Delno sestavljen je že nekaj časa sameval na polici. Pa je prišla spodbuda in sem ga uspel sestaviti v toliko, da je vreden objave. Mu pa še nekaj manjka in najbrž bo potrebno tudi marsikaj spremeniti.
Vagon je bil mišljen kot »specialni odprti vagon serije F« (vir je navedel MedVedek tukaj tukaj , stran 40). Vagon je namenjen prevozu razsutega tovora. Za praznenje vagona sta na vsaki strani dve vzdolžni loputi, ki ju mehansko oziroma pnevmatsko odpremo, nakar tovor pade ob tir, kjer mora biti nameščena talna naprava za sprejem tovora. Vagon je torej podoben »hopper« vagonu, vendar je slednji namenjen prevozu jestvin (žito, hmelj ...), prikazani vagon pa je v osnovi namenjen tovoru rudnin ali premoga.
Vagon je izdelan v rdeče-črni kombinaciji. Sicer je bila mišljena uporaba rjavih oziroma rdeče-rjavih kock (original je takšne »rjaste« barve), ampak dobiti vse kocke v takšni barvi bi bil kar precejšen podvig. Vagon je dolg 28 čepov neto, širok pa 6 čepov. Ker bi bil tak preveč vitek, sem mu dodal po dve oprijemali na vsaki strani, kjer delavec vstopa na vagon med praznenjem. Osnova vagona je sestavljena – vagon ne stoji na klasični vagonki osnovi.
Poizkusil sem nekoliko spremeniti vozička z medosno razdaljo 5 čepov. Imitacija sredinske vzmeti tu nekoliko oslabi samo konstrukcijo vozička, stranski pogled pa tudi razkrije, da voziček med osema ni zapolnjen s kockami, kot je to običaj. Za barvno popestritev vozičkov so dodane lestve v rdeči barvi, ki se na osnovi nadaljujejo v ploščad iz »perforirane pločevine«.
Štiri pomične stranice imitirajo praznilne lopute. Mehanizem za odpiranje ponazarjajo črne ročke na konceh vagona. Takole pa izgleda, ko loputo odpremo in se tovor skipa.
Zgornji del vagona bo potrebno popraviti, ker preveč spominja na LEGO set 10017 (hopper vagon). Zamisel je že, moram pa v ta namen nabaviti manjšo količino (0,25 kg) sirčkov, kar mi do sedaj še ni uspelo. Ko bo čas, se bom še malo poigral z vozičkoma (tisti feder vmes mi malo čudno izgleda – tovorni vagoni ga menda nimajo). Premišljeval sem tudi o podaljšanju, ampak tovorni vagon enostavno ne sme biti predolg. Manjka tudi pnevmatska inštalacija pod osnovo med vozičkoma, ampak moram še dobiti kako idejo.
Perfekcionist, kot vedno. Ni kaj, vagon je odličen, edino kar morda moti je (sicer realistična) monotona barva in pa to, da jeWB na sliki verjetno čisto flajen, saj zgleda skoraj oranžno (morda pa je to zanalašč, hehe)
Zelo dober bi bil v kakšni temno rjavi kombinaciji, a verjetno niti ne obstajajo vse potrebne kocke.
Pridružen: 28 Mar 2008, 16:31 Prispevkov: 2499 Kraj: Ljubljana
Pa si me prehitel. Tak oz. podoben vegon imam namen sestaviti že lep čas, a sem se odločil, da bo kljub težko dobavljivemu naboru kock v rdeče-rjavi barvi. Tako kocke kupujem, če jih le vidim in gre zelooo počasi. Sploh, ker imam v planu vsaj 4 vagone. Mogoče pa nekoč.
Skratka, vagon je všečen in dobra kopija originala!
LPG
Vagon je res zlo realističen! Barvno monoton,ampak takšni so vagoni. Z lokomotivo skupaj pa je carsko. Še ene dva vagona naredi, pa bo super kompozicija za na en KF prikazat ...
Nadgradnja gre zelo počasi (oziroma se zaenkrat sploh ne premakne). Upajmo na boljše čase.
Vagon je rdeč, ker so te kocke bile na voljo, mišljen pa je v rdeče-rjavi barvi; to ni barva rje, ampak barva osnovne antikorozivne barve, s katero so takšni vagoni prebarvani. Ampak, kot je bilo v enem od zgornjih postov povedano, je pridobivanje vseh potrebnih elementov v tej barvi zelo dolgotrajno, če že ne skoraj nemogoče, zato menim, da bo vagon še precej časa v rdeči barvi in osamljen.
Pridružen: 28 Mar 2008, 16:31 Prispevkov: 2499 Kraj: Ljubljana
abnormal, kocke v rdeče-rjavi barvi za podobne vagone nabiram že 3-4 mesece. Problem so strešniki 2x4 45 stopinjski, ker jih več kot 10 za normalno ceno nikjer ni. Se ne damo, Počasi pa z andahtjo. LPG
Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 0 gostov
Ne morete pisati prispevkov v temi Ne morete odgovarjati na teme v forumu Ne morete urejati prispevkov v temi Ne morete brisati vaših prispevkov forumu