Torej kako najbolj enostavno narediti drsna vrata s kar čim manj kockami in kljub temu ohraniti maksimalno funcionalnost.
Vrata sem uporabil kot vertikalno postavljeno ploščo. Za sam prehod iz horizontale v vertikalo pa sem uporabil panele velikosti 1x2x2:
Tisto, kar je bilo pri vsem tem najbolj pomembno je to, da je debelina osrednjega dela panela bila enaka višini polovice ploščice. Tako sem spodnjo ploščo s širino 1 čepek pustil nepokrito in ploščo nad njo položil šele po dveh višinah ploščic.
Kaj je pri tem nastalo? Nastala je reža med golimi čepki in spodnjim delom zgornje ploščice, ki je visoka ravno polovico ploščice. In tja noter sem vpasal zgornji panel.
Na spodnji sliki je postavljena zgornja razlaga. Vrata so ločena od osnove, na osnovi je vidna reža za panele. V tem primeru imajo vrata pritrjena dva panela velikosti 1x2x2.
Zaradi boljše preglednosti sem zgornjo ploščico na naslednji sliki umaknil, vendar pri modelu mora biti tam, ker le ta drži vrata na svojem mestu.
In kaj je na tej drugi sliki tako pomembnega? Sam potek vodil. Vodilo je sprva široko 1 čepek, potem pa se zaključi s prirezano ploščico, ki poskrbi, da tik preden se vrata zaprejo, le-ta potegne k osnovi.
Prirezana ploščica, ki je v tem primeru uporabljena je velikosti 4x2 right (desno orientirana).
Marsikdo je verjetno opazil, da je uporabljeno le 3/4 omenjene prirezane ploščice. Zakaj? Ker je njena končna širina večja od višine odprtine na panelu. Če bi poskusili s celotno širino, se vrata ne bi mogla do konca zapreti in imeli bi tudi težave z vpetjem prirezane ploščice.
Sama pozicija vrat pri postavljanju je prirejena odmiku zaradi blatnika vozila. Tako je maneverski prostor odmikanja precej velik. Vidno na spodnji sliki.
V kolikor takšnega odmika ne potrebujete, lahko za osnovno vodilo uporabite tudi modificirano ploščico z vodilom za vrata in kljub temu zadevo zaključite s prirezano ploščico.
Kako vse skupaj deluje je razvidno na zadnji sliki - animaciji.
Upam, da je več ali manj razumljivo delovanje opisanih drsnih vrat. Če kdo rabi še dodatno razlago, naj kar vpraša. Srečno pri sestavljanju.
Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 0 gostov
Ne morete pisati prispevkov v temi Ne morete odgovarjati na teme v forumu Ne morete urejati prispevkov v temi Ne morete brisati vaših prispevkov forumu