Pridružen: 28 Mar 2008, 16:31 Prispevkov: 2534 Kraj: Ljubljana
V bistvu je zadeva WIP, a ker ne vem, če jo bom dokončal in kdaj, naj bo v naslovu kar MOC.
V osnovi je bila želja, da parna lokomotiva BR41 dobi tudi vagone. Lokomotiva je bila namenjena za tovorno vleko in hitre potniške vlake in je delovala od leta 1936 pa tja do 1960. To pa pomeni, da so lahko vagoni iz dveh obdobij; Epoha II (1925-1945) in Epoha III (1945 - 1970).
Primeri vagonov iz obeh obdobij. Zgornji iz druge in spodnji iz tretje epohe.
Moj izdelek je sicer drugačne barve, ima drugačno podvozje in najbolj moteča (vsaj zame) so vrata, ki niso pomaknjena za pol čepka proti sredini. Je pač testna izvedba. Vagon je tudi precej pust in bi ga moral opremiti z napelkami, da poudarim vrata, oznake vagona, razred itd.
Za postavitev stekel sem uporabil SNOT tehniko in okna vpel na treh mestih, da je stranica kolikor toliko trdna, a vseeno vagon ni preveč "igralen", saj se okna lahko usločijo. Manjka tudi dodelana notranjost; če ne drugega, vsaj sedeži in kakšen minifig. Bo, ko bo, če bo.
Podvozje sem izdelal sam in nisem uporabil LEGOvih plošč, namenjenih za gradnjo vagonov. Tako sem lahko sam izbiral, kje bodo luknje za vpenjanje vozičkov. Na sliki se vidi, da sem vpenjanje pomaknil dokaj nazaj. Problem pri dolgih vagonih je vožnja skozi ovinke. Če je voziček vpet čisto spredaj, potem sprednji in zadnji del vagona ne štrlita toliko čez zunanji obod kroga, a vagon prav grdo reže notranjost kroga. Če pa je voziček vpet preveč proti sredini, pa je notranjost kroga manj porezana, a konci vagona preveč štrlijo ven iz kroga. Treba je najti nek kompromis, da zadeva zgleda kolikor toliko OK.
Namen imam narediti tri podobne vagone, da bo kompozicija zgledala, kot se šika.
Predelave, ki sledijo in problemi, ki pri tem nastanejo:
- zamenjava barve v temno zeleno in temno modro. Problem: ni vseh kock v pravih barvah
- pomik vrat za pol čepka v notranjost. Problem: ozka vrata z ozkim oknom - zamik SNOTa ali izdelava novega. Posledično je potrebno izvesti...
- ... premik harmonike (črn del, ki služi za prehod med vagoni). Problem: pritrditev širine 4. čepkov na prostor 3. čepkov
- izdelava drogov za vrata. Problem: pritrditev, ker spet ni kock prave barve
- itd...
Še nekaj je, kar me moti. Parna lokomotiva je široka 8 čepkov, vagoni pa, če hočem uporabiti te loke za streho vagonov, pa 6 čepkov. Malce čudno zgleda in me ima, da bi streho naredil drugačno (kam potem s 120 loki?), vagone pa razširil na vsaj 7 čepkov. A potem bi bil to na KF-jih najširši vlak in bi ostali zgledali malce ubogo.
Skratka. Spet sem prišel do tega, da bi LEGO moral izdelovati vlake širine 8 čepkov in imeti vsaj tri različne radije ovinkov... ah sanje.
PS. Vagoni so gotovi. Več slik v spodnjih prispevkih.
LPG
Zadnjič spremenil legofrik, dne 02 Sep 2010, 09:06, skupaj popravljeno 1 krat.
Vagon je super, bo pa še boljši, če bo enkrat v zeleni barvi. Glede na prvi dve sliki bi po barvi odgovarjala temnozelena (DkGreen po Peeronu), ki zares ni ravno pogosta barva kock.
Zelo všeč mi je izvedba vozičkov, ki precej odstopa od klasične sestave. Podvozje (del med vozičkoma) bi pa lahko bil bolj detajliran, ampak to so že malenkosti.
Me pa zanima, zakaj si se odločil za snot tehniko izdelave oken?
Sam posedujem zaprt tovorni vagon takšne dolžine in na ovinkih morda malo nerealno izgleda, ampak dolžina naredi svoje pri izgledu in sam sem, kot že večkrat omenjeno, pristaš dolgih vagonov. Zanimivo pa bi bilo videti, kako takšen vagon izgleda v širši izvedbi. 8 čepov je namreč glede na širino tirnic bolj realna širina, kot 6 čepov! Ne razumem pa, kaj pomeni širina 7 čepov - ali naj bi bila to dejanska širina osnovne plošče? To bi bilo kar komplicirano za sestavit. Mimogrede E.N. je 10 čepov širine na najširšem delu in vagon zadaj ne zgleda nič kaj ubogo!
klima izvoli. Samo ne sedaj rečt, da bi zadevo rad videl na ovinkasti progi.
Na zadnji slike se tudi lepo vidi usločenost strehe. Ne moreš verjet, a je streha dejansko tudi predolga. Ko daš skupaj teh 40 lokov in jih pritrdiš na spodnji del vagona, le ta sili narazen, da so špranje kar lepo vidne.
abnormal
Ja, vagoni bodo v temno zeleni in temno modri barvi. Piše na dnu, kaj vse imam namen spremeniti. Med drugim tudi spodnji del podvozja med vozičkoma.
Zakaj SNOT? Ker sem s tem dobil izgled ležečih oken in obenem nižjega vagona. Če bi uporabil LEGOva okna za vagone, velikosti 4x3 in bi pod njimi dal samo dve vrsti kock, bi pri uporabi teh lokov za streho vagon izpadel previsok in bi zgledal štorasto, ter se tako tudi obnašal, kot npr. ta vagon.
7 čepkov širine podvozja bi bilo težje izvesti, že zaradi pritrditve osi vozičkov. V mislih pa sem imel širino 6 čepkov podvozja in ostalega, a 7 čepkov strehe, tako ob pogledu skupaj z lokomotivo ne bi bilo toliko razlike.
Ja, 8 čepkov bi bilo najbolj fino. A kot rečeno, bi potem kakšen tak vlak poleg zgledal klavrno.
Vagon bi lahko utrdil z črnim technic beamy, ki imajo stude. S tem se vagon nebi upogibal. Drugače pa izgleda super. Studi na vrhu vagona lepo pašejo k vagonu. Še zelen naj bo, pa bo perfekten. Pa še nekaj. Zdaj komaj vidim, kakšna praznina je med lokomotivo in vagonom za premog.
Ja, res je, streho dal na ravno površino in čez ene par težkih knjig in tako pustil dan ali dva, da se ni več zvijala na ven. Enako je bilo treba narediti celo pri vagonu od 10194
Meni je pa vlak prav simpatičen tudi v tej barvni kombinaciji. Res je, da si niti ne predstavljam, kako potem izgleda na progi. Sem pa že večkrat ob gledanju kreacij različnih vlakov razmišljala o tem, da bi kdaj tudi sama kupila kakšen vlak.
Kolikor sem razumela, bi rad tukaj čim bolj realistično posnel enega od dveh tipov vagonov.
Sicer se meni zdi že brez posnemanja prijetna barvna kombinacija. Mogoče so barve v temnih tonih bolj prijetne, ker so manj izstopajoče, vsekakor so pa kocke v teh barvah redkejše.
Še najbolj pa so me pritegnila okna, ki se mi zdijo na poglede precej preprosta, glede na tehniko gradnje pa so prav Kako pa se potem izidejo s celo dolžino vlaka? Verjetno je bilo to preračunano že vnaprej.
Vsekakor pa lepa in realistična izvedba vagona (vsaj zame, ki nisem strokovnjak za vlake). Tistih nekaj detajlov, ki niso povsem enaki originalu, mene niti ne moti, ker se mi zdi precej težko posneti takšne drobne stvari.
@legofrik
Ali si fiksno omejen s številom oken? Če bi vsakemu panelu dodal še eno 1x2 prozorno ali pa rdečo ploščico, bi se ti toliko razmaknilo, da bi namesto 1x2 kock med okni lahko uporabil 1x1 kocko s stranskim čepkom (ki bi bil obrnjen navzgor), in bi bila okna pritrjena na vsakih par čepkov. Na spodnji strani pa bi se tudi dalo rešit s temi kockami, tako, da v bistvu ne bi potreboval več tistih pregrad na sredini.
Še to, lep vagon, ne bom pa ga "pošimfal" glede detailov, ker vem, da je to zaenkrat WIP in cukrčki še pridejo
Izdelek je skoraj končan. Odločil sem se za vagon z dvojimi vrati, da ne bi preveč kompliciral še s sredinskimi - torej vagon II epohe.
Vrata sem pomaknil za pol čepka notri in obenem sčaral, da je dokaj "realno" narejena tudi harmonika za povezavo med vagoni. Dodelano je tudi podvozje.
Detajl vrat in harmonike, kjer malce moti rdeč del 1x6 plošče, ki povezuje lok s polnilom. Ko bo zadeva v temnejši barvi, se ne bo toliko opazilo
Detajl podvozja, kjer sem skušal ujeti poleg "lestev" še vse ostale pritikline.
Ko bom zamenjal barvo v temno zeleno in temno modro se bo mogoče dalo izvesti tudi še dve stvari, ki me motita:
- kljuka na vratih (ni pametnih kock, ne plošč z ušesi)
- bolj podolgovato steklo na vratih (ni ploščic in tajlov 1x1)
Dodelati pa mislim tudi notranjost.
Kaj, ali si dal sliko vagona na 3D kopirni stroj. Skoraj neverjetno, kako ti je uspelo določe detajle skopirat! Morda si res pri technic-u merzel, ampak pri navadnih kockah si pa car! Zares odlično si ga dopolnil.
legofrik napisal/-a:
Hvala za pohvale.
Imel bo brate. V planu sta dva temno zelena in en temno moder. LPG
Bratje so gotovi. Pred kratkim sem se opogumil, zamižal na obe očesi in kliknil na "Checkout" v eni izmed trgovin na BL. Mižal pa zato, ker je bil znesek malce manj kot 100 EUR samo za temno modre in temno zelene kocke, ter nekaj stekel.
Torej, če dodam še ostale kocke in plošče, s katerimi sem naredil podvozja, podstavne vozičke, strehe in ostalo, bi lahko rekel, da me je projekt stal cca 150 EUR (lahko, da še več). Vem, veliko in tudi vem, da enega vagona ne bi mogel prodati za isto ceno, kot je stal, a vseeno - tako sem se odločil in izdelki so tukaj.
Zeleni vagon. Predstavlja potniški vagon 1. ali 2. razreda. Prešnji verziji sem dodal še držala pri vratih in na žalost uporabil črne 1x1 plošče z ušeski, ker jih LEGO v želenih barvah še ni naredil. Izdelal sem dva enaka vagona.
Modri vagon. Predstavlja spalnik. Okna so na eni strani enako razmaknjena, kot pri zelenem vagonu, na drugi strani pa so malce boj narazen.
Vsi trije vagoni zgledajo takole:
Skupaj s parno lokomotivo.
Celotna kompozicija je dolga za 12 ravnih tračnic. Ena tračnica je dolga cca 12,5 cm, torej vse skupaj je dolgo dober meter in pol.
V ovinkih zadeva zgleda porazno, a kaj hočemo, vsega se ne da imeti.
V ovinkih niti ne zgleda tako hudo, saj so osi vozičkov postavljene bližje sredini vagonov.
Itak bom pa na Kf začeli delati layoute ki imajo povečan radij ovinkov (z dodanimi ravnimi tiri na vsaka dva kriva), ne samo zaradi takih vagonov pač pa tudi zaradi tega ker potem v ovinkih manj "bremza" vlake in ker je možnost prevrnitve manjša.
Tega da so vagoni fenomenalni mi pa itak ni treba razlagat, saj je to jasno vsakomu ki ima normalno funkcionalne oči.
Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 0 gostov
Ne morete pisati prispevkov v temi Ne morete odgovarjati na teme v forumu Ne morete urejati prispevkov v temi Ne morete brisati vaših prispevkov forumu