Kocke klub - www.kocke.si
     Kocke klub - s svojo lego.

Danes je 18 Jun 2013, 07:19

Vsi časi so UTC + 1 ura [ DST ]

Napiši novo temo Odgovori na temo  [ 9 prispevkov ] 
Avtor Sporočilo
 Naslov prispevka: MOC lokomotiva GM EMD GP9
OdgovorObjavljeno: 28 Feb 2012, 15:03 
Odsoten
System
System
Uporabniški avatar

No, tole zadevo bi prej pričakoval od kakšnega strastnega ljubitelja vlakov, še posebej ker je veliko ljudi planilo po Lego Train Maersk setih. Pa to ne mislim samo na tem forumu, tudi na EuroBricks nisem nič podobnega zasledil. Čudno. Razen tale od @abnormal-a še iz leta 2009: http://www.kocke.si/forum/viewtopic.php?t=2946

Ne glede na to, tukaj gre za precej enostavno zadevo. Lokomotiva je približna replika General Motors-ove EMD (Electro-Motive Division) z oznako GP9. Je predhodnica lokomotiv GP38 (Lego set 10133 - Santa Fe) in GP40 (Lego set 10219 - Maersk Cargo Train). Za nekoga, ki ima obe omenjeni lokomotivi, bi ta bila enkratna dopolnitev zbirke. Navdih za gradnjo moje lokomotive sem dobil ravno pri teh dveh setih. Še posebej, ker mi je Maersk-ova lokomotiva zelo všeč. Od obeh setov sem črpal precej idej, nekaterih pa sem se domislil sam.

Osnova, na kateri sem gradil oziroma na katero sem baziral vse nadaljne korake, je črna platforma za RC vlake, ki je hkrati škatla za baterije in sprejemnik. Tako je osnovni del širok 4 čepke, spodnji del za oba vozička pa 6 čepkov. Kabina je vpeta med sprednji del (nos) in zadnji del, kjer se nahaja dizelski motor. Široka je kar 7 čepkov. Če upoštevam še vse palice za ograje in njihove pokončne nosilce, nanese celotna širina tudi skoraj tja do 8 čepkov. Tu se bodo prav gotovo razveselili tisti, ki so privrženci širokih lokomotiv.

Slika

Lokomotiva je dolga 36 čepkov: 30 platforma + 4 podaljšek platforme spredaj in zadaj + 2 ograja spredaj in zadaj.
Na nosu lokomotive se nahaja troblja, na ograjo pa sta pritrjeni sprednji luči. Pri straneh je vidno veliko zračnih rež za hlajenje motorja in generatorjev ter zračna reža za kabino. Pod kotom so nastavljene reže za zajem zraka za dizelski motor.
Streha kabine je ukrivljena v lok in višja od ostalega dela lokomotive, tako kot pri pravi. Na vrhu sta dva izpuha dizelskega motorja (16-cilinderskega seveda).

Pa še nekaj slik:

Od spredaj:
Slika

Od zadaj:
Slika

Z vrha:
Slika

Zanimivo je, da ne glede na to kako jo obrneš (ali sprednji ali zadnji del po naprej), vedno izgleda enkratno.
Še pozerska slika, ko ima priklopljen vagon za prevoz avtomobilov:

Slika

Zadnjič spremenil solta, dne 28 Feb 2012, 16:23, skupaj popravljeno 1 krat.

Deli na Facebook-u Deli na Twitter-ju
Na vrh

Naslov prispevka:
OdgovorObjavljeno: 28 Feb 2012, 15:21 
Odsoten
Technic
Technic
Uporabniški avatar

Kraj: MB / MS
Opa, solta se je podal v železničarske vode? :D No, lahko rečem, da mi je všeč. Barvna kombinacija je dobra, ne bode v oči, tudi malo razširjena kabina se lepo sklada s celoto.
Naj ti čimmanj premika flex tračnice :twisted:

Na vrh

Naslov prispevka:
OdgovorObjavljeno: 28 Feb 2012, 15:54 
Odsoten
Duplo
Duplo

Kraj: Ankaran/Ljubljana
Zakon! Tole bi se pa res podalo v zbirko kakšnega lego vlaki fana :) :)

Na vrh

Naslov prispevka:
OdgovorObjavljeno: 28 Feb 2012, 16:49 
Odsoten
Mindstorms
Mindstorms

Kraj: Ljubljana
Lepo si tole spedenal!
Sem šel preko tega, da mi te ameriške lokomotive niso všeč in te moram pohvalit, da ti je res lepo uspelo.
Zadaj vidim vagon... emm... bo tudi prezentacija? :)
LPG

Na vrh

Naslov prispevka:
OdgovorObjavljeno: 28 Feb 2012, 19:23 
Odsoten
System
System

Lepa (barvna kombinacija mi je zelo všeč), ampak, hmm... no... prekratka.
Moja, ki jo omenjaš, je tudi zgrajena na RC osnovi in to samo iz razloga, ker je 2 čepa daljša od običajne osnove. Je pa težava teh osnov, da ne moreš oblikovati tanka za gorivo oziroma dela med obema vozičkoma. Svoje čase sem nekaj probaval na to temo, pa ni nič ratalo.
Sedem čepna kabina pa tudi zanimivo izgleda. Morda niti ne paše na 6-čepno podvozje, ampak če bi še podvozje uspel razširiti bi bila pa špica.

P.S. pohvalno je, da tudi na "tisti dve stvari" nisi pozabil (dim, pa te zadeve...)

Na vrh

Naslov prispevka:
OdgovorObjavljeno: 28 Feb 2012, 20:41 
Odsoten
System
System
Uporabniški avatar

Kje pa ima prostor za baterijsko škatlo?

Na vrh

Naslov prispevka:
OdgovorObjavljeno: 28 Feb 2012, 21:07 
Odsoten
System
System
Uporabniški avatar

@bpavsic
Hudoba. Me zezaš, a?

@legofrik
Tisti vagon tam zadaj je zaenkrat eno veliko "skropucalo". S trdnostjo še nisem zadovoljen, barvno ni popolnoma usklajen, ampak zamišljen je pa v redu. Prevažal naj bi 4 avtomobile velikosti rdečega športnega avta (saj veš katerega).

@abnormal
Kako to misliš prekratka? Dolga je 36 čepkov. Meni se zdi zadosti. Res da je Maersk daljši za 4 čepke, ampak vseeno v živo ne dobim takšnega občutka, da bi bila prekratka.

@MedVedek
Kakšno baterijsko škatlo? Baterije so že noter. Lokomotiva že vozi.
Slika

Na vrh

Naslov prispevka:
OdgovorObjavljeno: 28 Feb 2012, 21:12 
Odsoten
System
System
Uporabniški avatar

Nisem strokovnjak za lokomotive in ne poznam originalne lokomotive. Vseeno se čutim dovolj 'poznavalko', da pohvalim tvojo izvedbo. Izgleda povsem realno in odlično. Še posebej zanimiva je barvna kombinacija, ki jo rumena črta odlično poživi. Mi je pa zanimiva osnovna plošča lokomotive, kjer (če se ne motim) je baterija že vgrajena.

Na vrh

Naslov prispevka:
OdgovorObjavljeno: 28 Feb 2012, 21:28 
Odsoten
Mindstorms
Mindstorms
Uporabniški avatar

Meni je lepa in nič prekratka. Res pa da nimam pojma, kakšna je prava lokomotiva.

Na vrh

Prikaži prispevke prejšnjih:  Razvrsti po  
Napiši novo temo Odgovori na temo  [ 9 prispevkov ] 

Vsi časi so UTC + 1 ura [ DST ]

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 0 gostov

Ne morete pisati prispevkov v temi
Ne morete odgovarjati na teme v forumu
Ne morete urejati prispevkov v temi
Ne morete brisati vaših prispevkov forumu

Išči za:
Pojdi na: