Kocke klub - www.kocke.si
    Klub za kreativno igro - LEGO skupnost Slovenije

Danes je 01 Jun 2020, 22:08


Vsi časi so UTC + 1 ura [ DST ]
Napiši novo temo Odgovori na temo  [ 14 prispevkov ] 
Avtor Sporočilo
 Naslov prispevka: MOC Diesel lokomotiva SŽ643
OdgovorObjavljeno: 05 Maj 2016, 20:09 
Odsoten
Primo
Primo

Pridružen: 26 Feb 2013, 21:46
Prispevkov: 10
Moj tretji prispevek. Ideja za MOC se je nastala ob prehodu igranja sina s sistemom Lego Duplo na sistem običajnih Lego kock. Tako smo morali iz inteligentnega vlaka (Lego Duplo 3325) preiti na novoletno darilo, Lego 60051. Slednji set je kar v redu, v škatli je sicer zelo malo tirov, in ja, hitro smo spoznali, zakaj je set relativno cenovno ugoden. Kompenzacija setov z visoko ceno ravnih tirov, ki jih seveda potrebuješ v velikem številu, tudi zaradi tega, ker so vlaki hitri. Omenjeni vlak je tudi zelo kratek, zato je bil kmalu dodan še en srednji vagon (zelo verjetno bosta dodana še dva srednja vagona).

Ker pa so takšni hitri vlaki zelo redki pri nas, je bila ideja za drugi vlak, ki bo seveda imel lokomotivo na dizel, skratka tovorni vlak. In seveda ni boljših lokomotiv kakor tistih starih, zelenih, ki vedno tako glasno hrumijo. Model Španka 644 se je zdel nekoliko predolg (6 osi) za Lego tire, tako da je bila izbrana naša priljubljena Đurica 643 (4 osi), v barvah SŽ 643.

Slika

MOC ima naslednje karakteristike: dolžina 36 enot, širina 7 enot in višina 10 kock (višina brez kabine 8 kock). Vsega skupaj približno 600 kock, z vključenim sistemom elektromotorja za vlake, IR sprejemnikom, baterijsko škatlo in LED lučmi. Najprej se je začelo z izbiro širine in sicer 7 enot. Nekako posrečeno tudi zaradi sredinskih postavitev prednjih in zadnjih luči ter karizmatične, rumene črke V na prednji strani. Dolžina lokomotive je bila tem 7 enotam potem sorazmerno določena, prav tako višina. Za sistem Lego tirov bi bila najbolj optimalna širina 8 enot in tej širini določena dolžina. Vendar bi ti, dolgi modeli imeli nekaj vidnih problemov na poti skozi ovinke z zelo majhnimi polmeri, ki jih ima Lego (sekanje ovinka). Boljši so tiri ME Models (opisani v enem izmed prispevkov na forumu), samo zahtevajo večje površine. Seveda bi za širino 8 enot potrebovali tudi več kock.

Kako lepo izgleda Đurica v živo že 40 let, poglejte spodaj (vir: forum.malezeljeznice.net).

Slika

Gradnja MOC-a se je začela z umestitvijo baterijske škatle čim nižje, da bi dosegli željeno nizko višino. Vse Lego lokomotive so nekako čudno visoke in ozke (verjetno zaradi minifigur). Seveda običajna Lego vlak nosilna plošča v tem primeru ni mogla biti uporabljena, tudi zaradi gradnje v širini 7 enot.

Slika

Baterijska škatla je ravno na sredi lokomotive, v tistem črnem spodnjem delu. Okrog baterijske škatle so postavljene vse zelene kocke in rumene kocke za bočno črto, tako da se celotni del z baterijsko škatlo preprosto dvigne (baterije se menjajo manj kot v tednu dnu; je pa na fotografiji opaziti osrednji del dolg 8 enot). Tisti črni rob ob baterijskem delu spominja na hladilne odprtine. Nad nosilno črno ploščo lokomotive je izvedena sprememba iz širine 6 na 7 enot. Sledi prva rumena bočna črta. Motor je spredaj, gumb za vklop baterij na vrhu nad baterijsko škatlo, IR sprejemnik pa kar v kabini. IR komunicira brez problemov. LED luči so vgrajene v sprednjem delu. Lahko bi bile tudi zadaj. Namreč zadnji del lokomotive je čisto prazen. Pripravljeno je za vgradnjo M motorja. Na obeh bokih so vidne rešetke za hlajenje z odprtim pokrovom. Zgornji del nad motorjem lokomotive je nekako minimalistično izveden, še posebej, ker ni fotografij prave lokomotive od zgoraj (predpostavka je, da bi zgoraj morale biti večje odprtine za hlajenje, lahko celo ventilator). Pred in za kabino so štirje izpušne cevi dimnih plinov, ki so za ta model nekoliko preveliki (v realnosti so tudi vidni, vendar ne toliko moteči). Vendar so v končni izvedbi lokomotive ostali, ker bolj pripomorejo podobnosti originalni izvedbi. Črne stopničke za na lokomotivo so bile povzete iz Lego 60052. Tista prva, spodnja črna stopnička je bila na nekaterih fotografijah postrani zaradi nepazljivosti pri transformaciji iz ene v drugo obliko med fotografiranjem. Z rumeno črko V na sprednjem delu je bilo kar veliko dela. Nekako ni šlo, da bi bile kocke poravnane v ravnini in da ne bi bilo večjih lukenj. Uporaba ravnih kock, ki izstopajo iz ravnine, je bila sprva čudna, zdaj pa sprednji del še kar lepo izgleda, še posebej z obema lučkama nad črko V. Lepo se je ujelo z rumeno črto, ki je po celem boku lokomotive. Mogoče moti tista stopnička v rumeni črti na boku na začetku in koncu lokomotive. Tudi debelina rumene črte je nekako enaka po vseh straneh lokomotive.

Slika

Za vklop baterij je uporabljena zelena ravna ploščica 1 x 1 in način vklopa/izklopa kot pri 60051, dodana je zelena, prozorna kocka za svetlobno indikacijo.

Slika

Nekakšna poenostavljena verzija prednje maske pri odbijaču brez luči, črnih oprijemalnih ograj in brez štirih izpušnih cevi je vidna na sliki spodaj (levo končna izvedba, desno poenostavljena izvedba). Desna verzija izgleda lepše, tudi bolj trpežna je na igro otrok. Upognjena streha kabine na desni izgleda nekoliko debela, z ravno streho pa čudno izpade.

Slika

Kot zanimivost, tisti zeleni tečaj 1 x 4, ki drži prednje (in zadnje) vertikalno, prozorno steklo na kabini, je bil najdražji del, glede na velikost in namembnost (brez upoštevanja električnih delov). IR sprejemnik je postavljen na sredini notranjosti kabine.

Slika

Za ponoči so seveda tudi luči (delujejo z vklopom baterij). Čeprav v realnosti verjetno bolj svetijo tiste luči na odbijaču. Zaenkrat ni ideje, kako to izpeljati z Lego kockami (brez lepljenja seveda).

Slika

Še pogled na lokomotivo od zgoraj na standardnem ovinku.

Slika

Izgled celotne tovorne kompozicije. Delovanje celotnega tovornega vlaka je tukaj.

Slika


Deli na Facebook-u Deli na Twitter-ju
Na vrh
 Profil  
 
OdgovorObjavljeno: 05 Maj 2016, 23:08 
Odsoten
Technic
Technic

Pridružen: 10 Apr 2009, 00:19
Prispevkov: 561
Kraj: Ljubljana
Oblika lokomotive precej dobro sledi originalu. Predvsem rumena črta dobro izpade. Se tudi strinjam, da je kabina lepša brez dimnikov. Edino, kar odstopa, je zelena barva, ki bi morala biti temnejša - bi pa bila tedaj lokomotiva precej dražja in še nabor kock v temnejši barvi je nekoliko okrnjen. Morda je tudi malo predolga - dolžina bi bolj pristajala "Španki" (kenedijevki). Prav zanimivo, da me je zmotila dolžina, saj sem pristaš dolgih lokomotiv!?
Odlična je rešitev umestitve baterij in posledično izdelava osnovne (nosilne) plošče iz kock. Tudi sam sem v preteklosti postavil sprejemnik v kabino in je deloval popolnoma zadovoljivo.

Vidim, da imaš nekaj luštnih vagonov; če se ne motim so 7 čepni. Ali jih boš kaj predstavil?


Na vrh
 Profil  
 
OdgovorObjavljeno: 05 Maj 2016, 23:52 
Odsoten
Moderator
Uporabniški avatar

Pridružen: 27 Maj 2011, 19:38
Prispevkov: 1125
Kraj: Koper / Ljubljana
Odlično! Barve, oblika, linije, vse si zelo lepo zadel. Tisti V na sprednji strani je pa sploh posrečen.


Na vrh
 Profil  
 
OdgovorObjavljeno: 06 Maj 2016, 00:14 
Odsoten
Mindstorms
Mindstorms

Pridružen: 28 Mar 2008, 16:31
Prispevkov: 5571
Kraj: Ljubljana
Lepa in odlično skopirana lokomotiva originala. Đurica v nulo, bi lahko rekel. :)
Upam, da zadnja slika ni samo slika kompozicije in da bodo kmalu tudi predstavitve vagonov.

Poleg lepe kreacije pa bi rad pohvalil tudi zgledno predstavitev!
Hvala!
:superca:


Na vrh
 Profil  
 
OdgovorObjavljeno: 06 Maj 2016, 07:37 
Odsoten
Moderator
Uporabniški avatar

Pridružen: 16 Maj 2008, 09:27
Prispevkov: 3697
Kraj: Ljubljana
Zanimiva odločitev za širino 7 čepkov. Vsekakor odlično narejena celotna kompozicija. Seveda si želimo tudi vagone bolje spoznati (in jih videti na KF?).

_________________
Slika


Na vrh
 Profil  
 
OdgovorObjavljeno: 06 Maj 2016, 11:56 
Odsoten
Mindstorms
Mindstorms
Uporabniški avatar

Pridružen: 28 Dec 2012, 21:17
Prispevkov: 2107
Kraj: Ajdovščina
Odlično! Celoten vlak je zelo lep, od daleč ga bi skoraj zamenjal za H0. Pri lokomotivi me malo motijo dimniki/ stebrički/ne vem kaj so ob kabini, ker delujejo preglumazno oz. so na pravi tako majhni, da bi jih lahko zanemaril. Tudi jaz se priporočam za predstavitve vagonov.
Lp, miha

_________________
It's not me, it's my alter LEGO!


Na vrh
 Profil  
 
OdgovorObjavljeno: 06 Maj 2016, 12:30 
Odsoten
Moderator
Uporabniški avatar

Pridružen: 16 Maj 2008, 09:27
Prispevkov: 3697
Kraj: Ljubljana
Mogoče bi dimniki izgledali bolje, če bi dal namesto črnega 1x1 tajla na vrh sirček in znižal dimnik za en plate.

_________________
Slika


Na vrh
 Profil  
 
OdgovorObjavljeno: 06 Maj 2016, 13:49 
Odsoten
Technic
Technic

Pridružen: 15 Nov 2014, 01:41
Prispevkov: 500
Lepo narejen MOC, izgleda kot ta prava.


Na vrh
 Profil  
 
OdgovorObjavljeno: 07 Maj 2016, 14:54 
Odsoten
System
System

Pridružen: 11 Feb 2013, 14:29
Prispevkov: 201
Kraj: Nova Gorica
Odlična predstavitev zelo prepoznavno narejene lokomotive. Jo moram pohvalit tudi v imenu mojega sina, ki je bil zelo navdušen, ko je slike gledal. Ves čas mi je dopovedoval "tata, ta lokomotiva ima motor", jaz pa njemu "seveda, saj je dizel"... A preden sem ugotovil, da mi želi povedat, da je že na prvi sliki ugotovil, da je v njej vgrajen baterijski pogon je minilo... :oops:


Na vrh
 Profil  
 
OdgovorObjavljeno: 08 Maj 2016, 21:30 
Odsoten
Moderator
Uporabniški avatar

Pridružen: 30 Jan 2010, 12:42
Prispevkov: 1418
Kraj: Domžale
Lepo narejena lokomotiva. Meni je najbolj v oči padla rumena dekorativna črta na sprednjem delu, ki riše ''v''. Rešitev je preprosta kot na dlani, a daje pravi učinek.


Na vrh
 Profil  
 
OdgovorObjavljeno: 10 Maj 2016, 02:20 
Odsoten
Technic
Technic
Uporabniški avatar

Pridružen: 21 Jun 2011, 22:01
Prispevkov: 595
Kraj: Kranj
Takoj prepoznavno!

_________________
Ker lahko.


Na vrh
 Profil  
 
OdgovorObjavljeno: 18 Maj 2016, 22:04 
Odsoten
Primo
Primo

Pridružen: 26 Feb 2013, 21:46
Prispevkov: 10
@subix

Kakšna je to kocka "sirček"? Je mišljen "slope"?


Na vrh
 Profil  
 
OdgovorObjavljeno: 18 Maj 2016, 22:35 
Odsoten
Moderator
Uporabniški avatar

Pridružen: 16 Maj 2008, 09:27
Prispevkov: 3697
Kraj: Ljubljana
Slope 30 1 x 1 x 2/3
Slika
Po domače: 'cheese slope'

_________________
Slika


Na vrh
 Profil  
 
OdgovorObjavljeno: 23 Maj 2016, 10:52 
Odsoten
Technic
Technic
Uporabniški avatar

Pridružen: 28 Sep 2009, 15:23
Prispevkov: 702
Kraj: Lucija
Super izvedba. Je pa 100% bolj tiha kot realna, ker jo poslušam vsak dan.
Lahko bi bila na naslednjem KF-ju.

_________________
Lego: najboljša kreativna igrača
Wanted
Moji seti
Slika


Na vrh
 Profil  
 
Prikaži prispevke prejšnjih:  Razvrsti po  
Napiši novo temo Odgovori na temo  [ 14 prispevkov ] 

Vsi časi so UTC + 1 ura [ DST ]


Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 0 gostov


Ne morete pisati prispevkov v temi
Ne morete odgovarjati na teme v forumu
Ne morete urejati prispevkov v temi
Ne morete brisati vaših prispevkov forumu

Išči za:
Pojdi na:  
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group