Kocke klub - www.kocke.si
    Klub za kreativno igro - LEGO skupnost Slovenije

Danes je 07 Jun 2020, 12:02


Vsi časi so UTC + 1 ura [ DST ]
Napiši novo temo Odgovori na temo  [ 11 prispevkov ] 
Avtor Sporočilo
 Naslov prispevka: OOB Eifflov stolp
OdgovorObjavljeno: 30 Avg 2014, 17:15 
Odsoten
Moderator
Uporabniški avatar

Pridružen: 30 Jan 2010, 12:42
Prispevkov: 1418
Kraj: Domžale
Eifflov stolp je eden izmed modelov v seriji Architecture Landmark, ki so bili predstavljeni v letu 2014. Čeprav stolpa v živo še nisem videla, me je Legov model prepričal, da sem si ga kupila.

Slika

Osnovni podatki o setu:
- kataloška številka: 21019
- ime: Eifflov stolp/Eiffel Tower
- tema: Architecture (serija Landmark)
- leto izida: 2014
- število kock: 321
- število minifigur: 0
- starost: 12+
- cena: £ 29,99 / US$ 34,99 / EUR 35,99 (cena na kocko 0,109 EUR)
- povezave: Brickset, Bricklink, LEGO S@H

Prva posebnost, ki mi je padla v oči, je sama škatla. Po navadi škatlo zavržem še isti dan, kot sestavim set, tokrat pa sem jo obdržala. Simpatična podrobnost je način odpiranja, ki omogoča lažji dostop do notranjosti, zaradi česar je škatla primerna tudi za shranjevanje (kock).
Slika

Knjižica z navodili je natisnjena na kvalitetnejši (debelejši) papir. V njej je Eifflov stolp predstavljen s slikami in zgodovinskimi dejstvi, povezanimi z njegovo gradnjo. To je sicer značilnost knjižic setov iz serije Architecture, ki je več kot dobrodošla. Sama navodila so sicer preprosta in jim lahko sledijo tudi mlajši sestavljalci.
Slika

Med zanimivejšimi kockami so mrežasta ploščad, temno zelene gladke ploščice, upogljive cevke in potiskani ploščici z imenom v angleščini in francoščini. Prav ploščici sta meni najbolj zanimivi, saj omogočata, da si vsak sam poimenuje stolp. Sicer je glavnina kock v sivih odtenkih, nekaj ''barvitosti'' pa dodajo srebrne kocke.
Slika

Gradnja stolpa se začne s podlago, ki predstavlja zelenico in asfaltirane površine okrog stolpa. V vogalih ploščadi so postavljene prve kocke, na katere se bodo pritrdile noge stolpa. Ker je stolp stožčaste oblike, pri tehniki gradnje prevladujejo SNOT povezave.
Slika

Meni je bil pri setu najbolj zanimiv način gradnje. Stolpa ne sestavljamo od spodaj navzgor, temveč se njegova gradnja začne nekje na sredini in se sočasno gradi tako navzdol kot navzgor. V tem trenutku je ogrodje postavljeno na glavo, v zrak pa štrlijo noge stolpa, ki se jih pritrdi na ploščad.
Slika

V nadaljevanju si spodnji del stolpa že lažje predstavljamo. K nogam se pripne gumijaste cevke v srebrni barvi, ki lepše ponazorijo strukturo lokov. Barvni kotrast med srebrnimi in sivimi kockami je dobrodošel in lepo razbije sicer precej monotono barvno shemo. Za moj okus bi bilo lahko srebrnih kock še več, saj bi z njimi bolj poustvarili kovinsko barvno stolpa.
Slika

Zgornji del stolpa je bistveno ožji in je sestavljen precej elegantno. Z ozkimi ploščicami je dosežena zanimiva podolgovata oblika. Zgornji del je v tej fazi še razširjen v zvezdasto obliko, ki jo v naslednjih korakih spremenimo v pravo obliko stolpa. Spodnji del je stabiliziran z osjo, ki pa izgleda sploh ne moti.
Slika

Stolp zaokroži špica, kjer pogrešam francosko zastavo. Tudi tukaj je ena izmed kock v srebrni barvi in se lepo sklada s sivino stolpa. Zanimivo bi bilo sicer videti cel stolp v bolj ''kovinskih'' kockah, a žal se vse ne da.
Slika

Po končanem sestavljanju je pred nami cel Eifflov stolp. Mene je navdušil. Čeprav je bilo sestavljanje posameznih delov na trenutke ponavljajoče, to ni bilo moteče, ker je bilo veliko sestavljanja v SNOT tehniki. Ravno ta način gradnje je dal stolpu primerno obliko, ki jo je na prvi pogled s kockami v tako majhnem merilu kar težko predstaviti.
Slika

Končna ocena seta je več kot zadovoljiva. Izstopa dizajn s tehnikami gradnje, raznolikosti kock v setu žal ni, a to ne moti preveč. Set ni namenjen za igro, čeprav je dokaj stabilen. Od tod je jasna tudi cena. Glede na manjše število kock je cena precej visoka, kar je razumljivo, ker je set namenjen bolj starejši populaciji. V osnovi pa je set namenjen bolj gledanju oz. počivanju na kakšni polici, kot je trenutno pri meni.

Obsežnejšo predstavitev si lahko preberete v angleščini na forumu Eurobricks. Več slik pa si pogledate v albumu na Flickru.


Deli na Facebook-u Deli na Twitter-ju
Na vrh
 Profil  
 
 Naslov prispevka: Re: OOB Eifflov stolp
OdgovorObjavljeno: 30 Avg 2014, 22:25 
Odsoten
Moderator
Uporabniški avatar

Pridružen: 27 Maj 2011, 19:38
Prispevkov: 1125
Kraj: Koper / Ljubljana
Odličen opis.
Za razliko od sydneyske operne hiše mi je pri Eifflovem stolpu bistveno bolj všeč architecture kot pa sculptures izvedba. Slednja je bila sicer impresivna s svojimi dimenzijami, vendar nekako preveč 'kockasta'. Tukaj pa so kljub miniaturnemu merilu veliko lepše ponazorjene linije in s tem je tudi izgled kot celota bistveno lepši.


Na vrh
 Profil  
 
 Naslov prispevka: Re: OOB Eifflov stolp
OdgovorObjavljeno: 31 Avg 2014, 23:19 
Odsoten
Mindstorms
Mindstorms
Uporabniški avatar

Pridružen: 28 Dec 2012, 21:17
Prispevkov: 2107
Kraj: Ajdovščina
Živjo, odličen opis, kljub temu, da si ga skrajšala v primerjavi s tistim na EB. Jaz sem ravnokar sestavil svojega in mi je zeeeelooooo všeč. Iščem še najbolj primerno mesto za "nabiranje prahu", kar bi pa vsekakor rad preprečil. Glede na obliko, bi mi bil najbolj všeč kakšen steklen valj s kupolastim vrhom, tak kot tisti iz Disneyeve risanke Lepotica in zver v kateri Zver hrani svojo venečo vrtnico :oops:. Aja, pa brez tistega ročaja gor...

Sam sem se sicer v primerjavi z originalnimi navodili odločil za manjšo modifikacijo. Na zadnjo platformo pod vrhom sem na prosti čepek dodal LBG 1x1 ploščico, ki je ostala kot rezerva in spremenil sem dve po diagonali nasprotni si nogi tik nad tlemi. Če narediš vse štiri noge enake, kot je to v navodilih, potem "soft" osi niso vpete v isti ravnini, ker so enkrat vpete na SNOT kocko, ki je obrnjena navzdol, na drugi strani pa na SNOT kocko, ki je obrnjena navzgor. Po spremembi sta torej dve "soft" osi vpeti samo na SNOT navzgor kocki, dve pa samo na SNOT navzdol kocki - "keri picajzl ej???" :twisted:

No za konec pa se moram potožiti tudi glede priložene knjižice! Kljub previdnosti in nežnosti ni zdržala enega branja in enega sestavljanja, ter nekaj radovednih odpiranj. Sicer je šla skozi nekaj rok, ker sem set dobil za r.d. in je požel precej zanimanja. Vidim, da bi moral bolj odločno zapogniti naslovnico in vse strani, kot je to prikazano v predstavitvi, ker pa sem bil raje manj invaziven, sem fasal najhujše. Mogoče se celo zbunim na customer service... Kako se kaj drži tvoja knjižica redhead1982? Kaj je bolj priporočljivo, da bom prihodnjič ohranil celo bukvico, kljub temu, da si jo bom tudi ogledal in prebral?

Pa naj se tu še zahvalim svoji mami, ki mi je po 20 letih spet kupila kocke za rojstni dan :excited: (No pa sej mi jih je tudi za minuli božič :P ) Se mi zdi, da dokler ti mama kupuje kocke, se pa res ne moreš počutiti star :dedi:

EDIT: Pa še to sem pozabil dodati, se mi zdi, da je na ploščicah, ki pokrivajo podstavek na zgornji gladki površini kar premočno videti sled od dovodne luknjice v kalupu kocke, do sedaj še nisem naletel na tako močno "piko".

_________________
It's not me, it's my alter LEGO!


Na vrh
 Profil  
 
 Naslov prispevka: Re: OOB Eifflov stolp
OdgovorObjavljeno: 01 Sep 2014, 10:14 
Odsoten
Duplo
Duplo

Pridružen: 06 Feb 2013, 14:36
Prispevkov: 88
Kraj: Ljubljana
Eh ... tole s knjižico ... :roll: ... tudi pri moji.


Na vrh
 Profil  
 
 Naslov prispevka: Re: OOB Eifflov stolp
OdgovorObjavljeno: 01 Sep 2014, 21:00 
Odsoten
Moderator
Uporabniški avatar

Pridružen: 07 Apr 2008, 20:24
Prispevkov: 1842
Kraj: Ljubljana
Spet odlična predstavitev :)

Lepo dodelana oblika, čeprav me malo moti, da je zgornji del samo položen na štiri stebre in ni vpet oz nekako zavarovan. Vsaj po slikah sodeč zgleda tako. S temi navodili bojo res mogl neki nardil, mogoče bi blo boljše, če bi dal spiralno vezavo namesto tega slabega lima.

_________________
Slika

Keep it simple ;)


Na vrh
 Profil  
 
 Naslov prispevka: Re: OOB Eifflov stolp
OdgovorObjavljeno: 01 Sep 2014, 21:50 
Odsoten
Moderator
Uporabniški avatar

Pridružen: 30 Jan 2010, 12:42
Prispevkov: 1418
Kraj: Domžale
@MajklSpajkl in shinkansen: Moja knjižica je še bp. Sem kar pazila na njo, se pa verjetno še najbolj pozna, da sem jo prelistala celo od začetka do konca samo enkrat.

@Skandinavc FH: Kako misliš, da je zgornji del položen na 4 stebre in ni vpet? A to misliš čisto zgornji zgornji del? Stebri so zgoraj pripeti na kocko 1x1 preko klipov in je kar fiksno vse skupaj.


Na vrh
 Profil  
 
 Naslov prispevka: Re: OOB Eifflov stolp
OdgovorObjavljeno: 01 Sep 2014, 22:05 
Odsoten
Moderator
Uporabniški avatar

Pridružen: 07 Apr 2008, 20:24
Prispevkov: 1842
Kraj: Ljubljana
Čisto zgornji del ja. Se je ne vidi, ampak bi si lahko mislil, da je ta kocka vmes :oops: :)

_________________
Slika

Keep it simple ;)


Na vrh
 Profil  
 
 Naslov prispevka: Re: OOB Eifflov stolp
OdgovorObjavljeno: 02 Sep 2014, 08:41 
Odsoten
Duplo
Duplo

Pridružen: 06 Feb 2013, 14:36
Prispevkov: 88
Kraj: Ljubljana
@redhead1982
Zgoraj omenjaš stabilizacijo z loki, ki ne moti videza. Res ga ne, vendar tudi nič ne pripomore h navpični poravnavi stolpa.
Nekoliko sem bil presenečen nad spodnjim delom, ki je kar precej viga-vaga in ga je treba "uravnovesiti" glede na navpično os kar na oko in na roko.
Nikjer ni točke vpetja, ki bi samodejno zagotovila popolno navpičnost, oz . navpično simetrijo.
Predzadnja in zadnja slika. To imam v mislih.
Na zadnji je videti, kot da je stolp rahlo nagnjen nazaj. Ne verjamem da gre zgolj za učinek širokokotnega objektiva.


Na vrh
 Profil  
 
 Naslov prispevka: Re: OOB Eifflov stolp
OdgovorObjavljeno: 02 Sep 2014, 09:16 
Odsoten
Mindstorms
Mindstorms
Uporabniški avatar

Pridružen: 28 Dec 2012, 21:17
Prispevkov: 2107
Kraj: Ajdovščina
@shinkansen: ne vem sicer za zadnji dve sliki, ampak imaš kar prav - ga je treba kar "naštelat", bi bilo pa nesprejemljivo, da bi še med bazo in prvim nivojem bil neka fiksirna vertikala...

_________________
It's not me, it's my alter LEGO!


Na vrh
 Profil  
 
 Naslov prispevka: Re: OOB Eifflov stolp
OdgovorObjavljeno: 02 Sep 2014, 12:17 
Odsoten
Duplo
Duplo

Pridružen: 06 Feb 2013, 14:36
Prispevkov: 88
Kraj: Ljubljana
Se strinjam. Je pač tako.


Na vrh
 Profil  
 
 Naslov prispevka: Re: OOB Eifflov stolp
OdgovorObjavljeno: 08 Sep 2014, 20:38 
Odsoten
Mindstorms
Mindstorms
Uporabniški avatar

Pridružen: 28 Dec 2012, 21:17
Prispevkov: 2107
Kraj: Ajdovščina
Se opravičujem, ker je malo :offtopic:. Sporočam, da se splača biti dosleden (beri tečen). Sem zagnjavil preko customer service glede razpadle knjižice od Eiffla, to je bilo minuli petek, danes pa sem že dobil mail, da je bila poslana z navadno pošto in bo pri meni v roku 21 dni. :cool2:
Glede na to, da mi je uspelo že drugič brez težav uveljaviti reklamacijo (prvič za servo) sem kljub temu, da me/nas itaq obirajo do kosti, res zadovoljen z njihovo vsesplošno storitvijo, predvsem pa z odzivnostjo customer service storitve.
Lp, miha

P.S.: Saj kvaliteta vezave te nove knjižice bo pa verjetno ravno tako slaba kot tista ki jo imam :roll:

EDIT: Sem pozabil napisati, da sem knjižico že dobil... :cool2:

_________________
It's not me, it's my alter LEGO!


Na vrh
 Profil  
 
Prikaži prispevke prejšnjih:  Razvrsti po  
Napiši novo temo Odgovori na temo  [ 11 prispevkov ] 

Vsi časi so UTC + 1 ura [ DST ]


Kdo je na strani

Po forumu brska: Bing [Bot] in 1 gost


Ne morete pisati prispevkov v temi
Ne morete odgovarjati na teme v forumu
Ne morete urejati prispevkov v temi
Ne morete brisati vaših prispevkov forumu

Išči za:
Pojdi na:  
cron
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group