Kocke klub - www.kocke.si
    Klub za kreativno igro - LEGO skupnost Slovenije

Danes je 25 Maj 2020, 13:35


Vsi časi so UTC + 1 ura [ DST ]
Napiši novo temo Odgovori na temo  [ 12 prispevkov ] 
Avtor Sporočilo
 Naslov prispevka: ME Models tiri
OdgovorObjavljeno: 06 Avg 2015, 10:57 
Odsoten
Mindstorms
Mindstorms

Pridružen: 28 Mar 2008, 16:31
Prispevkov: 5565
Kraj: Ljubljana
Odločil sem se za nakup ME Models tirov, ker imajo večji radij od LEGO tirov. Prodjetje ima na voljo kar nekaj varjant, sam pa sem izbral radij 56 in 72, torej naslednja dva po velikosti od originala.

ME Models tire je najlažje dobiti čez lužo. Sam sem jih nabavil v njihovi BL trgovini. O cenah, poštninah, carinah, davkih, postopkih itd ne bom govoril. Z eno besedo: DRAGO! :mrgreen:
Poleg tega je kar trajalo, da sem naročilo dobil, saj zaradi velikega povpraševanja tire delajo najbrž kar sproti. Dan naročila: 9.6. Dan prejema: 29.7. Potrpljenje je...

Kljub temu je bil nakup "nuja", ker nam vlaki na KF-jih crkavajo in žrejo baterije, ker jih originalni LEGO tiri na ovinkih zavirajo, sploh, če so vlaki težki in vlečejo veliko vagonov ali pa je medosna razdalja koles vagonov prevelika. Večji radij bo to odpravil, saj bo vlak vozil bolj gladko skozi ovinke.

Paketek tirov. Ne vem zakaj sem imel v mislih, da so tiri vliti iz enega kosa? :?
Slika

Predstavil bom samo radij 56. Vsebina vrečke s 64. kosi, namesto z osmimi.
Slika

OK, bomo pač tire sestavjali, saj so konec koncev le kocke. Takoj se znajdemo pred prvo oviro. Kot vidite je tirnica na spodnjem delu narejena tako, da po njej lahko poljubno premikamo pragove, kar je sicer zanimivo, a vseeno moteče, saj je treba zadeti najprej pravi kot (lok tira), nato pa še pravo razporeditev pragov, da zgleda kolikor toliko enakomerno. Pri tem pa se tirnica ves čas odpenja in počasi človek izgubi živce. Definitivno bo potrebno za KF-je pragove na tirnice zalepiti, da slučajno ne razpadejo.
Slika

Sestavljen tir. Recimo, da so pragovi kolikor toliko enakomerno narazen. Bo treba narediti eno šablono in pragove postavljati po njej, da bo lepo izpadlo.
Slika

ME Models tiri se lepo prilegajo LEGO tirom, a žal je razlika v barvi očitna. Poleg tega gre tudi za drugačno obliko tirnice in opazi se, da zadeva ni toliko profi narejena, kot LEGO.
Slika

Na KF-jih imamo sedaj vse pragove potajlane, da zgledajo kot pravi. Skrb, da bi tajli iz ME models tirov leteli dol je odveč. LEGO se tudi na pragove lepo in trdno prilega.
Slika

Zgoraj ME Models, spodaj LEGO. Radij kroga se lepo poveča, kaj šele pri radiju 72. :)
Slika

Naj nakup svetujem?
NE, če vam je škoda denarja in NE, če za vašo maketo nimate prostora ter NE, če vas moti razlika v barvi oz. ste oseba, ki prisega samo na LEGO izdelke.
Če zgornji NE-ji niso ovira, potem se nakup izplača, saj bodo vaši vlaki gladko vozili skozi ovinke in z nekaj modifikacijami ter prilagajanjem, bodo tudi ME Models tiri zgledali kot pravi LEGO. Razlike pa čez čas najbrž ne bodo več opazne.

Na splošno bi rekel, da me moti edino to, da tiri niso uliti iz enega kosa, vse ostalo je OK. Pa še to pomanklivost bomo odpravili. :delavec:
LPG


Deli na Facebook-u Deli na Twitter-ju
Na vrh
 Profil  
 
 Naslov prispevka: Re: ME Models tiri
OdgovorObjavljeno: 06 Avg 2015, 11:06 
Odsoten
Technic
Technic

Pridružen: 18 Apr 2008, 14:17
Prispevkov: 906
Glede upora v zavojih nisem vedel. Za domačo uporabo se vse konča po kaki uri, dveh, KF pa je čisto druga pesem. Predvidevam, da je težava v tem, da kolesa v ovinku ne zdrsujejo dovolj oziroma se pojavi trenje zaradi razlik v radiju notranje in zunanje tirnice? Najbrž pogon z diferencialom ne bi rešil problema, saj bi morali ločiti vsa kolesa.

Hvala za tale info. Me je firbec matral, a za domačo uporabo, vsaj zame, niso uporabni, razen če ima kdo malo več prostora kot jaz. Iz tvojih slik ne zgleda tako slabo.


Na vrh
 Profil  
 
 Naslov prispevka: Re: ME Models tiri
OdgovorObjavljeno: 06 Avg 2015, 17:28 
Odsoten
Technic
Technic

Pridružen: 10 Apr 2009, 00:19
Prispevkov: 561
Kraj: Ljubljana
teflon: tudi ta-pravi avto gre v ovinku počasneje (porabi več moči/energije - del se jo porabi za spreminjanje smeri potovanja mase), so pa pri vlakcih izgube predvsem zaradi različne obodne hitrosti na zunanji oz. notranji tirnici. Še posebno, če so gumice na kolesih, ki niso pogonska.

Tele tračnice so pa super in škoda, da jih lego ne dela. Bomo jeseni videli, kako stvar deluje. Kupoval pa nebi, ker se tudi pri nas tista "ura" pojavlja in baterije ta čas že zdržijo. Razen, seveda, če bi bile original in pri nas dobavljive.


Na vrh
 Profil  
 
 Naslov prispevka: Re: ME Models tiri
OdgovorObjavljeno: 06 Avg 2015, 19:24 
Odsoten
Technic
Technic

Pridružen: 18 Apr 2008, 14:17
Prispevkov: 906
@abnormal: Načeloma glede porabe energije za spremembo smeri ni tako hudo, sploh pri vlakih, ki imajo (praktično) nedefromabilna kolesa. Z avti po ovinkih ... glede na to, da se vozim v Idrijo, ti rečem, da je tole le mit:-) Avto gre v ovinkih precej hitreje, če je pa owiwenk, pa je treba že bremzat.

Okay, nazaj k vlakom: Ti imajo ravno zaradi togih osi nekoliko konusna kolesa. Pri vožnji skozi zavoj se vlak postavi bočno tako, da na notranji strani sedi nekoliko nižje kot na zunanji. Zaradi tega je tam obsek kolesa, kjer se dotika tirnice ravno za toliko manjši, kot mu zmanjka notranje tirnice zaradi zavoja.

Slika za lažko predstavo:
Slika

Zakaj tega ne moremo pri kockah? Če pogledamo prej opisano geometrijo: Zunanje kolo se vozi po malo večjem obsegu kot notranje kolo. Če povežemo enako ležeče točke enega in drugega kolesa dobimo stožec, ki ima vrh v središču zavoja. Okay, poskusimo to narediti na kockah: R=40; Rn (notranji) = 37.5; Rz (zunanji) = 42.5; r Rz/Rn = 1,14. Torej bi moralo biti zunaje kolo omogočalo vožnjo po vsaj 14% večjem obsegu kot notranje, toliko prostora pa pri kockah enostavno ni. Zategadel je oba kolesa kregata, kateri bo bolj zdrsel.

Ergo je šefov nakup pametna zadeva:-)


Na vrh
 Profil  
 
 Naslov prispevka: Re: ME Models tiri
OdgovorObjavljeno: 06 Avg 2015, 21:00 
Odsoten
Moderator
Uporabniški avatar

Pridružen: 27 Maj 2011, 19:38
Prispevkov: 1124
Kraj: Koper / Ljubljana
V praksi bi bilo te tire po dosedanjih izkušnjah najbolje preveriti s Horizonom. Če bo ta normalno zvozil, bojo vsi ostali vlaki tudi. :)


Na vrh
 Profil  
 
 Naslov prispevka: Re: ME Models tiri
OdgovorObjavljeno: 07 Avg 2015, 01:07 
Odsoten
Technic
Technic

Pridružen: 10 Apr 2009, 00:19
Prispevkov: 561
Kraj: Ljubljana
teflon: tole s stožci je dobra fora. Si ne bi mislil in tudi na prvi pogled ni očitno, saj so tekalne površine koles izjemno malo nagnjene. Torej, stvar deluje le pri velikih krivinskih radijih in lego-tov radij nikakor ne more biti v merilu. Me pa res zanima, v kolikšni meri večji radij zmanjša izgube. Nazadnje, ko sem za KF posodil vlak z osmimi vagoni, se je le ta na ovinkih skoraj ustavljal. Kar se pa avta tiče, probaj peljat v prostem teku naravnost ali pa v ovinek pri enaki začetni hitrosti in boš videl, kdaj narediš daljšo pot. Tudi, ko si avto včasih (zdaj se tega ne dela več) na ho-ruk vžigal, nisi delal tega v zavoju. Da greš v ovinek hitreje je pa samo občutek, ker nate deluje sila, ki človeku ni "naravna". Ker drugače bi bil to perpetuum mobile.

Horizon ima nekaj nepogonskih koles na technics aksah in je treba tem kolesom najprej gumice dol pobrat. Vlakec sem jaz modificiral, da je imel na vseh vozičkih taka kolesa in se je v ovinku enostavno ustavil. Potem sem pa gumice odstranil in je bilo veliko bolje.

Postavitev pragov bi bilo lahko enostavno rešeno, če bi proizvajalec nekoliko bolj dodelal tirnice in dodal ojačitve s spodnje strani po celi dolžini in ne samo na sredini. Je pa res, da so 4,5 V tiri imeli nepovezovalen prag samo na sredini tirnice. Ampak to je preteklost in sodoben izdelek bi moral imeti to nadgrajeno.


Na vrh
 Profil  
 
 Naslov prispevka: Re: ME Models tiri
OdgovorObjavljeno: 07 Avg 2015, 09:59 
Odsoten
Mindstorms
Mindstorms

Pridružen: 28 Mar 2008, 16:31
Prispevkov: 5565
Kraj: Ljubljana
abnormal, se strinjam, da tiri za 4,5 V vlake nisio imeli povezovalnega pragu na sredi (se mi zdi, da si ga lahko dodal), a so tirnice na ploščice trdneje prijele, kot pri Me Models.

Ko sem dodal na pragove še tajle, sem s tem povečal težo in zadeva se razpada že ob malo bolj grobem dvigu z mize. Tako bo pragove obvezno treba lepiti.
Sem pa včeraj govoril z Žekijem, ki pravi, da je bilo prvotno mišljeno, da so tiri iz enega kosa, kot LEGO, a se je nekaj zamuštralo pri kalupih in je zadeva postala sestavljiva. Kar ji tudi omogoča prednost, saj bi lahko namesto sivih pragov, naročil temno rjave.

Pri Radiju 72 je vmes 5 pragov (56 jih ima samo štiri) in sredinski prag lepo drži tirnice v pravem loku.

Naslednja pomanklivost, ki sem jo opazil je ta, da ko tire daš skupaj v četrt loka, se le ti ne izidejo 100% do čepka, če so spodaj plošče. Pritrjevanje tira na ploščo pa sploh ni mogoče, ker se tirnica takoj odpne.
Na sliki se sicer slabo vidi, a vseeno jo dodajam, kljub temu, da je malce slabše kvalitete, da vidite koliko prostora ostaja pri tirih z radijem 56 in 72, ko ju damo na plošče.
Slika


Na vrh
 Profil  
 
 Naslov prispevka: Re: ME Models tiri
OdgovorObjavljeno: 07 Avg 2015, 11:06 
Odsoten
Technic
Technic

Pridružen: 18 Apr 2008, 14:17
Prispevkov: 906
@legofrik: s čem boš pa to lepil? Silikonsko lepilo (je morda prešvoh) ali epoksi? Za lepljenje minifiguric v okvirjih uporabljam silikon ker se ga da (menda) odstraniti.

Škoda glede stikanja. Ne vem, ali je to posledica grške mafije (ki so izumili pi in mu pripeli čudno vrednost 3.14... ) ali kakega deformairanja po izdelavi. Da pa bi cel zavoj ulivali v enem kosu bi bilo pa drago. Upam, da to dobro rešiš!

@abnormal: za avte se strinjam, pa že tu je razlika, če koliko napolniš pnevmatike (=so bolj toge; manjši stik s podlago) oziroma kako ozke so. Pri razmeroma togih in ozkih kolesih (četudi igračkah) je tega precej manj, razen seveda, če gor tlačimo gumice (spet povečujemo površino stika in s tem navore v ovinkih).
Zato mislim, da so tile večji radii dobra rešitev za lažji tek vlakov!


Na vrh
 Profil  
 
 Naslov prispevka: Re: ME Models tiri
OdgovorObjavljeno: 07 Avg 2015, 11:24 
Odsoten
Technic
Technic

Pridružen: 10 Apr 2009, 00:19
Prispevkov: 561
Kraj: Ljubljana
Vidim s slike, da si pragove že lepo razporedil. Če so težave z odpenjanjem, se jih res enostavno zalepi. (ne vidim razloga, da bi se to še kdaj razstavljalo, zato epoksi). In če ne bodo pritrjene na ploščo tudi ni problema, če je ovinek malo prekratek, še posebej, če je prekratek točno za 1 čep - iz slike ni razbrati, da konci ovinka ne bi pasali na čepe.

Ali je to slovenski proizvod glede na to, da Žeki-ja omenjaš?

Sedaj pa samo sestaviti kompozicijo, dati dinamometer med lokomotivo in prvi vagon in primerjat vezno silo pri različnih radijih ovinka. Pač znanstveni pristop potrjevanja manjših izgub pri večjem krivinskem radiju. Moj šef tudi vedno hoče potrditev domneve izraženo s številkami.

p.s. na sliki bi lahko bili še original tiri za primerjavo


Na vrh
 Profil  
 
 Naslov prispevka: Re: ME Models tiri
OdgovorObjavljeno: 07 Avg 2015, 12:35 
Odsoten
Mindstorms
Mindstorms

Pridružen: 28 Mar 2008, 16:31
Prispevkov: 5565
Kraj: Ljubljana
teflon, sem mislil lepit kar s sekundnim lepilom.

Saj stiki niso tako kritični, gre za mm odstopanja zaradi malenkostnih razlik pri tirih s 56 radija. Tudi, ko postavljamo tire za v mesto na KF-ju je včasih treba kaj našponati, da se lepo staknejo tiri skupaj - pač ni to 100% poklapano skupaj.

Drugače pa ni bilo mišljeno, da bi se cel zavoj vlil v enem kosu, ampak samo en tir, kot ga ima LEGO, z njim pa potem x4 sestaviš četrt ovinka.

abnormal, sem prilepil sliko v prejšnji prispevek še z LEGO tiri za primerjavo. Boljše pa najdeš tudi na netu, recimo tole.
Ja, ne vidi se tisto neskladje, ker je majhno, je pa.

Drugače ME Models ni slovenski proizvod, ampak ga delajo čez lužo, od koder je tudi kupljen. Žeki je samo bolj seznanjen z detajli okoli Me Models tirov in mi je povedal tudi rešitev za enakomerno razmerje pragov, kar sem tudi našel na netu. Nič drugega. :)

Ja, lahko prineseš vse potrebno za meritve na KF, pa bomo zmerili zadeve.
LPG


Na vrh
 Profil  
 
 Naslov prispevka: Re: ME Models tiri
OdgovorObjavljeno: 07 Avg 2015, 13:05 
Odsoten
Moderator
Uporabniški avatar

Pridružen: 16 Maj 2008, 09:27
Prispevkov: 3695
Kraj: Ljubljana
4.5V modre tirnice so imele na krivem tiru za zunanji tir spodaj stude, notranji je bil gladek. tako so razotovili, da je an eni strani prag držal 100% in se ni razpadalo. Kot vidim pri ME ne zunanji ne notranji tir nimata spodaj studov (razen na sredini enega).

Je tudi uporabno, da ni pragov, recimo če delaš v mestu dvignjeno železnico in pritrdiš tir samo na steber, vmes pa ne. Ali pa če delaš tramvaj šine, ki so vgreznjene v tajle.

_________________
Slika


Na vrh
 Profil  
 
 Naslov prispevka: Re: ME Models tiri
OdgovorObjavljeno: 18 Avg 2015, 18:30 
Odsoten
Mindstorms
Mindstorms

Pridružen: 28 Mar 2008, 16:31
Prispevkov: 5565
Kraj: Ljubljana
Še ena pomanklivost, ki sicer mene malce moti, čeprav je v bistvu nepomembna.
Prvi in drug celi prag naj bi imela luknjo v sredini, tako kot LEGO pragovi. No, nekje se je lepo izšlo, v dveh vrečah pa ne. Enkrat pri radiju 56 in drugič pri 72.
Šlamparija.


Na vrh
 Profil  
 
Prikaži prispevke prejšnjih:  Razvrsti po  
Napiši novo temo Odgovori na temo  [ 12 prispevkov ] 

Vsi časi so UTC + 1 ura [ DST ]


Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 0 gostov


Ne morete pisati prispevkov v temi
Ne morete odgovarjati na teme v forumu
Ne morete urejati prispevkov v temi
Ne morete brisati vaših prispevkov forumu

Išči za:
Pojdi na:  
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group