Kocke klub - www.kocke.si
    Klub za kreativno igro - LEGO skupnost Slovenije

Danes je 02 Jun 2020, 08:22


Vsi časi so UTC + 1 ura [ DST ]
Napiši novo temo Odgovori na temo  [ 10 prispevkov ] 
Avtor Sporočilo
OdgovorObjavljeno: 25 Nov 2010, 01:42 
Odsoten
Technic
Technic

Pridružen: 10 Apr 2009, 00:19
Prispevkov: 561
Kraj: Ljubljana
Ta lokomotiva je bila pred časom na tem forumu že predstavljena (glej tukaj), vendar v MOD obliki. Zato sem se odločil, da prvotno predstavitev nekoliko "nadgradim".

Resnična dizel-električna lokomotiva z oznako GP38 je bila razvita za vleko težkih vlakov in to predvsem tovornih na prostranih področjih severne Amerike, kjer je bilo elektrifikacijo proge zaradi izjemno velikih razdalj težko izvesti. Glede na najnovejše pridobljene podatke je bila ta lokomotiva dejansko izdelana za družbo Burlington Northern Railway v zeleno-oranžno rumeni barvni shemi. Prav tako pa je bila v enaki barvi izdelana tudi njena mlajša sestra (naslednica) SD40-2. SD40 je svoji starejši sestri zelo podobna, vendar je za polovico močnejša (3000KM, GP-38 ima 2000KM) in ima 3-osna vozička. Ker je slednja večja in ima triosne vozičke je meni osebno tudi dosti bolj všeč kot predhodnica. Podobne lokomotive pod oznako 664 so se vozile naokoli tudi pri nas, s tem da so bile "naše" pobarvane monotono zeleno z rumenimi vzdolžnimi črtami. Za tiste, ki se jim ne ljubi brskati po spletu še podatek, da so bile SD40 najmočnejše in najtežje dizel lokomotive, ki so jih do sedaj izdelali. Težje so bile le nekatere parne lokomotive iz preteklosti. Zanimivo pri vsem tem pa je to, da je električna lokomotiva serije 541 (tako imenovana Živa) skoraj 3x močnejša od SD40!

Sedaj pa k opisu LEGO seta! Navedimo osnovne podatke:

ime seta: 10133: BNSF GP-38 Locomotive
leto izdaje:2004
število kock: 407
število figuric: 2
cena: rabljeno od 60 do 120 eur; MISB od 120 do 250 eur

Ekskluzivni set 10133 je tipičen zbirateljski set, saj njegova visoka cena nikakor ne upravičuje števila kock v setu (10020 ima 30 kock več in je skoraj pol cenejši). Poleg tega set ni namenjen igranju, saj je ograja lokomotive vse prej kot trdno postavljena. Tisto, kar viša oceno seta pa je neverjetno dobro posneta barvna shema, ki je tako rekoč identična pravi lokomotivi, obarvani v barve BNR (glej tukaj).
Osnovna barva lokomotive je temno zelena (DkGreen). Preko trupa se razprostira oranžen trak z napisom, ki je obrobljen z rumeno barvo. Spodnji del kabine je tudi zelen, medtem ko je zgornji del kabine je v celoti oranžen, le streha je črna. "Nos" lokomotive pa je spet sestavljen v zeleno-oranžno-rumeni kombinaciji. Kot pri pravi lokomotivi je tudi tukaj 28-čepna osnovna plošča rumene barve. Spredaj in zadaj je plošča podaljšana za dva čepa, kar nam da celotno dolžino lokomotive 32 čepov. V primerjavi z originalom je dolžina glede na višino premajhna.

Slika
Stranski pogled. Ograja na zadnjem delu zakriva lopute za dostop do motornega dela. Vozička sta dvoosna, kar je značilno za GP38 lokomotivo. Kot sem že dejal jaz osebno navijam za triosne vozičke a kaj, ko jih pri novejših setih enostavno ni več. Med vozičkoma je nameščena posoda za gorivo, ki je enostavne in nerealne oblike. Vozička in posoda so v svetlo sivi barvi, medtem ko je barva podvozja pri pravi lokomotivi črna.

Slika
Pogled iz projekcije. Vidi se izstopajoči del trupa lokomotive, ki je domiselno sestavljen - izstopanje je v velikosti 1/2 čepa!

Slika
Pogled od spredaj. Vidi se sestava "nosa" lokomotive. Stranici nosu sta sestavljeni v SNOT tehniki. V nosu je tudi delujoča sprednja "osvetlitev" proge. Na vozičku je pritrjeno držalo magnetne sklopke s plugom.

Slika
Pogled od zadaj. Rep lokomotive je tudi izdelan v SNOT tehniki in popolnoma zelen. Tudi zadnji voziček ima magnetno sklopko s plugom. Zadaj seveda ne smejo manjkati opozorilne rdeče luči, ki pa niso namenjene vgradnji žarnice.

Slika
Kabina se lahko sname, s čimer se razkrije notranjost, ki pa ni nič posebnega. Vlakovodja z rutko, ki mu je ime Max, sedi pred kontrolno ploščo, ki jo poznamo že iz drugih setov. Na sliki je tudi razvidna pritrditev ograje, katere trdnost je slaba.

Slika
Pogled od zgoraj razkrije tri velike hladilne ventilatorje, ki so nujno potrebni za hlajenje dizel-električnega postrojenja. Če privzamemo, da je to GP38 lokomotiva (2000KM), potem je potrebno odvesti slabih 40MW toplote (predviden izkoristek okoli 40%). Za ilustracijo je to toplotna energija za, ki greje kakih 1000 stanovanj površine 60 kvadratov! Na strehi sta vidni troblji, ki smo jih že srečali v setu 10020.

Slika
Voziček je v osnovi zelo enostavno sestavljen; človek bi pričakoval kaj več!.Vsaj stopničke bi bile lahko malo bolj domiselne.

Setu je priložena še figurica sprevodnika Čarlija, ki ga pa na žalost zraven predstavljenega seta nisem dobil in ga zato tudi ne morem pokazati. Ga bo pač potrebno dokupit. Zanimivo je, da imata figuri tega seta tudi vsaka svoje ime. Še en dokaz, da je ta set nekaj posebnega. Za tistega, ki se sprašuje, zakaj je cena seta tako visoka, pa naslednji podatek: osnova seta je temno zelena barva, ki med ostalimi seti ni ravno razširjena. Te barve je recimo EmeraldNight. Peeron pove, da je večina zelenih kock tega seta navzočih izključno v tem setu. Pogled na BL pa razkrije, da so te kocke precej redke, nekaj pa se jih (trenutno?) sploh ne dobi. Kot sem že omenil set ni namenjen igranju, temveč razkazovanju na polici.

Zaključek:
+ izredno lepa barvna kombinacija, ki popolnoma kopira barvo prave lokomotive
+ precej dober posnetek sestave lokomotive nad osnovno ploskvijo
+ zelo lep zbirateljski eksponat

- barve pod osnovno ploskvijo ne sledijo originalu
- rezervoar med vozičkoma je nerealne oblike
- model je prekratek-podaljšek osnovne plošče spredaj in zadaj bi moral biti vsaj 2 čepa daljši
- plug bi lahko bil sestavljen iz kock, konstrukcija vozička bi lahko bila bolj dodelana
- stranska ograja bi lahko bila vizuelno in trdnostno bolj dodelana
- tak set bi lahko imel tiskane kocke, nalepke nekako ne pašejo nanj

Ocena: brez ocene, saj je to zbirateljski set, ki ti mora biti všeč takšen, kot je!
Morebitni posegi: MOD-anje ni možno, saj potem to ni več originalni zbirateljski set! (sem ga že "izboljšal", ampak sem ga potem nazaj "poslabšal")

Za konec še zanimivost: sprednja ograja na fotografiji lokomotive, ki se nahaja na škatli, je postavljena drugače, kot zahteva načrt!

Evo, pa sem jo potegnil iz naftalina in PF motoriziral. V osnovi je moral izgled ostati enak originalu, le za dva čepa je daljša.
Slika


Ker seveda PF komponent ni trivialno vgraditi v lokomotivo, ki je v večini 4 čepe široka, sem malo pogoljufal. Štiri AA baterije so v ploščatem nosilcu, ki lepo sede v 2 čepa široko praznino v trupu. Sprejemnik je skrit v kabini (šoferja pa sem poslal na dopust), kjer nima težav s sprejemom IR signala.
Slika


Še največ preglavic mi je povzročalo stikalo za vklop PF komponent. Odločil sem se, da izdelam svojo različico, ki najmanj kazi podobo lokomotive. Sem pač modificiral 2x4 kocko, v kateri je klecno stikalo, ki se preklaplja z zasukom imitacije ventilatorja (levi ventilator) na vrhu trupa.
Slika


Ker je napetost baterij za tretjino manjša, kot bi morala biti, lokomotiva normalno pelje le pri največji moči. Je pa uporabljen priključni kontakt 9V baterije in ob prvi priložnosti, ko najdem primernejšo baterijo, bo trenutno uporabljena zamenjana. Kakorkoli že, sedaj je lokomotiva nekoliko daljša in tako bliže proporcem prave lokomotive.


Zadnjič spremenil abnormal, dne 14 Okt 2015, 00:39, skupaj popravljeno 2 krat.

Deli na Facebook-u Deli na Twitter-ju
Na vrh
 Profil  
 
 Naslov prispevka:
OdgovorObjavljeno: 25 Nov 2010, 09:52 
Odsoten
Moderator
Uporabniški avatar

Pridružen: 16 Maj 2008, 09:27
Prispevkov: 3697
Kraj: Ljubljana
Enkraten opis seta, ki me sicer ne privlači, ampak take opise je res veselje brati.
Saj ne, da lokomotiva ni lepa ali model dober posnetek, ampak nisem fan Lego vlakov. So pa izjemno dober sestavni del mesta na KFjih.

Ali je ta lokomotiva motorizirana?

_________________
Slika


Na vrh
 Profil  
 
 Naslov prispevka:
OdgovorObjavljeno: 25 Nov 2010, 10:11 
Odsoten
Mindstorms
Mindstorms

Pridružen: 28 Mar 2008, 16:31
Prispevkov: 5571
Kraj: Ljubljana
Se pridružujem subixovem mnenju. Opis je enkraten, lokomotiva, takoimenovana "Kenedijevka" (za čas svoje vladavine, jih je J.F Kennedy kar nekaj poklonil naši bivši SŽ), pa me ne privlači. Ni me, ko sem bil majhen in je bila lokomotiva sestavni del skoraj vsakega seta malih vlakcev in me tudi sedaj ne, čeprav je LEGO in priznam, da je dober posnetek originala. Pač, ne potegnejo mi ti ameriški modeli. So mi evropski ljubši, četudi so posnetki DDR-ovih mašin. :)

Tudi mene moti (vedno bolj), da se pri uporabi 9V motorja ne da dodati tretje, sredinske osi. Me prime, da bi modificiral celo zaevo in kolo na nek način že pritdril na podvozje motorja, da bi se vrtelo - četudi razrežem motor, kolesa, pine itd... A to je že druga tema.

Abnormal, še enkrat hvala za odlično predstavitev. Me pa zanima, če imaš mogoče slikano svojo modifikacijo te lokomotive. Zanimivo bi bilo videti tvoje izboljšave in primerjati spremembe z originalom. :)
LPG


Na vrh
 Profil  
 
 Naslov prispevka:
OdgovorObjavljeno: 25 Nov 2010, 10:44 
Odsoten
Duplo
Duplo
Uporabniški avatar

Pridružen: 28 Feb 2010, 18:41
Prispevkov: 85
Super lokomotiva in super opis seta, vendar si storil rahlo napako, ker takšna lokomotiva dejansko GP38 obstaja in jo lahko najdeš na spodnji povezavi:

http://www.railpictures.net/showphotos. ... NSF%202256

Če po internetu iščeš vlake samo napiši v google njihove oznake, v tem primeru BNSF 2256 in boš takoj dobil vse podatke o lokomotivi ali vlaku. Pusti wikipedio ;)


Na vrh
 Profil  
 
 Naslov prispevka:
OdgovorObjavljeno: 25 Nov 2010, 12:51 
Odsoten
Technic
Technic

Pridružen: 10 Apr 2009, 00:19
Prispevkov: 561
Kraj: Ljubljana
@1107: zanimivo, ali je to "raziskovalno novinarstvo"? Sem popravil tekst. Napaka pa je bila podzavestna, saj mi je SD40 dosti bolj všeč, kot pa GP38. In nekoliko me je tudi zavedlo predhodno pisanje na temo kenedijevk.

@legofrik: ni nobenih fotografij predelave, ker je bila ta malenkostna. Sedaj, ko sem bil razsvetljen, da taka lokomotiva res obstaja, so šanse za predelavo minimalne. Sem imel namen predelati v SD40 (troosno), ampak sedaj to ne bo šlo več (ali pač). Kot si imel priložnost videti, se 9V voziček da enostavno predelati v troosnega. Predelava PF motorjev pa še čaka na kakšno pametno idejo (ali je Cwetqo kaj delal na to temo?).

@subix: vse lokomotive pri meni so motorizirane. Tu je samo še vprašanje ali en ali oba pogonska vozička. Moti me namreč, da voziček, ki je sestavljen iz navadnih kock, po velikosti ne odgovarja motornemu vozičku in sta zato oba vozička prav nagravžno različna - mene namreč take zadeve zelo motijo.


Zadnjič spremenil abnormal, dne 25 Nov 2010, 19:07, skupaj popravljeno 1 krat.

Na vrh
 Profil  
 
 Naslov prispevka:
OdgovorObjavljeno: 25 Nov 2010, 16:54 
Odsoten
Duplo
Duplo
Uporabniški avatar

Pridružen: 28 Feb 2010, 18:41
Prispevkov: 85
;) ah dej no,. kakšno raziskovalno novinarstvo, samo nikakor se nisem mogel sprijaznit s tem, da bi lego zaj. nek svoj set.
Ubistvu mam ful rad vlakce in jih tudi zbiram, vendar tiste 1/87 in sem že mnogo preiskal, ker sem menjal na svojih lokomotivah barvne sheme in sem ciljal na to da bi bile avtentične. Tako sem tvojo lokomotivo našel v par sekundah.


Na vrh
 Profil  
 
 Naslov prispevka:
OdgovorObjavljeno: 26 Nov 2010, 09:37 
Odsoten
Mindstorms
Mindstorms

Pridružen: 28 Mar 2008, 16:31
Prispevkov: 5571
Kraj: Ljubljana
@abnormal
Žal nisem uspel videti izvedbe 3-osnega vozička na KF-ju (ali pa je šlo čisto iz glave ven, kar je tudi možno). Na forumu pa sem našel samo tole: viewtopic.php?t=2946
Bi ti bilo mogoče odveč, če bi po fazah prikazal to predelavo. Verjamem, da bi prišlo prav še komu drugemu, ne samo meni. :)
Hvala v naprej!
LPG


Na vrh
 Profil  
 
 Naslov prispevka:
OdgovorObjavljeno: 26 Nov 2010, 15:06 
Odsoten
System
System

Pridružen: 05 Nov 2010, 16:28
Prispevkov: 198
Sijajen opis in predstavitev seta. Sam sem ljubitelj vlakov in mi je ta set zelo všeč! Vse pohvale! :excited: :excited:


Na vrh
 Profil  
 
OdgovorObjavljeno: 14 Okt 2015, 00:42 
Odsoten
Technic
Technic

Pridružen: 10 Apr 2009, 00:19
Prispevkov: 561
Kraj: Ljubljana
Mi ni dalo miru in sem jo malo "popravil". Opis modifikacije sem prilepil v osnovni prispevek.


Na vrh
 Profil  
 
OdgovorObjavljeno: 14 Okt 2015, 08:49 
Odsoten
Mindstorms
Mindstorms

Pridružen: 28 Mar 2008, 16:31
Prispevkov: 5571
Kraj: Ljubljana
Odličen MOD.
Sploh nisem opazil razlik.
Meniš, da bi lahko vlekla 3 oz. 4 hooperje na KF-ju? :)
LPG


Na vrh
 Profil  
 
Prikaži prispevke prejšnjih:  Razvrsti po  
Napiši novo temo Odgovori na temo  [ 10 prispevkov ] 

Vsi časi so UTC + 1 ura [ DST ]


Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 0 gostov


Ne morete pisati prispevkov v temi
Ne morete odgovarjati na teme v forumu
Ne morete urejati prispevkov v temi
Ne morete brisati vaših prispevkov forumu

Išči za:
Pojdi na:  
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group