Kocke klub - www.kocke.si
     Kocke klub - s svojo lego.

Danes je 19 Maj 2013, 06:36

Vsi časi so UTC + 1 ura [ DST ]

Napiši novo temo Odgovori na temo  [ 15 prispevkov ] 
Avtor Sporočilo
OdgovorObjavljeno: 04 Avg 2010, 08:57 
Odsoten
System
System

Kraj: Ljubljana
Te dni se na našem TVju veliko vrtijo risanke s Tomažkom, od tod tudi moje povečano zanimanje za vlake. :) V eni od risank sem opazil obračališče, ki hkrati deluje kot križišče pred garažami za vlake. Že kot otrok sem imel željo sestaviti obračališče, pa se nisem nikoli lotil. Sedaj sem vzel kocke v roke in hopla.

Dolžina obračališča je le 32 studov, kar je malo nerealistično, saj če gre verjeti Tomaževim prijateljem, obračališče potrebujejo predvsem velike lokomotive (skupaj s tenderjem), ki naj ne bi vozile vzvratno. Pogledal sem Legofrikovo BR-41 in z grozo ugotovil, da bi moral za njeno obračališče uporabiti 64 studov, torej štiri komplete tirov. Kock za tako izvedbo nimam dovolj, zato sem se zadovoljil z obračanjem navadnega vlaka.

Najbolje, da začnem s filmom.
http://www.youtube.com/watch?v=J-e8zplQQVI

Na filmu ni prav dobro vidna funkcija odbojnika na rdeči škatli, ker mi je uspelo pravočasno ustaviti vlak. :) Sicer sta to dve mehki tehnic vzmeti, ki lepo ustavita vlak na pravem mestu.
Slika

PF M motor vrti polža, ta pa 24 zobnik, ki ima na osi 8 zobnik, ta pa vrti staro vrtilno mizo. Prenos je torej 1:192, pa še z RC komando lahko vrtim s prvo brzino, da lahko natančno poravnam tire.
Slika

Za dodelavo bi potreboval še dovolj temno sivih ali črnih gladkih ploščic za pokritje površine pod obračališčem, še bolje pa bi izpadlo montiranje tirov v vseh 8 možnih smeri in gradnja ogromne garaže.

Zadeva je malo premalo tehnic, da bi jo prijavil na tekmovanje, bo treba še kaj drugega sestaviti. :wink:

Deli na Facebook-u Deli na Twitter-ju
Na vrh

Naslov prispevka:
OdgovorObjavljeno: 04 Avg 2010, 11:40 
Odsoten
System
System

Ali lahko malo detajlneje obrazložiš krmiljenje obračališča. Kateri sprejemnik za PF motor krmiliš z R/C (vlakovnim) oddajnikom? Ali sta PF in R/C glede IR signala kompatibilna?

O obračališču sem tudi sam v preteklosti premišljeval, ampak si nikakor nisem zamišljal izdelavo okrogle odprtine, v kateri se premika vrtljivi most. Ti si to dokaj lepo sestavil, sicer ni idealno (== po mojih merilih), vendar ne izgleda slabo. Edino s pritrditvijo tirov, ki so 45 deg zamaknjeni glede na osnovnega, imaš najbrž nekaj težav. Je pa res, da za finiširanje potrebuješ kar nekaj kock. Sicer je pa tako z vsako malo boljšo kreacijo.

Na vrh

Naslov prispevka:
OdgovorObjavljeno: 04 Avg 2010, 12:23 
Odsoten
System
System

Pod sivo ploščo in rdečo skatlo je skrito še eno podvozje RC vlaka na drugem kanalu kot vlak, zato za premikanje preklopim s prvega kanala, ki upravlja vlak. PF motor je na RC enoto vezan preko PF<=>9V extension kabla. Simpl. :)

Ja, oblika in izgled sta (tako kot pri mojih ostalih kreacijah :oops: ) daleč od popolnosti, priznam. Za dobro pritrditev 45° tirov bi potreboval podlago, pokrito s ploščicam in potem vsake toliko časa po en stud, saj se nekje lepo izide. Tu nisem šel v dodelavo ostalih tirov, saj sem že tako moral kanibalizirati del redne proge, da mi sedaj vlak na dnu klanca že kar hitro iztiri.

Na vrh

Naslov prispevka:
OdgovorObjavljeno: 04 Avg 2010, 12:27 
Odsoten
Mindstorms
Mindstorms

O obračališču tudi sam sanjam že kar nekaj časa. Našel sem tudi par tujih izvedb in imel neke "načrte", pa se vedno zatakne pri dolžini obračališča, klancu (ni naravno) in pri krmilni logiki, ki mora biti avtomatska.

Dolžina je problem, ker bi, kot si sam ugotovil, obračališče bilo dolgo vsaj 70 čepkov + garaže za lokomotive, pa smo na kmalu na dobrem kvadratnem metru s kreacijo, ki bi bila težka in težko prenosljiva.

Problem je tudi klanec. Enostavno ni naravno, da vlak zapelje na klanec, da obrnejo lokomotivo. To pomeni, da bi moral delati neko ploščo, ki bi jo lahko zmontiral v dioramo na KF-jih in bi imela luknjo, kamor bi zmontiral obračališče. Ne bi bil problem, če bi imeli vedno enake mize, tako pa...

Krmilje bi moralo biti avtomatsko. Torej, če lokomotiva pripelje na obračališče, bi se najprej morala tudi sama ustaviti, tkao kot se zagre. Pozicija obračališča bi bila tukaj "0". Če bi jo hotel poslati v katerokoli garažo, ki bi bila v "pahljači" za obračališčem, bi moral klikniti na neko komando, pa bi se obračališče zavrtelo in ustavilo na točno določeni točke - s klikom an "1", pri prvi garaži, na "2" pri drugi itd... do konca, kjer bi bila zadnja številka pozicija obračališča obrnjenega za 180 stopinj, da bi lahko obrnil smao lokomotivo.

Skratka, to je bil moj plan in želja, morda nekoč tudi realizirana. Zaenkrat pa lahko občudujem tudi tvoj izdelek, ki mi je ravno tako všeč, čeprav ni čisto profi - glavno, da deluje in je med drugim tudi igralen.
Pohvalno! :superca:
LPG

Na vrh

Naslov prispevka:
OdgovorObjavljeno: 05 Avg 2010, 08:19 
Odsoten
System
System

Za lepo okroglo obliko bi lahko tlakoval z gladkimi ploščicami, nato pa na posamezne stude montiral krog iz treh plasti zamaknjenih 2x1 ploščic in 1*1 okroglih ploščic. Problem ostane samo zgornji del, saj ne vem, kako bi naredil okroglino na zgornjem zaključku. Varianta je tudi uporaba technic osi in konektorjev, kar bi prišlo manj nazobčano kot sedaj, še vedno pa ostanejo oglati deli. Pri velikem krogu, bi bila to verjetno najbolj elegantna varianta.

Za natančno obračanje sem imel idejo, da bi v podlago naredil utore, kamor bi se tiri vsedli, da bi bili popolno poravnani. Vejetno bi se dalo z NXT določiti, koliko obratov mora narediti motor oziroma uporabiti drugačen motor, kjer bi sprogramirali natančne kote. Za montažo na KF pa dve mizi narazen, na enem delu luknje obračališče, na drugem delu pa most.

Če bi vlake napajal z 9V, bi lahko ustavljanje na obračališču kontroliral s tem, da v trenutku dovoza v obračališču ni toka. Tako bi vlak s tirov zapeljal kolikor bi še imel momenta, naprej pa bi kontrolo prevzela druga 9V komanda ali kaj podobnega, ne vem, kako točno deluje 9V sistem.

Na vrh

Naslov prispevka:
OdgovorObjavljeno: 05 Avg 2010, 08:53 
Odsoten
Technic
Technic
Uporabniški avatar

Kraj: MB / MS
Kako se rešiti pretirane nazobčanosti:
- z uporabo kril
- z uporabo "hingeov", kjer dobiš precej lep krog
- z uporabo snot tehnike, kjer zgornjo plast narediš s slope-i (vendar pri tem nimaš čepkov: + če želiš v vsakem primeru tile-at, - če bi rad imel čepke)

Rotacija pa se da po moje najenostavneje rešiti z NXTjem, ki bi bil vgrajen na vrtnilni mizi (360 stopinjsko vrtenje) ali pa kje zunaj vrtečega dela (omejeno vrtenje zaradi kablov, kar pa ni problem, ker bi se pozicija tako programsko računala - smer in kot vrtenja). Lega vrtilne mize je lahko narejena preko light senzorja na koncu vrtečega dela in različnih barvnih kock pod posameznimi tiri - smermi, če bi bilo dovolj natančno, potem niti ne bi rabil vnaprej programirat število in pozicijo različnih leg ampak bi lahko implementiral avtoinicializacijo.
Krmiljenje? Preko druge NXT kocke z bluetooth povezavo.

Ena varianta bi mogoče bila tudi uporaba novih flex tračnic, kjer bi bil en del fiksen na vhodno/izhodni tir, drugi konec pa bi se pahljačasto premikal glede na željeno smer garaž itd... s tem sicer ne moreš obračat vlaka (razen zanke), hkrati pa ne rabiš kretnic za npr. 5-6 garaž.

Na vrh

Naslov prispevka:
OdgovorObjavljeno: 05 Avg 2010, 10:28 
Odsoten
Mindstorms
Mindstorms

To je to, o čemer sanjam. :)
http://www.brickshelf.com/cgi-bin/gallery.cgi?i=4402190
http://www.brickshelf.com/cgi-bin/gallery.cgi?i=4402189
Ostalih slik tega tipa rajš ne gledat.

Ne najdem pa ene par kreacij, kjer je bila malcve bolj natančno prikazana tudi uzvedba obračanja.
LPG

Na vrh

Naslov prispevka:
OdgovorObjavljeno: 05 Avg 2010, 10:32 
Odsoten
System
System

OMG, še dobro, da nisem tega prej videl, se verjetno sploh ne bi lotil. :)

Na vrh

Naslov prispevka:
OdgovorObjavljeno: 05 Avg 2010, 15:59 
Odsoten
System
System

Odprem prvi link iz firbca (ta možakar pa ni normalen), pritisnem next (madonca, modra kenedijevka, moja najljubša barva) in pritisnem "close" (res bolje, da človek tega ne gleda).

Se je pač človek resno lotil zadeve. Ampak: kdor z malim ni zadovoljen...
Wittmann, tele slike sploh niso razlog za obup, kvečjem za zgledovanje. Oziroma, kot nekateri pravijo: ko bom velik, ...

Samo, če mislite kaj takega delati za KF, potem boste morali najprej kakšno večjo dvorano poiskati.

Na vrh

Naslov prispevka:
OdgovorObjavljeno: 05 Avg 2010, 18:47 
Odsoten
System
System
Uporabniški avatar

Ha ha ha ... res bolje, da človek ne gleda tega ... na srečo mi ful počasi slike odpira, tako da najbrž ne bom daleč prišla, si bom pa vseeno malo :slinko: Super stvari so! Obračališče me pa tudi prevzame, čeprav mi ni dosti do takih zadev. Že tole od legofrika se mi zdi super!

LP, Bar.

Na vrh

Naslov prispevka:
OdgovorObjavljeno: 05 Avg 2010, 19:37 
Odsoten
System
System
Uporabniški avatar

Kraj: Pršetinci (Blizu Ormoža)
Zanimiva ideja. Imamo doma plastično obračališče za modelno železnico, pa sem če pomislil na izdelavo iz kock. Problem je, si ne lastim niti enega seta lego železnice.

P.S. Komaj čakam, ko bo na KF-jih taka maketa kot je na tistih slikah.

Na vrh

Naslov prispevka:
OdgovorObjavljeno: 06 Avg 2010, 00:00 
Odsoten
Mindstorms
Mindstorms

bar, od Wittmana, ne od mene. :)

klima94, da ne boš med čakanjem dočakal penzjona. ;)

Na vrh

Naslov prispevka:
OdgovorObjavljeno: 06 Avg 2010, 16:47 
Odsoten
System
System

Bar, ne žali legofrika. ;) :)

Še par izvedb obračališč. http://legotreinforum.forum2go.nl/turntables-draaitafels-t977.html Posebej zanimivo se mi zdi tisto s cestami in monorailom, čeprav estetsko ne parira ostalim. Stran sem našel, ker so v temi objavili link do mojega filmčka. :)

Na vrh

Naslov prispevka:
OdgovorObjavljeno: 02 Sep 2010, 09:42 
Odsoten
Mindstorms
Mindstorms

Tale obračališča so mi vedno večji izziv.
Sploh, ko sem videl vsa na zgornjem linku in za poslastico še tole: http://www.brickshelf.com/cgi-bin/gallery.cgi?i=2465115 :slinko:
LPG

Na vrh

Naslov prispevka:
OdgovorObjavljeno: 02 Sep 2010, 09:59 
Odsoten
System
System

Ko sem napisal prejšnji post, mi je link izpadel, sem ga šele včeraj dodal.

Vidim, da je moj koncept dokaj podoben tistemu, ki si ga linkal. Enak turntable, nažagan krog, edino pri garaži je okroglina narejena s hingi. Se mi zdi, da pri tako veliki izvedbi nažagan krog niti ne moti in izgleda povsem ok.

Na vrh

Prikaži prispevke prejšnjih:  Razvrsti po  
Napiši novo temo Odgovori na temo  [ 15 prispevkov ] 

Vsi časi so UTC + 1 ura [ DST ]

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 0 gostov

Ne morete pisati prispevkov v temi
Ne morete odgovarjati na teme v forumu
Ne morete urejati prispevkov v temi
Ne morete brisati vaših prispevkov forumu

Išči za:
Pojdi na: