Kocke klub - www.kocke.si
    Klub za kreativno igro - LEGO skupnost Slovenije

Danes je 03 Jun 2020, 20:35


Vsi časi so UTC + 1 ura [ DST ]
Napiši novo temo Odgovori na temo  [ 11 prispevkov ] 
Avtor Sporočilo
OdgovorObjavljeno: 28 Dec 2009, 00:11 
Odsoten
Technic
Technic

Pridružen: 10 Apr 2009, 00:19
Prispevkov: 561
Kraj: Ljubljana
Lokomotiva drvi po deviško zasneženi pokrajini. Plug odriva sneg pred sabo, da le ta leti okoli v velikem loku in pada na tla ob progi in pušča za sabo sled, ki edina razbija enoličnost belote. Strojevodja na vso moč pritiska na ročico za hitrost, saj se sneg na progi neumorno upira spremembi svojega položaja in vsled tega skuša preprečiti prehod večtonskega diesel- električnega vsiljivca. A mu ne uspeva...
Slika

Toda, zakaj lokomotiva tako hiti po neočiščeni progi sredi te prostrane, bele pokrajine, katere enoličnost razbija edinole zasnežena smrečica ob progi. Le kdo jo tako priganja, da sneg izpod jeklenih koles leti daleč naokrog. Le komu se tako mudi, da ne more počakati, da odgovorne službe progo očistijo. Le kdo se lahko zahvali edinole naključju, da ni zapadlo toliko snega, da bi bila vožnja nemogoča. Le kdo lahko le upa, da na progi ni neprehodnih snežnih zametov. Le kdo, le kdo...
Slika

Ja seveda, kdo drug bi pa lahko bil. Nič mu namreč ne sme preprečiti njegove najpomembnejše naloge. Z jeleni je imel smolo, saj so zboleli za prašičjo gripo, Sikorsky-jev helikopter pa se je zaradi megle moral vrniti na vzletišče. Tako je Božiček (op. ur. belega minifiga za DM pisec ni imel na voljo) izbral najbolj zanesljiv prevoz – po železnici. Zaradi zamude, ki sta mu jo povzročili dve nezanesljivi prevozni sredstvi, se mu zelo mudi. Tako zelo, da se je odločil kar od zunaj, stoječ na servisni lestvi lokomotive, nadzorovati prevoz daril. Na srečo stoji za rešetkami hladilnika motorja, tako da ga izhajajoč topel zrak vsaj malo greje v tem sicer ledeno mrzlem jutru.
Slika

Seveda si je Božiček za prevoz daril, ki jih mora letos kljub recesiji razvoziti več kot prejšnja leta, omislil vagon za prevoz tovorov izjemnih dimenzij. Sprotno pluženje snega in izjemna teža tovora nista dovoljevala priključitev dodatnih vagonov v kompozicijo (beri: nimam toliko belih kock), zato le ta ni med najdaljšimi. Je pa absolutno najtežja in delno božično obarvana. Vsaj lokomotiva se trudi na vso moč z vsemi svojimi 12000 kW. Držimo pesti, da bo Božičku kljub vsem zapletom uspelo tudi letos razveseliti množico »pridnih« otrok in otrok po srcu..........
Slika

Sedaj pa končajmo našo "zimsko pravljico" in si lokomotivo, ki je srce zgodbe, oglejmo na "normalnih" fotografijah. Lokomotiva je predelana in dopolnjena (vsebinsko in barvno) različica modela "08_loco" iz Lego Factory 10183 seta (opis osnovnega modela). Lokomotive podobne oblike (nos je iste višine kot motorni prostor) je bilo možno včasih videti tudi pri nas, vendar so bile zelene barve, če me spomin ne vara. Predstavljena lokomotiva je seveda predelana v RC varianto, tako da je RC/9V kompatibilna. Vozička sta trenutno klasična dvoosna, v pripravi pa je izvedenka s troosnimi vozički dolžine 11 čepov (4 čepi med osema, klasika je 3 čepe). Lokomotiva je bila sestavljena kot prototip za preverjanje zmožnosti sestave RC osnovne plošče in 4-čepnega telesa lokomotive. Sestava seveda zahteva grob poseg v integriteto baterijskega prostora osnovne plošče. Tudi izgled končnega izdelka me ni navdušil, tako da je ta model prva in zadnja konstrukcijska mojstrovina na to temo. V naslednje modele, ki so skoraj vsi vsaj delno 4-čepni, bo vgrajena polnilna baterija širine 2 čepa (širina AA baterije). Kot sem uspel videti v reklami za izdelke v letu 2010, LEGO tega problema ni rešil in se je omejil na 6-čepna modela – NEODPUSTNO!! Vgraditev pogona ali baterije v priklopljen vagon pa ni realno in se ga bom poizkušal izogniti, dokler bo še kakšna ideja za namestitev v lokomotivi. Naj še omenim, da v setu 10183 pogrešam troblji, ki krepko izboljšata pristnost izgleda kreacije!

Dimenzije lokomotive so povzete po standardu, ki ga za moje pojme predstavlja serija 1002x; dolžina 34 čepov neto, višina nad osnovno ploščo 6 2/3 kocke, širina v osnovi 6 čepov z dodatki do širine 8 čepov.

Še slike:
Slika

Slika

Slika

Slika


Deli na Facebook-u Deli na Twitter-ju
Na vrh
 Profil  
 
 Naslov prispevka:
OdgovorObjavljeno: 28 Dec 2009, 02:14 
Odsoten
Moderator
Uporabniški avatar

Pridružen: 16 Avg 2008, 14:52
Prispevkov: 2245
Lepa predelava, edino svetlo sive ograje spredaj in zadaj morda ne pašejo gor. Pa še nekaj mi ni jasno? 9v motor in baterije? Je to zato ker nimaš 9V proge? Polnljiva baterija pri novih vlakih je sicer dokaj kompaktna, takoda bi se dalo verjetno model izdelati tudi z njo, s tem da bi malo podaljšal kabino.

_________________
Slika


Zadnjič spremenil Cwetqo, dne 28 Dec 2009, 15:37, skupaj popravljeno 1 krat.

Na vrh
 Profil  
 
 Naslov prispevka:
OdgovorObjavljeno: 28 Dec 2009, 15:22 
Odsoten
Technic
Technic

Pridružen: 10 Apr 2009, 00:19
Prispevkov: 561
Kraj: Ljubljana
@Cwetqo
Ograja je iste barve kot vzdolžna črta nad osnovno ploščo. Na žalost zaradi tehničnih razlogov barve črte ni tako enostavno spremeniti, kar pomeni, da tudi ograj ni možno zamenjati. Kot sem rekel, je to prototip, na katerem sem preveril estetiko predelave 9V -> RC in bom morda spremenil tako obliko kot tudi barvo sprednje in zadnje ograje.

Zakaj 9V motor?? Tako "9V" motor (s kovinskimi venci koles) kot tudi RC motor sta 9-voltna, vendar mi slednji ne odgovarja, ker sta v imitacijah vzmeti luknji za osi, ki kvarita izgled predvsem pri sivih vozičkih. Po drugi strani je tako lokomotivo možno uporabiti tudi s klasičnim 9V napajanjem. Tretji razlog je nameravana nagraditev baterijskega sistema na polnjenje preko tirnic. Pri tem sistemu se lahko uporabi RC progo, da krajšem delu vkomponirane 9V proge pa se vrši polnjenje baterije med samo vožnjo vlaka (sistem sem že videl na youtube).

Daljša kabina zaradi vgraditve baterije???? KATASTROFA!!!!!!!!!!! NIKOLI!!!!!!!!!


Na vrh
 Profil  
 
 Naslov prispevka:
OdgovorObjavljeno: 28 Dec 2009, 15:42 
Odsoten
Moderator
Uporabniški avatar

Pridružen: 16 Avg 2008, 14:52
Prispevkov: 2245
Upam da me nisi narobe razumel, lokomotiva je res odlična, jaz pač pri vsaki stvari tudi kritično pogledam kaj bi mene motilo. Glede baterije imaš vsaj kar se te lokomotive seveda prav, ker se kabine res ne da toliko podaljšati, v večino ostalih pa bi morala iti ok. Problem so edino parne, kjer pa gre lahko v tender, tako kot pri 10194.

Vidim da imaš (poleg mene verjetno pri nas edini) set 10183. Kako ti je kaj všeč in ali si naredil že kateri drugi model?

Keep up the good work! :delavec:

_________________
Slika


Na vrh
 Profil  
 
 Naslov prispevka:
OdgovorObjavljeno: 28 Dec 2009, 17:45 
Odsoten
Technic
Technic

Pridružen: 10 Apr 2009, 00:19
Prispevkov: 561
Kraj: Ljubljana
Nad setom nisem navdušen, ker mi rdeča in črna barva nista ravno med najbolj všečnimi. Sem pristaš modre, morda zelene (npr. original BNSF-jka). Določene komponente tudi manjkajo (troblji, bolj normalen pantograf). Najbolj me pa moti to, da ostane premalo kock po tistem, ko sestaviš "krokodila". Pri meni namreč model ostane sestavljen. Iz ostankov s dopolnitvami mi je še uspelo sestavit "božičkov" vagon(št.07). Dodatno sem kupil še dizelco premikalko (št.17). Za ostale modele bom pa videl. Verjetno bom dokupil komponente, morda kar nov set.

Cwetqo, tvojega spota nisem jemal kot grajo. Več kot to, vsak post na temo vlakov z užitkom preberem, ker imam občutek, kot da je to popolnoma neaktualna tema??!!, če jo primerjam s technics ali castle v zadnjem času. Očitno se z vlaki ukvarjajo samo še "stari ati" (upam, da se motim).


Na vrh
 Profil  
 
 Naslov prispevka:
OdgovorObjavljeno: 28 Dec 2009, 21:21 
Odsoten
Technic
Technic
Uporabniški avatar

Pridružen: 14 Avg 2009, 12:45
Prispevkov: 927
Imaš prav 'fit' Božička - od vseh skrbi zaradi prevoza je očitno uspel izgubiti odvečne kilograme, ki so se nabrali v preteklih letih - in tako zdaj spretno telovadi na lestvi lokomotive :lol: Simpatična ideja.


Na vrh
 Profil  
 
 Naslov prispevka:
OdgovorObjavljeno: 04 Jan 2010, 09:57 
Odsoten
Mindstorms
Mindstorms

Pridružen: 28 Mar 2008, 16:31
Prispevkov: 5571
Kraj: Ljubljana
Pisec prispevka je malce hud name, ker zadeve še nisem uspel komentirati. No, obljubil sem, da se bom potrudil in tukaj je moja pisarija, ki pa žal ni merodajna, saj niti nisem poklican, da bi bil sodnik, pa še ena zavora je. :)

Naj najprej povem, da pri LEGO vlakih najprej občudujem, kako je kakšna stvar narejena oz. kako so izpeljane določene rešitve in sama izvedba.
Drugače pa so mi ameriške lokomotive, kamor spada tudi ta, milorečeno grde. In to vse po vrsti. Že kot otrok, ko sem imel nekaj vlakcev, ki jih je izdelovala Mehanotehnika, sem se kremžil nad temi grdobami (ja, Mehanotehnika ni izdelovala evropskih vlakov, ampak ameriške, ker so večino modelov izvažali čez lužo, saj so "kupili" licenco Atlas-a, ki je ameriška firma - če se prav spomnim :? ). Sanjal sem o nemških vlakih, ki so bili... da ne kompliciram, lepši. :)

Kar pa se kreacije tiče, pa so mi všeč nekatere rešitve, čeprav tako, kot piscu prispevka tudi meni ni všeč rdeče črna kombinacija pri vlakih. Da pa sem lahko primerjal ta MOD z LEGO izvedbo, pa sem moral najti načrt originala, na podlagi katerega mi je jasno, da se je abnormal maksimalno potrudil in iztisnil iz modela najboljše, kar se je dalo. Lahko rečem, da se je namatral, saj so kocke nehvaležen materjal pri gradnji vlakov, ker so "prevelike" in prostorsko si dokaj omejen - 6 čepkov širine vlaka.
Še posebno mi je padla v oči izvedba ograje okoli lokomotive in držal lestve. Mogoče res ne bi bilo slabo barvno uskladiti svetlosivih ograj in DBG poševnih rež na bokih lokomotive z ostalimi barvnimi odtenki, ampak je tudi tako čisto OK.

Upam, da bo model dočakal KF4, da ga sprobamo in poslikamo med akcijo. :)
LPG


Na vrh
 Profil  
 
 Naslov prispevka:
OdgovorObjavljeno: 05 Jan 2010, 20:50 
Odsoten
Primo
Primo

Pridružen: 01 Dec 2009, 21:06
Prispevkov: 7
Dobra ideja. Zelo mi je všeč smrekica. Po njej sem se zgledoval pri eni izmed mojih kreacij. Pa tudi vlak je COOl :D


Na vrh
 Profil  
 
 Naslov prispevka:
OdgovorObjavljeno: 19 Mar 2010, 23:47 
Odsoten
Technic
Technic

Pridružen: 10 Apr 2009, 00:19
Prispevkov: 561
Kraj: Ljubljana
Tri mesece je mimo in prišel je čas, da predstavim dopolnitev zgoraj predstavljene lokomotive. Sam trup je ostal seveda nespremenjen (tudi ograje nisem menjal), nova pa sta troosna vozička, ki sta značilna za vse "kenedijevke". Zaenkrat sem se odločil za izdelavo vozičkov z medosno razdaljo 3 čepe. Sicer bi bila vozička s 4-čepnim medosjem dosti lepša, ampak so na forumu predstavljene teoretične študije (http://www.kocke.si/forum/viewtopic.php?t=3334) očitno ostale samo pri teoretičnih študijah, voziček, ki ga pa sam razvijam, se bo pa še dooooooolgo razvijal.

Slika
Slika dopolnjene lokomotive s troosnima vozičkoma. Primerjaj s 5. sliko v osnovni predstavitvi.


S sprednjim vozičkom, ki je brez pogona, seveda ni bilo težav. Več časa pa je vzela predelava motornega vozička. Troosni pogonski voziček je od blizu prikazan v nadaljevanju in sicer pritrjen na lokomotivo in kot samostojna enota.

Slika
Slika


Z izgledom izdelka sem kar zadovoljen, moteče je morda samo to, da so venci pogonskih koles srebrni, srednje kolo pa je seveda popolnoma črno. Že premišljujem o barvanju srednjega venca. Uporabljeni so seveda nestandardni LEGO elementi (imitacija vzmeti), pravtako je "ne-LEGO" pritrditev sredinskih koles. Nikjer namreč nisem zasledil, kako so si pri LEGU zamislili pritrditev sredinskih koles. Nekoliko optimistično (in naivno) sem najprej poizkusil s technic pini, ki sem jih vtikal v sredinski luknji na vozičku, pa nobeden ne omogoča pritrditve vrtečega se kolesa. Morda kdo ve, kako je to rešeno pri 12V troosnig motorjih? Sicer pa, kot sem že omenjal, sem pristaš realnega izgleda pa magari na račun uporabe ne-LEGO elementov.

Komentarji zaželjeni, še raje pa bi videl, da predstavite svoje rešitve izdelave pogonskih troosnih vozičkov ali pa kakšen link, kjer je to rešeno.

Zime pa upam da je konec...


Na vrh
 Profil  
 
 Naslov prispevka:
OdgovorObjavljeno: 20 Mar 2010, 08:36 
Odsoten
Admin
Uporabniški avatar

Pridružen: 28 Dec 2009, 15:09
Prispevkov: 1818
Kraj: MB / MS
@abnormal
Ja, študije so zaenkrat samo študije ker:
- nimam nobenega RC kolesa, da bi zadevo preizkusil v praksi
- sem mi zdi, da ne bom dovolj fiksno držalo skupaj, v LDDju pa imam že par novih designov, s premikajočo srednjo osjo in razmikom 4 čepke, ter fiksno osjo in razmikom 3 - pri čemer je ta voziček še bolj "bikasti" kot oni večji, ker morajo biti zobniki pred prvo osjo in ne med prvo in drugo zaradi dolžine in pritrditve universal joint-a.

Stvar se bo nadaljevala tam čez kaki mesec / dva, ko nabavim kolesa.

Drugače pa mi je tvoj MOC res všeč, nekaj podobnega sem poskušal narediti sam (v LDDju) v širini 8 čepkov ter v širini 7 čepkov - ta mi je še najbolj simpatična, vendar je MOCanje v lihi širini čepkov precej bolj nerodno.


Na vrh
 Profil  
 
 Naslov prispevka:
OdgovorObjavljeno: 20 Mar 2010, 11:15 
Odsoten
Mindstorms
Mindstorms

Pridružen: 28 Mar 2008, 16:31
Prispevkov: 5571
Kraj: Ljubljana
Prav dobro izpade!
Tudi sam sem se večkrat ukvarjal z idejo, kako narediti 3-osni voziček, pa sem vedno zaključil z rezanjem in leplenjem kolesa li motorja, kar pa mi ni sedlo.
Prav lepo bi te prosil, če boš lokomotivo lahko prinesel pokazati na KF, da si jo pobliže ogledam in da jo sprobamo na diorami.
Hvala.
LPG


Na vrh
 Profil  
 
Prikaži prispevke prejšnjih:  Razvrsti po  
Napiši novo temo Odgovori na temo  [ 11 prispevkov ] 

Vsi časi so UTC + 1 ura [ DST ]


Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 1 gost


Ne morete pisati prispevkov v temi
Ne morete odgovarjati na teme v forumu
Ne morete urejati prispevkov v temi
Ne morete brisati vaših prispevkov forumu

Išči za:
Pojdi na:  
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group