Kocke klub - www.kocke.si
    Klub za kreativno igro - LEGO skupnost Slovenije

Danes je 26 Maj 2020, 04:59


Vsi časi so UTC + 1 ura [ DST ]
Napiši novo temo Odgovori na temo  [ 9 prispevkov ] 
Avtor Sporočilo
OdgovorObjavljeno: 04 Nov 2012, 15:18 
Odsoten
Moderator
Uporabniški avatar

Pridružen: 30 Jan 2010, 12:42
Prispevkov: 1417
Kraj: Domžale
Tokrat predstavljam največji set iz serije Monster Fighters - Hišo strahov. Osnovni podatki o setu so:
- kataloška številka: 10228
- leto izzida: 2012
- številko kock: 2035
- inventar: Bricklink
- število minifiguric: 6
- cena: 180 EUR na S@H (0,08 EUR/kocko)
- priporočena starost: 14+

Kocke so zbrane v precej veliki škatli, ki je po velikosti primerljiva z modularnimi hišami. V škatli se nahajajo tri knjižice z navodili in listek z nalepkami, ki so primerno zaščiteni s kartonom. Škatla je velika tudi zato, ker se v njej skriva veliko kock (preveč, da bi jih slikala na moji mizi). Med njimi prevladujejo barve sand green, siva, črna in rjava.

Slika

Med kockami bi izpostavila samo nekatere, ki vsaj v mojih očeh dajejo setu še večjo vrednost. To so vsekakor različni zidaki v sand green, ki se je v večjih količinah v setu pojavila prvič po letu 2008 (Green Grocer). Dodatno set ponudi še nekaj redkih ali novejših kock. Prvič se v setu pojavijo zlate ploščice s clipi, rjava polkna, zanimivi pa so še grmi v dark tan, 'opečne' kocke v sivi in dark tan, ploščice v sand green in kocke s studom ob strani v sand green, ploščice z lesenim potiskom ter črni strešniki s 75-stopinjskim naklonom (tudi vogalni).

Slika

V setu se pojavi 6 minifigur, od tega le ena ženska (duhci imajo spol nedoločljiv). Med njimi se dama in lord Vampir pojavita tudi v Vampirjevem gradu, njuna služabnika (butler in kuhar) pa sta eksluziva tega seta. Duhci so že običajni v tej tematiki, saj se pojavijo v 4 setih (mini do maksi velikosti/cene). Zanimivi so tudi potiski minifiguric (trupi so potiskani z obeh strani), glavi z dvema izrazoma pri dami in vampirju, čeprav pri meni figurice niso posebno zanimive. Posebnost seta je tudi dejstvo, da je kar precej očitno, da nekaterim naseljencem hiše strahov svetloba precej škodi in hitro pozelenijo.

Slika

Sestavljanje seta se začne na meni precej zanimiv način - s sestavljanjem notranje opreme. Večina pohištva je sicer enostavnega, vseeno pa daje hiši poseben čar. Mene so najbolj navdušili posteljni okvir, omara, gramofon s ploščo in starinski štedilnik. Zraven pa se pojavi tudi nekaj steklenih posod s sumljivo/neznano vsebino.

Slika

Dokončana hiša izgleda precej veličastno. Po velikosti je primerljiva z modularnimi hišami, ravno tako pa tudi po izgledu. Na prvi pogled morda koga zmoti delno razpadajoče stanje hiše, vseeno pa so to podrobnosti, ki dodajo k realističnem vtisu. Bolj kot to pa so mene pritegnili arhitekturni detajli, ki kažejo na veličino stavbe, ko ta še ni toliko razpadala. Med njimi bi izpostavila podrobnosti okrog okenskih okvirjev, streho z dvema različnima naklonoma, okraske pod streho, verando s sivimi stebri. Poseben čar pa stavbi dajejo tudi lesene deske, zabite čez okna, viseča polkna, pajčevine na steklih, odpadajoč omet, razpadajoče stopnice do verande.

Slika

Dodatek k igralnosti seta je dejstvo, da se hišo lahko razpre in omogoči lažji dostop v notranjost. Stičišče obeh polovic je dimnik, ki vodi iz kamina. Ker hiša ni modularna, se na tak način preprosto omogoči dostop do notranjih površin, hkrati pa navzven stavbo še navidezno poveča.

Slika

Pri kaminu je meni sicer precej moteče dejstvo, da je kamin v beli barvi. Je pa zato toliko bolj simpatična podrobnost ladja v steklenici, ki krasi prostor nad kaminom.

Slika

Pogled od bližje razkrije podrobnosti, ki se skrivajo v hiši. V spodnjem delu se nahaja kuhinja, v kateri kuhar pripravlja za kosilo enoločnico iz zelene kače s skrivnostnimi dodatki. Tukaj je meni simpatičen štedilnik s starinskim pridihom, pajčevina ob njem pa sploh ne moti in še dodatno popestri vzdušje. V zgornjem nadstropju se nahaja spalnica, kjer stojita postelja in omara (žal premajhna, da bi vanjo lahko stlačili duhca). Na stenah bi morali viseti portreti različnih prebivalcev hiše, vendar nalepk namenoma nisem uporabila.

Slika

Na drugi strani pri vhodu pridno čaka butler na morebitne obiskovalce, v zgornjem nadstropju pa se dama veseli napitka iz steklenice. Tukaj je tudi viden stalni prebivalec kuhinje (pajek), ki pa med kuhanjem rajši pobegne, da se ne bi po nesreči znašel v kuharjevem loncu.

Slika

Na podstrešju se je znašla ostala oprema, med katero velja izpostaviti gramofon, zraven prideta še dve plošči z ambientalno glasbo (Monsters rock in Music for zombies neznanih izvajalcev), zaboj s škatlo starih časopisov, skrinja, puška, nekaj steklenic z neznano vsebino in škaf s čelado. Iz podstrešja vodijo v spodnje nadstropje tudi zložljive stopnice, ki so eden od igralnih dodatkov seta.

Slika

Zaključek: set bi ocenila z visoko oceno (9/10). Kljub visoki ceni ima set vključenih precej različnih kock, med katerimi je precejšnje število redkih in dražjih kock v barvi sand green, v večjih količinah so prisotne 'opečne' kocke v sivi (29) in dark tan barvi (38 ), na novo se pojavijo v setu rjava polkna in zlate ploščice s clipom. Med drugim velja izpostaviti tudi ploščice z lesenim potiskom, stekla s pajčevinami (čeprav so to le nalepke), veliko število črnih strešnikov s 75-stopinjskim naklonom in grme v dark tan. Poleg raznolikosti uporabnih kock v setu je sama hiša arhitekturno zanimivo sestavljenja. Čeprav je sestavljanje na videz preprosto, je hiša polna zanimivih podrobnosti, ki jih hkrati dajejo veličino in razpadajoč izgled (viseča polkna, odpadajoč omet, z deskami zabita okna, reliefni robovi pod streho, veranda s stebri, okraski okrog oken). Navsezadnje pa ima set tudi velik potencial za modificiranje, ker ga lahko z malo dela in sveže 'barve' spremenimo v izgled, kot ga je hiša imela pred naselitvijo trenutnih lastnikov.

Nekaj več slik vmesnih korakov sestavljanja je na Brickshelfu. Meni zanimive modifikacije seta pa se najdejo tudi na spletu (16-čepkovna modularna hiša, 32-čepkovna modularna hiša in primerjava z modularnimi hišami).


Deli na Facebook-u Deli na Twitter-ju
Na vrh
 Profil  
 
 Naslov prispevka:
OdgovorObjavljeno: 04 Nov 2012, 15:33 
Odsoten
Moderator
Uporabniški avatar

Pridružen: 16 Maj 2008, 09:27
Prispevkov: 3695
Kraj: Ljubljana
Hvala za dober opis.
To je eden najbolj dodelanih Lego setov in tudi cena je v mejah normale.
Vrhunec je gramofon.

_________________
Slika


Na vrh
 Profil  
 
 Naslov prispevka:
OdgovorObjavljeno: 04 Nov 2012, 17:55 
Odsoten
Mindstorms
Mindstorms

Pridružen: 28 Mar 2008, 16:31
Prispevkov: 5566
Kraj: Ljubljana
Odličen opis odlične hiške.
Hvala tudi za link, kjer hiška stoji v vrsti z ostalimi modularci.
Nisem vedel, da bo izpadla tako velika, vseeno se pa lepo vklopi oz. bi lepo izpadla tudi kot samostojna enota v mestu.
LPG


Na vrh
 Profil  
 
 Naslov prispevka:
OdgovorObjavljeno: 05 Nov 2012, 09:04 
Odsoten
Duplo
Duplo

Pridružen: 05 Sep 2009, 11:49
Prispevkov: 88
Kraj: Koseze pri Vodicah
Precej zanimiva hiška, deluje kar impozantno, tudi detajlov je precej in te kar zaposli za nekaj časa, da vse opaziš :) Ograja pred hišo bi lahko bila malenkost večja, je pa steklenica z ladijco top zadeva :)
Škoda, ker ga boš verjetno podrla a ne ? :(


Na vrh
 Profil  
 
 Naslov prispevka:
OdgovorObjavljeno: 05 Nov 2012, 11:29 
Odsoten
Moderator
Uporabniški avatar

Pridružen: 30 Jan 2010, 12:42
Prispevkov: 1417
Kraj: Domžale
@Merlin: Kocke so zato, da se jih tudi podira. :-D Za zdaj bo hiša ostala kot je, plan pa je, da jo spreobrnem v modularno stavbo, popravim 'odpadajoč omet' in podobno. Trenutno bo ostala takole za občudovat kakšen mesec, ker imam hudo pomanjkanje časa...


Na vrh
 Profil  
 
 Naslov prispevka:
OdgovorObjavljeno: 05 Nov 2012, 14:12 
Odsoten
System
System
Uporabniški avatar

Pridružen: 23 Sep 2009, 21:01
Prispevkov: 126
Kraj: Brežice
Super opis.

Odlična hiša. Lego je res lepo presenetil. Zgleda res strašljivo v duhu Munsterjevih in Adamsovih. Čeprav ponavadi kupujem sete predvsem zaradi kock, bi tega mirno imel sestavljenega. Ampak nabor kock je res odličen in bi potem potreboval dva. Čeprav je cena čisto ok, bi vseeno za to ceno pričakoval, da bi bile vse kocke natisnjene. Pohvalil bi pa tudi odlične figurice.

Upam, da jo tudi sam kmalu nabavim. :)


Na vrh
 Profil  
 
 Naslov prispevka:
OdgovorObjavljeno: 17 Nov 2012, 02:23 
Odsoten
System
System

Pridružen: 18 Maj 2012, 18:37
Prispevkov: 128
Kraj: Maribor
Huuh, še ena stvar ki je na moji ''wanted'' listi. Set me je namreč navdušil. Od vseh modularcev mi je ta najboljši (čeprav ni tipičen modularec). Bi bilo super narediti eno takšno strašljivo, halloween dioramo s pokopališčem v ozadju...


Na vrh
 Profil  
 
 Naslov prispevka:
OdgovorObjavljeno: 17 Nov 2012, 09:20 
Odsoten
System
System
Uporabniški avatar

Pridružen: 15 Mar 2012, 19:14
Prispevkov: 131
Kraj: Medvode
Na sivo base plato, pa nekaj MOC grobov v ozadju, pa bi lahko bila del mesta spomladi (bolj na robu mesta se razume).


Na vrh
 Profil  
 
 Naslov prispevka:
OdgovorObjavljeno: 20 Nov 2012, 18:43 
Odsoten
System
System
Uporabniški avatar

Pridružen: 09 Nov 2008, 16:05
Prispevkov: 338
Kraj: Vrhnika
Prava paša za oči. Najbolj se mi dopade kuhar : D, izgleda pa naravnost odlično v sklopu z ostalimi modularci, čeprav bi morala biti pomaknjena v ozadje za vsaj 16 čepkov. Malce sem zelen od zavisti :P.

_________________
Yo-ho-yo-ho a pirates life for me! - Every pirate deserves a short drop and a sudden stop!
Slika


Na vrh
 Profil  
 
Prikaži prispevke prejšnjih:  Razvrsti po  
Napiši novo temo Odgovori na temo  [ 9 prispevkov ] 

Vsi časi so UTC + 1 ura [ DST ]


Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 1 gost


Ne morete pisati prispevkov v temi
Ne morete odgovarjati na teme v forumu
Ne morete urejati prispevkov v temi
Ne morete brisati vaših prispevkov forumu

Išči za:
Pojdi na:  
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group