Kocke klub - www.kocke.si
    Klub za kreativno igro - LEGO skupnost Slovenije

Danes je 30 Maj 2020, 04:38


Vsi časi so UTC + 1 ura [ DST ]
Napiši novo temo Odgovori na temo  [ 10 prispevkov ] 
Avtor Sporočilo
 Naslov prispevka: OOB 31036 Toy and Grocery Shop
OdgovorObjavljeno: 04 Jun 2015, 21:53 
Odsoten
System
System
Uporabniški avatar

Pridružen: 27 Apr 2008, 20:41
Prispevkov: 398
Živjo!

Že lep čas sem vam dolžna predstavitev seta iz zimske nagradne igre. No, tule je: :)

Osnovni podatki:
- Kataloška številka: 31036
- Ime: Trgovina z igračami in živili (Toy and Grocery Shop)
- Leto izida: 2015
- Starost: 8-12
- Cena: 34,99 € (Lego.de)
- Število kock: 466 (Bricklink)
- Število minifigov: 2

Slika

MODEL A

Kot smo pri Creatorjevem sistemu 3v1 že vajeni, je največji prvi model, ki se mi (spet - kot običajno) zdi tudi najbolj zanimiv. Gre za trgovinico z igračami in trgovinico (ali kiosk, glede na velikost) s časopisi, sadjem in drugimi zadevami. Ta model tudi "krasi" sprednjo stran škatle, na zadnji pa so predstavljeni vsi trije modeli, pri čemer je takoj jasno, da sta preostala dva predvsem "rezervi".

V setu je 466 kosov, tako da je odprta škatla videti bogato založena, se pa lahko zato gradnja hitro upočasni, če se vsebino vseh vrečk (dve večji, dve mali) strese v eno škatlo. V setu je namreč nekaj večjih kosov, pod katere se hitro skrijejo manjši koščki (vsaj meni se je to dogajalo, zato sem bila večkrat v situaciji "pa saj ne morem verjeti, da tega koščka pa ni zraven ..."). Morda sem se razvadila z modularci, pri katerih so vrečke lepo oštevilčene - ampak vsekakor bi se mi zdelo tudi tu smiselno vsebino vrečk pred sestavljanjem vsaj malo sortirati, s čemer bi se gradnjo precej pohitrilo.

Slika

Kot ponavadi, se po navodilih najprej sestavi obe figurici. Ženska figurica ima dva obraza: srečnega in malo manj srečnega, oblečena pa je v (mislim, da večkrat) že videno obleko. Osebno se mi zdi bolj simpatičen fantek s pegicami in potiskano majico.

Slika

Sestavljanje hiše je enostavno (pač primerno ciljni starostni skupini), pri čemer se najprej sestavi del trgovinice s časopisi, ki sama po sebi ni nič posebnega.

Slika

Potem se gradnja preseli na drugo stran, kjer je trgovina z igračami. Pri tem delu stavbe se mi zdi zelo pohvalna uporaba vrat/stene pod kotom - sploh ker je set namenjen mlajšim ljubiteljem kock.

Slika

Nazadnje se postavi še zgornje nadstropje, kjer po mojem mnenju najbolj izstopa ograja na mostičku (zlasti, ko je stavba sestavljena skupaj in se ta ograja spremeni v balkon - kar se vidi dve fotografiji naprej). Zgornji del hiše se mi zdi precej boljši kot spodnji - ima namreč ravno prav načičkano fasado, da ni preveč dolgočasno, hkrati pa ponuja tudi osnovno idejo za MOCanje (na primer z desnim oknom).

Slika

Simpatična posebnost seta je tudi, da je lahko hiška "odprta" (kot na zgornji fotografiji), pri čemer je predvsem igralna, saj je zadnja stena prazna, ali pa "zaprta", pri čemer malo spominja na modularce. Sprednji del stavbe je namreč precej lepši kot zadnji, čeprav so pri modularcih tudi zadnji deli estetski, le manj dodelani.

Slika

No, pri tem setu se v sestavljeni obliki na zadnji strani kaže največji minus - prenizko postavljene stopnice oziroma prevelik razmak od vrha stopnic do vhodnih vrat. Stopnišče tako izgleda precej nedodelano in milo rečeno grdo: brez ograje, vgrajeno v steno in z že omenjeno ozko stopnico do vrat. Osebno se mi zdi, da bi bila bolj praktična rešitev, da stopnišče ne bi bilo vgrajeno v steno.

Slika

Na škatli me je že ob izidu seta navdušil rumeni skiro, ki se mi je na pogled zdel super domislica, a je izvedba precej nestabilna, kar se vidi tudi na sliki. Krmilo se namreč zelo hitro sname, tako da ni najbolj igralno sestavljen, poleg tega se zadnje kolo niti ne dotika tal. Vseeno pa se mi zdi, skiro boljša rešitev "dodatka" kot pa rolka, ki se jih je v setih zadnja leta precej nabralo.

Slika

Izkušenejšim ljubiteljem kock se ta set (najbrž precej upravičeno, saj ne ponuja ravno presežka kock) ne zdi nič posebnega, za mlajše (ki jim je tudi namenjen) pa je po mojem mnenju povsem primerna stopnička na poti k zahtevnejšim Creatorjevim zgradbam. Navodila za sestavljanje so zelo enostavna, hkrati pa hiška pokaže več zanimivih načinov grajenja - na primer okraševanje fasade, stena/vhod pod kotom in sestavljeni skiro.

V bližnji prihodnosti sledi še opis obeh manjših modelov, ki sicer na prvi pogled nista kaj posebnega, a vseeno skrivata nekaj luštnih detajlov.

LP, Bar.


Deli na Facebook-u Deli na Twitter-ju
Na vrh
 Profil  
 
OdgovorObjavljeno: 04 Jun 2015, 22:00 
Odsoten
Moderator
Uporabniški avatar

Pridružen: 16 Maj 2008, 09:27
Prispevkov: 3697
Kraj: Ljubljana
Veliko kock za set te velikosti. Dober set za 'prvo hišo' in učenje gradnje z naprednimi tehnikami.
Moti me razlika v višini med stopnicami in vrati v prvem nadstropju

_________________
Slika


Na vrh
 Profil  
 
OdgovorObjavljeno: 04 Jun 2015, 22:05 
Odsoten
Moderator
Uporabniški avatar

Pridružen: 27 Maj 2011, 19:38
Prispevkov: 1125
Kraj: Koper / Ljubljana
Hvala za opis.

Ta novi koncept creator hiš se mi kar precej posrečen - priznam, da me malo spominja na classic town. Set je lep in igralen, se pa obenem strinjam, kar se 'felerjev' tiče. Stopnice ne samo da so prenizko, tudi zamaknjene so glede na vrata. Pri skiroju pa ne bi bilo treba komplicirati z 2x1 ploščami, ampak bi ga prav lahko naredili na enak način kot v Grand Emporiumu. Ah, AFOLi smo pač picajzlasti. :)


Na vrh
 Profil  
 
OdgovorObjavljeno: 05 Jun 2015, 01:16 
Odsoten
Technic
Technic

Pridružen: 15 Nov 2014, 01:41
Prispevkov: 500
Hvala za lepo predstavitev seta. Zanimivo za predelavo v modularca, edino potrebna dodatna večja nabava vsaj zame redke barve "sand green". Pogrešam kreatorjeve hiše s 700+ kockami.


Na vrh
 Profil  
 
OdgovorObjavljeno: 05 Jun 2015, 08:37 
Odsoten
Mindstorms
Mindstorms

Pridružen: 28 Mar 2008, 16:31
Prispevkov: 5570
Kraj: Ljubljana
Okna, vrata, sand green kocke in LBG plošči, pa OK, še hrana. Ostalo je šrot in žal tako zgleda tudi set.
Mogoče smo res preveč AFOLi, a vseeno. To ni več Creator.

Skiro. Klasika. LEGO je hecen. Kjer bi lahko bila ena kocka, tlačijo tri skupaj, da zadeva ni stabilna. Kjer bi pa morale biti tri, pa sklamfajo skupaj z dvema - na pol seveda.

Vseeno hvala za predstavitev.
LPG


Na vrh
 Profil  
 
OdgovorObjavljeno: 05 Jun 2015, 10:26 
Odsoten
Moderator
Uporabniški avatar

Pridružen: 16 Maj 2008, 09:27
Prispevkov: 3697
Kraj: Ljubljana
Meni je ta set recimo najnovejši nadomestek setu 376, ki ima pol manj kock (221) in mi še danes zgleda mnogo lepše. Enako se zapre v celo hišico, modra streha, dva minifiga, dodatki v okolici, igralen, trden, okna s polkni,...v hišici je TV, umivalnik, dve mizi in štirje stoli. Seveda v stilu '70. Vendar z malo predelave z novejšimi kockami in barvami, bi set s 300 kockami in ceno 25€ bil boljši. Ne samo za AFOLe.

Slika

_________________
Slika


Na vrh
 Profil  
 
OdgovorObjavljeno: 05 Jun 2015, 20:25 
Odsoten
Moderator
Uporabniški avatar

Pridružen: 30 Jan 2010, 12:42
Prispevkov: 1418
Kraj: Domžale
Tudi mene ta set ni prepričal. Na prvi pogled je že videti zanimiv, potem pa ne več. Razumem, da je namenjen mlajšim, ki se šele ''učijo'' sestavljati bolj kompleksne strukture, ampak vseeno bi lahko bil boljši. Še najbolj me zmotijo stopnice, kjer se na škatli res ne vidi, za koliko sfalijo.

Kot nabor kock se mi zdi pa malo mešano, nekaj jih je super, spet druge pa ne, tako da niti ne ponudi veliko. Po izgledu me tudi modra streha na desni strani ni prepričala in bi rajši videla klasične temno modre strešnike. Ne deluje mi zelo realistično. Je pa lahko to dobra osnova za kak MOC. Princip teg odprtih setov je sicer dober, samo izvedba meni peša.

V vsakem primeru pa hvala za opis.


Na vrh
 Profil  
 
OdgovorObjavljeno: 16 Jun 2015, 17:39 
Odsoten
System
System
Uporabniški avatar

Pridružen: 27 Apr 2008, 20:41
Prispevkov: 398
Kot obljubljeno, sledita še predstavitvi drugih dveh modelov, ki v navodilih sicer nista označena kot B in C (kar je bilo včasih v navadi, če se prav spomnim), tako da gre v nadaljevanju za mojo osebno poimenovanje kot B oziroma C. Kot običajno pri obeh modelih ostane v škatli še kar zajeten kupček "ostankov" (levo ostanki za model B, desno za model C).

Slika

MODEL B

Tudi model B je nekakšna trgovinica (ali malo večji kiosk), ki je sicer bolj slabo založena, a zato dovolj opremljena, da se jo lahko enostavno dodela in spremeni za lastne potrebe. Na sprednji strani se mi zdi najbolj všečna postavitev oken, ki delujejo tudi kot "okence za postrežbo", na zadnji strani pa izstopa okenska polička (kljub skrinji s sladoledom).

Slika

Slika

V notranjosti je kot rečeno skromna oprema: zgolj pult z blagajno in stolom ter polička z nečim zelenim - resnično nimam ideje, kaj bi to lahko bilo. Vendar pa je zato dovolj prostora za domišljijo in ureditev po osebnih potrebah.

Slika

Glavni plus tega modela je, da - ko je "zaprt" - predstavlja povsem simpatično trgovinico/kiosk, ki je z vseh strani videti dobro, hkrati pa je okoli nje ravno prav vrveža, da ni videti dolgočasna.

Slika

MODEL C

Model C je (sodeč po znaku nad okni in večjim nabiralnikom na pločniku) manjša vaška pošta, ki poleg oddaje in sprejema pošiljk ponuja tudi opazovanje okolice, kar je po mojem mnenju najbolj simpatičen detajl modela. Sicer me osebno navdušuje tudi sprednje okno, ki praktično sega čez celo sprednjo steno (in mi dela "gušte" po kopiranju takšnega okna v mestno modularno zgradbo …).

Slika

Notranjost je tako kot pri modelu B zelo preprosta (pult za oddajo in sprejem pošilj, prostor za odlaganje paketov in stenska luč), kar spet ni najbolj slabo, saj si lahko lastnik seta sam zamisli, kakšno pošto in poštarico bo imel. Še posebej praktično pa je, da je pred pošto tudi klopca, kjer se lahko med čakanjem poštarice, ki gre na malico, lahko okrepča z jabolkom.

Slika

Podobno kot pri modelu B je tudi model C, ko je "zaprt", zelo luštna celota, ki skoraj iz vseh strani (razen ene) izgleda dobro.

Slika

Moram priznati, da me je ob pisanju predstavitve seta precej mučilo, kako bi na splošno ocenila set in pravzaprav še sedaj ne vem, kako bi ga ocenila na lestvici od ena do deset, saj enostavno premalo ponudi (vsaj za AFOLe). Kock je v setu res veliko, a to na račun drobnih kosov. Barvno spet ne ponudi presežka, saj belih kock ni težko dobiti, sand green pa še vedno ostajajo redke. Poleg tega imajo vse tri stavbe svoje pluse in minuse, tako da izgledajo precej nedodelano. Nekako se mi zdi, kot da so križali Creator, Town/City in modularce, a jim poskus ni preveč uspel - vsaj glede na subixovo rdečo hišico iz 70. ali pa na predhodne tovrstne hišice, kot je 8403 City House ali 7641 City Corner. Kakor koli že, pravi AFOL vedno najde način, kako iz povprečnega kupčka kock narediti umetnino - nenazadnje smo na tem forumu videli že kar nekaj dosti takšnih primerov.

LP, Bar.


Na vrh
 Profil  
 
OdgovorObjavljeno: 16 Jun 2015, 18:32 
Odsoten
Mindstorms
Mindstorms

Pridružen: 28 Mar 2008, 16:31
Prispevkov: 5570
Kraj: Ljubljana
Bar, pri C modelu zgoraj ni opazovalnica okolja ampak je daljnogled za nadzor golobov pismonoš. Eden "taube" sedi s pismom na ograji, medtem ko otrok opazuje, kdaj se vrnejo še ostali. ;)

Glede na izkušnje, ki jih imamo pri TLG, so zgleda s tem modelom kopirali kar svojo pošto. :twisted:
Hvala za predstavitev!
LPG


Na vrh
 Profil  
 
OdgovorObjavljeno: 16 Jun 2015, 19:37 
Odsoten
Moderator
Uporabniški avatar

Pridružen: 30 Jan 2010, 12:42
Prispevkov: 1418
Kraj: Domžale
Meni sta sicer tudi oba manjša modela videti povprečno, v redu za pogledat, ni pa tistega vau faktorja, ki bi te toliko bolj pritegnil. Golobja pošta bo spet in, ker je okolju prijaznejša. :-)

Tisto zeleno v stekleni posodi je pa po mojem rastlinski terarij.


Na vrh
 Profil  
 
Prikaži prispevke prejšnjih:  Razvrsti po  
Napiši novo temo Odgovori na temo  [ 10 prispevkov ] 

Vsi časi so UTC + 1 ura [ DST ]


Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 0 gostov


Ne morete pisati prispevkov v temi
Ne morete odgovarjati na teme v forumu
Ne morete urejati prispevkov v temi
Ne morete brisati vaših prispevkov forumu

Išči za:
Pojdi na:  
cron
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group