Stran 1 od 1

Police trgovin z LEGO za praznike nadpovrečno prazne ?

Objavljeno: 28 Dec 2020 17:13
Napisal/-a tilko
Opažam da so letos police z LEGO seti zelo prazne, obiskal sem Spar, Tuš, Mercator v Celju in Velenju in so bile police že prešnji teden dobesedno prazne.
Kolikor sem gledal je tudi v dosti spletnih trgovinah veliko stvari razprodano. Mislite da je manj zaloge ali je povpraševanje večje ?

Re: Police trgovin z LEGO za praznike nadpovrečno prazne ?

Objavljeno: 28 Dec 2020 19:02
Napisal/-a timi
Mislim, da je le povpraševanje večje. Štiriindvajsetega sem šel v trgovino in nisem prišel notri. Mislim, da ljudje kopujejo darila, menda pa je med pandemijo narastla prodaja Lego kock. Torej je logično, da kocke kopujejo tudi za darila. Vsaj tako si jaz razlagam vse skupaj ;)
LP

Re: Police trgovin z LEGO za praznike nadpovrečno prazne ?

Objavljeno: 28 Dec 2020 23:57
Napisal/-a legofrik
Problem je zaloga in trgovine tudi ne dobijo vse naročene robe v količinah, kot želijo, kot se tudi zgodi, da kakšnih artiklov sploh ne dobijo. Na grobo pa...
Zaradi vsega tega, kar se dogaja je LEGO med drugim zaprl tovarno čez lužo in tako dela z manj kapacitetami. Poleg tega so pred kratkim odprli 150 LEGO Shopov na kitajskem in jih to malo baše, da ne sfolgajo povpraševanja.
Drug problem je politika naročevanja. Recimo za 1. polovico leta, se naročila oddajajo v juliju oz. avgustu in trgovci morajo predvideti koliko bodo prodali za pol leta v naprej, kar je praktično nemogoče. Kasnejšega do-naročanja v glavnem ni, razen če se tudi TLGju valja kak šrot od setov, kar pa seveda ne pomeni, da se bo prodalo.
Do sedaj je trgovinam roba ostajala in včasih so se čez akcije zaloge prodajale pod nabavno ceno, da se sprosti prostor v skladišču za novo robo, kot tudi prostor na policah, saj je le ta omejen. LEGO namreč nima politike vračila izdelkov in tako so trgovci prepuščeni na milost in nemilost ugibanju glede prodaje in seveda kupcem, za katere želijo, da jim zaloge spraznejo. Tako se tipa v temi, a posledično raje naročijo manj robe, kot pa da jim ostaja in jo morajo prodajati pod ceno. OK, tu so sicer neki dogovori s TLG-jem, da odobrijo popuste, a ni vedno vse rožnato.
Vse to (in še kaj) je letos vodilo k temu, da so police prazne. Mogoče bi trgovci lahko prodali kakšen set več, če bi bil nabor bolj pester ali količina večja, a dejansko, če robe ni, smo kupci primorani kupovati tisto, kar je, če pač želimo imeti nekaj od te znamke za darila ali karkoli pač že. Za trgovce je to bolje, kot pa da roba ostaja.

Mogoče je letos prvič, da se to pri nas odraža v skoraj vseh trgovinah, a v tujini je to skoraj da praksa. Vsako leto grem pred prazniki čez mejo, ker so včasih kakšne fajn akcije pred NL. Letos žal ne moremo it in ne vem kako je, lahko pa rečem, da je bilo prejšnja leta vse izropano.
Ker so ljudje bili vsa ta leta navajeni, da čakajo tudi z nakupi LEGO kock do zadnjega, ker bodo pred NL 100% kakšni popusti, so ostali praznih rok. Robe je bilo manj in sedaj vsi želijo nekaj, kar ni več na voljo. Zato se zdi, da je povpraševanje večje, pa dejansko ni, le robe je manj na voljo.
LPG

Re: Police trgovin z LEGO za praznike nadpovrečno prazne ?

Objavljeno: 29 Dec 2020 09:16
Napisal/-a Cwetqo
Poleg naštetega je veliko ljudem "ostalo" opazno več denarja, ki ga (recimo) dajo tudi v nekaj, kar lahko počnejo doma. Lokali so zaprti, ne da se ne smučat ne v kino, ne v restavracije, ljudje niso šli v toplice, niti si niso kupili športne opreme itd... (razumem pa da pri tistih, ki so morali zapreti podjetja ali storitvene dejavnosti seveda ne ostaja). Gotovo gre nekaj tega tudi v Lego, malo zato, če so že kateremu odraslemu (kot nam) všeč, v večini primerov pa zato, da imajo otroci sploh kaj za početi. Enaka situacija je recimo pri računalniških igrah, kjer je prodaja tudi zelo dobra, pa glede prodaje televizij, konzol, računalniške opreme (to še sploh, zaradi potrebe po delu na daljavo).

Pri nas priznam, da je božiček letos prinesel toliko, kot še nikoli. Smo se pa tudi zmenili, da bo potem en cajt "mir".

Re: Police trgovin z LEGO za praznike nadpovrečno prazne ?

Objavljeno: 29 Dec 2020 10:38
Napisal/-a timi
Ja, sem tudi jaz opazil, da je bil božiček letos radodaren. Dva seta v rangu 90€!