V naslednjih vrsticah vam bom predstavil lastno gradnjo okvirja za minifigurice. Po brskanju na spletu in predstavitvi komercialnega izdelka za 48 minifiguric (http://brickset.com/article/11796/revie ... play-frame), ki je tudi derivat Ikeijenega okvirja Ribba, sem se odločil, da ga naredim kar sam.
1. Lesonit odrežemo na mero 500 x 500 mm. Naj bo dimenzija raje kakšen mm v minus, kot v plus. Lepota reza ni tako pomembna, ker se skrije za okvir.
2. Dotično šablono postavimo na ploščo in jo postavimo cca 7 do 7,5 mm od robov. Ker je šablona težka, je ni potrebno posebej pritrjevat.
3. Kanimo kapljico lepila (raje manj kot preveč) na hrbtno stran kocke in jo pritisnemo v šablono. Zalepimo preostalih 15 kock.
4. Po nekaj minutah, ko lepilo "prime", prestavimo šablono za eno vrsto. Zalepimo naslednjo vrsto in tako ponovimo to konca, do preostalih šest vrst.
5. Izdelava okvirja je končana in preostane še samo pritrjevanje (z občutkom) minifiguric. Sledi še vstavljanje plošče s figuricami v okvir. In razstavna slika je končana.
Možnosti za izboljšave
1. Skrbna izbira lesonita, oziroma zadnje plošče. Iskanje prave podlage, prave bele barve, ali po želji drugih odtenkov. Možno je tudi barvati ozadje po želji.
2. Priprava nove šablone iz aluminija ali plastike (vodni razrez), ki pokriva celotno površino, torej dimenzij 50x50 cm.
3. Možna je tudi izdelava vmesnih sten in poličk, za vstavljanje minifiguric brez pritrjevanja na čepke. Ideje na spletu.
Pridružen: 28 Dec 2012, 21:17 Prispevkov: 2092 Kraj: Ajdovščina
Zelo zanimivo! Si mi malo podaljšal nos, da nimam nobene serije... No, verjetno za samo šablono ni treba imet CNC stroja ali podobnega, pride pa vseeno prav. Koliko jih je že v seriji? 16? Potem bi verjetno šla cela serija tudi v podobne manjši okvir, ki ga tudi ima ikea v repertoarju - mejduš, prav fino bi bilo imet eno tako popestritev v mojem LEGO brlogu.
Hvala za predstavitev.
_________________ It's not me, it's my alter LEGO!
Seveda, za šablone lahko uporabiš karkoli, jaz sem si zadevo pač olajšal v službi.
Glede drugih okvirjev pa imaš prav. Lahko uporabiš manjše in drugačne razporeditve za serijo 16.ih. Angleži ponujajo razne rešitve, ki se lahko uspešno skopirajo za DIY variante. http://www.framesforbricks.co.uk/#!custom-range/ckr1
Dobra ideja in odlična predstavitev. Šablona bi bila najbrž lahko iz tršega papirja oz. se raster nariše ročno z ravnilom (pomožne tanke črte) - za vse tiste, ki nimamo CNC mašine. Edina pomanjkljivost, ki jo vidim je ta, da okvir na koncu ni zastekljen. Prah je treba potem redno brisat.
Fora celotne izdelave je, da si narediš dobro šablono, po moje. Da so kocke zalepljene tako kot treba. Kako jo narediš, je pa seveda nešteto možnosti. Na netu sem zasledil, da se da narediti tudi kar iz kock itd.
Pridružen: 28 Mar 2008, 16:31 Prispevkov: 5331 Kraj: Ljubljana
Tri serije gredo v okvir. Do sedaj bi rabil 5 takih okvirjev, da spakiraš vse noter. Prav lepo bi zgledalo na steni imeti 5 polnih okvirjev. Hvala za predstavitev! LPG
En mali trik, ki poceni zadevo: šablono si lahko izdelate kar iz kock, recimo takole. Namesto lesonita pa lahko uporabite paspartu (to je par milimetrov debel karton, ponavadi se ga uporablja za zunanje dele slik, kupi pa v boljših papirnicah).
Pridružen: 07 Apr 2008, 20:24 Prispevkov: 1826 Kraj: Ljubljana
Za zbiratelje minifigov je tole zelo uporabno. In tudi lepo predstavljeno. Za šablono nardit je pa vse odvisn od posameznika, kako se znajde z materialom in orodjem. Mogoče manjši nasvet tule pri šabloni iz kock, treba je posebej pazit, da se lepilo ne prime šablone
Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 1 gost
Ne morete pisati prispevkov v temi Ne morete odgovarjati na teme v forumu Ne morete urejati prispevkov v temi Ne morete brisati vaših prispevkov forumu