Kocke klub - www.kocke.si
     Kocke klub - s svojo lego.

Danes je 23 Maj 2013, 22:21

Vsi časi so UTC + 1 ura [ DST ]

Napiši novo temo Ta tema je zaklenjena - ne morete urejati prispevkov ali dodajati novih.  [ 9 prispevkov ] 
Avtor Sporočilo
OdgovorObjavljeno: 27 Avg 2011, 15:56 
Odsoten
Technic
Technic
Uporabniški avatar

Kraj: MB / MS
Tekmovanje Lego terenskih vozil je spet za nami. Opravili smo ga v (pre)vročem poletnem popoldanu na otočku na reki Savi. Na srečo smo našli predel, kjer nas je pred vročim soncem varovala senca bližnjih dreves.
Udeležba je bila ravno pravšnja. Nekaj tekmovalcev in še več gledalcev. Pritegnili smo tudi bližnje kopalce, ki so se hladili ob kajakaški progi. Pridružili so se nam tudi trije neprijavljeni tekmovalci, ki so preizkusili svoje modele, nekateri bolj, drugi manj uspešno. V olimpijskem duhu pa je povdarek tekmovanj druženje ter učenje na napakah, kar bomo vsi s pridom uporabili na naslednjem tekmovanju.
Imeli smo možnost spoznati zelo dodelan polgoseničar, ki ga je prinesel Wittmann. Glavna lastnost je spreminjanje hitrosti leve in desne gosenice glede na lego sprednjih koles (za lažje ovinkanje).

Sedaj pa še nekaj besed o samem tekmovanju in progi. Tokrat smo postavili bolj tekočo in odprto progo z večjimi razmaki med vraticami ter blažjimi ovinki. Tudi začetek je bil bolj spektakularen, saj smo štartali z vrha skale.
Prvi je štartal bpavsic, ki je brez večjih zapletov (razen nesrečne trave, ki se je ovila okrog kolesa) končal progo v času 4 minute in 18 sekund. V primerjavi s spomladanskim tekmovanjem, ko so se časi gibali okrog 8 minut, smo se organizatorji že malo vstrašili, da bo vsega prehitro konec.
Nato se je na progo podal Stari89, ki je s svojim dodelanim terencem in odlično vožnjo postavil rekord proge in sicer 3 minute in 11 sekund.
Za njim je progo preizkusil Povratnik, ki je potreboval 6 minut in 12 sekund.
Kot zadnji prijavljen tekmovalec je Cwetqo štartal s svojim prvim modelom, ki pa se ni premaknil za več kot dolžino avta, saj mu je spektakularno razpadla sprednja os. Po popravilu je progo odpeljal v 6 minutah in 17 sekundah, nato pa še enkrat v 6 minutah.
Progo so preizkusili tudi Subix s svojim predelanim modelom, ki se je glede na zvoke (škrtanje zobnikov), prebil nepričakovano daleč, čez celo skalnato progo do travnatega/gozdnega klanca, kjer pa je model žal omagal.
Wittmann nam je predstavil slabosti polgoseničarja na skalnatem terenu, kjer je res premalo oprijema, čeprav je bil model tehnično izredno dobro narejen. Mogoče pa ga kdaj preizkusi na snegu.
Za konec se je preizkusil še najmlajši tekmovalec Jaka, ki je naredil zanimiv model, žal s premalo lastnostmi terenskih vozil (samo zadnji pogon, direktni prenos iz motorja na kolesa ter prenizka oddaljenost osi od tal). Seveda pa si je dodobra ogledal ostale modele, tako da verjamemo, da se bo njegov naslednji model precej približal ostalim modelom, ki so progo končali.
Na koncu smo se še slikali skupaj z vozili, Legofrik pa je razdelil technic sete za nagrado, tako da je vsak dobil vzpodbudo za nadaljnje sodelovanje.

Upamo, da naslednjič (pomlad 2012) ne bo tako vroče in da se vidimo vsaj v takem številu.

Vaš Kocke klub.

Še nekaj utrinkov:

Slika

Slika

Slika

Slika

Slika

Slika

Slika

Slika

Slika

Slika

Slika

Slika

Deli na Facebook-u Deli na Twitter-ju
Na vrh

Naslov prispevka:
OdgovorObjavljeno: 27 Avg 2011, 21:56 
Odsoten
Technic
Technic
Uporabniški avatar

Vse pohvale organizatorju za zanimivo in tekoče izvedeno tekmo ter Kocke Klubu za lepe nagrade.

Kar se tiče mojih KT-jev: prinesel sem dva in sicer za to da primerjam dva koncepta:

-veliki rumeni terenec predstavlja koncept več je bolje: ima dva XL motorja, dva IR sprejemnika (na tekmi je imel samo enega , saj sem enega vgradil v drug avto), dvignjeno karoserijo z zelo velikim hodom in ogromna kolesa od RC racerja. Nad tem terencem sem v bistvu že obupal, saj sem videl da da naredijo ogromna kolesa več škode kot koristi, poleg tega so osi pri ovinkanju zaradi ogromnih in težkih koles tako obremenjene, da se celotna os tako zvije da zelo hitro razpade (kar je bilo vidno tudi na samo tekmi, kjer je bil ravno prvi spust, kjer je večinio teže na sprednji osi, najbolj zahteven glede tega). Zadevo bi delno rešila drugačnakonstrukcija osi, a ker to potegne za sabo še precej drugih stvari sem se zadeve raje lotil še enkrat. Pred tekmovanjem sem se vseeno odločil da usposobim tudi tega terenca (več ko je avtov bolje je) in pač bo kar bo. Da zasnova ni tako slaba se je izkazalo v drugi vožnji, ko sem namontiral običajna kolesa in z njim uspešno prevozilcelo progo (ok, na koncu je spet razpadla os, a je vseeno nekako prilezel do cilja).

-drugi, sivo črni terenec je pravo nasprotje: ima samo en XL motor za pogon, zelo lahko nagradnjo in pa zadevo ki se praviloma na KT-jih ne uporablja: diferenciale. Zadevo sem doma dokaj temeljito pretestiral in rezultati so bili presenetljivo dobri, zato sem se odločil da jih kar pustim. Avto zaradi dobrega vzmetenja zelo lepo sladi terenu in na tokatni progi ni imel nobenih težav z trakcijo (imel je sicer eno težavico, a ni povezana s tem), tako da ga bom verjetno kar pustil takšnega kot je. Zaradi deferencialov zelo lepo ovinka in nič ne podrsuje tako kot ostali KT-ji. Morda še največja težava tokrat so bili prekratki prenosi in zato premajhna hitrost (pričakoval sem bolj tehnično progo).

Sicer pa ob pogledau na druge KT-je vidim da sem še vedno ene dve dirki zadaj (prvi trije so šli res brez težav preko cele proge).

Na vrh

Naslov prispevka:
OdgovorObjavljeno: 27 Avg 2011, 22:12 
Odsoten
Technic
Technic
Uporabniški avatar

Kraj: MB / MS
@Cwetqo

Ja, tisti start z zelenimi kolesi je bil filmski. Os je zdržala cca. 1s? V glavnem ja. Razmišljam, da bomo na naslednjem imeli 2 etapi. Modro in Rdečo. Modra bo hitra in bolj enostavna kot je bila jesenska. Rdeča pa bo tehnično bolj zahtevna, tako kot je bila spomladanska, le da bo krajša. Čas in pravila obeh bosta enaki kot do sedaj. Kako pa oba rezultata združiti, pa se bomo še odločili. Še vedno pa bo tako, da bo 10 min maksimalni čas na tekmovalca.

Na vrh

Naslov prispevka:
OdgovorObjavljeno: 28 Avg 2011, 00:42 
Odsoten
System
System
Uporabniški avatar

Kraj: Brežice
Tudi jaz bi se zahvalil organizaciji za luštno tekmo in še luštnejše nagrade! Vesel sem, da se nas je zbralo več, kot je bilo prijav na začetku! Vreme in prijetna senca ter fajn družba so ustvarili super vzdušje, tako da komaj čakam na naslednjo tekmo.

Moj terenec se je končno odrezal tako, kot se šika. Zobniki niso nič preskakovali, ekstra mehko vzmetenje z velikim hodom je držalo vsa kolesa na tleh, dva kardana pa sta poskrbela za lažje zavijanje. Proga se mi je zdela morda malo manj zahtevna, kot na prejšnjih tekmovanjih. Ostrih ovinkov je bilo manj, pa tudi vratca so bila malce širša. Bal sem se, da bo na vzponu več težav zaradi trave, ampak je bilo kar kul. Super se mi je zdel Wittmannov sistem adder/substractor z dvema diferencialoma, škoda da je zadeva delovala bolj na ravnini.

Če bi na naslednjih tekmovanjih obdržali podobne proge, verjetno ne bi več spreminjal svojega terenca. Ideja z dvema različnima etapama se mi zato zdi fajn, saj bo za res dober čas potreben menjalnik (edinega sem vgradil v TT-S05, pa še pol terenca sem rabil razdret, da sem lahko prestavil). Razveselil pa bi se tudi snežne preizkušnje enkrat pozimi, da končno uporabim gosenice in sestavim našpičena kolesa! :)

EDIT: Med tekmo je bilo moč videt eno pošteno kamero na poštenem stojalu s pošteno kameržensko. Zanima me, kje in približno kdaj si bo moč ogledat posnete stvari?

Na vrh

Naslov prispevka:
OdgovorObjavljeno: 28 Avg 2011, 07:37 
Odsoten
Mindstorms
Mindstorms
Uporabniški avatar

Kraj: Ljubljana
Res je bilo zabavno in zanimivo. Jaz sem se udeležil neprijavljen, ker do zadnjega dne nisem vedel, ali se bom lahko udeležil.Zato zudi KT ni bil dodelan. Seveda je v planu prijava na naslednji KT z izboljšanim modelom.
Slike povedo veliko in bpavsicev opis tekme se bere kot roman Julesa Verna.

Na vrh

Naslov prispevka:
OdgovorObjavljeno: 30 Avg 2011, 11:46 
Odsoten
Mindstorms
Mindstorms

Super tekma! 8)
Tekmovalcev je bilo ravno prav, da smo zadevo speljali v dokaj uglednem času. Naslednjič pa bo proga res morala biti malce težja, oz. kar dve, kot ste že predlagali.

Poleg "našega" stalnega fotografa anakina, kateremu se zahvaljujem za slike:
http://www.kocke.si/kockefest/26_8_2011.php

bi se rad zahvalil tudi snemalki iz RTV Slovenija, natančneje iz MMCja, ki je celo tekmo pridno snemala in tukaj je zmontiran posnetek:
http://www.rtvslo.si/mojvideo/avdiovide ... nje/20902/

Hvala obema za trud in dobro voljo! Tekmovalcem in obiskovalcem pa hvala za udeležbo in popestritev petkovega popoldneva.

LPG

Zadnjič spremenil legofrik, dne 30 Avg 2011, 12:47, skupaj popravljeno 1 krat.

Na vrh

Naslov prispevka:
OdgovorObjavljeno: 30 Avg 2011, 12:04 
Odsoten
Technic
Technic
Uporabniški avatar

Odlično!

Terenci zgledajo "ko tapravi".

:excited:

Na vrh

Naslov prispevka:
OdgovorObjavljeno: 30 Avg 2011, 18:51 
Odsoten
Moderator
Uporabniški avatar

Kraj: Gorenjska
Super posnetek.

Dobro je posnela, glede na to, da je bila kar malce stran od nas. Ima pa res dober zoom. Še posebej mi je všeč posnetek bpavsic-eve vožnje, kjer je res lepo ujela gibanje vozila čez ovire. Super! Avto je šel čez drn in strn tako lahkotno, kot riba v vodi.

Pohvala za izvrstno organiziran dogodek :delavec: še z moje strani, zahvala organizatorjem pa gre tudi za lepe nagrade, ki so jih podelili. :plosk:

Na vrh

Naslov prispevka:
OdgovorObjavljeno: 05 Sep 2011, 13:15 
Odsoten
Mindstorms
Mindstorms

Še članek na portalu za malce mlajše . www.bansi.si
http://bansi.si/novica/3062
LPG

Na vrh

Prikaži prispevke prejšnjih:  Razvrsti po  
Napiši novo temo Ta tema je zaklenjena - ne morete urejati prispevkov ali dodajati novih.  [ 9 prispevkov ] 

Vsi časi so UTC + 1 ura [ DST ]

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 1 gost

Ne morete pisati prispevkov v temi
Ne morete odgovarjati na teme v forumu
Ne morete urejati prispevkov v temi
Ne morete brisati vaših prispevkov forumu

Išči za:
Pojdi na: