Kocke klub - www.kocke.si
    Klub za kreativno igro - LEGO skupnost Slovenije

Danes je 06 Dec 2019, 19:35


Vsi časi so UTC + 1 ura [ DST ]
Napiši novo temo Odgovori na temo  [ 24 prispevkov ]  Pojdi na stran 1, 2  Naslednja
Avtor Sporočilo
 Naslov prispevka: Kocke drugih proizvajalcev
OdgovorObjavljeno: 20 Mar 2013, 12:48 
Odsoten
Technic
Technic

Pridružen: 18 Apr 2008, 14:17
Prispevkov: 906
V zadnjem času v naših trgovinah spet opažam kocke drugih proizvajalcev. Mogoče so Megabloks že malo ven iz mode, vendar opažam Hasbrojeve KRE-O transformerje. Zadnjič sem mulca le s težavo spravil stran, vendar sem se kasneje zamislil. Lego nima nič podobnega. Edini robot/avto je v Creator seriji, ampak ne izgleda ravno dopadljiv 5-letniku (niti njegovemu očetu, ko smo že pri tem). Mulcem so privlačne akcijske teme, vendar je Chima za naš okus malo čudna. Všeč mi je bil Exo Force, vendar so bili mechi slabo igralni (v otroških rokah so se hitro sesedli).

Sam nisem Lego purist. Včasih dodam kaj, kar ni prišlo ravno iz Lego tovarne (baterijske škatle ipd). A po drugi strani ne maram, da bi imel v kupu tudi nekaj šodr kock, ki se slabo spajajo ali celo lomijo. Zato nekako vztrajam pri Legu.

Zanima me, ali imate nedavne izkušnje s temi seti - predvsem Hasbro, morda Megabloks. Kakšna je kvaliteta? Spajanje? Si zaslužijo, da so v isti škatli kot legokocke?

(Se ponižno oproščam onim, ki si kock razen Legovih ne morejo predstavljati, in jih je moj post spravil v slabo voljo.)


Deli na Facebook-u Deli na Twitter-ju
Na vrh
 Profil  
 
 Naslov prispevka: Re: Kocke drugih proizvajalcev
OdgovorObjavljeno: 20 Mar 2013, 13:24 
Odsoten
Moderator
Uporabniški avatar

Pridružen: 16 Maj 2008, 09:27
Prispevkov: 3585
Kraj: Ljubljana
Do sedaj sem v roke dobil samo MegaBlocks in ProBuilder (pomešano med kupljeno rifuzo).

Moje izkušnje so, da so ne Lego kocke manj natančno izdelane in če jih zložiš po deset eno na drugo in to deset stolpov, je vsak druge višine. Zaradi tega so neuporabne za večje kreacije.

So pa tudi meni kakšne posamezne kocke silno všeč, ker jih TLG (še) ni naredil in bi prišle zelo prav. Dajem jih v eno škatlo vendar jih nikoli ne uporabim. Navadne 'ponaredke' mečem stran.

_________________
Slika


Na vrh
 Profil  
 
 Naslov prispevka: Re: Kocke drugih proizvajalcev
OdgovorObjavljeno: 20 Mar 2013, 13:30 
Odsoten
System
System
Uporabniški avatar

Pridružen: 06 Sep 2009, 22:13
Prispevkov: 393
Smo ene dvakrat dobili za darilo ne Lego kocke. Sestaviš skupaj in ugotoviš, da ima kreacija "luft", ker kocke niso točno izdelane. Tudi kvaliteta plastike je bolj "tako-tako" (tudi Lego gre v to smer, kar me skrbi). Zato prakticiramo samo Lego kocke. Sam imam preko 35 let stare Lego kocke, ki so še danes čisto uporabne.
Mene "za enkrat (!)" veže na Lego kocke samo kvaliteta. Ko te ne bo več bo problem.

Lego je investicija, ne strošek!
:-?

_________________
 


Na vrh
 Profil  
 
 Naslov prispevka: Re: Kocke drugih proizvajalcev
OdgovorObjavljeno: 20 Mar 2013, 14:53 
Odsoten
Mindstorms
Mindstorms
Uporabniški avatar

Pridružen: 28 Dec 2012, 21:17
Prispevkov: 2092
Kraj: Ajdovščina
@Medvedek: Razloži prosim to o investiciji moji ženi!!! Jaz se že dolgo neuspešno trudim...

Kar se tiče posnetkov: Naš mali je enkrat dobil v dar eno kišto imitacije DUPLO serije (verjetno so megablocks, ne vem točno). Studi so precej daljši od duplovih in plastika je mehkejša, bolj cenena. Kot je napisal @subix tudi po višini rahlo variirajo. Čeprav sem bil "notranje razklan", ko je to prišlo k hiši, so zdaj te, za moj okus dosti slabše kocke, pomešane z ostalimi duplo. Tamali seveda ne opazi nobene razlike in veselo uporablja vse kocke, kar se mi zdi v globalu še najbolj važno. Takoj, ko bomo prešli fazo duplo, pa jih imam namen strogo ločiti od cenenih in dalje hranit samo duplo kocke...za naslednji rod :) LP

_________________
It's not me, it's my alter LEGO!


Na vrh
 Profil  
 
 Naslov prispevka: Re: Kocke drugih proizvajalcev
OdgovorObjavljeno: 20 Mar 2013, 15:11 
Odsoten
Technic
Technic

Pridružen: 18 Apr 2008, 14:17
Prispevkov: 906
@MajklSpajkl: verjetno MedVedek ni mislil investicije v ožjem smislu - da kocke prodaš in imaš profit, temveč bolj tako, da z njimi mulci in mi dobimo več (igranje, spretnost, razumevanje sveta) kot zanje plačamo. Seveda se s tem moram strinjati, drugače res preveč porabim za tole plastiko ;)

Tudi meni so pred leti prekrižali pot neoriginali. Ti so bili tako slabi (in tudi nevarno krhki), da sem jih hitro pometel v smeti. Po drugi strani sem imel tudi novejše megabloks, ki so bile čisto ok. Le slučajno sem opazil, da so nekoliko "čudne" - oblika, ki jo Lego ni delal.

Podobno se mi zdi, da si Hasbro ne bi smel privoščiti slabe kvalitete. Očitno bom enkrat podlegel navalu. Bom poročal, kako in kaj.


Na vrh
 Profil  
 
 Naslov prispevka: Re: Kocke drugih proizvajalcev
OdgovorObjavljeno: 20 Mar 2013, 16:20 
Odsoten
Mindstorms
Mindstorms
Uporabniški avatar

Pridružen: 28 Dec 2012, 21:17
Prispevkov: 2092
Kraj: Ajdovščina
@teflon: sem pravilno razumel pomen investicije - investicija v razvoj človeka! :)

_________________
It's not me, it's my alter LEGO!


Na vrh
 Profil  
 
 Naslov prispevka: Re: Kocke drugih proizvajalcev
OdgovorObjavljeno: 21 Mar 2013, 00:19 
Odsoten
System
System
Uporabniški avatar

Pridružen: 06 Sep 2009, 22:13
Prispevkov: 393
Ja, ... moj pomen "investicije" je :
  • prvi pomen (enostavnejši - finančni) je, da, "ko odšteješ toliko in toliko EUR" strošek porazdeliš na več let,
  • drugi pomen (težje razumljiv), pa je, da si razvijaš tehnične sposobnosti s sistemom preizkušanja.
Je pa dejstvo, da imamo nekateri člani družin probleme po vseh letih "intenzivnih investicij" pravilno in utemeljeno upravičiti "ne vem kateri že" nakup LEGO seta. Nato sledijo diskusije zakaj rabiš točno ta set, točno sedaj, čeprav imaš v omari še za ??? EUR ne odprtih LEGO kock v originalni embalaži. Tako počasi pride do "investicijskega pravila" : "čevelj (obleka) za kocke". In seveda moramo mi "nadobudni investitorji" biti modri in taka pravila upoštevati, kar nam prinaša "družinski mir"... To ponavadi tudi razdeli družine na moški ("bolj investicijsko usmerjeni del") in ženski ("bolj potrošnji del"). Rezultat za denarnico je v vsakem primeru (investicija : potrošnja) isti. Zmanjšuje se število EUR v denarnici...

"Bog ne daj", pa da pričnemo z kockami drugih proizvajalcev! Potem bo šele komplicirano! Tudi to je razlog, da ostajamo pri produktih TLG.

Malo za šalo in malo za res :D

MedVedek

_________________
 


Na vrh
 Profil  
 
 Naslov prispevka: Re: Kocke drugih proizvajalcev
OdgovorObjavljeno: 21 Mar 2013, 09:58 
Odsoten
Admin
Uporabniški avatar

Pridružen: 20 Apr 2011, 13:57
Prispevkov: 545
Kraj: Ljubljana
Lahko dopišem samo še to: kar sem imel izkušnje z ne LEGO delčki (bolj malo), je bila razlika v kvaliteti precej očitna. Na prvi pogled niti ne, ko pa se bolj poglobiš, hitro opaziš, da je plastika slabše kvalitete - postaviš pred luč in vidiš da je bolj prosojna od LEGO plastike. Na žalost se to vidi že tudi pri LEGO, predvsem pri "kitajski" plastiki, ki je večinoma v uporabi pri zbirateljskih minifiguricah. Druga slabost pri konkurenci so slabši stroji za odlivanje in posledično veliko bolj vidni "mould line" - vidni spoji na kockah, kjer skupaj prideta spodnji in zgornji del odlivalne mašine.

Čeprav priznam, da imajo nekateri proizvajalci kar zanime odlitke v enem kosu (razne mašine, vhodi za zrak, ...), so ti kosi za moj okus preveč specifični in ne splošno uporabni. Sam se zato klonov ne poslužujem in jih doma niti nimam.

Kot pa je že MedVedek rekel, se zelo pozna kvaliteta tudi pri LEGO zadnje čase. Pred kratkim sem zopet sestavljal LOTR Helms Deep. Ker je set sestavljen iz kock in ne uporablja velikih panelov (po večini) in so stene kar velike, se hitro opazi, da so kocke zelo različno široke. Če bi po "ravni steni" iz teh kock potegnil z nohtom, se hitro zatakneš ob kakšen rob, kar pri starejših LEGO kockah nimam v spominu! Žal se mi zdi da se kvaliteti LEGO in ostalih klonov kar preveč približujeta. Na žalost pa je LEGO tisti, ki se "trudi doseči" kvaliteto klonov in ne obratno. Na koncu se bojim, da bo kvaliteta postala preveč podobna in bo res prevladala predvsem ugodnejša cena ostalih znamk ...

Upam da LEGO čimprej kaj ukrene in napoved njihove tovarne na Kitajskem zagotovo ni korak v pravo smer!


Na vrh
 Profil  
 
 Naslov prispevka: Re: Kocke drugih proizvajalcev
OdgovorObjavljeno: 21 Mar 2013, 10:12 
Odsoten
Mindstorms
Mindstorms

Pridružen: 28 Mar 2008, 16:31
Prispevkov: 5321
Kraj: Ljubljana
Ja, LEGO je LEGO, ostalo pa je kopija. To velja za nas, ki smo LEGO navdušenci, ne pa za ves ostali svet.
O tem je bilo že veliko napisanega, a naj dam en primer.

V eni izmed slovenskih trgovin sem zasledil kopijo DUPLO vlaka. Set vsebuje lokomotivo na baterije, vagone, možice in tirnice. Cena? 15 EUR. Sami veste, koliko stane DUPLO vlak.
Poleg tega pa na prvi pogled zadeva sploh ni zgledala slabo.

Proizvajalcev LEGO kopij je veliko od Cobis, prek Ban-Bao do Mega bloks. Slednje se mi zdijo čisto OK kopija, še posebej njihova speciajlna serija, ki je lično zapakirana v kovinske škatle, pa še kanadčani so za spremembo. :)

Načeloma mečem vse ne-LEGO kocke proč, ker jih nočem mešati z ostalimi. Mečem pa tudi obgrižene LEGO kocke proč, saj mi pri kreacijah nič ne koristijo.

Je pa res, da se da ne-LEGO kocke, ki so dokaj kompatibilne z ostalimi (da ni hudih razlik pri dimenzijah) uporabiti za gradnjo večjih skulptur, recimo hribov. Take zadeve kocke požirajo in moj žep raje vidi, če so v hribu skrite kocke za vrednost pol centa na kocko, kot pa 10.

Ko že omenjate finance. S tem si ne delam problemov, saj imam za moj okus neko "zdravo" omejitev in konec koncev je to hobi. Hobiji žrejo denar in če si človek lahko privošči, da vsak mesec zapravi za 50-100 EUR za kocke, je to OK, še posebej, če ve, koliko ljudje zmečejo za cigarete, vsakodnevne kavice, ki se spreobrnejo v pijanke po lokalih, nepotrebne cunje, pretirane količine hrane katera se nam pokvari, vrhunsko športno opremo katero imamo za šminkirat pri rekreaciji, porabo goriva zaradi proserancije, da o raznih gadget-ih niti ne govorim.
Pač, vsak hobi stane. Ko potegnete črto, naš najbrž še najmanj. :)

LPG


Na vrh
 Profil  
 
 Naslov prispevka: Re: Kocke drugih proizvajalcev
OdgovorObjavljeno: 25 Mar 2013, 16:40 
Odsoten
Duplo
Duplo

Pridružen: 26 Dec 2012, 16:33
Prispevkov: 52
Kraj: Ljubljana
Jaz s kockami drugih proizvajalcev nimam toliko izkušenj, imam le eno škatlo Mega Bloks, ki se mi niti ne zdijo tako slabe (ampak še zmeraj, samo Lego je Lego.. :wink: ). Sem pa imel nekaj kock od Lega, še preden so izpopolnili "drobovje" kock. Opazil sem, da te pa niti slučajno ne morejo biti od Lega, saj kreacije niso bile trdne. Tako da sem nekaj časa te metal stran... :angelcek:
Lp


Na vrh
 Profil  
 
 Naslov prispevka: Re: Kocke drugih proizvajalcev
OdgovorObjavljeno: 29 Mar 2013, 18:31 
Odsoten
Primo
Primo
Uporabniški avatar

Pridružen: 24 Okt 2012, 17:23
Prispevkov: 40
Kraj: Ljubljana
Moj bratranec je imel eno škatlo Mega Bloks, ki se praktično ne more primerjati z LEGO.
Kocke so bile gumijaste in med njimi je bil prostor. Z njimi se ni dalo zgraditi kaj dosti.

_________________
Lego= ustvarjalnost in igralnost= super!


Na vrh
 Profil  
 
 Naslov prispevka: Re: Kocke drugih proizvajalcev
OdgovorObjavljeno: 03 Apr 2013, 10:25 
Odsoten
Duplo
Duplo

Pridružen: 06 Feb 2013, 14:36
Prispevkov: 88
Kraj: Ljubljana
Rahlo off-topic.
Ne vem koliko vas ve, da smo tudi v Sloveniji - še znotraj Jugoslavije - imeli proizvajalca nadomestka/približka Lego kock.
Izdeloval jih je novogoriški "Poligalant". Zadeva je bila do konca poenostavljena: 2x2, 2x4 in 2x8, ter en tip oken in en tip vrat.
(Morda od tod tudi moje nasprotovanje prevelikem številu "predfabriciranih" Lego delov. :) )

Vendar so bile za nas, takratne mulce, vse kar smo imeli na razpolago.
Lego kocke ? Kakšne Lego kocke ? :dedi:
Tega enostavno ni bilo. In tudi ko so veliko pozneje prišle, so bile enostavno predrage.


Na vrh
 Profil  
 
 Naslov prispevka: Re: Kocke drugih proizvajalcev
OdgovorObjavljeno: 03 Apr 2013, 11:18 
Odsoten
Moderator
Uporabniški avatar

Pridružen: 27 Maj 2011, 19:38
Prispevkov: 1095
Kraj: Koper / Ljubljana
@shinkansen
Sem jih imel tudi jaz, pravzaprav so še vedno spravljene nekje doma. :) Za takratne razmere kvaliteta niti ni bila tako zelo slaba. Vsekakor sem se z njimi ogromno preigral, preden sem začel dobivati lego kocke, sem pa vseeno malo z zavistjo gledal prijatelje in sorodnike, ki so takrat lego kocke že imeli. Ah, kje so ti časi...


Na vrh
 Profil  
 
 Naslov prispevka: Re: Kocke drugih proizvajalcev
OdgovorObjavljeno: 03 Apr 2013, 20:18 
Odsoten
Duplo
Duplo

Pridružen: 24 Avg 2010, 10:47
Prispevkov: 57
Kraj: Ljubljana
Jaz sem pa ravno ta vikend dobil neke Nanoblock kocke in moram reči, da so nekateri seti prav zanimivi, sploh zaradi majhnosti. No kakorkoli že, tukaj je rezultat potrpežljivega 20 minutnega sestavljanja, slonček iz cca 120 kock:

Slika


Na vrh
 Profil  
 
 Naslov prispevka: Re: Kocke drugih proizvajalcev
OdgovorObjavljeno: 30 Nov 2014, 16:05 
Odsoten
System
System
Uporabniški avatar

Pridružen: 01 Apr 2010, 09:45
Prispevkov: 306
Sam sem kupil za poizkušnjo Enlighten lokomotivo, neko zeleno vozilo katerega podjetja se ne spomnim, v enem od evro diskontov deklico s kužkom in ploščo. Vse bolj kot ne žalostno. In pred kratkim dobil tole za darilo:

Slika

Slika

Kocke so dejansko ok. Lepo se zlagajo, lepo držijo in zaradi nano velikosti nudijo precej užitka in napora. Veliko rezervnih kock. Album:

https://www.flickr.com/photos/101783996 ... 205239524/

Lep pozdrav.

_________________
http://www.brickset.com/search/?ownedBy=Chapachuk

https://www.flickr.com/photos/101783996@N06/


Na vrh
 Profil  
 
 Naslov prispevka: Re: Kocke drugih proizvajalcev
OdgovorObjavljeno: 30 Nov 2014, 17:02 
Odsoten
Moderator
Uporabniški avatar

Pridružen: 16 Maj 2008, 09:27
Prispevkov: 3585
Kraj: Ljubljana
@Chapachuk:
Že na sliki se vidi, da ima kocka vsaka svojo dimenzijo in ko so sestavljene je vse vigivagi. Ne hvala.

_________________
Slika


Na vrh
 Profil  
 
 Naslov prispevka: Re: Kocke drugih proizvajalcev
OdgovorObjavljeno: 30 Nov 2014, 19:43 
Odsoten
System
System
Uporabniški avatar

Pridružen: 01 Apr 2010, 09:45
Prispevkov: 306
Vigivagi so zaradi majhnosti, po sliki si je težko predstavljati kako poteka sestavljanje. Ker, če bi bile bolj natančne jih ne bi bilo možno sploh razstaviti. Je pa dejstvo, da mi je bil užitek neprimerno večji sestavljati tole, kot nek manjši Lego set v vrednosti 20€. Sestavljen je popolnoma trden.
Z veseljem bi sestavil še kakšnega.

_________________
http://www.brickset.com/search/?ownedBy=Chapachuk

https://www.flickr.com/photos/101783996@N06/


Na vrh
 Profil  
 
 Naslov prispevka: Re: Kocke drugih proizvajalcev
OdgovorObjavljeno: 03 Dec 2014, 17:37 
Odsoten
System
System
Uporabniški avatar

Pridružen: 23 Avg 2014, 12:07
Prispevkov: 233
Tudi jaz se z ostalimi kockami srečujem predvsem kot "primesmi" v rinfuzah, največkrat Megabloks. Moram pa reči, da vsaj te, s katerimi sem se jaz srečal po kvaliteti ne zaostajajo kaj dosti za Lego. Opazil sem tudi, da npr. enak tip kock močneje drži skupaj, je pa res, da so njihove barve drugačne, pa ne mislim le na nabor ampak tudi njihova črna ni enaka lego črni in tako naprej. Čeprav nisem ravno strokovnjak za barve jih sedaj v rinfuzi ločim že na pogled (brez podrobnega pregleda vsake), le redko katera se izmuzne. Še ena njihova lastnost je neke vrste perla efekt - pogled ob blizu razkrije neke mini bleščice - podobno kot metalik kovinska barva, zato se jih ne da uporabit, tudi če stud-i niso vidni (pa bi prišle ponekod, npr. pri bolj krhkih konstrukcijah prav ravno zaradi tega ker (vsaj po mojih izkušnjah) močneje držijo...


Na vrh
 Profil  
 
 Naslov prispevka: Re: Kocke drugih proizvajalcev
OdgovorObjavljeno: 24 Avg 2018, 10:02 
Odsoten
Primo
Primo

Pridružen: 30 Mar 2011, 11:19
Prispevkov: 7
Ali pri Mega Bloksu obstaja kaj takega kot je pri Lego kockah Lego Classic (npr. set 10696)? Da je veliko kock in da se lahko sestavlja različne stvari? Morajo se pa kocke dat kombinirat z Lego.


Na vrh
 Profil  
 
 Naslov prispevka: Re: Kocke drugih proizvajalcev
OdgovorObjavljeno: 24 Avg 2018, 12:25 
Odsoten
Moderator
Uporabniški avatar

Pridružen: 16 Maj 2008, 09:27
Prispevkov: 3585
Kraj: Ljubljana
Preveri na Aliexpressu vse od Lepina, ni vrag da so ponaredili tudi Classic sete. Kocke so presenetljivo kvalitetne in čisto uporabne. Ampak zame: Hvala, ne, ne.

_________________
Slika


Na vrh
 Profil  
 
Prikaži prispevke prejšnjih:  Razvrsti po  
Napiši novo temo Odgovori na temo  [ 24 prispevkov ]  Pojdi na stran 1, 2  Naslednja

Vsi časi so UTC + 1 ura [ DST ]


Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 1 gost


Ne morete pisati prispevkov v temi
Ne morete odgovarjati na teme v forumu
Ne morete urejati prispevkov v temi
Ne morete brisati vaših prispevkov forumu

Išči za:
Pojdi na:  
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group