Kocke klub - www.kocke.si
    Klub za kreativno igro - LEGO skupnost Slovenije

Danes je 28 Maj 2020, 07:06


Vsi časi so UTC + 1 ura [ DST ]
Napiši novo temo Odgovori na temo  [ 7 prispevkov ] 
Avtor Sporočilo
 Naslov prispevka: OOB: 75059 Sandcrawler
OdgovorObjavljeno: 23 Maj 2014, 23:47 
Odsoten
Moderator
Uporabniški avatar

Pridružen: 20 Apr 2011, 13:57
Prispevkov: 553
Kraj: Ljubljana
Št. kock: 3296
Št. Figuric: 7 + 3
Leto izdaje: 2014
Cena seta: 299,99€

Ob govoricah o novem Sandcrawlerju sem kot ljubitelj Star Wars bil zelo navdušen. Končno bodo v moji zbirki pristale prikupne Jawe, saj sem prejšnjo verzijo preskočil. Spodaj je opis letošnje ekskluzive - nekje 8 urc uživantskega sestavljanja z vmesnim foto šutingom:

Slika
Megalomanska škatla je že prvi znak, da tokrat ne gre za navaden set. Po velikosti je enaka škatlam večjih ekskluziv (Haunted House, Town Hall, ...) s tem da je še za polovico globlja.

Slika
In kaj drugega se skriva v tej škatli kot en kup vrečk s kockami. Poleg vrečk, pa je zraven še misteriozna bela škatla ...

Slika
... v njej pa kaj drugega, kot še en kup vrečk s kockami. Zakaj takšno pakiranje ve samo TLG.

Slika
Knjižica, ... knjiga z navodili je samo ena, je pa zato malce neobičajno rejena. Skupaj z nalepkami je zavita v posebno vrečko s kartonasto podlago. Prvih par strani je namenjenih predstavitvi dejanskega modela, kot tudi oblikovalca seta.

Slika
Nalepk je kar precej in kot boste opazili, jih jaz nisem lepil. Še enkrat bom poudaril, da nalepke po mojem mnenju nikakor ne sodijo v ekskluzivne sete!

Slika
Takole nekako pričnemo z gradnjo. Uporabljenih je precej Technic kock, da je model trden in stabilen. Predno me redhead zopet opozori na napako, naj kar sam povem, da sem že v prvem koraku zamočil. Med svetlo sivimi Technic kockami je zadaj ena, spredaj pa dve temno sivi kocki 2x2 s technic pini. No moralo pa bi biti ravno obratno, saj je v tem primeru zadaj kocka na sredini. Luknja skozi kocko ni okrogla, kar pripelje do precej zanimivega pojava. Ko skozi potisneš akso, se le ta kljub perfektno izdelanemu krmilnemu sistemu ne premakne niti malo. To seveda ugotovimo šele po izdelavi gosenic, zato nam ne uide 20 minut za popravljanje ...

Slika
Takole izgleda krmilni sistem, ki omogoža ovinkanje zadnjega para gosenic. Implementacija se mi zdi precej zanimiva, saj se s pomočjo vrtiljakov lahko nadaljuje statična konstrukcija notranjosti.

Slika
Sledi priprava za SNOTano obrobo spodnjega dela.

Slika
Spodnji rob je SNOTan s predvsem gladkimi platami, kar izgleda precej bolje kot preostali model z vsemi izpostavljenimi čepki. Dodan je večji del notranje opreme.

Slika
Zelo zanimiv je tudi način postavitve sredinskih stranic. Ti dve sta postavljeni na gladke plate s tem da je izdelanih polno izboklin in lukenj, tako da se plata ne premika v nobeno smer, razen navpično navzgor ...

Slika
... kar pa prepreči povezava s sprednjim in zadnjim delom. Zadnja stranica je lepo detajlirana in podobno kot spodnja obroba bolj gladka od preostalih.

Slika
Rezultat najmanj zanimivega dela sestavljanja pa so gosenice. Ne samo da se z manjšimi razlikami sestavi osem enakih kosov, potrebno je tudi osem-krat zložiti skupaj 38 členkov gosenice.

Slika
Sprednja loputa se odpira in zapira s pomočjo ročice na vrhu, ki verigo navija na os. Tukaj je tudi eno od dvigal za dviganje težkoh reči. Kot je videti, je notranja oprema sestavljena pretežno iz Technic kock, kar mi kot neTechnic ljubitelju ne leži preveč (malce drugače te prsti bolijo po sestavljanju).

Slika
Sledi izdelava stranic, ki se lahko odpreta kot vrata pri Deloreanu.

Slika
Sprednji del je narejen zelo domiselno s pomočjo novih zglobov, ki omogočajo, da so kocke spojene pod različnimi koti. Predvsem ta del je veliko bolj natačno izdelan kot pri predhodniku.

Slika
Še pogled v notranjost s komandnim mostom Sandcrawlerja pred izdelavo strehe.

Slika
Notranjost omogoča veliko igralnih vložkov z še enim dvigalom. Zadaj nad strojnico so spravljeni trije različni nastavki za dvigala, v sredini pa je prostor za shranjevanje gajbic z roboti ali pa odpadnim železom.

Slika
Takole pa izgleda celoten model, pokrit s streho in zaprt iz vseh strani. Ni ravno vodotesen, a mislim da so kljub vsem nepravilnim oblikam in kotom, špranje dovolj majhne, da se jih na tako velikem modelu ne opazi.

Slika
V zadnji vrečki dobimo še mini vozilo, gajbice za shranjevanje materiala ter sestavljene robote.

Slika
Luke v tem setu je podoben kot prejšnji, le da ima tokrat tudi bele hlače in pa zelo čudno potiskan obraz. Ne vem v čem je smisel dodatnih črt okrog ust, ampak izgleda res čudno. Stric Owen ima znano frizuro v novi sivi barvi, ter uporaben torso, ki je bolj civilen od ostalih pretežno jedijevskih v tej tematiki. C3-P0 ima nov potisk trupa, poleg tega pa ima prvič potiskane tudi noge. Detajli figuric so res enkratni!

Slika
In kaj bi Sandcrawler brez figuric Jawe? V setu so štiri Jawe od katerih sta po dve enaki. Prejšnja verzija Jawe je imela še kratko haljo, a se mi zdi, da brez nje izgledajo prav tako v redu.

Slika
V setu so še trije astro roboti - R2-D2, R5-D4 in neimenovani R2 model.

Slika
Poleg astro robotov, pa so v setu še sestavljeni roboti. Najbolj zanimiva mi je siva škatla (Gonk), ki ga bodo poznavalci prepoznali iz scene s Sandcrawlerjem. Na njem je 2x2 tajl potiskan, kot je tudi zelena kupola desne R1 enote. Najmanjši robotek je sestavljen iz šestih kock, ki se lahko shranijo v šest sodov in zabojev, ki se nato hranijo v treh pokritih režah na vsaki strani Sandcrawlerja.

Slika
Še set kot celota ...

Set sam po sebi morda res ne izgleda preveč privlačno, predvsem nepoznavalcem. Poleg tega je nabor kock bolj omejen, saj je sestavljen pretežno iz Technica in pa rjavih plat različnih dimenzij. Toda oblika dejanskega modela je resnično zadeta in uporabljene so precej napredne tehnike gradnje, tako da je set užitek sestavljati. Vsebovanih je tudi ogromno funkcij za igranje. Streha je snemljiva, prav tako se odprejo vse štiri stranske stranice. Poleg vsega pa dobimo še prikupne Jawe, ki so nepogrešljive v vseh scenah s planeta Tatooine.

Ocena 9,5/10 - Poleg nalepk so edina slabost seta še izpostavljeni čepki. Z uporabo malce več tajlov, bi bil model precej bolj gladek in očesu prijazen, a je tudi takšen super!


Deli na Facebook-u Deli na Twitter-ju
Na vrh
 Profil  
 
 Naslov prispevka: Re: OOB: 75059 Sandcrawler
OdgovorObjavljeno: 24 Maj 2014, 09:01 
Odsoten
Mindstorms
Mindstorms

Pridružen: 28 Mar 2008, 16:31
Prispevkov: 5567
Kraj: Ljubljana
Odlična predstavitev ogromnega seta.
Kljub vsej tej glomaznosti je vseeno dovolj detajliran, da ne moremo reči, da gre za neugledno škatlo.
Se pa sploh ne opazi, da ni nalepk na njem. :)
LPG


Na vrh
 Profil  
 
 Naslov prispevka: Re: OOB: 75059 Sandcrawler
OdgovorObjavljeno: 24 Maj 2014, 11:57 
Odsoten
Moderator
Uporabniški avatar

Pridružen: 16 Avg 2008, 14:52
Prispevkov: 2245
Ok, škatla je res lepa, brez nekih yod in vaderjev, samo napisa LEGO in Star Wars. Tudi set je narejen lepo in težko da bi se dalo karkoli naredit bolje. Tudi figurice so lušne in igralnost deluje ok.

Ampak še vedno je to samo VELIKA RJAVA GAJBA ( :P), ki za nameček celo stane 300eur. (sicer bom pa raje kar tiho, ker sem pred kratkim plačal še več za nekaj za kar ne veš ali je luster ali prevelika balin kugla :D )

_________________
Slika


Na vrh
 Profil  
 
 Naslov prispevka: Re: OOB: 75059 Sandcrawler
OdgovorObjavljeno: 24 Maj 2014, 15:26 
Odsoten
Moderator
Uporabniški avatar

Pridružen: 07 Apr 2008, 20:24
Prispevkov: 1842
Kraj: Ljubljana
OMG!!! :slinko: Sem bil že neučakan, kdaj boš objavil predstavitev tega seta :) Zelo všečna zadeva, zanimiva gradnja in...dvojne gosenice! Sestavljanje osmih enakih delov je morda res dolgočasno, ampak pogled na podvozje je pa carsko. Mal me moti to, da kabina nima dejanskih oken, ampak samo trans tile na zunanji strani. Glede na velikost kreacije, bi lahko bolje nardil ta detajl. Drugače pa nimam pripomb, no, cena je druga zgodba :)

Hvala za super predstavitev!

_________________
Slika

Keep it simple ;)


Na vrh
 Profil  
 
 Naslov prispevka: Re: OOB: 75059 Sandcrawler
OdgovorObjavljeno: 25 Maj 2014, 19:40 
Odsoten
Moderator
Uporabniški avatar

Pridružen: 27 Maj 2011, 19:38
Prispevkov: 1125
Kraj: Koper / Ljubljana
Odlična predstavitev. Se strinjam, de je set lepo detajliran, zanimive pa so tudi nekatere tehnike sestavljanja. Sploh ob tistih, s katerimi se z zglobi sestavi sprednji del, sem takoj dobil asociacijo na streho od opere. Fino je tudi, da je vključenih precej pritiklin, s katerimi se da lepo igrati, tako da set ni namenjen samo opazovanju. Brez nalepk pa tudi meni zgleda čisto kul.


Na vrh
 Profil  
 
 Naslov prispevka: Re: OOB: 75059 Sandcrawler
OdgovorObjavljeno: 26 Maj 2014, 11:43 
Odsoten
System
System

Pridružen: 23 Avg 2008, 16:15
Prispevkov: 116
Kraj: celje
Tudi meni se zelo dopade po videzu, vendar so pa kocke res brezvezne. Ogromno tehnika in same rjave plate s katerimi nimaš kaj početi. Glede kock je predhodnik veliko boljši, zaostaja pa po videzu.


Na vrh
 Profil  
 
 Naslov prispevka: Re: OOB: 75059 Sandcrawler
OdgovorObjavljeno: 26 Maj 2014, 11:54 
Odsoten
Moderator
Uporabniški avatar

Pridružen: 16 Maj 2008, 09:27
Prispevkov: 3696
Kraj: Ljubljana
Na prvi pogled grd set. Ko berem predstavitev je vedno boljši in na koncu je prav zanimiv.
Je velik, avtentičen, igralen, veliko figuric in pritiklin. Kam naj bi nalepil nalepke mi ni jasno (verjetno po notranjosti), ker je brez popolnoma dober.
Preseneča število gibljivih delov in mehanizmov.

Mogoče pogrešam puško z zelo dolgo cevjo. Če me spomin ne vara so Jawe imele tako reč.

_________________
Slika


Na vrh
 Profil  
 
Prikaži prispevke prejšnjih:  Razvrsti po  
Napiši novo temo Odgovori na temo  [ 7 prispevkov ] 

Vsi časi so UTC + 1 ura [ DST ]


Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 0 gostov


Ne morete pisati prispevkov v temi
Ne morete odgovarjati na teme v forumu
Ne morete urejati prispevkov v temi
Ne morete brisati vaših prispevkov forumu

Išči za:
Pojdi na:  
cron
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group