Kocke klub - www.kocke.si
    Klub za kreativno igro - LEGO skupnost Slovenije

Danes je 27 Maj 2020, 07:07


Vsi časi so UTC + 1 ura [ DST ]
Napiši novo temo Odgovori na temo  [ 10 prispevkov ] 
Avtor Sporočilo
OdgovorObjavljeno: 08 Maj 2013, 00:34 
Odsoten
Technic
Technic

Pridružen: 10 Apr 2009, 00:19
Prispevkov: 561
Kraj: Ljubljana
Št. seta: 79111: The Lone Ranger - Constitution Train chase (kar lahko prevedemo: Lovljenje vladnega vlaka)
Leto izdaje: 2013
Št. Kock: 699
Št. Minifigur: 7 + konj
Cena: 99,99 eur (S@H)

Kot zbiratelj LEGO vlakov sem moral nabaviti tudi tega, kljub, za moje pojme, precej visoki ceni glede na število kock. Iz svoje kože pač ne morem, bo pa to predvidoma edini set iz te serije, ki ga bomo nabavili (ali pa tudi ne, če bodo kakšni popusti).

The Lone Ranger (osamljeni jezdec) je tipičen ameriški junak iz časa "divjega zahoda". Prvič se je pojavil že leta 1933, na to temo je bilo posnetih nekaj filmov, letos pa pride v kinematografe najnovejša različica (vir: wikipedia). To, in pa precej zanimiva tematika, sta najbrž razloga za izdajo LEGO setov te serije. Podobno, kot pri ToyStory setih, tudi tu posamezni seti predstavljajo odlomke iz istoimenskega filma (filmov pri TS). Ker filma še ni mogoče videti, posamezne predpostavke v opisu temeljijo na prebranem oziroma so plod domišljije.

Pa si poglejmo, kako zadeva izgleda! Škatla seta je enako velika, kot so škatle ekskluzivnih vlakovnih setov (Emerald, Horizon Ekspress,...), je pa nekako bolj svetleča na pogled in najbrž kar sije iz prodajne police v trgovini in s tem vabi k nakupu. Na sprednji strani škatle je kompozicija s figuricami v akciji, na zadnji strani pa je naslikanih še nekaj akcijskih tem, med katerimi prevladujejo predvsem teme z veliko dinamita. Ni kaj, to ni toliko vlak za zbiratelje, kot je to vlak za igranje.

Slika
Prva stran škatle, vlakec s figuricami v akciji.

Slika
Zadnja stran škatle, še več akcije, prikaz vseh "funkcij", ki povečajo igralnost seta.

Slika
Vsebina škale; presenetilo me je, da navodila niso bila spravljena v vrečki s podlogo!


Figuric v setu je sedem. Prvi na levi na sliki je glavni junak Lone Ranger z njemu značilnim belim klobukom, krinko čez oči in pripadajočo lahko oborožitvijo, kot se za junaka divjega zahoda spodobi. Brez konja, in to belega, tudi ne gre. Sledi njegov prijatelj Tonto, ki je seveda indijanec iz plemena Apačev z zanimivo frizuro in obveznim črnim vranom na glavi. Slednji je seveda odstranljiv in nataknjen na glavo enako, kot so naglavni okraski Frendic. Naslednji je Danny Reid, nagajiv otročaj (frača!), ki najbrž v filmu ušpiči marsikatero neumnost. Pa naša gospodična Rebecca Reid, predvidoma mama Dannyja in morda velika ljubezen našega samotnega jezdeca. Menda se pojavi samo v tem setu. Seveda, tudi negativni lik ne sme manjkati - Butch Cavendish. Že na pogled je bolj mrk in v opravi, ki je značilna za "high society" bandite tistega časa. Tudi Pinkertonov detektiv z imenom Latham Cole ne sme manjkati z, za te sorte osebke značilno oborožitvijo. V filmu najbrž čuva zaklad, ki ga prevažajo z vlakom. Ker za to nalogo "rajflca" ni dovolj, so mu dodali kar starodobni mitraljez. Zadnji v vrsti pa je kapetan J. Fuller, katerega nalogo bomo pa spoznali v kinu. Kot vsak kapetan zvezne vojske je tudi on oborožen s sabljo.

Slika
Figurice seta

Slika
Glave figuric od spredaj in zadaj po istem vrstnem redu, kot so predstavljene tudi figurice.


Kompozicijo setavljajo prava western lokomotiva s tenderjem, vagon s težko oborožitvijo za prevoz zaklada (srebro v tem primeru) in živinskega vagona, ki je predelan v potujoči zapor. Setu sta dodana še rezervoar za vodo in skala ob progi in ta-dva elementa je možno "razstreliti". Dodani so še tiri, iz katerih lahko sestavimo ovalno progo (kar je še dodaten dokaz, da je set namenjen igri!). Vse skupaj izgleda takole:

Slika
Sestavljeno je vse, kar se nahaja v setu.


Lokomotiva ima tipično western obliko. Moteče je morda, da so tri osi z velikimi kolesi (klasika je dvoosna), ampak takšna je tudi v filmu. Jo je pa LEGO barvno nekoliko poživil (temno zelen kotel, rjava okna, zlat zvonec in dodatki na straneh). Meni najbolj všeč je, kako je izdelana svetilka na nosu lokomotive pred dimnikom. Izgled je prav realističen. Tudi nos kotla je tokrat lepši, za kar je uporabljena (menda) nova kocka. Kar bi grajal, je odsotnost pogonskega droga med pogonskimi kolesi in postavitev parnih cilindrov, ki sta nameščena na prednji voziček, ki je tudi prečno pomičen, da je možna vožnja skozi ovinke. Kolesa so vagonska, kar je skregano z realnostjo. Vzmeti bi morale biti tudi na vozičku postavljene znotraj koles in to bo pač potrebno popraviti. Prav tako tudi kabina ne vsebuje nobenih dodatkov (vrata kotla, manometri...) in morda deluje malo pusta. Seveda, tudi strojevodje ni - najbrž so ga v filmu vrgli z vlaka! Na splošno je lokomotiva zgrajena zelo trdno (v primerjavi z lokomotivo TS) in ne bo razpadla v otroških rokah. Izgled z detajli sicer ne dosega tistega pri EN, ampak to tudi ni namen in izgled je kljub vsemu prav všečen. Da modelček ni predviden za motorizacijo kaže tudi odsotnost gumic za boljši oprijem tirov na pogoskih (velikih) kolesih.

Slika
Lokomotiva

Tender je nekoliko drugačen od tistega v filmu; predvsem krajši in dvoosen. Vključuje pa napis (nalepka), ki pove, za kakšen vlak sploh gre. Te sorte lokomotive so "vozile" na drva, na kar kaže značilna oblika dimnika z lovilcem isker (vrhni koničasti del). No, na tenderju je tukaj kljub temu naložen premog, kar je videti tudi na fotografiji iz filma. Ima pa tender skrivni prostor, kamor se skrije Danny in v trenutku najbolj napete scene prileze ven in s fračo poskrbi za kakšen smešen prizor. Kaj naj rečem; preprosta, vendar lična in igralna sestava.

Slika
Tender s prostorom, kamor se lahko skrije Danny


Sledi vagon za prevoz zaklada v obliki dveh srebrnih ingotov in dveh kristalov. Temu primerno je vagon oborožen s starodobnim mitraljezom, ki je prav domiselno izdelan - iz daljnogledov. S tem je dosežen zelo realističen izgled. S stransko ročico se cevi mitraljeza tudi zavrtijo, prav tako, kot tudi v resnici. Rokovanje je prepuščeno Mr. Cole-u, saj je edino on ustrezno poučen. Na vagonu se nahaja tudi sod za shranjevanje dinamita (ki ga ni več, ker je že nekje uporabljen) in steklenica z "ustrezno pijačo". Naloga detektiva je namreč zelo težka in odgovorna in še v odprtem vagonu se vozi skozi puščavo divjega zahoda.

Slika
Vagon z zakladom in mitraljezom


Zadnji v kompoziciji je živinski vagon, ki je predelan v potujočo jetniško celico. Koga v filmu prevažajo v celici sicer ne vem, je pa tokrat priprt Tonto. Pa nič ne de, saj je Samotni jezdec že nastavil dinamit in... buuum... Tontu je odprta pot v prostost (zadnja stena vagona odleti ob pritisku na vzvod, ki je nameščen na strehi vagona). Odprta zadnja stena pokaže (nalepka), da Tonto ni bil edini zapornik, hkrati pa je videti, da je bil zaprt zgolj tri dni (razen, če je delal črtice vsako uro?)

Slika
Vagon z zaporniško celico. Z dinamitom lahko razstrelimo zadnjo stranico vagona in s tem omogočimo pobeg zapornika.

Še dva dodatka: hranilnik vode (za polnenje rezervoarja lokomotive) bi lahko bil večji, saj s to količino vode vlak ne bo prišel ravno daleč. Pozitivno pri vsej stvari pa je, da ga je možno zminirati in s tem izvesti diverzijo za zaustavitev vlaka - Tonto menda ne bo skakal iz vlaka pri polni hitrosti! Kako to izgleda, prikazuje spodnja slika. Poskrbljeno je tudi za to, da se ob padcu razlije voda iz hranilnika (transparentno modre kocke). Na podstavku hranilnika je tudi edini primerek "zelenja" tega seta - grmiček v tan barvi. Diverzijo lahko izvedemo tudi z razstrelitvijo skale ob progi. V obeh primerih je za izvedbo miniranja poskrbljeno z ustreznimi vzvodi.

Slika
Veliko lahko razstrelimo/miniramo. Predvsem zanimivo je razstreljevanje nosilca vodnega zbiralnika in skale ob progi.

Kaj si o setu mislim: relativno malo kock za takšno ceno, izkaže pa se, da se tudi z malo kockami da sestaviti ličen in precej igralen izdelek. Podrobnejšo predstavitev seta in možnih funkcij si lahko ogledate tukaj.


Deli na Facebook-u Deli na Twitter-ju
Na vrh
 Profil  
 
OdgovorObjavljeno: 08 Maj 2013, 08:25 
Odsoten
Moderator
Uporabniški avatar

Pridružen: 16 Maj 2008, 09:27
Prispevkov: 3696
Kraj: Ljubljana
Super predstavitev.
V setu me moti samo lokomotiva, ki nima povezanih pogonskih koles s parnimi bati.

_________________
Slika


Na vrh
 Profil  
 
OdgovorObjavljeno: 08 Maj 2013, 08:58 
Odsoten
Moderator
Uporabniški avatar

Pridružen: 20 Apr 2011, 13:57
Prispevkov: 553
Kraj: Ljubljana
Lepa predstavitev! Sem že sestavil ta set in tudi mene malce moti lokomitiva, kljub temu da je izdelana lepo in precej bolje od tiste v TS. Čeprav se na vlake ne spoznam dosti, pogršam povezavo pogonskih koles. Tudi na splošno se mi zdi, da bi lahko bila lokomotiva malce večja - da bi bil kotel 5 ali 6 studov širok in tudi malce dolžine ji manjka. Tako zgleda precej manjša od poštne kočije, ki pa je originalna res zeeeloooo prevelika.

Figurice so super, kot v vseh licenčnih setih, veseli pa me tudi dejstvo, da so setu priloženi tiri. To je namreč moj prvi LEGO vlak in tirov še nisem imel. Drugače pa kot že rečeno, ima kar nekam malo kock in z veseljem bi dodal še kakšnih 20€ za malce večjo lokomotivo (po možnosti prilagodljivo motorizaciji) in še dodaten potniški vagon, ki resnično manjka temu vlaku.


Na vrh
 Profil  
 
OdgovorObjavljeno: 08 Maj 2013, 09:11 
Odsoten
Moderator
Uporabniški avatar

Pridružen: 16 Avg 2008, 14:52
Prispevkov: 2245
Meni je pa všeč malo manjša lokomotiva. Imeli smo že Emerald Night, ki je nepokretni velikan in Toy Story, ki je tudi prevelika (za KF sem jo neopazno zmanjšal, saj bi sicer zgledala smešno).

Na divjem zahodu so imeli itak manjša zadeve, ti orjaki, ki jih poznamo mi, pa so vozili bolj po evropi, na dobrih progah in z veliko tovora/potnikov.

_________________
Slika


Na vrh
 Profil  
 
OdgovorObjavljeno: 08 Maj 2013, 13:18 
Odsoten
Technic
Technic
Uporabniški avatar

Pridružen: 10 Sep 2010, 13:26
Prispevkov: 615
Lep vlak. Tudi celoten set izgleda simpatičen in precej igralen. Prav tako je figuric ravno dovolj, da sestaviš lepo zgodbo.

Super predstavitev čudovitega set-a. Cena je pa... hmm, morda res malce zasoljena. A kaj hočemo, licenco je pač treba plačati.


Na vrh
 Profil  
 
OdgovorObjavljeno: 08 Maj 2013, 14:52 
Odsoten
System
System
Uporabniški avatar

Pridružen: 06 Sep 2009, 22:13
Prispevkov: 393
Je že v nakupovalnem listu. Bom malo počakal z nakupom. Mogoče bo pa tako, kot pri Toy story, ko je bila cena na koncu prepolovljena...

_________________
 


Na vrh
 Profil  
 
OdgovorObjavljeno: 08 Maj 2013, 15:33 
Odsoten
Moderator
Uporabniški avatar

Pridružen: 16 Avg 2008, 14:52
Prispevkov: 2245
Po moje pa ne. TS je imel problem, ker so bile figurice nekompatibilne.

Je pa cena res visoka. Za enak denar se dobi Horizon Ekspres, ki je dosti bolj orenk set. Ok, tukaj je zraven krog tirov, ampak vseeno, cena je visoka, sploh ker gre za licenco, ki tudi približno ni tako znana kot recimo SW, LOTR ali PoTC.

P.S.: Lego je "strokovno" motoriziral set (tole je iz uradne trgovine v Munchnu).

Slika

Kot vidimo so se odločili za neko čudno vmesno varianto, kjer sta motor in senzor v tenderju, baterija pa v boxcarju.

Slika

_________________
Slika


Na vrh
 Profil  
 
OdgovorObjavljeno: 09 Maj 2013, 11:47 
Odsoten
Moderator
Uporabniški avatar

Pridružen: 30 Jan 2010, 12:42
Prispevkov: 1418
Kraj: Domžale
Zanimiv opis. Vlaki se mi zadnje čase zdijo vedno bolj zanimivi, me pa ta vlak toliko še ni zamikal. Cena je pač licenčna, zato včasih tudi pričakujem kaj več od takšnih setov. Pri vlaku me je najbolj pritegnila temno zelena barva, ki deluje precej elegantno in spominja na Emerald. Super je tudi, da je obstaja uradna motorizacija vlakca. Se mi pa ločena postavitev motorja in senzorja ter baterije ne zdi slaba za izgled.


Na vrh
 Profil  
 
OdgovorObjavljeno: 09 Maj 2013, 15:22 
Odsoten
System
System

Pridružen: 25 Nov 2012, 15:12
Prispevkov: 110
No, tudi jaz se veselim tako filma kot setov od Lone Rangerja, saj sem "west" oboževalec.
Glede vlakov sem bolj kot ne začetnik, vendar je tale set še vedno bolj "divje zahodni" kot tisti iz toy story.
Seta se že veselim, upam da ga bom čimprej lahko kupil.
Glede motorizacije pa imam eno vprašanje (nisem še motoriziral vlakov): Ali mislite da bo motorizacija lahka? Ali se bo dalo kako dobiti navodila za "uradno" motorizacijo?

Hvala za odgovore ;) Lord_L

_________________
LEGO je zakon!


Na vrh
 Profil  
 
OdgovorObjavljeno: 09 Maj 2013, 16:50 
Odsoten
Technic
Technic

Pridružen: 10 Apr 2009, 00:19
Prispevkov: 561
Kraj: Ljubljana
Par zobnikov in motor v kabini lokomotive (podobno, kot pri emeraldu) pa bo. Zgoraj prikazana motorizacija je pa prav nagravžna, pa še tender je narobe obrnjen! Uradnih navodil za motorizacija sigurno ne bo, ker bi že bila v navodilih, bo pa sevedno veliko "uradnih" motorizacij na netu. Tender je nekoliko majhen za vgradnjo BB-ja, je pa originalni (iz filma) precej večji, kot je tale iz seta. Ob primerni modifikaciji bo tudi v slednjega možna vgradnja BB (in predvidoma sprejemnika).


Na vrh
 Profil  
 
Prikaži prispevke prejšnjih:  Razvrsti po  
Napiši novo temo Odgovori na temo  [ 10 prispevkov ] 

Vsi časi so UTC + 1 ura [ DST ]


Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 0 gostov


Ne morete pisati prispevkov v temi
Ne morete odgovarjati na teme v forumu
Ne morete urejati prispevkov v temi
Ne morete brisati vaših prispevkov forumu

Išči za:
Pojdi na:  
cron
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group