletne popuste v trgovinah. Se mi zdi, da se je dalo te zimske vasice včasih dobiti s popustom na igrače. Pa tudi kot redna cena je solidna, kock je precej. Čeprav ni technic, imaš pa kar nekaj Technic robe notri. ;)

@sveder Modra bright light blue (ali light royal blue po Legovo) barva je npr. v Detective's Office setu. Če ti kaj pomaga link do nekaterih setov s to barvo.

timi
Prispevkov: 126
Pridružen: 30 Jun 2020 11:17
x 101

Re: Opis OOB 10293 Santa's Visit

  • Prijavi se za všečkanje prispevka.

#9 Odgovor Napisal/-a timi »

Še iz moje strani hvala za podroben opis! Mogoče si hiško še jaz omisllim. ;)
Fajn bod’te

:D :) ;) 8-) :lol:

ZFA
Prispevkov: 80
Pridružen: 15 Nov 2014 00:41
x 87

Re: Opis OOB 10293 Santa's Visit

  • Prijavi se za všečkanje prispevka.

#10 Odgovor Napisal/-a ZFA »

Hvala za dober opis. Zanimiv set.

Odgovori