Kocke klub - www.kocke.si
     Kocke klub - s svojo lego.

Danes je 24 Maj 2013, 17:28

Vsi časi so UTC + 1 ura [ DST ]

Napiši novo temo Odgovori na temo  [ 19 prispevkov ] 
Avtor Sporočilo
 Naslov prispevka: MOC: Hotel
OdgovorObjavljeno: 25 Okt 2011, 15:39 
Odsoten
Technic
Technic
Uporabniški avatar

Kraj: MB / MS
KockeFest je mimo in čas je, da začnem predstavljati svoje kreacije, ki bile vidne na jesenski razstavi.
Tisti, ki ste bili na razstavi v Portorožu, ste mogoče opazili precej delovnih strojev, vozil in visok žerjav, ter precej majhnih minifiguric v oranžnih delovnih oblačilih, ki so bodisi nadzorovale, delale ali pa počivale na gradbišču velikem 96 x 96 čepkov. Seveda je bilo dobro zavarovano s svetlo oranžnimi ploščami, ki so zakrivale pogled iz bližnjih cest (če ima kdo sliko, se priporočam).
Minilo je pol leta (v Lego svetu so stavbe zgrajene prej :D), namesto ograje pa sedaj v turističnem naselju zakriva pogled visok moderen hotel.
Načrtovanje hotela se je začelo na silvestrovo pred malo manj kot 1 letom in takrat sem se odločil, da mora stavba biti nekaj posebnega.

Načrtovanje (preskočite tisti, ki niste v dobrem odnosu z matematiko):
Začel sem se igrati z liki in se na koncu odločil za tako sestavljeno trikrako obliko, ki je sama po sebi zelo stabilna (od izvedbe pa je odvisno ali je sama zgradba tudi :oops:). Osnova je enakostranični trikotnik, ki ima na vseh treh stranicah "izrastke" v obliki enakokrakega trapeza. Dimenzije trapeza so narekovale pitagorejske trojke, kar mi je omogočilo povezavo osnovnega trikotnika z vrhom trapezov. Stranice so dvojne in vzporedne, s širino hodnika 2 čepka. Tisti, ki uporabljate LDD, si lahko to lepo pogledate v priloženi datoteki.

Oblika je trikraka, vsi trije kraki so enaki. Poševne stranice so izvedene z gibljivimi (hinge) ploščicami Slika.
Stranice so "steklene" in sicer sestavljene iz dveh vrst trans-black panelov 1x4x3. Prvotna različica je imela stranice iz okvirjev 1x6x4, vendar so paneli na splošno veliko bolj uporabni še za marsikaj drugega.
Za to steno je hodnik, širok 2 čepka nato pa notranja stena, kjer so nakazana vrata v sobe. Vrata so široka 3 čepke, imajo tablico s številko ter kljuko. V vsakem nadstropju jih je 18.
Nadstropja so tudi barvno označena, kar gostom olajša iskanje sobe (prvo nadstropje ima rumeno, drugo ima oranžno itd... ).
Vseh nadstropij je 7.
Hotel ima tudi 3 dvigala, ki se nahajajo v trikotnih jaških. Vsako je povezano na NXT motor. Predvideno je bilo, da bi se vozila od naključnega do naključnega nadstropja, se vmes ustavljala in nato spet pognala, vendar se je zapletlo pri programu. Pri vsakem zagonu / menjavi baterij / itd... je bilo potrebna ponovna kalibracija motorjev, nastavitev spodnjega in zgornjega nadstropja, zato sem preklopil na ročni način (Bluetooth kontrola posameznih motorjev).
Na strehi hotela se nahaja tudi pristajališče za helikopterje za tiste premožnejše goste, ki imajo raje to vrsto prevoza, kot pa gnečo na cesti.

Okolica hotela je dokaj suhoparno urejena. Pri dovozu pred vhodom je rdeča preproga, kjer čaka vratar, ki vsakemu gostu odpre vrata. Ob strani hotela je park z zelenico, grmovjem, drevesi, klopcami in fontano. Nato se park prevesi v restavracijo na prostem, kjer je tudi oder z živo glasbo, šank z barmanom ter žar s kuharjem, ki pripravlja razovrstne prigrizke. Ob restavraciji je tudi bazen z vodno masažo in ležalnik. Iz bazena lahko gremo tudi proti dovozu, kjer lahko odigramo tudi minigolf.

Mogoče še nekaj zanimivosti:
- 1.881 kock v nadstropju
- 7 nadstropij + pritličje
- preko 16.000 kock (streha + pritličje + okolica + helikopter + 7x nadstropje)
- preko 500 tr. black panelov
- preko 2.500 belih 1x2 kock (stebrički med paneli)
- čas načrtovanja - 4 meseci
- čas sestavljanja - 5 dni
- čas ponovnega sestavljanja zaradi nezgode pri prevozu - 4h :D

Za slike se zahvaljujem našemu članu Anakin-u.

Hotel, kjer se vidijo barvne označbe nadstropij, ter eno izmed dvigal v jašku (nekje med 3 in 4 nadstropjem). V ozadju (pri tleh) se vidi tudi park.
Slika

Dvigalo v najvišjem nadstropju, bazen ter minigolf. Pri vhodu pridno čaka vratar.
Slika

Dve bolj umetniški fotografiji (širokokotni objektiv), kjer se vidi zadnji del hotela (bazen, restavracija, park)
Slika

Slika

Datoteka z enim nadstropjem (streho in pritličje sem na hitro naredil brez LDDja), vseh 7 nadstropij pa je identičnih temu v datoteki, le da imajo različno barvno črto.
http://www.brickshelf.com/gallery/bpavsic/MyMOCs/SkyScraper/skyscraperfloor.lxf

Deli na Facebook-u Deli na Twitter-ju
Na vrh

Naslov prispevka:
OdgovorObjavljeno: 25 Okt 2011, 15:56 
Odsoten
Mindstorms
Mindstorms

Kraj: Ljubljana
Videl v živo. Hotel je z eno besedo lep.
Ravno prav je velik, da ne sega do neba in lično narejen tako barvno, kot prostorsko. Škoda je edino to, da se vožnja dvigal ni malce bolj videla, a vsega pač ne mormeo imeti.
Kapo dol za mojstrsko izvedbo!
LPG

Na vrh

Naslov prispevka:
OdgovorObjavljeno: 25 Okt 2011, 16:30 
Odsoten
System
System
Uporabniški avatar

Kar zajetna zgradba. Pravi hotel za na riviero. Njegova prva odlika je veličina. To me je res presenetilo. Nisem si mislil, da je tako velik, dokler ga nisem videl v živo.

Samo računanje s trikotniki in pitagorovim izrekom me ne moti toliko. Dejansko razumem vse in vse mi je jasno. Me pa fascinira, kako si se tega sploh domislil. Meni mi na kraj pameti ne bi padla ideja za takšen objekt. Kapo dol za neverjetno idejo in fantastično izvedbo.

Okolica hotela je ravno pravšnja. Ni jo treba označiti za suhoparno. Meni je všeč takšna kot je. Ni nametana in nagnetena s stvarmi. Je v pravi funkciji za hotel. Nakratko: okolica diha.

Števike, ki si jih zapisal, so dih-jemajoče. Enostavno sem ostal brez besed...

Na vrh

Naslov prispevka:
OdgovorObjavljeno: 25 Okt 2011, 16:44 
Odsoten
System
System

Kot naključni obiskovalec sem se spraševal, kdo je tole sestavil. No, lahko bi si mislil, saj je samo eden tako "čuden", da gre v takle projekt. Tole je res hudo!
Ampak liftov pa nisem opazil. A so bili tako dobro skriti, ali rabim okulista? (to zadnje itak)

Na vrh

Naslov prispevka:
OdgovorObjavljeno: 25 Okt 2011, 17:37 
Odsoten
Mindstorms
Mindstorms
Uporabniški avatar

Hotel je glomazen in hudo zanimiv po obliki. Liftov se žal ni opazilo, čeprav so vozili gor in dol.
Prav je, da ima urejeno tudi okolico, drugače bi bil samo neživljenska bajturina.
Bravo!

Na vrh

Naslov prispevka:
OdgovorObjavljeno: 25 Okt 2011, 18:20 
Odsoten
Technic
Technic
Uporabniški avatar

Brez pomisleka bi šla na dopust v tale hotel! :D Arhitekturno je zanimiv zaradi svoje oblike in velikosti. Se mi zdi, da bi hitro lahko postal ˝dolgočasen˝ zaradi ponavljajočih enot, ampak izpade super. Priznam, da na KF nisem opazila podrobnosti, kot so barvne oznake nadstropij in dvigala, sem pa videla gorilo. Vsekakor pa zelo pohvalno, da si se lotil takšnega projekta in ga tako dobro izpeljal.

Na vrh

Naslov prispevka:
OdgovorObjavljeno: 25 Okt 2011, 18:33 
Odsoten
Technic
Technic
Uporabniški avatar

Večina je opazila problem oz. ni opazila tega, kar je dejansko tista cvetka hotela. Osnovni plan je bil trans-clear stekla in okvirji za vrata / okna 1x6x4. Ker pa je količina le-teh kar zajetna (250+) in nisem vedel, za kaj bi se še dalo to uporabiti, sem le-te zamenjal s po dvema trans-black paneloma, ki se dajo lažje uporabit tudi v drugih tematikah (npr. vesolje, vozila - rdeč potniški vlak...). Ker pa so ti temnejši, se ne vidi dobro skozi. Nameraval sem narediti notranjo osvetlitev hodnikov z LED diodami, a do realizacije pač ni prišlo. Bom do naslednjič nekaj naštudiral.

@solta
Jah, nisem preveč dober v detajlih (v stilu OOB modularcev in ostalih hišic/kreacij s foruma), zato sem si izbral bolj ravne stene. Da pa ne bi deloval preveč škatlast, sem pa malo eksperimentiral :D

Na vrh

Naslov prispevka:
OdgovorObjavljeno: 25 Okt 2011, 18:38 
Odsoten
Mindstorms
Mindstorms

bpavsic, če bi hotel imel popolnoma prozorna stekla, ne bi zgledal tako dobro.
Ta kombinacija sedaj je res fajn!
Naslednjič naredi, da se v enem izmed liftov prižiga rdeča lučka, noter pa minifiga.... naprej ne bom nadaljeval :angelcek: , pa bomo vsi opazili:"Ooooo, sej lift je tudi in tudi deluje. Glej, glej!" ;)
LPG

Na vrh

Naslov prispevka:
OdgovorObjavljeno: 25 Okt 2011, 20:38 
Odsoten
Technic
Technic
Uporabniški avatar

Noro dobra gromozanska zgradba. Zares jo je bilo nemogoče spregledati na razstavi. :D

Se pridružujem abnormalu z ugotovitvijo, da bi tudi jaz morala obiskati okulista. Morda bi zadostovalo že to, da bi s seboj vzela svoje "špegle". Tako nisem opazila niti tega, da je v notranjosti hotela sploh kaj, kaj šele, da bi opazila delujoče dvigalo. bpavsic, pa to je noro. Mislim, da bi moral kar razlagati obiskovalcem, kaj vse naj si ogledajo v tvoji kreaciji. Očarani nad velikostjo in obliko mnogi verjetno niso opazili notranjosti.

Od okolice pa je meni najbolj všeč bazen. Očitno namenjen zelo raznovrstnim gostom (ha, ha, sem enega posebnega opazila šele na uradnih fotografijah).

Na vrh

Naslov prispevka:
OdgovorObjavljeno: 25 Okt 2011, 20:45 
Odsoten
Technic
Technic
Uporabniški avatar

@mary poppins

Gost, ki je malo predolgo v vodi :)
Celotna diorama je bila polna takih "posebnosti". Npr. Na metlah v mestu sta se lovila Harry Potter in Draco Malfoy... Malo heca mora bit :)

Na vrh

Naslov prispevka:
OdgovorObjavljeno: 25 Okt 2011, 22:55 
Odsoten
System
System
Uporabniški avatar

Kraj: Vrhnika
Oprosti, ampak dokler nisem prebral niti opazil nisem, da so bila nadstropja tudi barvno ločena (rumen, oranžen, rdeč, itd.). Res je impresivna kreacija, mi pa je malce žal, da nisem bil priča delovanju dvigal, ki si jih tudi lepo vključil v zgradbo. Se pa strinjam z legofrikom, da je bila izbira temnih panelov za okna pravilna, res bi ostalie svetlejše/prozornejše barve ponujale boljši razgled v notranjost, ampak bi malce izgubila barvna kombinacija samega hotela.

Na vrh

Naslov prispevka:
OdgovorObjavljeno: 26 Okt 2011, 00:35 
Odsoten
Moderator
Uporabniški avatar

Tole mojstrovino sem v živo videl na KF7. Naj strnem svoje občutke " uauuuuu".

1.) Najprej moraš imeti "mal pod streho", da matematično izračunaš kako narediti zgradbo.
2.) Nato moraš narediti vzorec, ga preizkusit v praksi in verjeti, da bo res delovalo.
3.) Nato "naloviti" kocke na BLju in plačati (ni poceni).
4.) Nato pa vse skupaj postaviti/sestaviti.

Stavba mi je zanimiva in bi šla lahko na kakšno tekmovanje. Pravzaprav je škoda, če ne gre in bpavsicu pomagamo, da osvoji kakšno nagrado zanjo. Ta načrtovalno - konstruktorsko mojstrovina gre lahko na katero koli predstavitev v svetu in se nima česa bati!

Samo tako naprej!!

Na vrh

Naslov prispevka:
OdgovorObjavljeno: 26 Okt 2011, 07:04 
Odsoten
Technic
Technic
Uporabniški avatar

@medvedek

Ne vem, če je tole ravno za kako razstavo. Osebno so mi kake bolj detajlirane stvari mnogo bolj všeč. Po pravici povedano so mi izdelki npr. turambarja iz foruma (srednjeveška tematika) ali pa subixovi nano gradovi dosti bolj všeč kot pa taka velika gmota, kjer se vse skupaj preveč ponavlja. Vsako nadstropje se 3x ponovi (če ne upoštevamo zrcaljenja, potem je 6 istih delov), nato pa 7x po višini... na koncu vidiš, da imaš celoten hotel sestavljen iz 42 praktično istih delov... Velikost pač stvar malo omili, to pa je tudi vse. Je pa res, da če bi v tako veliko mesto, kot je na KFu, postavil 8x8 vinjeto, je vprašanje, koliko bi jih sploh opazilo, da tam nekaj je.

Na vrh

Naslov prispevka:
OdgovorObjavljeno: 27 Okt 2011, 00:17 
Odsoten
Moderator
Uporabniški avatar

@bpavšič : "lepota" tvoje zgradbe ni na zunaj, ampak na notri. Poglej si malo kako so nekatere stvari na raznih razstavah v USA dolgočasne ...

( a ni kriza, da moraš avtorja prepričevat, da je njegova stvaritev OK ? )

Na vrh

Naslov prispevka:
OdgovorObjavljeno: 27 Okt 2011, 20:56 
Odsoten
System
System
Uporabniški avatar

Kraj: Hrastnik, Trbovlje
Meni je tale hotel 1A. Res super zadeva tako od izvedbe, do velikosti, do detailov! Super!

Slika

Na vrh

Naslov prispevka:
OdgovorObjavljeno: 27 Okt 2011, 23:16 
Odsoten
System
System
Uporabniški avatar

Kraj: Kranj
Hotel je popoln - inovativna oblika je popolna za plažo, v razmerju z drugimi stavbami je ravno pravšnji, toliko, da se vidi, da je velik, a se vseeno poveže z okolico!

Na vrh

Naslov prispevka:
OdgovorObjavljeno: 28 Okt 2011, 23:57 
Odsoten
Primo
Primo

Uuuuaaaauuuu ...

Ko sem planirala svoj obisk na KF sem imela v mislih: nekaj lego intuziastov, ki se srečajo na enem mestu in vsak nekaj malega prikaže ... žal si KF-ja zaradi bolezni nisem mogla ogledati v živo ... vendar sedaj ko gledam te dih jemajoče kreacije ... ugotavljam kako zelo sem živela v zmoti ... na tem malem prostorčku imamo prave lego manijake ...

kapo dol ...

Na vrh

Naslov prispevka:
OdgovorObjavljeno: 29 Okt 2011, 12:15 
Odsoten
Primo
Primo
Uporabniški avatar

Kraj: Škofja Loka
Hotel je super. Preo njega nimam nič za povedati, ker mi že njegove funkcije zaprejo usta kaj šele višina in ostalo :D . Najbolj pa me je pritegnil mini golf. Katere kocke si uporabil saj zgleda res fantastično :slinko:

Na vrh

Naslov prispevka:
OdgovorObjavljeno: 29 Okt 2011, 12:20 
Odsoten
Technic
Technic
Uporabniški avatar

@rdecman
V bistvu nič posebnega. Figurice igrajo s sekirami, žogice so 1x1 okrogle ploščice, ograjice pa so narejene iz 4L, 6L ter 6L6 palčk ter 3mm flex cevke, ki so na podlago pritrjene z 1x1 clip ploščico.

Na vrh

Prikaži prispevke prejšnjih:  Razvrsti po  
Napiši novo temo Odgovori na temo  [ 19 prispevkov ] 

Vsi časi so UTC + 1 ura [ DST ]

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 0 gostov

Ne morete pisati prispevkov v temi
Ne morete odgovarjati na teme v forumu
Ne morete urejati prispevkov v temi
Ne morete brisati vaših prispevkov forumu

Išči za:
Pojdi na: