Kocke klub - www.kocke.si
     Kocke klub - s svojo lego.

Danes je 19 Jun 2013, 06:20

Vsi časi so UTC + 1 ura [ DST ]

Napiši novo temo Odgovori na temo  [ 7 prispevkov ] 
Avtor Sporočilo
 Naslov prispevka: MOC Mali parnik in tender.
OdgovorObjavljeno: 28 Jan 2011, 22:37 
Odsoten
System
System
Uporabniški avatar

KAJ: MOC Mali parnik in tender.

KDO: MedVedek :: KKU:0077

DOLŽINA ČEZ VSE: Mali parnik:22 čepkov + tender:12 čepkov = skupaj 34 čepkov.

NETO DOLŽINA: Mali parnik 18:čepkov + tender:10 čepkov = skupaj 28 čepkov.

ZANIMIVOSTI : Mali parnik vsebuje prostor za baterijsko škatlo, PF - M motorček in PF - IR sprejemnik + PF lučke.

IZZIVI: Če upoštevate, da so samo PF elementi dolgi 16 čepkov ( 8 : baterijska škatla + 4 : PF-M motorček + 4 : PF-IR sprejemnik) ostane za ostalo konstrukcijo 6 čepkov. Potem pa si zamislite kako narediti trdni mali parnik. Prav ta izziv je prikazan na spodnjih slikah.

PRIKAZAN MODEL: Ker nimam male baterijska škatle sem v tender položil PF baterijsko škatlo. To je ena izmed treh podprtih "konfiguracij". Možni sta še baterijska škatla v samem Malem parniku ali v tenderju. Za verodostojnost sem izdelal nadomestek originalne baterijske škatle in ga postavil v Mali parnik

TESTNO OKOLJE: Ko sem opravil test zmogljivosti sem uporabil najmanj ugodno varianto: nadomestek baterijske škatle v lokomotivi in PF baterijsko škatlo v tenderju. Mali parnik je brez problema povlekel še en velik tender od MOC Emerald Night in še tri potniške vagone od Emerald Night. Ima pa še malo rezerve od enega do treh vagonov odvisno od dolžine.

KOMENTAR: Sedaj moram obvezno spremeniti originalni Emerald Night in še moj MOC, ki sem ga naredil pred časom, ker res ne vem zakaj s(m)o porabili toliko kock. Sedaj sem se naučil racionalne gradnje SNOT vlakov.

SLIKA 1: Prikazuje Mali parnik in tender s PF baterijsko škatlo v tenderju, konfiguracijo, ki je bila testirana pri zmožnosti vleke. V strehi se vidi odprtina za PF - IR sprejemnik.
Slika

SLIKA 2:Ko odstranimo vrhnji pokrov Malega parnika je viden nadomestek baterijske škatle in prazen prostor v katerega pridejo vsi potrebni kabli.
Slika

SLIKA 3: Delno odstranjeni elementi plašča Malega parnika. Lepo se vidi, da je Mali parnik izveden v SNOT tehniki.
Slika

SLIKA 4: Detajl konstrukcije v prednjem delu. Navkljub majhnosti je v sami konstrukciji še vedno nekaj malega praznega prostora.
Slika

SLIKA 5: Pogled na pokončno namestitev PF-M motorčka pravokotno na gnano os. Konstrukcija se nadaljuje s PF-IR sprejemnikom.
Slika

SLIKA 6: Detajl namestitvene konstrukcije PF-M motorčka. Odstranjen je tudi PF-IR sprejemnik. Bodite pozorni kako malo prostora je za namestitev teh dveh elementov.
Slika

SLIKA 7: Del nadomestne baterijske škatle in odkrit tender.
Slika

SLIKA 8: Detajl zobniškega prenosa PF-M motorčka. Iz osi PF-M motorčka je razmerje zobnikov 12:20 nato pa še prenos 12:12 na gnani par koles.
Slika

SLIKA 9: Mali parnik in tender iz spodnje strani. Lepo se vidi kolik je previs zadnjega dela malega parnika na zadnjo gnano os. To omogoča, da gnana os malega parnika navkljub majhni teži modela in velike obremenitve ne spodrsava.
Slika

SLIKA 10: Slika vagonov, katere brez problemov vleče Mali parnik
Slika

SLIKA 11:Previs Malega parnika preko tirnic. Ni tako velik ker je razmerje med širino tirnice in razmikom med osema (5 čepkov) ugodno. V praksi se sploh ne opazi ...
Slika

SLIKA 12: Pozerska slika Malega parnika.
Slika

NAMESTO ZAKLJUČKA : Enostavni MOCi so velikokrat funkcionalni in lepi. Upam, da mi je to s tem MOCem uspelo.

Slika

Zadnjič spremenil MedVedek, dne 18 Mar 2012, 01:13, skupaj popravljeno 3 krat.

Deli na Facebook-u Deli na Twitter-ju
Na vrh

Naslov prispevka:
OdgovorObjavljeno: 28 Jan 2011, 23:56 
Odsoten
System
System

Kraj: Ljubljana
Tole je pa precej zapolnjena notranjost. Kar se izgleda lokomotive tiče, morda manjka tretja, nosilna os. Tudi na splošno lokomotiva z dvema osema in velikimi kolesi malo čudno izgleda. In na žalost so lokomotive z vgrajeno baterijo nekoliko debelušne. In dokler ne bo kakšne tanjše baterije (najbrž ne bo to nikoli) bodo morale takšne lokomotive pač tako izgledati. Drugače pa zanimiva študija, kako emeralda skrajšati "v nulo".

Zanima me pa sledeče: kako se obnaša sprejemnik, ki je zaprt v notranjost kabine. Ali obstajajo kakšni "mrtvi koti", kjer sprejemnik ni dosegljiv signalu oddajnika, oziroma ali luknja v strehi popolnoma zadovolji vidnost sprejemnika za signal oddajnika?

Na vrh

Naslov prispevka:
OdgovorObjavljeno: 29 Jan 2011, 00:03 
Odsoten
System
System
Uporabniški avatar

Zelo zanimivo, da mrtvih kotov skoraj, da ni. Zelo pripomore, da sem IR sprejemnik spustil za eno kocko, tako pride PF-IR signal tudi skozi okna. Če je PF-IR na poni višini je rezultat slabši.

Namenoma ima Mali parnik samo dva para velikih koles. En del resnice leži v dejstvu, da sem preračunal hitrost PF-M motorčka in navor glede na velika kolesa z ustreznim zobniškim prenosom. Drug del resnice, je, da je tako lahek, da mora biti zadnji gnani par koles obtežen, da lahko kaj povleče. Obvezno, ga je potrebno upravljati z daljinskim upravljavcem, ki ima regulacijo hitrosti, da le-to počasi povečuješ.

Se pa strinjam, da je Mali panik "debelušna lokomotiva". Drugače pač ne gre iz razlogov, ki si jih sam navedel ...

No meni je všeč tak "debelušen", sedaj še celo bolj, kot originalni suhec ...

Slika

Zadnjič spremenil MedVedek, dne 18 Mar 2012, 01:13, skupaj popravljeno 1 krat.

Na vrh

Naslov prispevka:
OdgovorObjavljeno: 29 Jan 2011, 08:43 
Odsoten
Mindstorms
Mindstorms

Kraj: Ljubljana
Prav hecen bajsi je. :)
Dej prosim objavi še dve ftki, eno, kjer odstraniš baterijo in daš gor pokrov tenderja, da vidim, kako bi zadeva zgledala v idealnh pogojih in še eno pozersko od spredaj pod kotom, da se vidi nos in naprej cela lokomotiva.

Me pa zanima, kako zadeva zgleda v ovinku? Je zadek lokomotive precej zunaj tirov?
Hvala.
LPG

Na vrh

Naslov prispevka:
OdgovorObjavljeno: 29 Jan 2011, 13:56 
Odsoten
System
System
Uporabniški avatar

Sem imel najprej Mali parnik daljši za dva čepka (24). Tako je bilo medosna razdalja 7 čepkov (sedaj je 5 čepkov). Vendar je bil potem velik problem, ker je bil previs zadnjega dela zelo velik. Nikakor nisem mogel narediti, da bi vagoni lepo sledili Malemu parniku in je zaradi tega imel velike težave pri "ovinkanju". Zaradi teže so vagoni iztirili Mali parnik. Razmak med tirnicam ije 4 čepke med osema pa 5 čepkov, torej razmerje 4:5. Takoj ko prideš na 4:6 ali pa 7:6 si v težavah zaradi previsov, pri lahkih modelih. Za težje modele je idealno razmerje 4:6, če potem dobro obvladuješ prednje in zadnje vpetje koles (izvedba 2-4-2). To sem že izkusil pri MOCu Emerald Night.

Nato pa sem Mali parnik skrajšal za dva čepka na 22 čepkov. Cela drama skrajšati že tako kratek model. Ampak sem uspel v približno 1/2 ure, s tem, da sem ga popolnoma predrugačil. Vedeti je potrebno (glej slike), da ja zaradi zaporedja PF elementov, vsak premik za en ali več čepkov potrebno podvozje in zobnike popolnoma predrugačiti.

No poizkusil sem tudi z "ultra kratko izvedbo" 21 čepkov izvedbo čez vse. Ampak izgubiš na podrobnostih, ker je prednji del čisto predelan in ni tako lep. Zato sem se odločil predstaviti "daljšo izvedbo" z 22 čepki čez vse.

No pričakujte "update" MOCa Emerald night, ki sem ga podaljšal ped cca 3 meseci z dognanji iz tega MOCa. Mali parnik z celotno kompozicijo boste lahko videli na prvi razstavi / srečanju ...

Slika

Zadnjič spremenil MedVedek, dne 18 Mar 2012, 01:12, skupaj popravljeno 1 krat.

Na vrh

Naslov prispevka:
OdgovorObjavljeno: 30 Jan 2011, 12:06 
Odsoten
System
System

Zelo lep parnik! Zelo dobro si vključil vse te PF! Tudi zanimivo, da ti je ostalo malce prostora! Vse pohvale! :D :D

Na vrh

Naslov prispevka:
OdgovorObjavljeno: 06 Feb 2011, 22:13 
Odsoten
System
System
Uporabniški avatar

Nekateri ste me spraševali kje sem dobil kocke za dva dodatna potniška vagona. Odgovor je preprost, kupil sem tri Emerald Night komplete. Sedaj imam Podaljšano verzijo, ki vleče tovorne vlake, normalno verzijo, ki vleče te potniške vagone in predstavljeno lokomotivo, ki se uporablja za premikanje vagonov po železniški postaji, zato je tudi baterijska škatla v lokomotivi.

Sedaj pa glavno vprašanje: Zakaj takšna odločitev? V glavnem so variante tri:
- kupiš dodaten cel set,
- kupiš dodatne vagone,
- kupiš kocke na BLju za približno enak vagon, kot je tale primer:
http://www.railbricks.com/build-instructions/cat_view/25-passenger-cars?orderby=dmdate_published.

No na koncu ugotoviš, ko sešteješ ceno kock in pripadajočo poštnino, da je najugodnejša varianta nakup dodatnih setov, ker dobiš zraven še en kup uporabnih kock za sestavljanje vlakov. V mojem primeru, mi je vlak zelo všeč, zato me ne moti, da imam tri precej podobne lokomotive na isti maketi ...

Slika

Na vrh

Prikaži prispevke prejšnjih:  Razvrsti po  
Napiši novo temo Odgovori na temo  [ 7 prispevkov ] 

Vsi časi so UTC + 1 ura [ DST ]

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 0 gostov

Ne morete pisati prispevkov v temi
Ne morete odgovarjati na teme v forumu
Ne morete urejati prispevkov v temi
Ne morete brisati vaših prispevkov forumu

Išči za: