Kocke klub - za LEGO ljubitelje
http://www.kocke.si/forum/

Stisnjen zrak
http://www.kocke.si/forum/viewtopic.php?f=74&t=9985
Stran 1 od 1

Avtor:  teflon [ 11 Feb 2017, 15:20 ]
Naslov prispevka:  Stisnjen zrak

Živijo,

Spet se malo igram s pnevmatskim motorji. So zelo zanimivi, ker je njihovo delovanje zelo nazorno. Rad bi kakega predstavil na KF, vendar imam problem s kompresorjem oz. zalogo stisnjenega zraka. Sam imam mali kompresor, ki se priključi v avto, vendar je glasen in nimam tako močnega adapterja (230V - 12V). Razmišljal sem o konzervi, toda ne vem, koliko zraka je notri. Bo dovolj za pol ure ali ves dan?

Naredil sem tudi Lego kompresor, a enostavno ni dovolj močan. Zato me zanima, ali kdo ima kak sobni kompresor, morda za Air brusi, da se morebiti sposodi. Hvala.

Avtor:  MajklSpajkl [ 11 Feb 2017, 15:29 ]
Naslov prispevka:  Re: Stisnjen zrak

Žal nimam ničesar od naštetega, me pa zanima, ali boš dejansko modificiral bate za večje pretoke zraka, ali boš pustil nedotaknjene?
LP, miha

Avtor:  teflon [ 11 Feb 2017, 17:05 ]
Naslov prispevka:  Re: Stisnjen zrak

Bo brez predelav. Se mi zdi škoda vrtati po kockah, saj je za moje potrebe motor le demonstracija. Razmišljam, da bi naredil motor na male cilindre, čez prst se porabi vsaj 5x manj zraka.

Avtor:  abnormal [ 11 Feb 2017, 20:00 ]
Naslov prispevka:  Re: Stisnjen zrak

S tihimi kompresorji je res križ. Kar jaz poznam situacijo so najtišje pumpice za akvarij, ampak prav velikega tlaka pa ne zgenerirajo in tudi nimajo velikega pretoka. Posoda pa vprašanje, kako dolgo zdrži. Kolikšen pa je pretok zraka in pod kakšnim tlakom mora biti? Ker potem lahko izračunaš prostornino posode in tlak zraka, da bo zadeva toliko in toliko časa delovala. Vsekakor jo moraš napolniti in takrat pač ropota. Če bi zadoščalo polnjenje 1. dnevno bi bilo za KF najbrž idealno. Jaz imam kompresor 8 bar 50 l. Prav veliko zraka v takšno posodo ne gre! Razliko barov (8 minus bare, ki jih rabiš) množiš z volumnom posode in imaš volumen zraka pod tlakom, ki ga rabiš. Volumen deliš s potrebnim pretokom in imaš čas, za katerega volumen posode zadošča (seveda "čez palec"). Potreben pretok zraka pa lahko izračunaš z množenjem volumna bata in frekvence premikanja/vrtenja gredi.

Avtor:  subix [ 11 Feb 2017, 21:25 ]
Naslov prispevka:  Re: Stisnjen zrak

Lahko ti zrihtam potapljaško jekleno 200 ali 300 barov 15litov (ali manjšo 12, 10l). Gor je ventil 1 stonje, ki daje konstanten tlak 10 barov. Bi bilo treba kakšen vmesnik narediti med priklopom na ta ventil in cevko, ki jo rabiš. Pretol zraka se da rekulirati z ventilom na jeklenki, pritiska pa ne.
Varianta je, da ti dam na 1. stopnjo air gun, to je ročna pištola za zrak, na katero bi nekako namontirali cev do motorja in na tem gunu je ročka, ki odpira ventil (kot sprožilec na puški), sam je nemogoče dosgati konstanten tlak, ker je zadeva zelo nenatančna.

Avtor:  teflon [ 11 Feb 2017, 22:53 ]
Naslov prispevka:  Re: Stisnjen zrak

Hvala za ideje. Za pogon bi rabil cca 15-20l zraka pri 10bar na uro. Sem gledal ponudbe - Ali dobim malo piksno ali pa ogromno bombo z 150bari. V vsakem primeru bi nujno rabil reducirni ventil, ker Lego pnevmatika ne preživi 10barov, po mojem kvečjemu 5. Subix hvala za ponudbo, a se mi zdi, da bi ti povzročil več težav kot pa je vredno, da motor laufa non-stop.
Bom naredil še majhen motor, ta bi moral lepo teči tudi z Lego kompresorjem. Za bolj zahtevne bom pa naredil ročno pumpo. Se bodo mulci tako najbolj namučili in naučili, koliko energije je potrebno za poganjanje motorja.

Avtor:  MajklSpajkl [ 11 Feb 2017, 23:34 ]
Naslov prispevka:  Re: Stisnjen zrak

@teflon, če povežeš skupaj dve ali tri "tastare" točne pumpe bi po moje moral manjši motor kar lepo laufat, je pa res, da boš moral ojačat prste :-) Eno pumpo ti lahko prinesem na KF, če ti kaj pomaga...

Avtor:  Deus Otiosus [ 11 Feb 2017, 23:37 ]
Naslov prispevka:  Re: Stisnjen zrak

Pumpa za kolesarske gume in veliko telovadbe!!

Stran 1 od 1 Vsi časi so UTC + 1 ura [ DST ]
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
http://www.phpbb.com/