Kocke klub - www.kocke.si
    Klub za kreativno igro - LEGO skupnost Slovenije

Danes je 27 Maj 2020, 11:42


Vsi časi so UTC + 1 ura [ DST ]
Napiši novo temo Odgovori na temo  [ 12 prispevkov ] 
Avtor Sporočilo
 Naslov prispevka: OOB 42000 - Grand Prix Racer
OdgovorObjavljeno: 05 Mar 2013, 17:02 
Odsoten
Moderator
Uporabniški avatar

Pridružen: 16 Avg 2008, 14:52
Prispevkov: 2245
Št. seta: 42000
Naziv: Grand Prix Racer (dirkalnik za veliko nagrado)
Št. kock: 1141
Leto izdaje: 2013
Cena: predvidoma 99 eur (še ni v prodaji)

Zadnja leta LEGO vedno (poleg rednih setov januarja) izda še srednje velik "velikonočni" set. Letos je to dolgo pričakovana "formula", z "novimi" kolesi (so že bila, ampak v enem dokaj redkem setu).

Škatla je presentljivo majhna (v skladu z novo LEGO varčevalno filozofijo) in zato deluje dokaj polno (za razliko od včasih, ko si dobil tri četrt zraka).

Slika

Med zanimivejšimi deli so novi "hubi" za kolesa, ki zeankrat po BL dosegajo zelo visko cene. V bistvu je zadeva podobna tisti iz Unimoga, s tem da tukaj ni prenosa. Zanimivo je do so sprednji in zadnji različni. Poleg tega dobimo še tri nove mini linearne aktuatorje, štiri nove "mikro" panele ter razne redkejše dele (na sliki). Glavna zvezda pa so kolesa "Black Tire 81.6 x 36 R Technic Straight Tread ", ki so se sicer že pojavila v enem setu, a ker je ta dokaj redek, so tudi kolesa težje pridobljiva. Kolesa so seveda zanimiva zato, ker gre za največja "cestna" LEGO kolesa, ki so v uporabi v mnogih "supercar" mocih. V setu je tudi precej belih panelov in liftarmov (oboji so dokaj redki).

Slika

Gradnja se, kot vedno, začne z menjalnikom. Rumeni "L" liftarm na sliki je menjalna ročica (levo/desno), črni zobnik spodaj pa služi za dejanski pogon funkcije. Menjalnik je sicer dvostopenjski in dokaj bazičen. Iz slike je viden tudi eden večjih očitkov temu setu: uporabljenih je preveč barv, poleg tega pa so barve preveč naključno "nametane". Vidi se tudi da gredo iz štirih cilindrov (ne eni strani) samo tri izpušne cevi. Desno se napol vidi mini LA za dvig pokrova motorja.

Slika

Nadaljujemo z zadnjo osjo, kjer je vidna tudi ena funkcij: pomik zadnjega krilca. Preko mini LA, črne ročice, osi in linka se gor dol pomika zadnji spojler (pri formulah je to tako imenovani DRS, ki pa ni motoriziran, pač pa ima voznik v kabini ročko, s katero pomika krilce. Taka rešitev bi bila tudi tukaj meni bolj všeč). Vidni so štirje grdo štrleči modri pini, ki služijo za pritrditev baterijske škatle.

Slika

Vzmetenje je zelo dobro izvedeno, žal pa so amortizerji skriti in je težko videti kako se preko ročičevja navpični pomik prenaša v vzdolžnega. Rumeno so ročke, ki so povezane na kolesa in amortizerji, ki povezani s temi ročkami.

Slika

Nadaljujemo z sprednjo osjo, kjer vse skupaj deluje malo manj natlačeno. Vidno je kako je vpeto ovinkanje, spodaj pa še link, ki pelje na vzmet.

Slika

Spredaj so pustili vsaj malo okence, kjer lahko opazujemo pomik vzmeti. Vzmetenje in cel sistem ročičevja je nasploh ena boljših zadev na tem setu. Za razliko od "velikih" LEGO dirkalnikov (Silver in Williams), kjer se je vse bolj zvijalo in matralo, tukaj zadeva res deluje tako kotje treba in tudi že pod samo težo modela se vzmeti malo podajo.

Slika

Na dnu so kot "bonus" štirje iskani črni paneli, vidi pa se tudi prenos za pomik zadnjega krilca. Napis international ni od tega seta, in se mi je zgleda nekako prikradel zraven.

Slika

Druga funkcija, na katero preneša vrtenje menjalnik, je dvig pokrova motorja. gre še za eno funkcijo, ki pri pravih formulah ni motorizirana in tudi tukaj deluje nepotrebno. Precej bolj mi je bil namreč namreč način, uporabljen pri prejšnjih fomulah, kjer so bili vgrajeni amortizerji za mehki dvig pokrova.

Na sliki je viden tudi zobnik (na pokrovu motorja), ki obrača sprednji kolesi. Pohvalno je da se hkrati s tem premika tudi volan v kabini (to je LEGO zadnje čase žal opuščal).

Slika

Sestavljen avto deluje dokaj pisano, a vseeno všečno. Z setom dobiš tudi dva A4 lista nalepk, ki pa meni osebno niso všeč in jih nisem nalepil. Avto pride namreč potem še bolj pisan, poleg tega pa so (zelo iskani) beli paneli potem neuporabni za kaj drugega. Glede na velikost in barvno kombinacijo je avto prej Formula 3000 (ali ameriški CART) kot F1.

Slika

Slika

Slika

Slika

Sodeč po navodili je možna tudi razširitev z motorjem in baterijsko škatla, kar pa se mi zdi povsem nepotrebno, še posebej ker zaradi svoje namestitve občutno skazi videz formule. Škatla namreč pride obešena na zadnji del vozila in tako grdo štrli ven. Vse skupaj deluje kot da je bilo nekako na silo dodano zraven.

Zaključek: set načeloma ni slab in nekatere stvari so prav užitek za sestaviti/pogledati, se mi pa zdi izbira nekaterih in predvsem funkcij malo neposrečena.

Ocena: 7/10

Če moderator dovoli, bi objavil še nekaj slik za primerjavo z eno prejšnjih formul, 8461 - Williams F1:

Slika

Kot vidimo je novejši set opazno manjši, a vseeno dovolj skladen. Precej manjša so tudi kolesa.

Slika

Novejši paneli omogočajo malo manjše reže, sicer pa ni kakšne hude razlike. Za 11 let star set se Williams kar dobro drži.

Slika

_________________
Slika


Deli na Facebook-u Deli na Twitter-ju
Na vrh
 Profil  
 
OdgovorObjavljeno: 05 Mar 2013, 20:08 
Odsoten
Technic
Technic
Uporabniški avatar

Pridružen: 10 Sep 2010, 13:26
Prispevkov: 615
Noro dober set. Tudi predstavitev je fantastična. Slike lepe in nazorne. Me pa bolj prepriča stari Williams.


Na vrh
 Profil  
 
OdgovorObjavljeno: 05 Mar 2013, 22:16 
Odsoten
Primo
Primo

Pridružen: 10 Okt 2012, 10:01
Prispevkov: 1
Kraj: Ilirska Bistrica
Set me ni prepričal saj mi deluje nekako nedokončano. Barvna kombinacija tako brez nalepk še nekako potegne z nalepkami pa izgleda kot cirkus. Najbolj mi je zanimiva izvedba vzmetenja. Motorizacija seta je porazna predvsem izgled BB-ja na zadku.
V primerjavi z Williamsom deluje tale Grand Prix Racer kot vajenec.
No to je moje mnenje.

Odlična predstavitev, če je volja in čas bi te prosil, da prikažeš še izvedbo vzmetenja.


Na vrh
 Profil  
 
OdgovorObjavljeno: 05 Mar 2013, 22:30 
Odsoten
Mindstorms
Mindstorms
Uporabniški avatar

Pridružen: 28 Dec 2012, 21:17
Prispevkov: 2106
Kraj: Ajdovščina
Hvala za predstavitev. Set res vsebuje precej zanimivih kosov, ampak mi je brez nalepk prav grd. Z nalepkami mi deluje vseeno bolje, saj so tudi pravi dirkalniki bolj ali manj nakinčani s sponzorji. Priznam pa, da tudi sam ne lepim rad nalepk na panele, ker potem ti izgubijo na uporabnosti. Če bi bile finance, bi ga nabavil (česa pa ne bi? :cry: ). Glede na to, da še ni v redni prodaji, predvidevam, da si ga staknil na BLju ali na e-bayu, morda kje drugje, če ni skrivnost?
LP

_________________
It's not me, it's my alter LEGO!


Na vrh
 Profil  
 
OdgovorObjavljeno: 05 Mar 2013, 22:43 
Odsoten
System
System
Uporabniški avatar

Pridružen: 23 Mar 2010, 15:52
Prispevkov: 147
Kraj: Slovenija
Super predstavitev super seta. Res pravi part pack. Paneli, hubi, 9L linki, gume, mini LA-ji .... pozabil si še omeniti nov del, ki je uporabljen na prednjem vzmetenju, +ooo+ thin liftarm.

Set je pa od začetka meseca na voljo tudi pri nas. V ''e-pip'' ga imajo po ceni 99,99 EUR.PS: ... tudi B-model tega seta se mi kar dopade. Tako kot pri 8458 Silver Champion-u, je to tekmovalni tovornjak ( Race Truck ).

Slika

Funkcije tovornjaka so: vzmetenje, ovinkanje, odpiranje pokrova motorja in naklon ''spojlerja''.

_________________
Technic je zakon ! ... no, pa vlaki ...
Slika______Slika


Na vrh
 Profil  
 
OdgovorObjavljeno: 05 Mar 2013, 23:00 
Odsoten
Primo
Primo
Uporabniški avatar

Pridružen: 25 Dec 2011, 20:38
Prispevkov: 47
Odlična predstavitev! Set me kljub vsem, dobro opisanim, tehnikalijam ne prepriča. V primerjavi z Williamsom je ta set oblikovno korak nazaj (po mojem mnenju to drži tudi v primerjavi s 8458 silver championom).


Na vrh
 Profil  
 
OdgovorObjavljeno: 05 Mar 2013, 23:09 
Odsoten
Moderator
Uporabniški avatar

Pridružen: 16 Maj 2008, 09:27
Prispevkov: 3696
Kraj: Ljubljana
Mene najbolj motijo preozka kolesa.

_________________
Slika


Na vrh
 Profil  
 
OdgovorObjavljeno: 06 Mar 2013, 10:23 
Odsoten
Mindstorms
Mindstorms

Pridružen: 28 Mar 2008, 16:31
Prispevkov: 5567
Kraj: Ljubljana
Lepa predstavitev, ja. :superca:
Kar se seta tiče težko karkoli komentiram. Mogoče je tehnično bolj dovršen od predhodnika, vendar se mi predhodnikova modro/bela kombinacija bolj dopade.
Ne vem, mogoče bi set tudi lepše zgledal, če bi imel nalepke.
Vseeno pa pohvale LEGO, da se je po 11. letih spomnil oz. obudil tematiko za ljubitelje foruml, da niso vedno samo bagri in buldožerji. :)
LPG


Na vrh
 Profil  
 
OdgovorObjavljeno: 06 Mar 2013, 12:29 
Odsoten
Technic
Technic

Pridružen: 18 Apr 2008, 14:17
Prispevkov: 906
Spet težka odločitev, a zunanjost me ne prepriča. Se mi zdi preveč panelov. Morda bi ga imel le zaradi delov.

@legofrik. Saj lego izdaja technic formule, le prejšnji sta bili Ferrarijevi in (podobno kot Ferrarijeva cestna avta) umeščeni v Racers serijo: 8386 (iz 2004) in 8674 (2006). Vendar sta slednji bili bolj pozerski, predstavljena pa ima več funkcij.


Na vrh
 Profil  
 
OdgovorObjavljeno: 06 Mar 2013, 12:45 
Odsoten
Mindstorms
Mindstorms

Pridružen: 28 Mar 2008, 16:31
Prispevkov: 5567
Kraj: Ljubljana
@teflon hvala za info. Se vidi, da Racers ni moje področje. :D
Drugače sem pa imel v mislih Technic modele. No, saj je vseeno, ker tudi Technic ni moje področje. :)
LPG


Na vrh
 Profil  
 
OdgovorObjavljeno: 07 Mar 2013, 10:44 
Odsoten
Moderator
Uporabniški avatar

Pridružen: 07 Apr 2008, 20:24
Prispevkov: 1842
Kraj: Ljubljana
Načeloma mi te bulidi ne sedejo. No, če bi mu malenkost podaljšali nos in dodali en par koles spredaj, potem bi pa že blo boljš :) Ima pa tale set, kljub veliko panelom, kr lep nabor kock, celo tri tamale LAje dobiš zraven. Me pa kot vedno motijo nalepke. Če jih ne nalepiš, model nima tistega čara, če pa jih nalepiš, so pa kocke po večini neuporabne za MOCanje.
Lepa predstavitev, pa tudi primerjava je zanimiva.

_________________
Slika

Keep it simple ;)


Na vrh
 Profil  
 
OdgovorObjavljeno: 10 Mar 2013, 11:46 
Odsoten
Duplo
Duplo

Pridružen: 04 Feb 2013, 18:19
Prispevkov: 59
Zelo zanimiv set!! Ter lepa predstavitev!!


Na vrh
 Profil  
 
Prikaži prispevke prejšnjih:  Razvrsti po  
Napiši novo temo Odgovori na temo  [ 12 prispevkov ] 

Vsi časi so UTC + 1 ura [ DST ]


Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 2 gostov


Ne morete pisati prispevkov v temi
Ne morete odgovarjati na teme v forumu
Ne morete urejati prispevkov v temi
Ne morete brisati vaših prispevkov forumu

Išči za:
Pojdi na:  
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group