Kocke klub - www.kocke.si
    Klub za kreativno igro - LEGO skupnost Slovenije

Danes je 13 Nov 2019, 09:06


Vsi časi so UTC + 1 ura [ DST ]
Napiši novo temo Odgovori na temo  [ 15 prispevkov ] 
Avtor Sporočilo
OdgovorObjavljeno: 24 Maj 2013, 08:22 
Odsoten
Mindstorms
Mindstorms

Pridružen: 28 Mar 2008, 16:31
Prispevkov: 5286
Kraj: Ljubljana
Končno smo tudi v Kocke klubu dočakali dan, da nas je obiskal danski predstavnik LEGO, Jan Beyer.
Seveda smo prej z njim že komuniciali prek e-maila, a je pogovor v živo povsem nekaj drugega.

Če koga zanima potek dogodkov, naj si prebere spodnji sestavek. :)
Jana sva s Cwetqom pričakala na letališču v sredo 22.5. v popoldanskih urah in ga odpeljala na ogled dveh trgovin, kjer prodajajo tudi LEGO igrače. Sledila je prijava v hotelu in krajši ogled mesta Ljubljana, kjer smo si privoščili sladoled in "radensko". Po kratkem premoru smo odrinili v BTC, kjer si je ogledal še dve trgovini. Nato je sledil sestanek s preostalimi člani Kocke kluba in večerja, kateri je sledil sproščen pogovor, ki se je zavlekel pozno v noč.
Jan nam je vsem prisotnim prinesel LEGO darilo in podelil tudi svoje vizitke v obliki minifiguric.

Slika

Včeraj smo se Jan, Cwetko, Skandinavc FH in jaz v dopoldanskih urah podali najprej na Ljubljanski grad, nato pa odrinili proti Bledu. Sprehodili smo se ob jezeru do kavarne, kasneje je sledilo kosilo in izlet smo nadaljevali naprej po Gorenjski, kjer smo obiskali Zelence, Planico, Kranjsko goro in Jasno. Ker italija ni daleč, smo za hip skočili še tja. :)
Izlet je bil mogoče malce naporen, a vseeno je bilo prijetno kramljati o vsem mogočem in loviti sončne žarke, saj smo tudi z vremenom imeli oba dneva srečo.

Najbrž pa vas potopsino poročilo ne zanima toliko, kot to, kaj vse smo se pogovarjali. V detajle ne bom hodil, ker določene stvari niti niso pomembne, (brez zamere) niti ni vse za vsa ušesa (oči). Na kratko.
Ves čas je bila rdeča nit pogovora naše sodelovanje z LEGOm. Dogovarjali smo se o pomoči s strani LEGO in morebitni izvedbi še več razstav ali KockeFestov ali KT-jev z naše strani ter izvedbi skupne razstave z več državami.
Povprašali smo ga kako kaže s S@H v Sloveniji in zaenkrat še nič ne kaže. Nekaj časa že tipajo teren, a zadovoljivih rezultatov še ni in zgleda da jih še nekaj časa ne bo.
Ravno tako ostaja nabor setov po naših trgovinah takšen, kot je, ker študije kažejo na to, da je tako kot je najbolje in da za tistih 5 morebitnih kupcev žal ne bodo odpirali novih šifer, se šli dodatno logistiko, skladiščenje itd, saj v tem pač ni zaslužka.
Zanimalo nas je tudi kako kaže z naborom kock, se bodo dodajale nove oblike in barve? Le po potrebi, če bo nova kocka več namenska in ne v uporabi za set ali dva.
Kako kaže s PF komponentami, USB priklopi, kontrolerji in Technic pnevmatiko v bodoče? Vse ostaja tako kot je in novosti na tem področju praktično ne bo.
Razloženo nam je bilo, da je LEGO primarno pač igrača in tako ni namenjen uporabi odraslih oseb na razstavah, katere imajo npr. probleme s premalo PF kanali; otrok doma teh problemov namreč nima in zadeva je rešena.

Toliko na kratko o tem.
LPG


Deli na Facebook-u Deli na Twitter-ju
Na vrh
 Profil  
 
OdgovorObjavljeno: 24 Maj 2013, 08:38 
Odsoten
Moderator
Uporabniški avatar

Pridružen: 16 Maj 2008, 09:27
Prispevkov: 3571
Kraj: Ljubljana
Jan je v živo prav simpatičen in prijazen možakar.
Zanimivo mi je bilo slišati, da med sestanki ali pa po njih kocke sestavljajo, če imajo 'pol ure lufta'. Ali pa da je šel samoiniciativno popoldan v trgovino s svojim privat setom reklamo delat in so prodali 20 teh setov v dveh urah, pred tem pa cel mesec nobenega.

In prvič sem jedel sladoled z okusom 'radenske'! :pil:

_________________
Slika


Na vrh
 Profil  
 
OdgovorObjavljeno: 24 Maj 2013, 08:42 
Odsoten
Moderator
Uporabniški avatar

Pridružen: 30 Jan 2010, 12:42
Prispevkov: 1369
Kraj: Domžale
Tudi jaz sem hotela najprej komentirat sladoled iz 'radenske'. :)

Obisk Jana je bil super, ker smo dobili zanimiv pogled v ozadje LEGO, kako razmišljajo o novostih, spremembah, kakovosti itd. Vsekakor mi je všeč, da se zavedajo, da so njihove otroške igrače primerne tudi za odrasle, čeprav to ni njihov prvotni namen.

Bilo je prijetno in upam, da si je Jan našo državo zapolnil po prijetnih aktivnostih.


Na vrh
 Profil  
 
OdgovorObjavljeno: 24 Maj 2013, 08:47 
Odsoten
Moderator
Uporabniški avatar

Pridružen: 16 Avg 2008, 14:52
Prispevkov: 2171
Blo je fajn. Vse je itak povedal že Grega.

BTW, Jana smo "pospravili" in zakopali nekje v okolici izvira Save :D

_________________
Slika


Na vrh
 Profil  
 
OdgovorObjavljeno: 24 Maj 2013, 09:27 
Odsoten
Admin
Uporabniški avatar

Pridružen: 07 Apr 2008, 20:24
Prispevkov: 1819
Kraj: Ljubljana
Pozabil ste še na sladico iz ''radenske''!

Tudi meni je bilo fajn, tako na večerji, kot tudi na včerajšnjem izletu. Ne samo, da je Jan simpatičen in prijazen, ampak je tudi zelo sproščen, tako da se lahko z njim normalno pogovarjaš in tudi pohecaš. Ne smem pozabit omenit, da mu je bila zelo všeč cockta.


Ja, Cwetqotovi izjavi leta smo se zelo nasmejali, jst se še zdej smejim, ko se spomnem :lol:

_________________
Slika

Keep it simple ;)


Na vrh
 Profil  
 
OdgovorObjavljeno: 24 Maj 2013, 09:59 
Odsoten
Admin
Uporabniški avatar

Pridružen: 28 Dec 2009, 15:09
Prispevkov: 1719
Kraj: MB / MS
Tudi sam sem se udeležil sestanka/večerje in preko pogovora dejansko dobil potrditev svojih "slutenj" (kot je že Legofrik napisal). PF kot tak je namenjen otrokom, če želiš kaj več, uporabi NXT ali pa lastno rešitev. Torej nekih high-tech variant ne bo, praktično je česarkoli glede kake bolj napredne elektronike zelo zelo ZELO težko pričakovat, saj so (glede na info) Kitajci dvignili cene in je tako razvoj, kot izdelava kakršnegakoli PF dodatka/nadgradnje praktično nična.

Kot zanimivost lahko povem, da je en list veternice v NXT dodatku "renewable energy" TLG stal preko 20€ (cena razvoja 3D modela + orodja za vbrizgavanje plastike + material + skladiščenje ter vsi ostali stroški, normalizirani glede na število izdelanih kosov). Če bi po tej ceni prodajali, bi cena seta morala biti vsaj 120€ (6 kosov) + ostale kocke... Ta primer je sicer ekstremen, ampak da ti mislit, zakaj se TLG izdelave novih kock tako izogiba.

_________________
Don't give up on your dreams. Keep sleeping.


Na vrh
 Profil  
 
OdgovorObjavljeno: 24 Maj 2013, 10:08 
Odsoten
Moderator
Uporabniški avatar

Pridružen: 16 Maj 2008, 09:27
Prispevkov: 3571
Kraj: Ljubljana
Morda še informacija, da je cena enega orodja z vlivanje ene kocke 35.000 - 40.000 €. Nekatere kocke vlivajo iz več različnih plastik (navadne, trans) in za vsak material rabijo različen kalup za isto kocko.

Ja, za PF je rekel, da ne bo niti npr. S motorja in da naj uporabljamo stare micro motorje ali pa si naredimo svoje (he-he, že imamo).

Povedal je npr. da morajo biti ekskluzive narejene samo iz obstoječih kock, zelo omejeno pa lahko uporabijo obstoječo kocko v novi barvi (nova barva pomeni obstoječo barvo, vendar taka kocka v tej barvi še ni bila izdelana).

_________________
Slika


Na vrh
 Profil  
 
OdgovorObjavljeno: 24 Maj 2013, 10:56 
Odsoten
Admin
Uporabniški avatar

Pridružen: 20 Apr 2011, 13:57
Prispevkov: 543
Kraj: Ljubljana
Ja, na sestanku je bilo zelo zanimivo. Je pa res, kot so že ostali omenili, da so bili vsi odgovori na vprašanja nekako pričakovani. Bodisi se jim neke stvari ne splača razvijati cenovno, ali pa končajo pri tem, da je vse skupaj igrača in za otroke to ni pomembno.

Me je pa pozitivno presenetilo dejstvo da se LEGO kljub vsemu zaveda pomena AFOL in celo sami trdijo, da je verjetno procent (celo do tri-krat) večjii od uradnih raziskav - anket. Konec koncev, če nas ne bi bilo, bi verjetno res lahko ukinili vse modularce, UCS sete in verjetno še kaj ...

P.S. Rožičeva torta v angleščini je chocolate cake :D


Na vrh
 Profil  
 
OdgovorObjavljeno: 24 Maj 2013, 11:27 
Odsoten
Moderator
Uporabniški avatar

Pridružen: 27 Maj 2011, 19:38
Prispevkov: 1092
Kraj: Koper / Ljubljana
Bilo je fajn, in sicer zelo fajn. Ne samo zaradi Jana, tudi zaradi dejstva, da si je TLG vzel čas za nas. Odgovori z njegove strani pa so dejansko bili pričakovani oziroma smo lahko že vnaprej nekako predvidevali, zakaj so stvari takšne, kot so oziroma zakaj stvari, ki jih ni, jih ni in jih tudi ne bo. Konec koncev se TLG ne more prilagajati vsakemu uporabniku osebno in to nam je povsem razumljivo.

@Cwetqo:
A ste ga zato tam "pospravili", da ga bomo imeli čim bolj pri roki, ko ga bomo spet kaj rabili? :lol: Ali si mogoče imel v mislih minifiga?


Na vrh
 Profil  
 
OdgovorObjavljeno: 24 Maj 2013, 11:43 
Odsoten
Moderator
Uporabniški avatar

Pridružen: 30 Jan 2010, 12:42
Prispevkov: 1369
Kraj: Domžale
Glede rožičeve (chocolate) torte in rožičev sem malo guglala in dejansko ta prevod za torto ni napačen. Je pa smešen, če ne poznaš rožičev. Plod, ki raste na drevesih, se lahko uporablja kot nadomestek kakava.


Na vrh
 Profil  
 
OdgovorObjavljeno: 24 Maj 2013, 11:52 
Odsoten
Mindstorms
Mindstorms

Pridružen: 28 Mar 2008, 16:31
Prispevkov: 5286
Kraj: Ljubljana
Ja, da slovenski AFOLi tudi štejejo, so se začeli zavedati letos. Prej za moje prošnje 5 let niso imeli posluha.
Po eni strani jim dam celo prav. Zakaj? Opažam, da smo res en hecen narod in pričakujemo, da bomo povsod nagrajeni, plačani in hvaljeni. Tako pričakujemo, da bo LEGO nanosil tone kock na naš KockeFest, da bomo lahko gradili ne vem kakšno skulpturo. Pričakujemo, da bomo potem dobili še kakšno škatlo za domov in da nam bodo še na veke vekov peli hvalo.

Jan je lepo povedal, da temu pač ni tako in tudi ne bo nikoli. To je pač naš hobi in ne naša služba in LEGO ni dolžan za klube nič storiti oz. kolikor lahko, pač lahko, za posameznike pa definitivno ne bodo mrdnili. Logično, saj če bi za enega, bi morali za vse. Nemogoče.

Če želimo delati veliko skulpturo, nam bodo prišli toliko naproti, da bomo mogoče dobili kocke ceneje, ker je npr. praktično nemogoče zbrati 20.000 kock 2x4 čepke v sivi barvi prek Bricklinka. Tega se zavedajo, a šenkal nam ne bo nihče nič in tudi ne bodo nam v nedogled prodajali kock ceneje. Četudi se nam zdi, da je npr. ta skulptura svetovnega pomena, se to pač zdi nam. LEGO nam lahko v vsakem trenutku postreže še z vsaj 2000 takimi predlaganimi skulpturami, ki jih želijo sezidati vsi ostali člani dobrih 70 LUGov po svetu.

Če bomo želeli, da smo za zgrajeno skulpturo plačani oz. nagrajeni s kockami, potem bomo segli v svoj žep, šli do prve trgovine in si set kupili ali pa naj si najdemo sponzorja/e - seveda, ne njih. :)

Če bomo hoteli, da o nas pojejo hvalnice, potem si bomo sami priskrbeli medije, ki bodo poročali o naših podvigih.

Upam, da dovolite, da ob tem spustim malo vode tudi na svoj mlin oz. dovolite mi, da uporabim pregovor "dobro blago se samo hvali" in povem, da je bil možakar presenečen nad tem, da imamo ponekod 10% popust za člane kluba (kar se mu je zdelo veliko) ob nakupu kock ali drugih storitvah. Tega drugod praktično ni.
Poleg tega se je tudi čudil (češ, kaj mi je), da udeležencem, ki sodelujete na razstavah ob zaključku razdelim kakšno škatlo kock ali kaj drugega. Tega drugje ni v navadi, razen če zadeve ne pokrije sponzor (pri nas jih seveda ni kaj dosti) in še to je ponavadi kakšna malenkost. Udeleženci imajo drugačne ugodnosti; pri plačilu namestitve, hrane, nakupu kock za čas razstave ipd., daril praktično ni. Zgleda, da vas res crkljam. ;)

Skratka, karkoli želimo, bomo po večini morali narediti sami. To je naš hobi in hobi žre denar. Če ga nimate, žal ne morete pričakovati, da vam bo LEGO priskrbel kocke, ker jih ne bo.
Se pa z delom pokažejo s časoma rezultati in le ti počasi a vztrajno premikajo ledeno goro, da bomo z LEGOm lažje prišli naproti. Zato vas ponovno vabim, da se pridružite ekipi, seveda če so vam kocke hobi in želite tudi ostalim pokazati svoje kreacije. Pot do "zaprte" skupine je mogoče malce trnova, a povprašajte ostale, da imajo na koncu tudi kaj od tega. Zadeva je preprosta: če ni win/win situacija, ne pridemo skupaj, drugače pa. Presodite sami.
LPG


Na vrh
 Profil  
 
OdgovorObjavljeno: 24 Maj 2013, 14:32 
Odsoten
Technic
Technic

Pridružen: 18 Apr 2008, 14:17
Prispevkov: 906
Čestitke na organizaciji obiska. Ker se še spomnim, kdaj si začel o obisku razmišljati in tipa vabiti, se ti lahko le zahvalim za vztrajnost.

Me veseli, da je KK prišel na Legov radar. Upam, da so bili Janovi odgovori raje malo konzervativni, da ne zbuja lažnih upov, a vem, da denar ne bo padel iz neba. To je pač v danski mentaliteti. Za ponazoritev - podjetje v katerem delam precej dolgo sodeluje z znanim danskim podjetjem, a niti enkrat nismo bili deležnih kakšnih poslovnih daril ali kaj takega, ker za njih je to že skoraj podkupnina.

Še enkrat čestitke šefu in ostalim deležnikom!


Na vrh
 Profil  
 
OdgovorObjavljeno: 24 Maj 2013, 16:34 
Odsoten
Moderator
Uporabniški avatar

Pridružen: 18 Apr 2008, 22:52
Prispevkov: 404
Kraj: Ljubljana
Na kratko: bilo je zanimivo.
Naši komercialisti, ekonomisti in podobni se bodo morali pri podobnih strokovnjakih kot je Jan še veliko naučiti. Predvsem pa, če prodajaš neko zadevo, moraš stvar obvladati in vedno najti pravi (beri diplomatski) odgovor.
Minifig Jan je pri meni našel zanimivo mesto. :D

Coach

Slika


Na vrh
 Profil  
 
OdgovorObjavljeno: 25 Maj 2013, 00:00 
Odsoten
Duplo
Duplo

Pridružen: 28 Avg 2012, 23:28
Prispevkov: 93
Kraj: Laško
Čestitam za obisk, res velika čast, da si je vzel čas za obisk naše male države in seveda vam za organiziranje!
Verjamem, da vam je bilo prijetno osebno spoznati nekoga iz prave LEGO družine, pa čeprav vam ni ponudil željenih odgovorov.
Sam pa jih po eni strani razumem, ker sem še sam vedno "kot otrok" pač navdušen nad originalnim modelom takšnim, kot se ga dobi v setih in nebi nič spremenil na njem, tako mi tudi zadostuje PF sistem na vseh motoriziranih vozilih in vlakih, je pa to problem za takšne razstave, kjer je užitek videti premikajočo/vrtečo se stvar, ker pride do čisto posebne predstave.
Kar se tiče pnevmatike je bil zame precej velik napredek motorizirane "pumpice", kot je narejena v Unimog-u, ker sem pred tem še vedno na modelih, kjer "pumpaš" ročno, kar zadostuje samo za par premikov hidravlik, tako da večje naprednosti v tem sistemu si še niti ne predstavljam.
Pri stvari novih kock pa tudi verjamem, da jih na drugem koncu sveta stiskajo, da ne rečem kakšni ........ kitajci in zaradi tega že omejujejo trg razvoja v smislu profita kot že skoraj vsako drugo stvar. Glede na to, da sem bolj iz strojniške stroke vem kako je tudi z novim strojem za vlivanje oz. kalupom za kocke.

Vsekakor pa upam v pozitivno stran, da nas bo LEGO navduševal še precej generacij in s čedalje več čudovitih igralnih in funkcionalnih modelov.

LP


Na vrh
 Profil  
 
OdgovorObjavljeno: 25 Maj 2013, 18:23 
Odsoten
Technic
Technic
Uporabniški avatar

Pridružen: 21 Jun 2011, 22:01
Prispevkov: 574
Kraj: Kranj
@Legofrik:
Zaradi tvojega komentarja se sedaj res dobro počutim, da sem v takem LUGu.

Drugače pa - večdržavna razstava? Podpiram!

_________________
Ker lahko.


Na vrh
 Profil  
 
Prikaži prispevke prejšnjih:  Razvrsti po  
Napiši novo temo Odgovori na temo  [ 15 prispevkov ] 

Vsi časi so UTC + 1 ura [ DST ]


Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 1 gost


Ne morete pisati prispevkov v temi
Ne morete odgovarjati na teme v forumu
Ne morete urejati prispevkov v temi
Ne morete brisati vaših prispevkov forumu

Išči za:
Pojdi na:  
cron
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group