Tole zadevo sicer ne vem točno kam jo uvrstiti, ali Mesto ali Technic. Glede na to, da izgleda kot Lego City vozilo in je v minifig merilu, bo verjetno tukaj kar prav.
Vozilo sem želel premierno predstaviti na KF8, pa mi na žalost ni zneslo, da bi se z izdelkom prikazal na kraju dogodka. No, sem ga pa vsaj poslikal in posnel (se opravičujem za malce slabše slike).
Kot že naslov pove, gre za tovornjak Iveco Eurocargo. Da bodo vsi vedeli o čem govorim, dodajam še sliko originala:
In kaj je na mojem tako zanimivega? Predvsem to, da po dimenzijah odgovarja minifig merilu in kljub temu vsebuje Power Functions komponente za premikanje. Idejo in navdih sem dobil na EB-ju, kjer je nekaj podobnega objavil tam registrirani poljak. Najprej pa nekaj podatkov glede dimenzij:
Tovornjak ima kabino široko 6 čepkov, tovorni del s cerado pa 7 čepkov. Celotna dolžina je 21 čepkov (6 kabina + 15 keson). Razmak med prednjima kolesoma je 5 čepkov (ker je vsako kolo široko 1 čepek), med zadnjima pa 3 čepke (ker je vsako kolo široko 2 čepka). Na prednja kolesa je nataknjena po ena guma, na zadnja kolesa pa po dve gumi. Tako izgleda zadaj, kot da ima tovornjak dve pnevmatiki na vsaki strani.
Na zgornjem delu kesona je viden sprejemnik za PF. Morda malce moteče, a nekam sem ga le moral namestiti. Vozilo ima tudi nekaj technic kock, ki bolj služijo za trdnost.
Tovorni del (keson) je sestavljen horizontalno zaradi lepšega izgleda.
Tu pa je vidna celotna dolžina tovornjaka.
Keson je nataknjen na vozilo in je zgrajen tako, da je usklajen z višinskimi in dolžinskimi distančniki. Distančniki preprečujejo premikanje kesona naprej/nazaj in navzdol.
Za razkrivanje tovornega dela enostavno zagrabimo keson in ga dvignemo navzgor.
Spodaj se skrivajo PF komponente. V kompletu je BB za 6 AAA baterij, sprejemnik in dva M motorčka. Spodnji motorček poganja zadnjo os za vožnjo tovornjaka naprej/nazaj, zgornji motorček pa skrbi za obračanje sprednjih koles (vožnja levo/desno). Nad motorčki je sprejemnik, ki gleda skozi keson. Na BB je nameščen distančnik, ki hkrati služi tudi kot gumb za vklop/izklop BB-ja.
Pri vsej zadevi še najbolj motijo kabli. In to ne mislim estetsko, pač pa prostorsko. Težko je najti primeren prostor za njihov potek. Vse je "nabasano".
Še filmček za lažjo predstavo, kako ta zadeva deluje.
@legofrik
Zunanji del ovinka niti ni tak problem, ampak notranji je težaven. Tudi v križiščih je treba goljufati in precej sekati levi zavoj oziroma popravljati desnega.
In kaj je naslednji korak? PF avto v minifig merilu? In to kabriolet?
Lahko bi dodal kakšno sliko "od spodaj" da si lahko lažje predstavljamo, kako izgleda pogon koles. Pa morda z odprtimi vrati, da se vidi tudi mehanizem za ovinkanje.
No, meni se to zdi že skoraj pretiravanje. Tovornjaček je sam po sebi super, da ima pa še sposobnost dejanske vožnje in ovinkanje, je pa zame nepredstavljiv dosežek. To, da je viden del sprejemnika, meni sploh ni moteče. V začetku sem še razmišljala, kakšna kocka je to in kaj to predstavlja. Potem je pa sledil šok po natančnejšem branju opisa. Fantastično se mi zdi, da si kot prvo uspel stlačit v tovornjaček vse kable in komponente, hkrati pa sestavil premikajoče podvozje. Bi me res zanimalo, kako je videti podvozje, ker nisem ravno tehničen tip.
@solta: Tvoji avtomobilčki postajajo vedno bolj realistični. Kapo dol! (da se ponavljam...)
Naj še omenim, da mi je ta tovornjaček vzel precej časa. S tem mislim tudi več kot mesec dni. Stalno sem ga spreminjal, tako osnovo kot končni izgled. Vedno je bilo kaj narobe, vedno kakšna stvar ni dobro delovala v zaključeni celoti. Še sedaj nisem prav 100% zadovoljen. Ampak sprememb je bilo zadosti. Ostal bo takšen, kot je sedaj.
Ne morete pisati prispevkov v temi Ne morete odgovarjati na teme v forumu Ne morete urejati prispevkov v temi Ne morete brisati vaših prispevkov forumu