Kocke klub - www.kocke.si
    Klub za kreativno igro - LEGO skupnost Slovenije

Danes je 03 Jun 2020, 01:26


Vsi časi so UTC + 1 ura [ DST ]
Napiši novo temo Odgovori na temo  [ 15 prispevkov ] 
Avtor Sporočilo
OdgovorObjavljeno: 11 Sep 2013, 13:38 
Odsoten
Mindstorms
Mindstorms

Pridružen: 28 Mar 2008, 16:31
Prispevkov: 5571
Kraj: Ljubljana
Če je verjeti članku na BBC-jevi spletni strani, potem je LEGO postal drugi največji proizvajalec igrač na svetu. Posledica tega so na novo odprti trgi v aziji od marca letos dalje.
Tako so prekosili podjetje Hasbro, dočim Mattel še vedno ostaja na prvem mestu.

Slika

Vir in cela novica v angleškem jeziku.
LPG


Deli na Facebook-u Deli na Twitter-ju
Na vrh
 Profil  
 
OdgovorObjavljeno: 11 Sep 2013, 14:57 
Odsoten
Moderator
Uporabniški avatar

Pridružen: 27 Maj 2011, 19:38
Prispevkov: 1125
Kraj: Koper / Ljubljana
O tem sem že nekaj zasledil na EB, pravzaprav je šlo bolj za debato o povečani prodaji na azijskem trgu, kar pa je v bistvu to, o čemer govori članek. Je pa bil zanimiv odziv azijskih uporabnikov, po njihovih pričevanjih so cene tam za njihove razmere neznansko navite oziroma za 99 % populacije še vedno bolj ko ne nedostopne. Očitno je 1 % (ali pa še precej manj) kitajčkov & co. iz 'top end society' dovolj velika kritična populacija, da jim tako zelo dvigne prodajo. Ali pa je celoten kontinent res tako ubrisan na chimo.


Na vrh
 Profil  
 
OdgovorObjavljeno: 11 Sep 2013, 14:59 
Odsoten
Moderator
Uporabniški avatar

Pridružen: 16 Maj 2008, 09:27
Prispevkov: 3697
Kraj: Ljubljana
'It generated sales of $1.8bn (£1.2bn) for the six months'

A je zdaj jasno, zakaj SaH ne dostavlja v Slovenijo? Mi menda pokupimo za 3 mio€ kock na leto, kar je cca 0,1 % celotne prodaje.
Milsim da hallo pizza tudi ne bi vozila pic iz Ljubljane v Tržič, če bi bilo od tam naročil 0,1%.

_________________
Slika


Na vrh
 Profil  
 
OdgovorObjavljeno: 11 Sep 2013, 21:33 
Odsoten
System
System

Pridružen: 23 Avg 2008, 16:15
Prispevkov: 116
Kraj: celje
Glede SaH, kock itak ne dostavlja Lego ampak pošta, tako da je primerjava ne zdrži. So pač nesposobni, da ne morejo vseh EU držav obravnavati enako.


Na vrh
 Profil  
 
OdgovorObjavljeno: 11 Sep 2013, 22:15 
Odsoten
Technic
Technic

Pridružen: 27 Mar 2008, 20:04
Prispevkov: 644
Kraj: Celje
Se popolnoma strinjam. Razumem, zakaj ne morejo pri nas odpreti trgovine, smo pač premajhni, a če pošlje po pošti, je za njih (sploh glede na to, da stranka plača poštnino) popolnoma vseeno, na kateri naslov pošljejo paket. Nimajo zato čisto nič več dela in čisto nič več stroškov.... So ta pravi lopovi... Upam samo, da ta porast azijskih kupcev ne pomeni porast azijskih kock, ker jim je kvaliteta v barvah tako padla, da to ni za nikamor.... Sem kupil 2 škatli 5766 gozdne koče v isti trgovini v istem trenutku, pa imam v eni normalno rumene kocke, v eni pa ono kitajsko rumeno sranje :evil: :evil: :evil: . Če plačam kvaliteto, bi lahko obdržali kvaliteto, sploh glede na to, da so čedalje dražji.

LP

_________________
Sam da je TDI pa da je kesl poln ! ! !
Slika


Na vrh
 Profil  
 
OdgovorObjavljeno: 11 Sep 2013, 23:32 
Odsoten
Moderator
Uporabniški avatar

Pridružen: 16 Avg 2008, 14:52
Prispevkov: 2245
Najprej glede azije: rast je res velika, skupna količina pa ne tako (vsaj zaenkrat). Delajo sicer kar dosti na tem, saj je to za njih čisti denar (ker imajo vse že razvito), kar se vidi tudi po Ninjago in Chima serijah. Rast bo gotovo še, vprašanje pa če na evropski nivo. LEGO ima medtem že nov cilj, južno ameriko, kjer jih praktično ni, standard se pa kar solidno viša. S tem namenom so lani v Buenos Airesu odprli predstavništvo (prej je zadeve vodil lokalni zastopnik) in imajo kar velike načrte.

Glede S@H: to jim jaz, Grega pa še kdo razlagava že dolgo, a se ji ne prime. Kaj bi jih stalo tisti prevod strani v slovenščino in ene dva telefonska operaterja (magari locirana v avstriji, od kjer bi hodila tudi roba). Po drugi strani jih razumem: folk itak ne bi naročal. Slovenci namreč hočemo popuste, teh pa na S@H praktično ni. Za tistih par ekskluziv se pa ne bodo šli je.bat. Čudno mi je že da zadevo deluje na Madžarskem. Očitno je skupna vsota vseno toliko večja da se splača, zahod pa ni tako lahko dosegljiv kot nam (ki gremo lahko po službi v TRU in imamo tam praktično vse, pa še s popustom).

_________________
Slika


Na vrh
 Profil  
 
OdgovorObjavljeno: 12 Sep 2013, 08:20 
Odsoten
Moderator
Uporabniški avatar

Pridružen: 20 Apr 2011, 13:57
Prispevkov: 553
Kraj: Ljubljana
Ja glede tega pošiljanja v Slovenijo mene tudi zelo jezi. Verjetno bi res naročeval bolj kot ne samo ekskluzive, ampak to ni pomembno. Gre se za ugled firme in če si želijo biti največja in najbolj prepoznavna, bi bilo lepo, da v vsaki državi, ne glede na število uporabnikov, ponudijo iste možnosti - če se interes seveda pokaže in pri nas očitno se! Drugače pa imamo vsi občutek da so zgolj pogoltni ekonomisti in jim ni za nikogar mar. S tem ugled firmi pada, še posebej pa ljudje potem bolj kritično gledajo na vsako napako, znižanje kvalitete ali malce zgrešene sete ...


Na vrh
 Profil  
 
OdgovorObjavljeno: 12 Sep 2013, 09:52 
Odsoten
Mindstorms
Mindstorms

Pridružen: 28 Mar 2008, 16:31
Prispevkov: 5571
Kraj: Ljubljana
No, pa smo spet pri S@H in zakaj, zakaj, zakaj...

Ne ciljam na nobenega, temveč pišem na splošno, o nas slovenceljnih in ja, smetim temo, ker je to po novem moda, da se vsepovsod piše o čemerkoli, vključno z admini pa na dol.

Misilm, da vse preveč jemljete osebno. Tukaj je pač skupnost ljubiteljev LEGO kock in tukaj smo pač ubrisanci na LEGO skoncentrirani na enem kupu in večinoma samo jamramo, kako nam je hudo, ko nas LEGO ne mara, ker nam ne pošilja kock. Verjemite pa mi, da srečujem ljudi, ki za nas še slišali niso in ki jim je popolnoma vseeno za vse, o čemer jamramo v takih in podobnih temah. In teh je več, kot nas tukaj.

Do pred kratkim sem prodajal ekskluzivne sete za enako ceno, kot na S@H minus 10% za imetnike KKU. Sem imel vse na zalogi ali lahko zrihtal v uglednem času? Ja. Pa se je prodajalo? Ne. Imeli ste možnost predhodnega naročanja in prevzema v Lj. ali na svojem naslovu. Pa ste naročali? Ne.
Zakaj že rabite S@H? Zato, da se jajcate, ko bi ga pa imeli, pa nič ne bi naročali. Kar priznajte si.
Ker, če bi že naročali, lahko tudi sedaj vse sete dobite po drugih kanalih, konec koncev v določenih trgovinah v Sloveniji, le da je cena sedaj tam taka, kot pri meni; cca 10 EUR na škatlo gor, kot je redna prodaja v LS. Pa kupujete? Ne.

Enako je z LS trgovinami. V Munchnu, ki ima skoraj 2x več prebivalcev, kot Slovenija in do pred kratkim je bila tam samo ena trgovina, pa še ta prazna. A pri nas bi se vas pa trlo? Še posebej pred PaB steno. Vas kar vidim, kako spet nergate, da teh kock ni, pa unega ni, pa zakaj je samo toliko, zakaj ni tega, onega in ja, najbolj pomembno - zakaj ni popustov?

Na KockeFestih skušamo "simulirati" PaB steno s prodajo rabljenih in novih delčkov v vrečkah, ker je tako za nas lažje, vi pa dobite bolj raznoliko robo. Priznajte, da je ponudba vsaj 10x (če ne 100x) bolj obširna, kot v LS. Dobite malodane vse, od zbirateljskih minifiguric, Technic delčkov, oken, vrat, strešnikov, zelenja... pa do ekskluziv in PF komponent. Robe za vsaj 20m2, da o kubikih ne govorim. Pa kupiujete? Bore malo. Dobimo pa veliko vprašanj, da če bomo imeli točno doloočeno figurico ali serijo ali kocke... in ko tega ni, imate spet dolge nosove. A v LS bi pa kupovali, ko nima nič od naštetega? Ne bi. Bi pa najbrž imeli dolge nosove. To je pa itak tradicija.

Sedaj boste rekli, da smo dragi in da nimamo pametnih akcij. Kaj pa je za vas pametna akcija? Vsaj 50% popust? Najbrž, ker z 10% niste zadovoljni, ne v sponzorskih trgovinah, ne pri nas, posameznih prodajalcih, ne na KockeFestu, kjer se cenkate s takimi kretenskimi in žaljivimi pripombami, da bi včasih koga najraje usekal. Me zanima kolikokrat se v trgovini cenkate za salamo?
Povprašajte malce druge LUGe, koliko imajo popustov. Vam povem? Nič! Razen, kadar so kakšne razstave, tam prodajalci dajo "sconto" za določene ljudi. Kateri so to? Tisti, ki razstavo prirejajo, ostali pa, četudi so člani kluba nimajo nič. Pri nas bi pa udeleženci KF-ja najraje prinesli dioramo na fertik mizo, pokrito s prtom in jo drug dan pobrali, skupaj še s škatlo kock za vsaj 50 EUR, ker naj bi vam to pripadalo. Ja, seveda; svizec/čokolada.

Gremo dalje. Kvaliteta. Ja, OK, res pada in res je, da če jo že plačujemo, naj vsaj bo. O tem jokcamo že odkar smo izvedeli, da imajo tovarno na Kitajskem. Pa ste nehali kupovat krš? Ne. Še naprej veselo kupujete kocke in jamrate, da kakšno sranje je postalo. Sedaj ste se spustili že v čepke na ploščah in zahtevate od TLG, da se vam javno opraviči, vam obrazloži zakaj tako in ma da letijo glave, ker to se pa res ne spodobi, da je en čepek malce zasukan.
Vas pa povprašam, ko so vam takšne malenkosti kamen spotike, kolikokrat pa preverjate kvaliteto kruha, mesa, mlečnih izdelkov, zelenjave, sadja itd v trgovinah? Najbrž nikoli. Pa veste, da po večini jemo svinjarijo? Ne? No, žal pač jo. Ne razumem vas, da p***akate pri kockah, katere le valjate po rokah, da niso OK, medtem pa veselo bašete čips neznanega porekla.

Ne mi zamerit. Saj konec koncev sem sam isti. Me pa skrbi, da smo takšni postali. Kocke so naš hobi. Naj tako tudi ostane. Pri takšnih podatkih, kot je ta, da se je LEGO prebil na drugo mesto v svetu, pa skušajmo biti drugače usmerjeni, kot v sarkazem, očitke in žuganje s prstom. Bodimo veseli za njih. Bodimo veseli, da vemo, da smo k temu tudi sami pripomogli, pa četudi podjetje ni 100% naklonjeno nam kupcem, saj katero pa je? Poglejte največje podjetje v Sloveniji, ki se imeuje država in poglejte, kaj nam počne, pa smo tiho. A tukaj bomo pa komplicirali zaradi čepka, barve in dostave?

Dejte nehat, pa pejte rajš kocke sestavljat in lepo vas prosim, če imate kakšno kreacijo, da jo objavite tudi tukaj, da forum živi dalje. Namreč, če bo na forumu delovala samo peščica enih in istih ljudi in če boste ostali aktvini samo pri grajanju v čvekalnici oz. pri novicah, ter zahtevali samo bonbončke, naredili pa za to nič, potem tudi prostora, kamor se hodite usajat kmalu ne bo več, vsaj ne pod imenom kocke.si.

Še enkrat. Brez zamere.
LPG


Na vrh
 Profil  
 
OdgovorObjavljeno: 12 Sep 2013, 10:42 
Odsoten
Moderator
Uporabniški avatar

Pridružen: 16 Avg 2008, 14:52
Prispevkov: 2245
Se strinjam z Legofrikom. Meni se gre itak bolj zato, da bi se z prisotnostjo trgovine in S@H uvrstili med "normalne" srednje evropske države. Lego ima dovolj denarja, da bi lahko za širitev ugleda tvegal tudi malo izgube.

btw:

Slika

_________________
Slika


Na vrh
 Profil  
 
OdgovorObjavljeno: 12 Sep 2013, 11:30 
Odsoten
Moderator
Uporabniški avatar

Pridružen: 20 Apr 2011, 13:57
Prispevkov: 553
Kraj: Ljubljana
@legofrik: tole s salamo je po mojem malce mimo, saj obstajajo tudi ljudje, ki tudi tu gledajo na kakovost in ne kupujejo najcenejših izdelkov. A imajo za to vsaj možnost - konkurenco. Lego je tu najboljši in po mojem brez "dobre" konkurence, slabo pri vsem tem pa je, da je bil že boljši - vsaj kar se kvalitete tiče ...

Glede Lego shopa se strinjam da v Sloveniji nima kaj iskat, pošiljanje S@H pa je čisto druga pesem. Kot že rečeno in kot je tudi Cwetqo dejal, gre za ugled in prijaznost do strank. Tu ne gre samo za dobavljivost setov, ampak tudi VIP program - 5% popust, kot tudi razni promocijski polybagi, ki jih moramo potem kupovati po 10€ in več, čeprav smo že zapravili 10x toliko kot je pogoj na S@H, da bi jih dobili brezplačno. In ja tudi LEGO ima včasih čistke, sicer slabše prodajanih setov, a vseeno. Poleg tega so tu še ključni obeski, magnetki in ostale prčkarije. Koliko se vse to kupuje? Skoraj nič? Verjetno, a zdaj nimamo niti možnosti. Seveda je tu BL, a je poštnina draga pri takšnih malenkostih in redko najdeš trgovino, ki ima dovoljšno količino zanimivih stvari, da se nakup splača - saj vsi vemo kako to gre ...
Sicer je pa že Jan govoril, da razmišljajo o pošiljanju v Slovenijo in pomojem je samo vprašanje časa, da se to zgodi. In razlog bo zagotovo ugled ter odnos in ne profit ...

Nisem želel biti čisto offtopic. Kar sem hotel povedati je, da bo TLG, čeprav je to moj edini hobi in zanj zapravim krepko preveč, pri meni v slabi luči ne glede na to kaj kažejo številke. Vsaj dokler ne bodo poštimali par stvari, ki zadnje čase res bodejo, pa me briga če dajo na plate vse LEGO napise naključno zasukane!


Na vrh
 Profil  
 
OdgovorObjavljeno: 12 Sep 2013, 12:09 
Odsoten
System
System

Pridružen: 23 Avg 2008, 16:15
Prispevkov: 116
Kraj: celje
Jaz ne pravim, da bi mogel biti SaH v slovenščini, ampak da vse ostane isto in da pač pošiljajo v SLO in ostale EU države. Nevem kako pa lahko vsi naročimo manjkajoče delčke in jih tudi pošlejo bilokam, če zato ne rabijo prevajanja, lokalnih vez...nevem zakaj je SaH takšna ovira.


Na vrh
 Profil  
 
OdgovorObjavljeno: 12 Sep 2013, 12:46 
Odsoten
Moderator
Uporabniški avatar

Pridružen: 16 Maj 2008, 09:27
Prispevkov: 3697
Kraj: Ljubljana
Mene osebno to da SaH ne pošilja v Slovenijo ne moti, ker skoraj ne kupujem setov, če pa že se jih da pa dobiti pri nas. OK, bombonkov v stilu polybagov in VIP točk ni, ampak jaz kupim tako malo teh zadev da me ne moti.
Problem je pa menda v tem, da SaH ne pošilja direktno iz Danske ampak dajo na kamion in v državo destinacije tam pa na lokalno pošto. In seveda je predrago vozit en set na mesec v Slovenijo in tam na pošto. Logistike pa ne bodo spremenili, da samo za nas pa nekako drugače.

Se strinjam z MstrOfPppts, da jim druge stvari ne klapajo. Če so tako super uspešni, zakaj jim kvaliteta pada? Zakaj ne moreš dobit VIP kartice, razen če se zlažeš za naslov, ...

Seveda ne smemo pozabiti na dobre stvari. Npr. manjše škatle, veliko novih setov, kocke v novih barvah, Jan nas je obiskal (z nekaj pozitivnimi posledicami+) in še kaj bi se našlo.

In kot pravi Legofrik, vsi navkljub vsemu kupujemo kocke in sestavljamo. Koliko vas kaj objavi na našem forumu? Kreacije so bistvo foruma, raje debatirajmo o njih. Poglejte kako sem dodelal avtobus, ker ste ga dobronamerno skritizirali. Samo slike na BS niso kaj več od shrambe v oblaku. Slike na Flickerju ali MOC pages in tam 100 komentarjev niso velik doprinos naši lokalni skupnosti.

_________________
Slika


Na vrh
 Profil  
 
OdgovorObjavljeno: 12 Sep 2013, 12:55 
Odsoten
Moderator
Uporabniški avatar

Pridružen: 16 Avg 2008, 14:52
Prispevkov: 2245
Morda samo kot zanimivost: skozi eno debato z šefom CEE sem razbral kako se nabirajo kocke za LUGBULK in zakaj je to tako težko in neurejeno: delavec vzame sprintan (torej papirnat) seznam, voziček in vago in gre nabirat. Ko končna (lahko čez dosti časa) se vrne do računalnika in to vpiše. Tukaj je problem najmanj v tem da lahkopride do napake, da informacije o zalogi niso točne in vse skupaj predolgo traja. Nič čudnega da rabijo tri mesece da pripravijo zadeve. Ko sem ga vprašal zakaj nimajo terminala povezanega v SQL bazo ali celo tehtnico, ki sama javlja odpis materiala, je rekel da je obseg dela premajhen (količine so sicer do 800k kock na en order, tipično pa v rangu 100-200k).

_________________
Slika


Na vrh
 Profil  
 
OdgovorObjavljeno: 12 Sep 2013, 16:03 
Odsoten
Technic
Technic

Pridružen: 18 Apr 2008, 14:17
Prispevkov: 906
Lego ima par dobrih let. Profit margin je poletel v nebo, novi trgi se odpirajo, konkurenca ima težave (baje barbike niso več tako zelo popularne) ipd. Na srečo Lego poleg profita še vedno dela dobre sete, ki jih z veseljem kupujemo. Sam pri tem hobiju izkoriščam ugodne ponudbe. Včasih si izgovorim popust, seveda vljudno in v zadovoljstvo vseh udeleženih.

Glede kluba: čeprav sva z legofrikom včasih vsak na svojem koncu, je moje mnenje, da je tale klub tisto pravo. Zato zelo cenim njegov entuziazem, ker ga jaz nimam toliko (ne, ne lezem v rit in trenutno nič ne kupujem od njega). Malo mi je žal, ker ni več članarine, a sem na zadnjem KF prispeval. Zakaj? Ker je klub spravil cene na razumno raven. Pred klubom so bile cene navite do amena, sedaj pa so v večini trgovin cene enake priporočenim. Zrihtani so popusti! V slo in okoli! KF, tule debatiramo. To pomeni vložek časa in denarja, za kar se zahvaljujem vsem zaslužnim!

A to ne pomeni, da nisem kritičen do Lega. Par stvari mi gre v nos, par pa mi ni jasnih. A kvaliteta je tu, če kaj ne štima, je podpora super (nikjer drugje mi ne bodo poslali nadomestnega dela, ki sem ga polomil pri igri) ipd. Če je naša ocena prava, lahko Legu celo pišemo in bodo celo odgovorili (zadnje mesece imam opravka z elektrom - kolikokrat mislite so mi sploh odpisali, kolikokrat pa pognali še kako poleno pod noge?).

Moj point je, da je treba najti pravo ravnovesje - veliko igranja, včasih pa Legu povedati kako se lahko še izboljšajo:-)


Na vrh
 Profil  
 
OdgovorObjavljeno: 28 Sep 2013, 21:14 
Odsoten
System
System
Uporabniški avatar

Pridružen: 06 Sep 2009, 22:13
Prispevkov: 393
Grega !! bravo !! Povedal si vse, kratko jedrnato. Za nas 500 ubrisancev je TLGju vseeno. Vrednost 3MIO EUR je drobiž v prihodkih TLGja. Zavedaje se, da je na Madžarskem tovarna in je zato za TLG logistika cenejša.

:shock: !! ČE BOMO ŽELELI OBSTAJATI NA TLG ZEMLJEVIDU BOMO MORALI V SLOVENIJI VEČ ZAPRAVITI ZA KOCKE !! :shock:

_________________
 


Na vrh
 Profil  
 
Prikaži prispevke prejšnjih:  Razvrsti po  
Napiši novo temo Odgovori na temo  [ 15 prispevkov ] 

Vsi časi so UTC + 1 ura [ DST ]


Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 1 gost


Ne morete pisati prispevkov v temi
Ne morete odgovarjati na teme v forumu
Ne morete urejati prispevkov v temi
Ne morete brisati vaših prispevkov forumu

Išči za:
Pojdi na:  
cron
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group