Meni osebno se zdi vpisovanje setov in posameznih kock čista zguba cajta. Sploh ne vidim smisla, zakaj bi imel to bazo podatkov? Da vem, koliko kock imam? Nepotrebno. Zakaj? Ker nikoli ne kupujem po eno kocko, če mi le ta fali, niti ne samo po 10, saj, ko se enkrat spraviš delat kaj ornk, vidiš, da tudi 1000 kosov ni nič.
Zdej je odvisno kako se zadevo spraviš delat. Vedno sem do končne kreacije prišel tako, da sem sestavljal in podiral sproti, ker se mi je načrtovanje v LDD-ju zdela zguba cajta, sploh ker so bila še navodila iz LDD zakrnela stvar in sam program meni dokaj neprijazen. Tako sem pač uporabljal kocke, katere sem imel pri roki, četudi v napačni barvi. Ko je bila zadeva fertik, sem šel v nabavo in za ziher dodal še vsaj 100% količino, katero sem potreboval za svojo kreacijo. Zakaj? Ker čez 7 let vse prav pride.

Sedaj določene zadeve načrtujem v Studio. Je sicer bolj zamudno (itak se mi sestavljat ne da več, pa vsaj načrtujem), a če ne drugega, mi potem vsaj naredi part listo, kaj rabim in nato lažje najdem - predvsem je to lenoba, da si nanosim vse na kup in da mi ni treba vmes 100x vstat in it po kock na drugo stran sobe. Je res, da mi je nekoliko lažje, da če nimam svoje zaloge, jo vzamem s prodaje, če imam, seveda. Najbolj pa mi je fajn, ko lahko naredim tudi okvirna navodila, da mi čez določen cajt, ko se spet lotim dela ni treba gruntat, kaj je pesnik mislil, ko je to sestavljal skupaj, ampak grem lepo po korakih (ja vem, star sem in se mi ne da več).
Je pa tudi res, da odvisno kaj sestavljaš in koliko si znaš predstavljat končni izdelek. Program Studio mi pri tem pomaga, ni pa to razlog, da bom vpisoval vse koščke nekam, da bom vedel, da mi recimo manjkajo trije strešniki. Se vzame druge barve, pa je do nabave rešena zadeva, ker keč je tudi v tem, da četudi imaš seznam kock in ti jih 5 fali, pa jih boš nabavil samo določeno količino, potem zadevo sestaviš in ko bo gotova, ugotoviš, da bi blo fajn še mal zadevo popravit in ti spet manjka kock, ponavadi istih, okt prej in ravno ena ali dve. Pa si na slabšem, kot če bi najprej zadevo naredil vso šekasto in nato šel v nabavo.
Iskanje in preštevanje. Problem vsakega na začetku. Ko uvidiš, da je treba it vsepovprek in nabavit količine, bo lažje, ker potem šteješ le kocke, ki so bolj redke in približno veš, da jih mogoče nimaš zadostno količino, ostalega šrota pa veš, da je dovolj.
Vsakemu začetniku bi dal par nasvetov.
1. to je hobi. Hobi žre denar in ga ne daje. Če misliš pri tem škrtarit, ga raje opusti. 1000 eur na leto dat za kocke ni nič, če hočeš bit resen MOCar. Vsem se zdi to ogromno denarja, a dejansko je to kaplja v morje, saj...
2. ... 100 kock ni nič. To vidim pri bulku. Ljudje nabirate po 25 kosov. Tudi če ne. S 25 platkami 1x2 v LBG barvi ne nareidš nič, niti ne s 100 kosi Jih sicer imaš, nabor se ti veča, količina sicer raste, a to ni dovolj za sestavit karkoli večjega in dobrega
3. ne kupuj malih setov. Ja, 30 eur za kocke se lahko da, 160 za modularca je pa šus v glavo. Ravno obratno je. Recimo Bookshop ima cca 2500 koščkov, kar znese v povprečju 0,064 eur na kos. 31098 Creator Outback Cabin stane 32 eur, ima cca 300 koščkov, pomeni, da je cena na kos 0,106 eur. Razlika je očitna, pa sem vzel Creator set, kaj bi bilo šele, če bi kak City.

4. poleg količine si delaj še nabor kock. Nič ti ne pomaga 10000 kock enega tipa, če imaš omejen nabor kombiniranja z ostalimi kockami. Četudi je količina v naboru majhna, glavno, da je, da lahko pri sestavljanju vidiš kaj se lahko naredi in kaj ne
5. zelo pomembno je tudi, da si up-to-date s svojim naborom kock. Tehnika gradnje se spreminja iz navadne gradnje gre vse vedno bolj v SNOT. Poleg tega se spreminjata tudi oblika in barva. Imeti večino kock samo izpred 20+ let in ne kupovat novih, ker je starih itak že preveč, vodi v zaostanek. Drugi te bodo prekašali po izgledu in gradnji in tvoj izdelek kmalu ne bo več primerljiv z ostalimi, kot tudi ne "lep" na oko, kar žal vodi v nezadovoljstvo.
Seveda je odvisno kaj graditš. Povzemam pač po sebi, a vseeno smatram, da je to neka osnova, neka sredina, da so potem samo še odstopanja ali sestavljaš Technic ali tripaš na minifige ali ti je bolj všeč pisano ali raje sivine ali si v svetu kopije realnih (ali filmskih) zgradb, plovil, vozil ali raje izdeluješ fantazijske stvari, ki niso bile nikjer še videne.
Če povzamem. Ta hobi se razvija, tako z naborom kock, kot s količino. Nihče čez noč nima vsega in tudi nihče ne zabije po 10k eur na leto za to (vsaj da bi jaz vedel, ne). Zabijemo pa kar nekaj in če kupiš večje zadeve, je materjala več. Vem, mogoče je težko dat naenkrat 160 eur ali raje kar 320 za dva modularca, kot pa po 30 eur za set. Si pač zadaš cilj, da boš namesto sete za 30 eur dajal to količino na stran in ko se nabere, bo modularc tukaj. Zadovoljstvo bo večje in tudi lotiš se potem lahko še česa bolj konkretnega. Moja filozofija pač.

LPG