Pozdravljeni!
Najprej, hvala
@legofrik za objavo.
Potem, ko sem se uspešno pohvalil na družabnih omrežjih z zgornjim člankom, me je več ljudi prosilo za deljenje in sem res vesel, da so tudi v uredništvu revije TIM dovolili javno objavo na straneh Kocke kluba, ki je, kot boste lahko prebrali, omenjen tudi v članku, uredništvo mu je celo namenilo QR kodo s povezavo do spletne strani kluba, za kar se še enkrat zahvaljujem odgovornemu uredniku, gospodu Pavliču.
Naj povem, da je za mano zelo lepa izkušnja.
K pisanju članka me je vzpodbudil ustvarjalni kolega z modelarskega področja Bine Logar, ki tudi sam piše za TIM. Moja kreacija model M60A1 AVLB se mu je zdela super tema za kak članek na temo LEGO kock in tako me je predstavil uredniku, ki mi je pri pisanju članka pustil polno svobodo. Po daljšem pogovoru po telefonu, v katerem sem mu razlagal, kako grejo kaj zadeve z LEGO hobijem, je bil navdušen in želel, da naj napišem čim več. Ko sem mu poslal 15 strani (skupaj s fotografijami) v Wordu, sem bil prepričan, da bo šel članek vsaj na pol, ampak se je ohranilo prav vse, razen krajši zaključek, ki pa nima bistvenega pomena za vsebino.
Sledilo je nekaj lektorske interakcije in rezultat je pred vami.
Kar se tiče lektoriranja par zanimivosti: Verjetno še koga zaskeli v zobeh ko prebere naslov - no mene že, zaradi vrstnega reda besed. Verjetno ga ni med nami, ki bi govoril Kocke LEGO ampak vsi rečemo LEGO kocke. No, vsi govorimo napačno. Pravopisno je pravilno kocke LEGO. Sicer sem se upiral, ker se res sliši čudno, ampak mi je dal urednik dober primer: LEGO je ime kock oziroma podjetja - tako da gre ime za samostalnik. Primer iz resničnega življenja: Kaj je v Ljubljani? Slon hotel ali hotel Slon?
Zabavni lektorski prebliski so bili tudi raba besede stvaritev, namesto kreacija. Pa MOCarji smo postali mokarji in sem moral razlagati, da to pa res ne gre, ker nimamo nič z moko in da gre tu za klasično inverzno rabo "piši-kao-što-govoriš". Pa še nekaj jih je bilo...
Na koncu sem dobil povabilo za nadaljnje sodelovanje, a zaenkrat ostajam pri dogovoru za 1 članek. Nekaj časa tako pisanje vseeno vzamem in
Je pa fajn občutek prijet tiskovino v roke, h kateri si nekaj dodal - konec koncev - tema meseca in naslovnica tudi ni kar tako.
Upam, da ob članku ne boste zaspali, če pa že, pa vsaj sladko

LP, miha