Kocke klub - www.kocke.si
    Klub za kreativno igro - LEGO skupnost Slovenije

Danes je 30 Maj 2020, 17:31


Vsi časi so UTC + 1 ura [ DST ]
Napiši novo temo Odgovori na temo  [ 9 prispevkov ] 
Avtor Sporočilo
OdgovorObjavljeno: 02 Sep 2012, 19:10 
Odsoten
System
System

Pridružen: 20 Jul 2009, 22:33
Prispevkov: 141
Kraj: Ljubljana
Številka: 8077 (4552789)
Tema: Atlantis (Atlantida)
Ime: Atlantis Exploration Head Quarters (raziskovalno poveljstvo Atlantide)

Leto izida: 2010
Št. kock: 473 (456 po BrickLink inventarju)
Število figuric: 3 ( dva potapljača in Manta bojevnik)
Velikost: 13” (34cm) v širino , čez 6” (15cm) v višino.
Cena: 49,99 EUR (- 30% = 34,99 EUR )

http://brickset.com/detail/?set=8077-1

Predstavljam set, ki mi je bil všeč že takoj, ko je izšel, saj me spominja na enega meni najljubših znanstveno fantastičnih filmov "The ABBYS". Ko sem bil še mlajši, sem tudi z velikim navdušenjem gledal dokumentarce o raziskovanju morja, ki jih je s svojo ekipo snemal Jacques Cousteau. Vedno se mi je zdelo krivično, da so kozmonavti deležni večje pozornosti kot oceanografi. Morda se o tem samo premalo piše, ali pa ne spremljam pravih spletnih strani. Verjetno ima vse skupaj kaj opraviti tudi s kakšnimi pravicami do izkoriščanja dna in se tudi zato odkritja bolj skriva kot razkriva.

Moje izkušeno "LEGO oko" je takoj ocenilo, da velikost škatle ustreza ceni, ne pa tudi količini kock, ki jih vsebuje, zato sem sklenil počakati na razprodaje. Tvegano početje in dolgo čakanje je obrodilo sadove in 14-07-2012 je set za zgoraj navedeni znesek iz trgovine romal v moje roke. Nisem pričakoval, da bom dočakal ta trenutek, saj sem domneval, da bodo številne rumene (rumeno zelene?) prozorne kupole prej postale plen kakšnega Blactron navdušenca.

Embalaža (slika 1)
Slika
Zadnja stran škatle prikazuje domiselno možnost in lastnost "transformacije" (preobrazbe) iz podmorske baze v podmornico.

Vsebina (slika 2)
Slika
Kot pričakovano in ocenjeno, kocke ne izpoljnjujejo niti polovice volumna škatle (približno 53,8 x 27,8 x 7,6 cm). Škatla je še ena tistih, ki jih ni potrebno trgati, kar nam, ki ne zavržemo embalaže, veliko pomeni. Karton je malo debelejši. V škatli so štiri oštevilčene vrečke, dve knjižici navodil in nalepke. Navodila in nalepke so zapakirana še po starem (prosto vstavljena v škatlo) a tukaj na srečo niso pridobila hudih zavihkov.

Minifigure (slika 3)
Slika
Od leve proti desni:
Atlantis Manta Warrior - Manta bojevnik ("Mantič" oden-od-mnogih), Atlantis Diver 3 - Ace Speedman (Esad Brrrzić) in Atlantis diver 6 - Jeff Fisher (Bogomir Ribičič). Esad in Bogomir imata dva obraza: zaskrbljenega/presenečenega in vsakodnevnega. Brez potapljaške čelade sta oba plešasta. Mantič izgleda jezen. Najbrž zato, ker ima trizob krajši štil in domet od orožij njegovih nasprotnikov. (angleška imena figuric povzeta po BL)

(slika 4) - vsebina prve vrečke
Slika
Prva vrečka vsebuje dele za sestavljanje minifigur, podstavka podvodne postaje in podvodnega skuterja, ki z obliko nosu lepo sledi oblikovalski liniji plovil iz te serije. Podstavek me je navdušil zaradi nekaj kock, ki jih doslej še ni bilo v moji zbirki. Morda se bo komu vse skupaj zdelo preveč pisano, a je v okolju, kjer je vse podrejeno funkciji (delovanju) to nekaj povsem sprejemljivega in običajnega. Pisanost ima verjetno celo svoj smisel in funkcijo v tem, da se dele v pogojih slabe vidljivosti lažje loči med seboj. Za trdnost stebrov odlično poskrbijo technic osi v valjastih kockah (tukaj si ta set zasluži prvi plus za igralnost). Dvigalo v servisnem pristajališču ni nekaj novega in je bilo podobno uporabljeno že v nekaj drugih setih, a vendar smiselno in učinkovito dopolnjuje splošni izgled podvodnega modula. Vrhovi stebrov so zaključeni tako, da je postaja/podmornica samo postavljena nanje (tukaj drugi plus za igralnost, saj oblika zveze poskrbi za to, da postaja ostane odprta tudi, če vse skupaj nagnemo za kakih 15-20°- seveda ne gre pretiravati sicer se podmornica zaradi svojega težišča zvali s podstavka)
Konec prve knjižice postreže s slikovnim seznamom vseh kock (še druga stran - brez rezervnih), ki pride prav, če katera manjka, ali set kdaj kasneje razdremo, pomešamo z ostalimi kockami in ga želimo spet skompletirati za prodajo ali ponovno uživanje in občudovanje ob sestavljanju.
Kot se za sedanje čase spodobi, so na koncu knjižice tudi linki do tematskih spletnih strani, ki ponujajo linke do iger in preostalih modelov , ki so namenjeni podžiganju želja po nakupu vsaj po dveh kompletov celotne serije :-) ali pa najmanj še vseh tistih, ki jih še nimamo. S tem je 32 strani prve knjižice zaključenih. (opomba: linki in tematska stran ne delujejo, ker so modeli in serija že iz prodaje)

(slika 5) - sestavljeni deli prve vrečke.
Slika
Zraven so položeni rezervni deli, ki ostanejo. En steber je namenoma razdrt, da se vidi ojačitev. Tudi pristajalna ploščad za podvodni skuter je na vrhu svojega stebra utrjena na podoben način (uporabljen je 4566927 Dark Tan Technic, Axle 3 with Stud).

Druga knjižica navodil (ima vključno s platnicami celih 76 strani) in nam pokaže kako porabiti vsebino preostalih treh vrečk.
Posamični, med seboj premični deli, skupaj sestavljeni predstavljajo podvodno raziskovalno postajo, ki se enostavno, hitro in učinkovito preobrazi v podmornico. Koraki navodil so "drobni" in skoraj nemogoče je pozabiti ali napačno vgraditi kakšen del. Pisanost konstrukcije močno pripomore k berljivost navodil. Tudi tukaj so me razveselile - vsaj zame - kocke novih barv in oblik.

(slika 6 - vsebina 2.vrečke):
Slika
Sestavljanje začnemo s spodnjim delom celotne postaje/podmornice, ki je kljub mnogim technic elementom grajen večplastno klasično in zelo trdno. Glede na slike s škatle sem pričakoval obilje "SNOT" tehnike gradnje, a se večina zadeve gradi lepo od spodaj navzgor. Na eni strani tako raste laboratorij/kuhinja :-) na drugi pa navigacijski center z različnimi prikazovalniki in merilniki. Zasnova z navskrižno povezanimi kockami je ponovno zelo trdna.
Postaja/podmornica vsebuje še nekaj podrobnosti kot so: detektor kovin, natisnjene in ne nalepljene slike prikazovalnikov, nakazane jeklenke in ventili.

(slika 7) - sestavljeni deli druge vrečke. Zraven so položeni rezervni deli, ki ostanejo.
Slika

(slika 8 - vsebina 3.vrečke)
Slika
Z vsebino tretje vrečke zaključimo gradnjo ohišja postaje/podmornice: v "SNOT" načinu so dograjeni prepoznavni oblikovni elementi te serije. Prilepimo tudi prve nalepke. Vsako se nalepi na svojo kocko. Z domiselno rabo robotskih rok zgradimo zaščitno kletko za sprednjo stekleno kupolo z voznikom. Priporočam natikanje čez konce cevčic in ne "klik" vgradnjo pravokotno nanje. Se mi zdi, da v slednjem primeru te ročice rade pokajo in jih zato tudi vedno priložijo za rezervo. Nataknemo tudi prvo orožje oz. harpune za lov na hrano in vzorce, ki jih ni škoda preluknjati.

(slika 9 - vsebina 4.vrečke)
Slika
Na tako zgrajeno trdno ohišje sledi pritrjevanje strehe, stranic in preostale opreme. SNOT tehnika tudi tukaj ni uporabljena. Vse izpade zelo trdno (deli, razen žarometov, ne odpadajo in ne "plešejo po svoje"). Veliki paneli z velikimi nalepkami dodajo modelu nekaj "organskih" oblik. Za dodatno igralnost je poskrbljeno s "frc-torpedi", ki so usmerjeni nazaj. Povsem logično, saj se tak plavajoči akvarij ne more udeležiti podmorske bitke, ampak mora pobegniti, če kaj preveč "zaškrta". Za "bojevanje" s "hudobci", ki branijo svoje domovanje in starodavne dragocenosti, so namenjena druga plovila iz te serije. Zaradi relativno trdne zasnove, raznolikosti in svoje odprtosti izdelani model ponuja obilo užitkov ob sestavljanju, opazovanju in igranju. Ni sicer zasnovan kot podvodni modularec, vendar mu tega ne moremo šteti za slabost. Prej za prednost, saj ga lahko predelamo in dodelamo sami po svojih željah, kar je tudi poglavitna prednost LEGO kock pred drugimi sestavljivimi igračami. Kot že omenjeno, je ena redkih pomankljivosti ta, da žarometi padajo dol. To je enostavno rešljivo z dodano 2x2 round plate ali telesi žarometov iz takih kock.
Knjižica z navodili se konča s slikami preostalih večjih setov iz te serije: 8058, 8075, 8076, 8078 ter vabilom k udeležbi v anketi (s katero merijo zadovoljstvo nas, uporabnikov in zbirajo podatke o svoji ciljni publiki, da bi nam njihovi izdelki še bolj ugajali)

(Slika 10 - dokončani model)
Slika
Podmornica/raziskovalna postaja sama nima lopute, čez katero bi jo lahko zapuščali potapljači. Tako kot ostale stene in prostore, jih mora, če nimamo dodatnih kock za MOD-anje, dodati naša domišljija. Rumene podmornice "Aqua Raiders-ov" so mi bile sicer bolj všeč in me je sprva motilo, da so pri Atlantisu rdeče. Do večje popolnosti temu setu manjka samo še zaboj za shranjevanje plavutk, vrtljiv stol za pilota, lasulji za oba dvoličneža in nekaj drsnih elementov na dnu podmornice. Za sestavljanje samo sem potreboval približno 1,5h.


Končna ocena: Model po mojem mnenju zasluži oceno (edit) 9/10, zaradi visoke cene in odpadajočih žarometov. Cena je verjetno mnoge odvrnila od nakupa, ko je set prispel na prodajne police, zato niso dočakali veselja in zadoščenja ob sestavljanju tega v glavnem odlično zasnovanega seta.

lp w.


LINKI:
- Dodatni posnetki bodo dostopni, ko bo mapa javna
- Uradna predstavitev seta na LEGO straneh ni več dostopna, ker modela ne proizvajajo več
- Link do navodil za sestavljanje na BF (prva stran - do *108.jpg) ali
- Inventarni popis kock na BL
- za LXF datoteko, ki jo pozna program LDD se je potrudil penguin3332

_________________
Bolje pozno, kot nikoli.


Zadnjič spremenil werther, dne 14 Sep 2012, 11:38, skupaj popravljeno 4 krat.

Deli na Facebook-u Deli na Twitter-ju
Na vrh
 Profil  
 
 Naslov prispevka:
OdgovorObjavljeno: 02 Sep 2012, 19:16 
Odsoten
System
System
Uporabniški avatar

Pridružen: 30 Dec 2009, 18:35
Prispevkov: 179
Odlična predstavitev!


Na vrh
 Profil  
 
 Naslov prispevka:
OdgovorObjavljeno: 02 Sep 2012, 19:39 
Odsoten
System
System
Uporabniški avatar

Pridružen: 15 Mar 2012, 19:14
Prispevkov: 131
Kraj: Medvode
zakon set!!!

(ga imam in priporočam nakup)


Na vrh
 Profil  
 
 Naslov prispevka:
OdgovorObjavljeno: 02 Sep 2012, 20:28 
Odsoten
Technic
Technic

Pridružen: 10 Apr 2009, 00:19
Prispevkov: 561
Kraj: Ljubljana
Ta tematika me niti ne zanima; imamo dva "podvodna" seta, ki sta popolnoma neaktualna. Komentiral pa bi nekaj drugega!

Predstavitev seta, ki ne spada med največje, je precej obširna. Ampak, če je pisanje zanimivo in (skoraj) brez slovničnih napak (posamezniki na tem forumu niso sposobni sestaviti niti enega stavka, ki bi bil slovnično pravilen), tudi sam z zanimanjem preberem prav vsako vrstico. In tole sem prebral v celoti! Avtor, ki se na tematiko najbrž presej dobro spozna, se je tudi zelo potrudil z navedbo internetnih strani, kjer se nahajajo dodatne informacije. Skratka predstavitev, ki je lahko za zgled, predvsem mlajšim uporabnikom, ki naj bi leposlovje in slovnico obvladali. Še posebej sem navdušen nad predstavitvijo (sliko vsebine) posamezne vrečke, saj se tako arhivira vsebina za primer ponovnega sestavljanja seta po daljšem času.


Zadnjič spremenil abnormal, dne 02 Sep 2012, 21:05, skupaj popravljeno 1 krat.

Na vrh
 Profil  
 
 Naslov prispevka:
OdgovorObjavljeno: 02 Sep 2012, 20:40 
Odsoten
Moderator
Uporabniški avatar

Pridružen: 16 Maj 2008, 09:27
Prispevkov: 3697
Kraj: Ljubljana
Werther, hvala za odličen opis seta. Res za zgled mnogim na forumu.
Meni ta tematika ni ljuba, ampk s takim opisom postane set zanimiv.

Predvsem mi je barvna shema lepša kot rumeno/črna izpred mnogo let.

_________________
Slika


Na vrh
 Profil  
 
 Naslov prispevka:
OdgovorObjavljeno: 03 Sep 2012, 11:16 
Odsoten
Mindstorms
Mindstorms

Pridružen: 28 Mar 2008, 16:31
Prispevkov: 5570
Kraj: Ljubljana
Tudi mene ta tematika ni pritegnila, čeprav bi se lepo dali delati raznorazni podvodni MOCi.
Kar pa se predstavitve seta tiče, pa kapo dol!
Hvala.
LPG


Na vrh
 Profil  
 
 Naslov prispevka:
OdgovorObjavljeno: 03 Sep 2012, 11:21 
Odsoten
Primo
Primo

Pridružen: 15 Sep 2010, 08:28
Prispevkov: 21
Tudi jaz nisem bil navdušen nad to tematiko, vendar sem na koncu nabral kar nekaj setov, ker so bili konkretno znižani (60% in več). Omenjeni set sem na primer dobil za 15€.
Drugače pa super predstavitev, še več takih.


Na vrh
 Profil  
 
 Naslov prispevka:
OdgovorObjavljeno: 03 Sep 2012, 11:37 
Odsoten
Moderator
Uporabniški avatar

Pridružen: 16 Avg 2008, 14:52
Prispevkov: 2245
Ta set je bil meni že od začetka všeč in sem ga (bedak) tudi kmalu kupil. Zalo mi je všeč kako se naredi iz laboratorija podmornica, moti pa me da so samo tri figurice. Dodaten bonus pa je da vsebuje strešnike za Santa Fe wagone, ki so zelo iskani. Sicer so v napačni barvi (LBG), a vseeno pridejo prav.

_________________
Slika


Na vrh
 Profil  
 
 Naslov prispevka:
OdgovorObjavljeno: 14 Sep 2012, 11:58 
Odsoten
System
System

Pridružen: 20 Jul 2009, 22:33
Prispevkov: 141
Kraj: Ljubljana
Hvala vsem za pripombe in pohvale.
Danes sem pobrisal nedelujoče linke. Opis sem načrtoval in pripravljal tako dolgo, da so jih medtem ukinili. Očitno svoje avtorske pravice varujejo tako dobro, da je o setih, ki jih ne prodajajo več, mogoče prebrati samo še na ljubiteljskih forumih in neuradnih spletnih straneh. V iskanju linkov do "discontinued" setov in preostalih zadev sem obiskal tudi LEGO servisne strani, ter izpolnil anketo o zadovoljstvu, v kateri sem izrazil željo, da bi nekje na svoji spletni strani ponudili tudi linke do nekakšnega arhiva spletnih strani ukinjenih tematik. Dvomim, da bo kaj iz tega, saj je to verjetno povezano z dodatnimi stroški.

lp w.

_________________
Bolje pozno, kot nikoli.


Na vrh
 Profil  
 
Prikaži prispevke prejšnjih:  Razvrsti po  
Napiši novo temo Odgovori na temo  [ 9 prispevkov ] 

Vsi časi so UTC + 1 ura [ DST ]


Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 1 gost


Ne morete pisati prispevkov v temi
Ne morete odgovarjati na teme v forumu
Ne morete urejati prispevkov v temi
Ne morete brisati vaših prispevkov forumu

Išči za:
Pojdi na:  
cron
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group