Tudi kakšen kombi je treba tu pa tam narediti. Vsekakor dobrodošla stvar za diorame. V ospredje pri tem projektu postavljam stranska drsna vrata.
Dejstvo je, da je zelo težko skriti stranska drsna vrata in hkrati obdržati njihovo funkcionanost in dostopnost. Pri tem kombiju mi je predvsem uspelo narediti sistem zapiranja vrat na takšen način, da zadosti odstopijo od vozila in pri tem obidejo blatnik, hkrati pa jih v nasprotni smeri potegne k vozilu in na ta način postavi na svoje mesto, ko so vrata zaprta.
V končni fazi sem tudi uspel ujeti podobnost s pravim Citroen-ovim kombijem. Da sem poudaril podobnost, pa sem kot majhno nalepko dodal masko s tovarniškim znakom.
Ker so ti kombiji v večini beli, sem tudi sam uporabljal bele kocke pri izdelavi.
Kombi je dolg kar 20 čepkov in širok 7 (6 čepkov + blatnika na vsaki strani).
Neumnost, ki sem si jo privoščil, je ta, da sem dve plošči (2 x 6) pri zadnjih vratih na vrhu pobrusil za pol milimetra in s tem vpasal v odprtino na zadnji strani kombija. Edino na ta način sem si lahko poenostavil zapiranje zadnjih vrat in obdržal pravo pozicijo pantov.
Znotraj prtljažnega prostora se ob strani nahaja rezervno kolo, ki je s kockami zablokirano tako, da se ne kotali ali pade s svojega mesta.
Stranska vrata se odpirajo enostavno s potiskom enega prsta na roki. Spodaj je prikaz poteka odpiranja vrat s pomočjo zaporedja večih sličic.
Stranska vrata se zadosti umaknejo navzven, da ne zadanejo v blatnik zadnjega kolesa.
Še slika prednjega dela kombija.
In slika z višine, na kateri je razvidno, kako zelo dolg je kombi.
Zadnjič spremenil solta, dne 19 Jan 2012, 19:21, skupaj popravljeno 1 krat.
Pridružen: 28 Mar 2008, 16:31 Prispevkov: 2499 Kraj: Ljubljana
Super zgleda!
Sicer se mi zdi malce prenizek, a me to sploh ne moti, ker sem čist navdušen nad drsnimi vrati. Ko so zaprta in če kombi nagneš postrain, najbrž padejo ven, ane? No, ampak je fajn, ker gre tako lahko mimo blatnika brez zatikanja.
LPG
@legofrik
Se ti zdi prenizek? Jaz sem se pa bal, da bo previsok, če ga dvignem za kakšno kocko.
Če kombi nagneš pri zaprtih vratih, vrata ne padejo ven, pač pa se odmaknejo navzven le na zadnji strani. Prednja stran vrat je na tesno potegnjena navznoter. Za vodilo je na koncu uporabljena prirezana ploščica (wedge plate).
Od stekla navzdol bi mogoče dodal eno vrsto ploščic ali dve. mislim, spodnji del bi dvignil. Ne vem, bi moral videt - ker te jumperji so res visoki, kot tovornjaki.
No, za drsna vrata se toplo priporočam za kako sliko detajla, ker res zgledajo svetovno. Magari če bi opis naredil pri trikih in nasvetih, kako narediti taka drsna vrata. Bi se ti dalo?
Hvala.
LPG
Nalepka za masko naredi zares čisto pravega jumperja. Mehanizem stranskih vrat je odličen (upam, da si to nekje videl ); edino, kar je mogoče moteče, je to, da zaprta vrata niso popolnoma poravnana z okolico. Ampak čisto vsake malenkosti iz realnega sveta se pač s kockami ne da izdelati. Za moje pojme je kombi tudi primerno visok. Skratka odličen izdelek. Malo čudno izgleda edino tista bela tričepna ploščica na desni strani nad zadnjim kolesom, ki ni čisto bela.
@abnormal
Ne, nikjer še nisem videl ta mehanizem. Nekega dne mi je enostavno padel na pamet. Ko sem zadevo imel v glavi, nisem prav točno vedel, ali bo zadeva funcionirala tudi s kockami. Na koncu se je izkazalo, da je OK.
Tri-čepna ploščica je definitivno potrebna zamenjave. Enostavno preveč moti celotni izgled leve strani kombija. Ko dobim novejšo ali vsaj manj izrabljeno, jo bom zamenjal.
@legofrik
Triki in nasveti... OK, zmenjeno. Enkrat v februarju.
Pridružen: 16 Maj 2008, 09:27 Prispevkov: 1721 Kraj: Ljubljana
Dober je, ma kaj dober, odličen. Nalepka na maski ga naredi razpoznavnega.
Nimaš kaj spreminjat, saj je lahko normalno visoka verzije, ne pa 2xpovišana.
Pojma nimam kake oznake imajo ti kombiji, ampak zgleda pa cool. Ideja z drsnimi vrati je svetovna!!!
Do KF8 bo še tak naročal precej kock, pa bom še zraven kak beli 4x6 tile naročil, pa lahko poskusiš še s tem. Mislim pa, da neke bistvene razlike ne bo, samo tistih robni čepki se bodo videli, bodo pa vrata malo tanjša.
solta, bpavsic
Samo za vrata je fajn, da je debelina dveh plošč, ker drugače bi nastala reža, ko so zaprta ali se motim in ima majstr solta že drugo rešitev v glavi? LPG
Kombi je enostavno fantastičen. Nalepka ga takoj naredi prepoznavnega (kar se tiče znamke), oblika je pa takoj jasna tudi nam z manj avtomobilskega znanja. Mehanizem odpiranja vrat me je navdušil in priznam, da bi ga rada videla vsaj v verziji brez strehe oz. ko bo mogoče s kakšnimi ''plonkci'' v Trikih in nasvetih. Vsekakor je pa kombi kot vsi tvoji avti videti fantastičen ravno zaradi tako realnega izgleda.
Carsko Tud men se najbolj dopadejo drsna vrata, pa tud zadnja so dobr narjena. Manjkajo edino vrata v kabini, vrjetn jih zarad teh blatnikov nisi nardil?!?
@LEGOcreator
Nalepko sem naredil sam. Na spletu sem našel sliko sprednjega dela kombija in jo z digitalnim orodjem za obdelavo slik predelal ter prilagodil velikost. Nato sem obdelano zadevo natisnil na samolepilni papir, izrezal in nalepil na tisto 1x4 belo gladko ploščico.
Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 0 gostov
Ne morete pisati prispevkov v temi Ne morete odgovarjati na teme v forumu Ne morete urejati prispevkov v temi Ne morete brisati vaših prispevkov forumu