Kocke klub - www.kocke.si
     Kocke klub - s svojo lego.

Danes je 22 Maj 2013, 21:46

Vsi časi so UTC + 1 ura [ DST ]

Napiši novo temo Odgovori na temo  [ 22 prispevkov ]  Pojdi na stran 1, 2  Naslednja
Avtor Sporočilo
OdgovorObjavljeno: 10 Feb 2010, 11:45 
Odsoten
Technic
Technic
Uporabniški avatar

Kraj: MB / MS
Citiram:
ga bom s PF motoriziral, ko jih dobim. Včasih je pa na 12V laufal.

Malo offtopic, ampak zanima me, če že imaš kak plan, kako to narediti?
Kaki teden se že trudim izdelat 2 oz. 3-osni voziček, ki bi bil s kardanom povezan s srednjim delom vlaka, kjer bi tudi bil motor. Najprej sem mislil, da bi pogon bil speljan preko navpične osi, s katero je voziček pritrjen na vlak, vendar me moti "siljenje vozička v rotacijo". Tako sem se odločil za kardan, katerega vrtišče je direktno pod vrtiščem vozička. Če mi zadevo uspe sestavit, bom objavil v novi temi.

Deli na Facebook-u Deli na Twitter-ju
Na vrh

Naslov prispevka:
OdgovorObjavljeno: 10 Feb 2010, 12:24 
Odsoten
System
System

Kraj: Ljubljana
Najbolj enostavna varianta za tako malo lokomotivo bi bila obstoječ motor za vlak, nova PF rechargable baterija in PR sprejemnik. O konkretni rešitvi na kakšni večji zadevi na PF motorje še nisem razmišljal.

Na vrh

Naslov prispevka:
OdgovorObjavljeno: 10 Feb 2010, 13:23 
Odsoten
Technic
Technic
Uporabniški avatar

No, za "starinske" lokomotive ni problem, ker so ta velika kolesa fiksna ali pa pogon narediš v tender.

Za modernejše z vozički pa bi si moral ali nabaviti kabel PF -> stari 9V sistem in uporabit 9V motorje (verjetno se da 9V motorček poganjat s kontaktov "od zgoraj" ravno tako kot s tirov). Še raje bi pa videl, da bi bili za pogon XL motorji (ali pa 2 M motorja, za vsak voziček posebej).
Bom poskusil z osjo navpično... Mogoče pa je teža baterij in same lokomotive dovolj, da ne bo prehitro iztirila.

Na vrh

Naslov prispevka:
OdgovorObjavljeno: 10 Feb 2010, 13:54 
Odsoten
System
System

PF>9v kable sem ravno naročil, tudi za druge potrebe. RC motor iz 7897 je povsem uporaben, res pa je, da lahko z XL potegneš kaj več.

Rešitev za pogon vozičkov pa ni enostavna. Najbolj zanesljivo bi bilo, da bi v voziček speljal dva navpična kardanska prenosa, osi pa bi se vrtele v nasprotne smeri. Ena bi poganjala desna kolesa, druga leva. Ja pa izvedba tega kar komplicirana zaradi premalo prostora.

Na vrh

Naslov prispevka:
OdgovorObjavljeno: 10 Feb 2010, 15:15 
Odsoten
Technic
Technic
Uporabniški avatar

@Wittmann
Ja... RC motorji :D Žal nimam nobenega, imam pa 5 starih 9V in 12 pf-ov... Tak da mi ni ravno še nakupovat RCjev.

Jaz sem bolj razmišljal v smeri enega horizontalnega kardana

Skica:
Slika

Sprednja in zadnja os bi bile povezane s pravokotno osjo (ali pa zobniki, verigo itd...). Nad tem bi bila horizontalna os, s kardanom, katerega vrtišče bi bilo točno pod vrtiščem vozička. Os bi bila podaljšana v srednji (spuščen) del lokomotive, kjer bi bila potem pritrjena na motor. Na ta način sta lahko oba vozička motorizirana in povezana na isti ali pa vsak svoj motorček znotraj lokomotive.

Osnova, ki jo poskušam spraviti v pogon (spodnja os še ni pritrjena, vrtišče pa moram tudi spravit iz ploščice 1x4 na 1x3, da bo na sredini)
Slika
Slika

To pa so še druge možnosti pogonov
Slika

p.s.: Škoda, da ne obstaja pin 32002 - Technic, Pin 3/4, ki bi na daljši strani imel križno os...

Na vrh

Naslov prispevka:
OdgovorObjavljeno: 10 Feb 2010, 16:34 
Odsoten
System
System

Ja, tudi tako bi moralo biti OK, lepa rešitev.

Na vrh

Naslov prispevka:
OdgovorObjavljeno: 10 Feb 2010, 18:56 
Odsoten
Technic
Technic
Uporabniški avatar

Ja, ni še :) moram še v praksi preverit, če je vse skupaj dovolj trdno, pa mislim tudi, da za podvozja ne bom uporabljal standardnih 24 in 28 (ali sta 28 in 32?) plošč, ampak bodo sestavljene specifično za take vozičke... mogoče tudi malo širši (7 ali 8 studov).
Moram pa še nabaviti kolesa in 3 stud dolge kardane, tak da se lahko zadeva tudi malo zavleče :roll: Bom pa sproti poročal.

Na vrh

Naslov prispevka:
OdgovorObjavljeno: 10 Feb 2010, 20:07 
Odsoten
System
System
Uporabniški avatar

Kraj: Pršetinci (Blizu Ormoža)
Kaj pa ima pri vlakih veze siljenje vozička v rotacijo? Saj so na tirih, pa se nimajo kam obrniti.

Na vrh

Naslov prispevka:
OdgovorObjavljeno: 10 Feb 2010, 20:13 
Odsoten
Technic
Technic
Uporabniški avatar

@Klima94
Če nimaš dovolj težke lokomotive in poganjaš voziček preko navpične osi, potem se ti zna zgodit, da ti lokomotivo in voziček enostavno dvigne tistega pol cm, kolikor so notranji obroči na kolesih, ga malo obrne, dovolj je da 1 kolo skoči preko tira, posledica je seveda iztirjenje.

Na vrh

Naslov prispevka:
OdgovorObjavljeno: 10 Feb 2010, 20:34 
Odsoten
System
System
Uporabniški avatar

Aha. Samo pri tem modelu od Bpsavic-a, kje se bo voziček pritrdil na lokomotivo?
Lahko bi tista dva modra pina na vrhu nadomestili z 5 studov dolgo technic osjo in na sredini, kjer zdaj nič ni dali ta kos:
Slika
Bi to šlo?

Na vrh

Naslov prispevka:
OdgovorObjavljeno: 10 Feb 2010, 20:46 
Odsoten
Technic
Technic
Uporabniški avatar

@klima94
Dobra ideja, vendar je kardan na 1/2 višine modrega pin-a.

Zadeva je še WIP (work in progress), zato tudi ta slika ni dokončna.

Na vrh

Naslov prispevka:
OdgovorObjavljeno: 10 Feb 2010, 20:57 
Odsoten
System
System
Uporabniški avatar

Kaj pa če bi naredil prenos oz. tam dal druge zobnike? Ker to res malo moti, da so na 1/2 studa. Verjotno bodo problemi tudi drugje, kjer boš to os dal na motor oz. pritrdil na šasijo. Razen če uporabiš dva kardana, za kar pa ni potrebe.

Na vrh

Naslov prispevka:
OdgovorObjavljeno: 10 Feb 2010, 21:02 
Odsoten
Technic
Technic
Uporabniški avatar

Sem že razmišljal o tem... da bi po višini npr. dal 2x 16 ali pa 3x 8, potem bi ostal na "celih višinah". Problem je v tem, da je zelo malo prostora tam za vse to... (širina max 4 stude). Bomo vidli... Ko nabavim kolesa, bom seveda preizkusil varianto z navpično osjo, ki je najenostavnejša, če ne bo nič nepričakovanih iztirjenj, bo verjento kar tista obveljala.

Na vrh

Naslov prispevka:
OdgovorObjavljeno: 10 Feb 2010, 21:06 
Odsoten
System
System

Na kretnicah ti bo verjetno "avtomatsko" zavijal. :)

Če boš kupoval kolesa, mi prosim sporoči, bi se ti pridružil.

Na vrh

Naslov prispevka:
OdgovorObjavljeno: 10 Feb 2010, 21:24 
Odsoten
System
System
Uporabniški avatar

Pa še nekaj. Ali bi se dalo kombinirati PF z 9V tiri?

Na vrh

Naslov prispevka:
OdgovorObjavljeno: 10 Feb 2010, 21:38 
Odsoten
Mindstorms
Mindstorms

klima94
Lahko. Lažje v to smer, da PF vozi po 9V tirih, kot da se iz 9V tirov napaja PF motor. :)
LPG

Na vrh

Naslov prispevka:
OdgovorObjavljeno: 10 Feb 2010, 22:15 
Odsoten
Technic
Technic
Uporabniški avatar

Ja, sem imel ideje o predelavi motorjev itd... Bo zgleda kar obveljala ideja o PF vlakcih oz. če to ne bo šlo, pač kabel PF-> 9V motor. Tire mam sicer vse 9V (cca 100 ovinkov, 70 ravnih, kretnice, križišča), tako da ne bom kupoval teh novih. Bojo pač vlakci vozili baterije zraven :cry:

Razmišljal sem tudi v smeri, da bi skril m-motor v sam voziček in bi samo 1 os bila aktivna. Torej bi lokomotiva imela 2 motorja, v vsakem vozičku enega.

Zgleda se bomo moral tudi posvetit izdelavi takih modelov lokomotiv, ki bodo sposobne skriti PF battery box. Močno dvomim, da bom kupil originalne pf li-ion accuje, glede na to, da sem 1 mesec nazaj nabavil 30x nimh 2900 mAh accujev (5 kompletov po 6) samo za potrebe legota...

Na vrh

Naslov prispevka:
OdgovorObjavljeno: 10 Feb 2010, 23:21 
Odsoten
System
System
Uporabniški avatar

No, jaz sem mislil, da bi se PF motorji napajali iz tirnic.
Toda to najbrž nima smisla...

Na vrh

Naslov prispevka:
OdgovorObjavljeno: 11 Feb 2010, 00:20 
Odsoten
Mindstorms
Mindstorms

bpavsic
Jaz se sploh ne sekiram glede PF motorjev in komand in škatel za baterije. Ostajam na 9V. Imam sicer dva RC vlaka (eden modificiran), ki sta dovolj, da se lahko na KF-ih igramo z dvema vlakoma na istem tiru. :)

Novi vlaki? Kljub temu, da sem ljubitelj vlakov, jih najbrž ne bom kupil, razen mogoče zaradi "imam tudi njih". Da bi pa zaradi tega presedlal na nov sistem in se matral s skrivanjem grdih škatel? Ne hvala.
Že parno lokomotivo, katero imam namen izdelati v prihodnosti, bom voil prek 9V motorja skritega v tenderju.

klima94
Meni osebno, nima smisla. Drugače pa zadevo lahko narediš na dva načina (vsaj trenutno mi padeta na pamet):
1. uporabiš 9V motor, tako, da prekineš kontakte od koles do motorja. Tam, kjer je na motorju možen odjem toka pa priklopiš kabel. Si pa s tem primoran uporabiti ta škatlast motorček, ki ti ne pride prav pri parnih ali pri lokomotivah s tri osnima vozičkoma
2. "home made" varjanta krtačk, ki odjemajo tok iz tirov - nerodno, krtačke je treba čistiti (se spomnim avtocest z avti na krtačke in cestami z utori), pri poskakovanju lahko vlak cuka itd...

Skratka, zame neuporabno. :)
LPG

Na vrh

Naslov prispevka:
OdgovorObjavljeno: 11 Feb 2010, 01:39 
Odsoten
System
System

Sem šele sedaj opazil to izjemno zanimivo debato. Tudi sam sem poizkušal sestaviti pogon preko stožčastih zobnikov (obe osi pod 90 stopinj), pa sem hitro ugotovil, da so torne izgube izjemno velike. Pogon je bil skozi os vrtenja vozička in dejansko se je raje voziček vrtel okoli osi, kot pa da bi se vrtela pogonska kolesa. Poizkusil sem tudi s čelnimi zobniki prenesti moment na dve osi, pri čemer je bil tudi tokrat pogon skozi os vozička. Malo bolje, kar se izgub tiče, a še vedno neuporabno. Poizkusil sem tudi varianto s samo srednjo pogonsko osjo, kar se je izkazalo za najboljšo rešitev in pri tem se je moje poizkušanje ustavilo. Naj omenim, da sem sestavljal tri-osne vozičke z medosno razdaljo 4-čepe (običajna je 3-čepe). Sem namreč mnenja (moja manija in dolge lokomotive), da mora biti lokomotivski 3-osni voziček daljši kot vagonski. Pri tej konfiguraciji se mora srednja os tudi osno pomikati, če želimo zagotoviti, da tak voziček zvozi ovinek.

Tole o kardanskem prenosu sem tudi sam že teoretično preučeval in se mi zdi, da bi voziček presegel višino klasičnega, kar krepko oteži izdelavo lokomotive - vsaj 6-čepne. Vsekakor me zelo zanima končna rešitev. V skrajnem primeru pa se bom poslužil plana "B"; sem namreč na dobri poti, da si naredim 3-osni 4-čepni voziček z modifikacijo klasičnega. Takega prenosa namreč, kot ga ima klasični voziček (tako dobrega izkoristka) ni možno izdelati s plastičnimi zobniki. Boljši izkoristek prenosa pa pomeni daljši čas trajanja baterij!! Po drugi strani sem tudi pristaš načela: če LEGO še ni naredil kocke, ki jo rabim, bom kocko pač izdelal sam. Taka kocka je še vedno original LEGO, saj če je še ni, jo bo LEGO enkrat že naredil. Jaz ga samo prehitevam! :wink:

Na vrh

Prikaži prispevke prejšnjih:  Razvrsti po  
Napiši novo temo Odgovori na temo  [ 22 prispevkov ]  Pojdi na stran 1, 2  Naslednja

Vsi časi so UTC + 1 ura [ DST ]

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 0 gostov

Ne morete pisati prispevkov v temi
Ne morete odgovarjati na teme v forumu
Ne morete urejati prispevkov v temi
Ne morete brisati vaših prispevkov forumu

Išči za:
Pojdi na: