Kocke klub - za LEGO ljubitelje
http://www.kocke.si/forum/

Viseči most za železnico
http://www.kocke.si/forum/viewtopic.php?f=74&t=9714
Stran 1 od 1

Avtor:  strojnik80 [ 25 Avg 2016, 13:02 ]
Naslov prispevka:  Viseči most za železnico

Zdravo,

Zanima me ali je kdo že delal viseče mostove za železnico in koliko je bil največji razpon med podporama? Imam približno 1m razpona.

Hvala vsem za odgovore in pomoč.

Avtor:  teflon [ 25 Avg 2016, 13:15 ]
Naslov prispevka:  Re: Viseči most za železnico

Odvisno kako boš delal. Technic kocke s pini in podobnim zdržijo kar precej. Skandinavc je delal roke za svoja dvigala, ki so bila dolge ~2m brez problema. Tudi jaz sem že delal technic most s parabolično podporo in dolžino cca 1.4 m (glej tule). Most je zdržal brez problema. Če boš viseči most dela na podoben način, torej s technic in podobnimi členi, bi moral zdržati.

Sem pa kot mulc delal klasičen viseči most iz navadnih kock. Dolg je bil kak meter, za vrvico pa sem mami ukradel pavlice. Je zdržalo, ni bilo pa ne vem kako lepo :)

Skratka zdržalo naj bi, če ne boš uporabljal kakšnih čudnih kock, ki se ne držijo dobro skupaj.

Avtor:  strojnik80 [ 25 Avg 2016, 13:31 ]
Naslov prispevka:  Re: Viseči most za železnico

@teflon: Ravno nekaj takega sem imel v mislih (Technic varianta). Verjetno bi pa bilo potrebna še kaka vetikalna opora, da seob polni obremenitvi ne bi preveč povesil.

Avtor:  bpavsic [ 25 Avg 2016, 14:12 ]
Naslov prispevka:  Re: Viseči most za železnico

Tu imaš tudi 1/2 metersko varianto. Če bi spodnji del še obesil z vrvicami na lok, bi sigurno zdržal 1m.

Slika

Avtor:  teflon [ 25 Avg 2016, 14:40 ]
Naslov prispevka:  Re: Viseči most za železnico

@strojnik80: moj je bil načrtno prednapet, torej je bil v mirovanju malo izbočen. Tudi ko je šel vlak čez, ga ni kaj dosti motilo (se ni zelo deformiral). Po mojem sile niso bile zelo velike. Ob razdiranju nisem opazil nobene poškodbe.

@bpavsic: lep primer, tule se vidi, da je lok bolj za (všečno) dekoracijo. V bistvu vse nosi škatlasta struktura pod progo

Avtor:  bpavsic [ 25 Avg 2016, 15:13 ]
Naslov prispevka:  Re: Viseči most za železnico

@Teflon
Točno tako. Mišljeno je sicer bilo oboje, vendar je spodnji del brez problema nosil obe progi in sem loke dodal samo za dekoracijo, ter jih nisem povezoval z vrvicami, zaradi lažjega transporta na KF :)
Loki pa so sestavljeni iz prakotnikov oz. trapezov z osnovnicama 5 in 6, ter stranicami 11L (nisem 100%). Imajo pa še diagonalo. Enostavno bi se lok povečal, če bi med 2 trapeza vstavil pravokotnik 11x5 ali 11x6. S tem lokov ne bi kaj dosti dvignil na sredini, samo raztegnil bi jih.

Stran 1 od 1 Vsi časi so UTC + 1 ura [ DST ]
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
http://www.phpbb.com/