Spodni del kreacij - baseplate ali "podstavek"?

LEGO novosti in ostale čvekarije z LEGO področja

Moderator: Diablo

Zaklenjeno
Sporočilo
Avtor
Uporabniški avatar
legofrik
Site Admin
Prispevkov: 627
Pridružen: 28 Mar 2008 15:31
x 640

Spodni del kreacij - baseplate ali "podstavek"?

#1 Odgovor Napisal/-a legofrik »

Dejvija smo s slikanjem čist preparirali in napredek je očiten, upam, da je tebi @Dejvi sedajšnja slika bolj všeč, kot prva. ;)

Se bom spotaknil še mal v izvedbo vinjet. Vse je dobronamerno in gre samo za mojo kaprico in tudi še od koga, pač stremim k temu, da zadeve zgledajo lepo oz. da se jih da še izboljšat, pa čeprav popravljal eno in isto 10x. :)

@skrana, pri tvoji vinjeti me zmotijo tla kreacije. Za ozadnje si se potrudil, zmaj je fajn, napis tudi, a tla so pa kr navaden plejt?
Če pogledaš ostale kreacije, vsi nareijo nek rob, ki da lep dodatek v celoto in menim, da bi se tudi ti lahko malce bolj potrudil, kaj meniš?
No, saj, če ti je tako dobro, kot je, potem tudi OK, le pravim, da se da zadevo še izboljšati.

Tehnik izvedbe tal je veliko. Par primerov: večina uporablja SNOT, ki doda vsaj en brick debeline in dodajo še tajle po robu, da je lepo gladko. Da se zadevo tudi dvignit samo za en brick, a je tako preveč monotono - v tem primeru je fajn, da je dno razgibano in nepravilnih oblik. Lažja oblika je na baseplate-u ali na plejtu narediti malce pokrajine - vseeno bolje, kot le navaden BP ali plejt. Kaj menite ostali?

Uporabniški avatar
subix
Prispevkov: 154
Pridružen: 16 Maj 2008 09:27
x 141

Re: Spodni del kreacij - baseplate ali "podstavek"?

#2 Odgovor Napisal/-a subix »

Navodila za zadnjo igro: obvezna je kvadratna oblika!
Zdaj pa pišeš, kako je fajn, če je nepravilnih oblik.

Se strinjam, da vsak del kreacije pripomore in dodelan rob tudi. Ali je snot ali nepravilen, ali dvignjeno ali slopi. Pač karkoli, kar paše zraven. Če je voda so lahko tudi nasute kocke :)

skrana
Prispevkov: 80
Pridružen: 02 Nov 2011 21:44
Kraj: Kranj
x 72

Re: Spodni del kreacij - baseplate ali "podstavek"?

#3 Odgovor Napisal/-a skrana »

Strinjam se s tem kar je napisal @subix. Osebno me izpostavljeni čepki/plejt ne motijo ko gledam to/katerokoli kreacijo. Sej je lepo če je vse gladko ampak me tudi to, da se vidi, da so to kocke ne moti. Se strinjam, da je to en del kreacije, ki bi ga lahko bolj dodelal. Sem imel v mislih, da bi na podoben stil kot sem naredil napis ''Lloyd'' naredil tudi tla kot en mozaik. Ampak ker sem v sliki hotel bolj zajeti ozadje, ne bi prišlo do izraza. Zato sem se odločil, da ne bom toliko dodelal podstavka. Če pogledaš kreacijo iz prejšnega tekmovanja CMF vinjeta lahko vidiš da sem tam kar nekaj truda vložil v podstavek (pesek in green sta nižja kot ''visoka'' trava...). Tu pa mi to ni bila prioriteta. Je pa res da potem izpade malo bolj pusto...
Keep on building!

Uporabniški avatar
legofrik
Site Admin
Prispevkov: 627
Pridružen: 28 Mar 2008 15:31
x 640

Re: Spodni del kreacij - baseplate ali "podstavek"?

#4 Odgovor Napisal/-a legofrik »

@subix, če smo že natančni, tudi tvoja kreacija v tej Ninjago nagradni igri ni kvadratne oblike, ampak je pravokotna, tko da... :P
Recimo, za "nepravilne oblike", se smatra tudi, da podlaga sicer zajema prostor kvadrata, vendar je lahko narejena podlaga tako, kot bi kdo kaj odgriznil ali pa narejena tako, da se da mogoče kak zobek na plejt in je le ta noter umaknjen in izpade, kot škrbina ali luknja ali... Ali pa da je snotan rob malce not pomaknjen in sta na njem recimo dva slopa, ki se nadaljujeta v tajl ali pa... Varjant je nešteto. Najlažje si je to predstavljati tlorisno, ko v kvadrat vrišeš lik s cikcakastimi robovi, ki se dotikajo roba kvadrata. Pa ne zdej mislit cik-cak, kot EKG črto, ampak mal ušmekano sem ter tja.
Par primerov:
- nekaj podobnega, kot je tole: viewtopic.php?p=2109#p2109
- https://www.brickfanatics.com/the-lego- ... -garmadon/
- https://creativebrickbuilding.files.wor ... jpg?w=1200
-

Poleg tega pa ne govorim o podlagah samo za to nagradno igro, temveč na splošno, če je kreacija samostojna in manjša. Kakorkoli se vzame, so snotani podstavki lepi in v bistvu advanced gradnja, medtem, ko klasična gradnja, npr. gradnja od spodaj navzgor, žal to ni. Pa sej smo že vsi bli na nekih raztavah ali pa videli 10000000 slik kreacij in se takoj vidi, katera kreacija je ušmekana od vrha do tal in katera je na brzino zmetana skup.

@skrana, ne govorim, da se morajo čepki skriti, ampak govorim o lepo narejeni podlagi. Ja, v podlago pri golf kreaciji je bilo vloženo nekaj truda. Sedaj pa si predstavljaj, da ima celotna kreacija še dodelan rob.
Pri tvoji Ninjago, že če bi samo posnotal rob in ga dal v kakšne perl gold barve v kombinaciji z rdečo in rjavo, bi zgledalo top. Tudi ravnino bi lahko malce spedenal. Ne vem sedaj, če zmaj leti po neki puščavi ali kakšen je pač teren. Definitivno ni raven, ali pač?

Zdi se mi, da če kdaj prisluhnemo kakšnemu nasvetu, da se lahko naša gradnja izboljša, da gremo stopničko višje. Spomnite se recimo oken (hiška za zimsko dioramo), ki sem jih kar naprej popravljal, dokler mi Andraž ni dal ideje in sem zadevo naredil, da je izpadla, kot se šika.
https://brickshelf.com/cgi-bin/gallery.cgi?f=569764
Ali pa recimo @ZFA-jeva brunarica, ki jo je parkrat podrl in popravil, ker je poslušal naše nasvet in bil na koncu s kreacijo vidno zadovoljen.

Sej drgač, če nočete nasvetov oz. predlogov izboljšav oz. če ste mnenja, da samo pametujem in nabijam ter vas dajem s tem v nič, povejte in debato zaključimo. Jaz (in če bi se mi še kdo s svojimi izkušnjami pridruži) bom imel samo manj "dela" in predvsem ne bom zgubljal več cajta.

Dejvi
Prispevkov: 109
Pridružen: 04 Mar 2022 12:32
x 81

Re: Spodni del kreacij - baseplate ali "podstavek"?

#5 Odgovor Napisal/-a Dejvi »

@legofrik ma jest bi nalepu še fotografijo za ozadje pa nalepke čez... Pa u barve mavrice filter 🤣🤣🤣 ne bi vam blo gledljivo 😉

Kar se tiče kreacij imam najraje da je vse zglajeno in da se ena pikica ne vidi seveda pa to zahteva dodatne kose...

Kar se podstavka tiče, razen v primeru seta ob 60. Letnici lega (micro modeli.ladja, grad, monorail, vesoljska postaja) še nisem delal, zato sem se najprej lotil tega , tudi da dobim prostor16x16, oziroma na koncu 15x15 na katerem se bo sestavljalo... No itak sem mogu takoj čez rob s stopnicami... Hotel sem dodajat na višini.npr. da bi imel dodatno nadstropje ampak.bi zadeva potem izgubila to" kocko"...

Ok... Na koncu.ja dobiš nek okrasni izdelek.za na polico... Jst ga mam zraven tigra od kitajskega novega leta na mizici... Mam raje kot bi mi rekel @legofrik ene sete na kup zmetane po sobi (z ostalimi podizvajalci drugih franšiz in proizvajalcev...). Za takele vinjete pa micro builde pa je kr fajn sploh da je razvidno kaj vse se naredi na isti površini... Recimo da maš za vsak ninjago element svoj podstavek bi eno zraven drugega zelo.dobro zgledalo...sploh v živo... 😉
Lpd

Uporabniški avatar
legofrik
Site Admin
Prispevkov: 627
Pridružen: 28 Mar 2008 15:31
x 640

Re: Spodni del kreacij - baseplate ali "podstavek"?

#6 Odgovor Napisal/-a legofrik »

Molk pove vse.
Zastonj inštrukcije bi bile in ne samo z moje strani. Pa nič.
Temo zaklepam.
LPG

Zaklenjeno