Kocke klub - www.kocke.si
    Klub za kreativno igro - LEGO skupnost Slovenije

Danes je 27 Maj 2020, 11:14


Vsi časi so UTC + 1 ura [ DST ]
Napiši novo temo Odgovori na temo  [ 10 prispevkov ] 
Avtor Sporočilo
OdgovorObjavljeno: 31 Avg 2013, 13:04 
Odsoten
Technic
Technic

Pridružen: 18 Apr 2008, 14:17
Prispevkov: 906
OOB 45544 Education EV3 Core Set
Št. seta: 45544
Naziv: Education EV3 Core Set
Št. kock: 541
Leto izdaje: 2013
Cena: 368 Eur (Mladinska knjiga)

Cwetqo je že zelo lepo predstavil nov Domač Lego Mindstorms EV3 set, zato bom še na hitro predstavil izobraževalno verzijo 45544. Nova EV3 verzija Lego Mindstorms Educational je, kot je to že običajno, zapakirana v praktični plastični škatli. Le-ta je enake velikosti kot pri prejšnji verziji (NXT), zanimivo je, da je v njej le en sortirtni pladenj, čeprav je v setu par kock več kot v prejšnji verziji (9797).

Slika
Slika

Vsebina seta je, vsak kar se količine kock tiče, precej špartanska. Kock je še nekaj manj kot pri domači verziji (brez členov za gosenice bi bilo število kock pod 500), a zato se oddolži z drugimi curčki.

Seznam kock (nič kar okrancljano):
Slika

Najbolj v oči pade kar 5 senzorjev: 2x touch, 1x ultrazvočni, 1x barvni svetlobni in 1x žiroskop. Žiroskopski senzor je nov v Legovi ponudbi (do sedaj ga je ponujala le firma HiTechnic po precej zasoljeni ceni). Sedaj je cena nekolikanj bolj normalna (npr. http://www.emka.si/lego%C2%AE-45505-mindstorms%C2%AE-ev3-gyro-senzor/PR/1526930,15388)

Nadzvočni senzor je po novem osvetljen z rdečo svetlobo. V pogledu od blizu deluje malo jezno:
Slika

Ostale kocke so večinoma iz technic serije, tokrat ni dodane nobene čepkaste. Med kockami je zanimiva le jeklena krogl(ic)a, ki sede v sedlo velikega zgloba (iz Unimoga). Kroglica je namenjena kot pomožno tretje kolo (caster wheel).

Slika

Cwetqo je o programskem bricku povedal že vse, zato ne bi ponavljal. Dodan je en vhod za motorje, čeprav mi ni jasno, zakaj vhodi niso univerzalni. Kocka sama ugotovi, kateri senzor smo pritrdili na kateri vhod, a v programu moramo še vedno določiti številko vhoda. Izredno moteče je dolgotrajno bootanje. Prvi mindstorms set (RIS) se je prižgal hipoma, drugi (NXT) je rabil par sekund, EV3 pa si vzame čas, do 45 sekund.

Slika

V setu je tudi nova(!) litijeva baterija. Zakaj nova? Zaradi zahtev EU, da morajo biti baterije vedno zahakljane na igračo z dvema zatičema, prejšnja pa je imela le enega. Sam baterije nisem preizkusil, na internetih pa že poročajo, da so z baterijami neke težave. Opazil pa sem, da je robot precej občutljiv na voltažo. Namreč ko ta malo pade, se robot (kocka) začne obnašati čudno – program včasih ne steče, kar je celo smešno, saj recimo pes lepo zadrema, tudi Gyro Boy izriše velike zaspane oči.

Software izobraževalni verziji ni dodan, ampak ga je potrebno kupiti posebej. Ker je cena dokaj visoka (100€) za posamično verzijo, je to kar velik dodaten strošek. Vendar je treba opozoriti, da je software namenjen šolski oziroma raziskovalni rabi, zato ima nekaj dodatkov, ki za zabavo doma niti niso tako potrebni (data logging ipd.). Kar se programiranja tiče, je programski jezik namenjen mlajšim in ne starinam kot sem sam. Prvim bodo barvne kodiranje posameznih opravil prišle prav, čeprav
Ker bo domača verzija programske opreme na voljo brezplačno, se bo morda lahko uporabilo kar njo. A kot poroča Cwetqo, software za doma še ne podpira vseh senzorjev! Software so za potrebe testiranja šenkali pri Mladinski knjigi.

Priloženi so načrti za 5 osnovnih robotov, naredi pa se lahko še dodatnih 6 (no, če se dokupi dodatni paket oziroma največji robot zahteva dva osnovna seta + dodatni set; Miklavž/ Božiček/Dedek Mraz – če slišite, si poskusite zapomniti!). A roko na srce, v dodatnem setu so povečini le lego technic kocke, specialnih kock je razmeroma malo, večinoma so za ilustracijo. Je pa res, da bodo veliki izdelki (npr. slon) izgledali lepše, če bodo enoviti.

Naredil sem par robotov po navodilih. V bistvu gre za posodobitev že znanih robotov (sortiranje kock, robotska želva ipd.). Nov je Gyro Boy, ki izkorišča žiroskop. Glede na to, da sem v preteklosti zgradil par takšnih robotov (enega se je dalo videti na KF2), je pri Gyroboju zanimivo to, da je delovanje razmeroma počasno. Okay, delno je temu vzrok to, da sta teža in velikost robota razmeroma veliki in so zato večji tudi nihajni časi. A vseeno preseneti z mirnostjo, pri delovanju se ne sliši, da bi motorji vseskozi delovali. Le ko izgubi ravnotežje, ga malo zagrabi panika.

Primeri nekaterih robotov izdelanih po načrtih:
Slika
Slika
Slika

Malo nostalgije. Moj prvi Legway, prikazan na KF2. Za razliko od Gyroboya je precej manjši in velčiko bolj nestrpen, kar se tiče zaganjanja motorjev.
Slika

Še malo misli za konec: Mindstormsi se ne prodajajo ravno v visokih nakladah, a nova verzija kaže, da lego ostaja zavezan temu segmentu trga. Že po prvi seriji sem videl precej resne analize, kako je Lego z mindstormsi brcnil v temo ipd. Vendar je moje mnenje, da so bila pričakovanja, da bo zlaganje robotov postalo čisto preprosto, enostavno prevelika. Enostavno so zahteve po programiranju in usklajenem delovanju mehanike in elektronike precejšnje, zato pa se s kockami srečamo tudi na faksu. Kakorkoli že, 15 let kasneje so mindstorms še vedno tu in predvidevam, da prodajo dovolj, da ne ukinejo serije.

Po netu sem iskal podobne robotske sete in ugotovil, da ni veliko podobnih v isti ligi. Meccano ima (je imel?) model spike, ki je bil veliko bolj izgotovljen (pri Legu res začenjaš iz osnovnih gradnikov!). poanta pa je bila, da je na robotka montirana kamera, ki jo lahko voziš naokoli. Edini, ki vsaj deloma konkurira je Fischertechnic, ki ima kar nekaj robotske robe (celo v črno rdeči kombinaciji!), a vsaj za moje pojme njegovi izdelki delujejo nekoliko bolj grobo, čeprav ... Prepričan sem, da se da tudi z Fischertechnik seti zabavati, a pri Legu me je navdušila moč skupnosti z idejami, modeli, navodili ipd., katere del je tudi tale forum.

Za konec še film, kako deluje Gyroboy.

Zahvalil bi se ge. Maji Gačnik iz Mladinske knjige za preizkus seta.

Edit: Na Lego Mindstorms spletni strani je že dosegljiva programska oprema za EV3. Uporabniki si jo lahko prosto prenesejo, kot je bilo napovedano. Pohvalno.


Deli na Facebook-u Deli na Twitter-ju
Na vrh
 Profil  
 
OdgovorObjavljeno: 02 Sep 2013, 14:54 
Odsoten
Primo
Primo
Uporabniški avatar

Pridružen: 10 Jan 2011, 21:31
Prispevkov: 19
Kraj: Mengeš
Koliko časa približno pa je baterija polna? (koliko časa je bila v povprečju)

_________________
I <3 LEGO :cool2:


Na vrh
 Profil  
 
OdgovorObjavljeno: 02 Sep 2013, 15:22 
Odsoten
Moderator
Uporabniški avatar

Pridružen: 16 Avg 2008, 14:52
Prispevkov: 2245
Zavidam tale sortirni pladenj. Home verzija ima namreč totalno neuporabno škatlo in ker držim te kocke stran od ostalih (ker set ni moj), mi hodi prav odveč oziroma odžira enega od moji pladnjev, ki tudi ni praktičen za shanjevanje.

Tak pladen itak stane par deset centov ali največ kakšen evro (če se gleda proizvodno ceno), tako da res ne vem zakaj šrkatrijo.

Lep opis!

_________________
Slika


Na vrh
 Profil  
 
OdgovorObjavljeno: 03 Sep 2013, 12:42 
Odsoten
Technic
Technic

Pridružen: 18 Apr 2008, 14:17
Prispevkov: 906
@clutch: baterije ni bilo v tem setu, ker so jo potrebovali drugje. Imam prvo NXT baterijo, ki pa se polni par ur in potem tudi lepo drži. Sam sem pa uporabljal NiMH celice, ki so tudi lepo držale par ur igranja (moram najti dober polnilec za 6 celic).

@Cwetqo: Hvala. Razmerje Cene/kocke je šlo navgor. Cena je precej visoka, na delih pa šparajo. Pri starem Education kompletu si dobil minifiga! Pladenj je razmeroma težak in so ga pač spustili.

Če koga zanimajo, kako izgledajo pladnji (v prejšnji verziji):
Slika


Na vrh
 Profil  
 
OdgovorObjavljeno: 09 Nov 2013, 17:22 
Odsoten
Technic
Technic

Pridružen: 18 Apr 2008, 14:17
Prispevkov: 906
Če združimo seta 45544 in 45560, lahko naredimo še večje kreacije, recimo hodečega slona (mimogrede, viden bo na kf11):

Slika
Slika


Na vrh
 Profil  
 
OdgovorObjavljeno: 09 Nov 2013, 18:13 
Odsoten
Mindstorms
Mindstorms
Uporabniški avatar

Pridružen: 28 Dec 2012, 21:17
Prispevkov: 2106
Kraj: Ajdovščina
Waw, tale slon me je pa res navdušil, se mi zdi, da bi bil izvedljiv tudi s PF elementi. Ali so mogoče na voljo kakšna e-navodila???
Lp

_________________
It's not me, it's my alter LEGO!


Na vrh
 Profil  
 
OdgovorObjavljeno: 09 Nov 2013, 18:30 
Odsoten
Mindstorms
Mindstorms
Uporabniški avatar

Pridružen: 28 Dec 2012, 21:17
Prispevkov: 2106
Kraj: Ajdovščina
No evo, sem že našel:
http://robotsquare.com/wp-content/uploa ... ephant.pdf

Mogoče pa se res enkrat tega lotim v PF verziji, če me ne že kdo prehiti...
LP

_________________
It's not me, it's my alter LEGO!


Na vrh
 Profil  
 
OdgovorObjavljeno: 09 Nov 2013, 19:29 
Odsoten
Technic
Technic

Pridružen: 18 Apr 2008, 14:17
Prispevkov: 906
Po mojem bi šlo. Pri motorjih ne vidim problemov, bo celo bolje delalo kot pri EV3 verziji, ki se zatika. Rabiš pa 12 technic okvirjev 5 x 7 le za noge.


Na vrh
 Profil  
 
OdgovorObjavljeno: 10 Nov 2013, 00:19 
Odsoten
Admin
Uporabniški avatar

Pridružen: 28 Dec 2009, 15:09
Prispevkov: 1817
Kraj: MB / MS
Glede na to, da je bil omenjen tudi FischerTechnic...

Sam imam kar nekaj škatel FischerTechnica še iz mladosti. Med njimi so škatle "Elektronik", "Pneumatik", "Statik". Moram pa priznat, da me FT nikoli ni tako "prevzel" kot Lego. Prednost so recimo kovinske osi, slabost teh pa je, da zobniki ne držijo dobro gor. Prav tako so vse kocke precej večje. Vse skupaj pa zgleda bolj "industrijsko" (elektronika je v prozornih škatlicah in se vidi vezje, kocke zgledajo kot alu profili itd...)

Sicer nimam nobenega seta za robotiko, sem pa malo preučil zadeve, preden sem ženi svetoval, da naj za robotiko v šoli nabavijo NXT ne pa FT, pa še s tem so imeli probleme (otroci enostavno niso poznali niti Lego kock, kaj šele, da bi sami programirali).

_________________
Don't give up on your dreams. Keep sleeping.


Na vrh
 Profil  
 
OdgovorObjavljeno: 10 Nov 2013, 12:43 
Odsoten
Mindstorms
Mindstorms
Uporabniški avatar

Pridružen: 28 Dec 2012, 21:17
Prispevkov: 2106
Kraj: Ajdovščina
@teflon: S 5x7 okvirji sem pokrit, edino, kar mi manjka, sta še dva 40t zobnika, mogoče zrihtajo kakega decembrski dobri možje... slonček je pa vsekakor dodan na "to do" listo.
lp

_________________
It's not me, it's my alter LEGO!


Na vrh
 Profil  
 
Prikaži prispevke prejšnjih:  Razvrsti po  
Napiši novo temo Odgovori na temo  [ 10 prispevkov ] 

Vsi časi so UTC + 1 ura [ DST ]


Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 1 gost


Ne morete pisati prispevkov v temi
Ne morete odgovarjati na teme v forumu
Ne morete urejati prispevkov v temi
Ne morete brisati vaših prispevkov forumu

Išči za:
Pojdi na:  
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group