Kocke klub - www.kocke.si
     Kocke klub - s svojo lego.

Danes je 25 Maj 2013, 16:24

Vsi časi so UTC + 1 ura [ DST ]

Napiši novo temo Odgovori na temo  [ 12 prispevkov ] 
Avtor Sporočilo
OdgovorObjavljeno: 20 Dec 2009, 23:15 
Odsoten
Primo
Primo

Kraj: LJ
Glede na sneženo obarvan vikend je predstavitev naslednjega LEGO Technic seta popolnoma na mestu: :wink:

Številka seta: 8263
Ime: Snow Groomer (Teptalec snega / Ratrak)
Leto izida: 2009 (v 2. polovici letošnjega leta)
Število kock: 590
Cena MISB: 40€

Po vseh letih LEGO Technic replik raznoraznih dirkalnikov, bagrov, tovornjakov in dvigal (večinoma tudi prav dobrih) je bil pri TLC snežni teptalec kot navdih za model uporabljen prvič. Na spletu pa sicer lahko najdemo kar nekaj MOC teptalnikov, narejenih še pred letom 2009 - med njimi so tudi taki, ki set 8263 prekašajo tako po velikosti kot tudi kompleksnosti, npr.:
http://www.designer-han.nl/lego/prinoth%20leitwolf.htm

Zakaj tako pozna predstavitev seta 8263? - Ker sem si rekel, da ga odprem le, če bo za Miklavža snežilo - sicer počakam do prvega snega! :excited: (Priznam, moč karakterja je bila vse do včeraj zares na preizkušnji!)

Začelo se je z odpiranjem škatle, ki je bila kljub svoji relativni majhnosti še vedno skoraj pol prevelika za sedem vrečk kock in dvoje navodil (za vsak model ena knjižica). Nalepk pa ta set nima in jih po moji oceni tudi ne rabi, saj je že sam po sebi dovolj detajliran.

In s čim razveseljuje ta set?
Mene osebno najprej s svojo reprezentativno in lepo obliko (že skoraj netipično za Technic) ter širokimi členastimi gosenicami, ki jih do sedaj še nisem imel. Koga drugega pa mogoče še bolj z lepim naborom zanimivih in uporabnih novejših kock, s katerimi ta set res ne skopari:
2x Technic Axle Joiner Perpendicular Triple
1x Technic Beam 2 Liftarm with Straight Ball Joint at End
2x Technic Beam 3 x 3 T Shape
2x Technic Beam 3 x 3 Bent with Pins
4x(!) Technic Beam 5 x 11 with Open Center 3 x 5 (za ojačanje konstrukcije)

ter novimi, gladkimi paneli, s katerimi je mogoče doseči zaprto/gladko/neluknjičasto obliko:
6x Technic Panel Fairing #3 Small Smooth (3x rdeč + 3x črn)
6x Technic Panel Fairing #4 Small Smooth (3x rdeč + 3x črn)
3x Technic Panel Fairing Quarter Cylinder 11 x 3 (črn)

Prepričalo pa me je tudi 66 členov za gosenice (več jih premoreta le famozni LEGO Technic Motorized Bulldozer 8275 (84) in MT-61 Crystal Reaper 7645 iz tematike Mars Mission (70)) in kar 12 koles zanje.

Velikost modela je bila v veliki meri določena s širino teh členastih gosenic. Glede na to, da so pri snežnih teptalcih gosenice izrazito široke, bi bile namreč za izdelavo snežnega teptalca v večjem merilu že preozke. Rešitev tega bi bila lahko npr. dodatna, vzporedna linija gosenic (kot je to izvedeno pri prej omenjenem MOC ratraku).

Snežni teptalec je skupaj s spuščenim plugom in brano dolg 36cm, tehta pa 490g. Kljub temu, da ne gre za posebno velik in kompleksen set, je oblika modela zares prepoznavna, premore pa tudi nekaj funkcij, ki povečajo njegovo igrabilnost (sukanje/dviganje/spuščanje sprednjega pluga, dviganje/spuščanje zadnje brane). Z domiselnim in priročnim vzvodom, diskretno nameščenim takoj za voznikovo kabino, namreč preko droga dvigamo/spuščamo sprednji plug. Z nagibanjem te ročice pa se preko para knob-wheelov plug obrača levo/desno. Gre torej za neke vrste "joystick". ;)

Ročica za upravljanje sprednjega pluga (spodaj desno pa gumb za dvig/spust brane zadaj):
Slika

Zadnja brana se dviga/spušča z drogom, gnanega preko polža. Prosto se obrača levo in desno, da lahko sledi zavijanju snežnega teptalca, ki jo vleče za seboj. Ko je pospravljena, pa je poravnana navpično. Zobata kolesa na brani se ob stiku s podlago prosto vrtijo.

Brana z drogom za dvig/spust:
Slika

Gosenici se vrtita neodvisno druga od druge. To pride prav pri kšnem poskusu motorizacije teptalca, kar pa zna biti zaradi njegove majhnosti tehnično (izvedba ločenega pogona vsake od gosenic) in estetsko (nevpadljiva namestitev battery boxa?) dokaj komplicirano - mogoče pa komu ravno zato v še večji izziv.

Od nadgradenj se sam še najbolj navdušujem za "pnevmatizacijo" - izpušno cev ob kabini bi nadomestila pnevmatska pumpa, za dviganje/spuščanje pluga in grabelj pa bi uporabil po en majhen zračni cilinder.
Če bi bilo to izvedeno že serijsko (npr. z modrima cilindroma in črno pumpo), bi bil model še toliko bolj privlačen. Bi pa povečane apetite verjetno umirila ustrezno višja cena... :mrgreen:

Zares toga šasija teptalca:
Slika

Ločeno narejeno podvozje:
Slika

Ločeno narejena kabina:
Slika

Izdelava pluga:
Slika

Sestavljen model s preostalimi kockami:
Slika

... od zadaj:
Slika

... od spredaj:
Slika

... od spodaj:
Slika

Za gradnjo vsakega od modelov sem porabil slabi 2 urci (pač, užitkarsko sestavljanje;)). Sestavljanje je bilo enostavno, navodila pa jasna (motilo me je le kar nekaj zvračanja, npr. izdelava narobe obrnjenih podizdelkov vse do njihove vgradnje na osnovo).

Zgradba modela je kompaktna, predvsem po zaslugi štirih prej omenjenih beam-pravokotnikov (...ki jih niti v letošnjem LEGO Technic flagshipu 8258 Crane Truck ni toliko! :P ).

Tehnične hibe (kot npr. trenje, zatikanje, zvijanje, nevzporednost, počasnost, preobremenjenost itn.) pri tem setu zaradi njegove majhnosti in enostavnosti niso prisotne. Mogoče velja omeniti le, da gosenice pri vožnji kar glasno "rožljajo". Da na gladki podlagi raje drsijo kot da bi se vrtele, pa verjetno ni treba posebej navajati.

Prednosti seta:
- izvirna ideja za modela
- dobra in všečna izvedba
- kar nekaj novih in uporabnih kock
- sprejemljiva cena

Slabosti seta:
- relativna majhnost modelov in enostavnost njihovih funkcij
- vizualno in tehnično težka vgradnja PF (kar izhaja iz majhnosti modelov)

Moja končna ocena seta: 10/10 (slabosti seta namreč niso tako vpadljive kot njegove prednosti)

No, toliko o tem setu z vidika konstrukcije in oblike. Slike z "akcije na terenu" pa sledijo... :wink:

LLP,
jerry_m

Deli na Facebook-u Deli na Twitter-ju
Na vrh

Naslov prispevka:
OdgovorObjavljeno: 20 Dec 2009, 23:36 
Odsoten
Primo
Primo

Model B pa je slabih 30cm dolg in 430g težak pregibni polarni tovornjak na gosenicah (res všečen, po zaslugi novih panelov in kock z zaobljenimi ploskvami že prav LEGO City videza! :) ), z dvigajočim/spuščajočim se kesonom, zadnjo loputo ter pokrovom motorja:
Slika
Slika

Ovinka podobno kot npr. LEGO Technic set 8459 (Pneumatic Front-End Loader), preko zobnikov s pomočjo gumba na voznikovi kabini, le da je tu kot zasuka gumba praktično enak kotu zasuka kabine glede na keson (16-zoba zobnika se pri zavijanju tovornjaka med seboj zavrtita le za 4 zobe):
Slika

Keson je dokaj zaprt in gladek, tako da lahko dejansko služi za prevažanje tudi zmerno razsutega tovora (oz. novoletnih smrečic :santa: ).

Pri modelu B je ostalo neuporabljenih kar nekaj (tudi večjih) kock:
Slika

Merilo polarnega tovornjaka odgovarja merilu tovornjaka iz seta 8292 - Cherry Picker (ratrak pa je glede na njiju malce prevelik):
Slika
Slika
Slika

Sprednji del polarnega tovornjaka v izdelavi:
Slika

Zadnji del tovornjaka v izdelavi:
Slika

Pogled na sestavljen tovornjak od spodaj:
Slika

Na vrh

Naslov prispevka:
OdgovorObjavljeno: 21 Dec 2009, 00:07 
Odsoten
System
System
Uporabniški avatar

Ja ta model je super ker je malo drugačen in ker uradno še ni bilo teptalca. Pohvale za lepo predstavitev.
Je na spisku "moram ga imeti". :D

Zadnjič spremenil traktor, dne 21 Dec 2009, 09:25, skupaj popravljeno 1 krat.

Na vrh

Naslov prispevka:
OdgovorObjavljeno: 21 Dec 2009, 07:56 
Odsoten
Mindstorms
Mindstorms

Kraj: Ljubljana
Se pridružujem pohvali urejene predstavitve izdelka. :superca:

Na vrh

Naslov prispevka:
OdgovorObjavljeno: 21 Dec 2009, 09:24 
Odsoten
Mindstorms
Mindstorms
Uporabniški avatar

Kraj: Ljubljana
Zanimiv set, vrednost glede na doblejno je res ugodna.
In B model je zelo dober.
Tudi predstavitev je zgledna :plosk:

Na vrh

Naslov prispevka:
OdgovorObjavljeno: 05 Jan 2010, 20:40 
Odsoten
Primo
Primo

No, še obljubljene fotke ratraka v "delovnem okolju": :wink:

Sredi zasnežene pokrajine:
Slika

Sled:
Slika

Vse skupaj izgleda lepo, ni pa ravno uporabno. Sveže zapadel sneg namreč hitro zabaše gosenice, ki se zato ne morejo vrteti, dosti snega pa se nabere tudi v nizko postavljenem podvozju.
Na steptanem snegu (smučišče?) pa bi se že lahko lepo zamotili z urejanjem "mini smučarske proge"... :)

lp,
jerry_m

Na vrh

Naslov prispevka:
OdgovorObjavljeno: 05 Jan 2010, 20:54 
Odsoten
System
System
Uporabniški avatar

Kraj: Pršetinci (Blizu Ormoža)
Upajmo samo, da ne bo kakšen smučar prišel mimo, pa bi naredilos amo vušššš pa bi šel teptalec. :lol:
Dobra predstavitev! Carsko v snegu izgleda. Ga boš motoriziral?

Na vrh

Naslov prispevka:
OdgovorObjavljeno: 05 Jan 2010, 21:02 
Odsoten
Primo
Primo

Ob priliki nameravam vzvode za premikanje pluga in brane nadomestiti s pnevmatskimi cilindri (kot sem že omenil v opisu izdelka).

Motorizirati (estetsko!) pa naj ga raje poskuša kdo drug. :wink:

Na vrh

Naslov prispevka:
OdgovorObjavljeno: 05 Jan 2010, 21:08 
Odsoten
System
System
Uporabniški avatar

Kraj: Mežica
Lep set.
Sem si nameraval ta set kupiti ker me je prevzel B model, ki sem ga hotel predelel na motor, a je ta načrt splaval po vodi. :cry:

Slika

Na vrh

Naslov prispevka:
OdgovorObjavljeno: 05 Jan 2010, 21:17 
Odsoten
System
System
Uporabniški avatar

Kraj: Pršetinci (Blizu Ormoža)
Jaz bi ga motoriziral, toda tega seta nisem kupil, ker ima črne gosenice, jaz pa imam že veliko sivih.

Na vrh

Naslov prispevka:
OdgovorObjavljeno: 04 Mar 2012, 20:00 
Odsoten
Primo
Primo

O ko bi bil vsaj še kak takšen set bi ga takoj kupil :mrgreen: . Nimam gosenic ne koles za pogon gosenic pravzaprav nič nič za goseničarje :( :cry: . Veste za kakšen set z gosenicami :nicjasno: . Drugače je pa tole super. :car: :veliko: :party:

Na vrh

Naslov prispevka:
OdgovorObjavljeno: 05 Mar 2012, 13:06 
Odsoten
Duplo
Duplo

Kraj: Ankaran/Ljubljana
Opis seta je enkraten.
Oba modela sta pa naravnost fantastična :$ a mi je ratrak vseeno lepši :) :)

Sploh ne vem kje sem bil, da nisem že decembra videl tega opisa ?!!

Na vrh

Prikaži prispevke prejšnjih:  Razvrsti po  
Napiši novo temo Odgovori na temo  [ 12 prispevkov ] 

Vsi časi so UTC + 1 ura [ DST ]

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 0 gostov

Ne morete pisati prispevkov v temi
Ne morete odgovarjati na teme v forumu
Ne morete urejati prispevkov v temi
Ne morete brisati vaših prispevkov forumu

Išči za:
Pojdi na: