Kocke klub - za LEGO ljubitelje
http://www.kocke.si/forum/

Mini enosmerni cilinder
http://www.kocke.si/forum/viewtopic.php?f=74&t=8067
Stran 1 od 1

Avtor:  blaz62 [ 01 Feb 2014, 00:11 ]
Naslov prispevka:  Mini enosmerni cilinder

Že original sem dobil v setu pokvarjen mini cilinder, kateri je šel samo v končno pozicijo, ter se zaradi poškodovanega tesnila ni vrnil. Tako sem imel že kar nekaj časa idejo, da bi ga predelal v enosmernega pri katerem povratni gib naredi vzmet in tako sem se lotil enostavne predelave.
Cilinder je potrebno samo z dvema izvijačema ali kaj podobnim odstranit zgornji črni del kateri drži batnico v ohišju, odstraniti zgornji tesnilo ter vstaviti vzmet, katero ima vsak doma in sicer iz kulija. :P
Paziti je treba samo, da ni pretrda oz. premehka, ker tedaj se cilinder nebi vrnil oz. se sploh nebi iztegnil. :)
To zgleda nekako tako.
Slika

Avtor:  subix [ 01 Feb 2014, 13:46 ]
Naslov prispevka:  Re: Mini enosmerni cilinder

Zanimivo. Kje boš praktično uporabil tako delovanje cilindra?

Avtor:  abnormal [ 01 Feb 2014, 14:16 ]
Naslov prispevka:  Re: Mini enosmerni cilinder

Kaj pravzaprav pomeni "odstraniti zgornji črni del" (ali si mislil razstaviti cilinder)? Ali vzmet vstaviš z odstranitvijo bata/batnega tesnila, ali vzmet enostavno "naviješ na batnico". Na splošno se tudi sam strinjam s tem, da če nekaj ne dela, se poizkusi zadevo vsaj delno narediti funkcionalno. Če se ne motim, ima tudi LEGO eno sorto cilindra, ki je enosmeren in je za določene aplikacije enako uporaben, kot dvosmerni.

Avtor:  Skandinavc FH [ 01 Feb 2014, 14:41 ]
Naslov prispevka:  Re: Mini enosmerni cilinder

Razstavit je treba cilinder, ločit rumeni in črni del. Enako se lahko nardi z velikim cilindrom ali pa ročno pumpico. Jst sem pri enem starem setu imel pumpico, ki nikakor ni delovala. Pri stisku zraka v njej, je ročica z batom ostala na dnu, ni se več vrnila v prvotni položaj, čeprav za to skrbi vzmet. Ko sem jo enako razstavil, sem videl, da je blo tesnilo zasušeno. Tesnilo sem namazal z mastjo in vstavil nazaj. Z nekajkratnim prisiljenim pumpanjem se je notranjost lepo namazala in pumpica je spet normalno delovala.
V tem tvojem primeru, si pred tem pregledal, če bi bilo kaj v dovodnih cevkah, da bi oviralo dovod zraka? Vedno je lahko problem tudi v ventilu, sploh, če poči na eno strani. Kako pa je bilo poškodovano tesnilo? Si pisal na LEGO glede tega problema? Al je bi set že star?

Avtor:  blaz62 [ 01 Feb 2014, 16:08 ]
Naslov prispevka:  Re: Mini enosmerni cilinder

Tako kot je napisal Skandinavc, cilinder je treba razstavit na dva dela. Poškodovano je bilo tesnilo in tako je puščalo na vrhu, za predelavo pa sem to odstranil, ker je bilo v napoto. Ta cilinder bom uporabil za Kraz projekt.

Dobil sem ga v Unimog setu katerega sem novega kupil preko kolega (zaprtega), kateri mi ga je zrihtal iz Nemčije malo potem ko je izšel, tako, da je bila tovarniška napaka. Na Lego pa nisem pisal, saj gre za malo kocko, če bi se to zgodilo na večje cilindru bi že. ;)

Stran 1 od 1 Vsi časi so UTC + 1 ura [ DST ]
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
http://www.phpbb.com/