Stran 1 od 1

MOC Tatra Phoenix 6x6

Objavljeno: 23 Avg 2021 23:18
Napisal/-a blaz62
Pozdravljeni,
predstavljam vam mojo novo kreacijo tovornjak Češkega podjetja Tatra, model Phoenix. Ta model je nastal po tem ko je nizozemsko podjetje DAF kupilo del Tatre in tako je nastal ta tovornjak. Podvozje Tatra ter motorji in kabina DAF (model CF).

Samo idejo za ta tovornjak sem dobil po tem ko sem v roke dobil Lego set 42124 "off road buggy ", kateri je vseboval te nove pnevmatike. Model je daljinsko voden preko BuWizz 2.0 kocke za pogon pa skrbita dva nova BuWizz (RC) motorja, krmiljenje pa je preko servo motorja. Ti motorji zagotavljajo velike hitrosti ter velik navor, kar pride zelo prav pri tem tovornjaku. Sam pogon je speljan na vsa kolesa po dveh ločenih linijah, kar omogoča manjše zvijanje osi, kot če bi bilo vse na eni.
Slika
Sesava vozila je modularna: šasija, kabina nadgradnja. Nato pa se še šasija razdeli na tri bloke in sicer prednja os z servo motorjem, pogonski sklop, ter zadnji dve osi. Tako se lahko na vozilo doda poljubno število osi.
Funkcije:
-neodvisno vzmetenje vseh koles
-modularna zasnova
-detajlirana notranjost kabine
-vrata se lahko odprejo
-nadgradnja vozila služi tudi kot ščit kabine pri prevračanju vozila. Prav tako kot ročka za prenašanje vozila.
Slika

Slika

Slika

Slika

Slika

Slika

Slika

Video:

Re: MOC Tatra Phoenix 6x6

Objavljeno: 24 Avg 2021 02:11
Napisal/-a Cwetqo
Fajn. :)

Motorji so že v redni prodaji?

Pa noge bi lahko imel malo manj "na X". ;)

Re: MOC Tatra Phoenix 6x6

Objavljeno: 24 Avg 2021 13:59
Napisal/-a subix
Kako se obnesejo BuWizz RC motorji?

Re: MOC Tatra Phoenix 6x6

Objavljeno: 24 Avg 2021 20:18
Napisal/-a MajklSpajkl
Res je fajn uspela. Te gume mam tudi že na lagarju, sam vprašanje kdaj bodo prišle na vrsto.
Kot sem ti že omenil, bi za pravi TT moral biti malo počasnejši pa bi mel potem še malo več navora... kaj pa vem, mogoče se pa da zdrse gum tudi kompenzirati s hitrejšo vožnjo.Všeč mi je tudi modularnost. Šasija izgleda zelo kompaktna.
LP

Re: MOC Tatra Phoenix 6x6

Objavljeno: 25 Avg 2021 15:13
Napisal/-a blaz62
@Cwetqo
Da, motorje se že da kupiti v redni prodajo.
Če nima koles na X ni prava Tatra :lol: . Sem namensko naredil tako, da je večji hod vzmetenja in se ne dotakne kabine.

@subix
Hitrosti in navora imajo ogromno. Ne morem reči kako so proti RC motorjem imajo pa eno prednost in sicer drugačno vpetje. Pri tej verziji ga lažje vpneš v sistem saj ob straneh vpetja nimajo plastike pod kotom kot so jih imeli RC.

@MajklSpajkl
Hvala.
Jaz pa čakam zdaj te nove Zetros pnevmatike, če bojo šle na vozilo, ker imam v plano narediti še kmetijsko nadgradnjo. Zato sem se tudi lotil modularnosti, ter dal nalepke samo na nadgradnjo. Mogoče bom dodal tudi še kakšno akso, moči je dovolj.
Ja vozilo ni bilo v prvi vrsti namenjeni tej klasični Lego TT modelom ampak bolj kot model pravega TT vozila.

Re: MOC Tatra Phoenix 6x6

Objavljeno: 25 Avg 2021 18:31
Napisal/-a Redhead1982
Fajn tovornjak. Mene so sicer najbolj zmotila kolesa na x. Precej nenavadno deluje. Izgled kabine je pa fin, lepo izgleda.

Re: MOC Tatra Phoenix 6x6

Objavljeno: 26 Avg 2021 10:26
Napisal/-a blaz62
Hvala.
V teku je že nova nadgradnja oz. predelava vozila-cestna verzija. Tokrat sem spremenil vpetje vzmetenja, kar je posledično tudi izravnalo kolesa. S tem se je izgubilo tudi nekaj višine hoda vzmetenja ampak pri tej verziji ni toliko važno. Zamenjal sem tudi pnevmatike z cestnimi 62.4mm. Kaj bo sama nadgradnja še ne vem točno.
Slika

Re: MOC Tatra Phoenix 6x6

Objavljeno: 27 Feb 2022 20:42
Napisal/-a blaz62
Pozdravljeni.
Pa je cestna verzija dokončana. Naredil sem klasičnega "kiperja". Da pa ni ostalo samo pri tovornjaku sem mu dodal še tandem prikolico. Tako prikolica kot tovornjak imata motorizirani kiper sistem preko M motorja. Oba dva sta tudi modularna. Odpiranje zadnje stranice je preko posebnega vzvoda, kateri se po pritisku vrne v prvotni položaj.
Slika

Slika

Slika

Slika

Prikolica ima vzmetenje na obeh oseh. Dodal pa sem ji tudi podporno nogo. Za povezavo motorja za dvig kesona do BuWizz kocke sta potrebni dva klasična PF podaljška.

Slika

Slika

Slika

Slika
Primerjava z terensko verzijo. V ozadju je še testna verzija postavitve velikega dvigala na to šasijo (v kratkem predstavim še to kreacijo).
Slika

Re: MOC Tatra Phoenix 6x6

Objavljeno: 28 Feb 2022 12:06
Napisal/-a Rozle
Noro! Bl se mi dopade offroad verzija. K bom velik, bom tut jst neki tazga sestavu :D Zdej pa hitro en KT organizirat, da se to v zivo vid. Top res!

Re: MOC Tatra Phoenix 6x6

Objavljeno: 01 Mar 2022 10:03
Napisal/-a blaz62
Ja te gume naredijo off road verzijo bolj ostro. Prvotno je bil plan tega projekta sestaviti novo trial truck vozilo. Moči ima za ta tip vozila res ogromno je pa šibka točka krmiljenje. Kot sprednjih koles ni tako velik in občasno prestavlja problem. Je pa res da so vse osi narejene enako tako da se lahko vse spremenijo v krmilne. Prav tako zaradi same zasnove šasije se lahko enostoavno dodajo osi spredaj in zadaj. Imam v planu predelati vozilo na 8x8x8 z vsemi krmiljenimi osmi.

Re: MOC Tatra Phoenix 6x6

Objavljeno: 01 Mar 2022 21:50
Napisal/-a blaz62
In pa še kratki video: