Kocke klub - za LEGO ljubitelje
http://www.kocke.si/forum/

Popravilo ali nakup novih 9V žic
http://www.kocke.si/forum/viewtopic.php?f=74&t=9688
Stran 1 od 1

Avtor:  teflon [ 26 Jul 2016, 08:35 ]
Naslov prispevka:  Popravilo ali nakup novih 9V žic

Med včerajšnjim nalivom sem spet malo šraufal vlake. Čeprav sem veliko 9V klasike že predelal na PF, pa še vedno uporabljam kakšne lučke. Prav tako imam še nekaj 9V setov, ki jih ni mogoče enostavno zamenjati. Pri tem pa opažam, da izolacija žic propada četudi so žice primerno spravljene (v temi, stalna temperatura). Ker pa bi rad sete še uporabljal, me zanima kako naprej. Na 'netih sem našel navodila, a če se že oni tako lovijo, kaj bo šele z mano.

Cene novih 9V žic so kar visoke (od 3€ za 10 cm, 5€ in več za daljše), zato me zanima, ali kdo zna zamenjati žice, seveda za vzajemno ugodno finančno kompenzacijo? Preden me obsodite lenobe - tisti, ki me poznate, veste da sem boljši v šraufanju biciklov in pohištva kot pa pri drobnih delih. Eno žico sem poskusil menjati, pa je bil izplen precej piškav (no, vsaj zažgal nisem ničesar). Kakorkoli že, zanimam se za nekoga, ki je to sposoben speljati (znanje, cajt, volja), da se morda dogovoriva.

Kako pa se drugi lotevate popravila crknjenih Lego komponent?

Avtor:  bpavsic [ 26 Jul 2016, 16:04 ]
Naslov prispevka:  Re: Popravilo ali nakup novih 9V žic

Eno vprašanje... kje pa boš dobil nov kabel?

Tega problema se lotevam že leta... Vmes sem uporabljal zvočniško rdeče-črno žico (spomni se KFjev) ampak mi ni simpatična (kot prvo to, da je delno rdeča, drugo pa to, da je samo 2-žilna in zato ne pride v poštev za PF kable, kot tretje pa ima precej debelo izolacijo). Nazadnje sem našel tole:
10-žilni kabel
primerjava s PF kablom

Posamezne žice so malce debelejše (za večji tok), razmak med njimi pa je isti kot pri PF. Kabel je tale:
USB 3.0 10-pin ribbon cable

Ločil ga bom na 4 in 6 žilne kable.
Iz 4-žilnih bom naredil PF podaljške z drugimi (ne-Lego) konektorji (in sicer JST PH-2.0 - beli konektorji vrečki na levi).
6-žilni bodo za razširjeni PF (podobno kot NXT/EV3), kjer bo motor imel še Inkrementalni rotacijski dajalnik/začetno + končno stikalo/začetno + končno stikalo + obratomer.

Če ne potrebuješ veliko tega, ti lahko nekaj 2-žilnih odstopim :)

Avtor:  teflon [ 08 Avg 2016, 14:30 ]
Naslov prispevka:  Re: Popravilo ali nakup novih 9V žic

Vmes sem odprl 4 konektorje in čeprav sem s svojimi prsti še vedno mesar, nisem naredil prevelike škode. Konektorji bi morali biti še uporabni. Žica je pa res šala. Od lega bi pričakoval precej več, ker recimo imam žice od H0 električnih vlakcev, pa so lepo zdržale 30-40 let. Legove žice pa niti 10 ne.

Še huje je pri senzorjih za prvi Mindstorms:
Slika
Senzor je zalit v plastiko (spodnji sivi del drži 6 prstov, ki so stopljeni) in ga je nemogoče odpreti oziroma zamenjati žico brez rezanja ali odbrušenja. Sem res razočaran. Na srečo zgledajo PF žice v boljši formi.

Stran 1 od 1 Vsi časi so UTC + 1 ura [ DST ]
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
http://www.phpbb.com/